Interieur ideeën

Geef je interieur een sfeervolle en luxe look met led strips in het plafond!


Wil jij je jouw interieur een sfeervolle en luxe look geven? Lees dan onze tips en ideeën om led strips te verwerken in je plafond. Ontdek hoe je met led strips de sfeer in huis kunt verhogen!

led strips plafond


Ben jij toe aan een nieuwe look voor je interieur? Wil je je woonkamer, slaapkamer of keuken net dat beetje extra geven? Dan hebben wij dé oplossing voor je: led strips in je plafond! Met led strips kun je op een makkelijke en energiezuinige manier sfeer toevoegen aan je ruimte. Bovendien zijn led strips flexibel en kun je ze op allerlei manieren gebruiken. In dit artikel delen we onze tips en ideeën om led strips te verwerken in je plafond. Van praktische tips tot inspirerende ideeën, je vindt het allemaal hier!

Wat zijn led strips?

Led strips zijn een flexibele en platte lichtbron die bestaat uit meerdere led-lampjes die aan elkaar zijn bevestigd op een strip van kunststof of metaal. Ze zijn beschikbaar in verschillende lengtes, kleuren en sterktes, en kunnen op maat worden geknipt of in elkaar worden gezet om aan specifieke afmetingen te voldoen.

De led-lampjes zijn zeer energiezuinig en gaan lang mee, waardoor ze een duurzame oplossing zijn voor verlichting in huis. Bovendien zijn ze verkrijgbaar in verschillende kleurtemperaturen, waardoor je de sfeer in huis kunt verhogen door te spelen met verschillende kleuren en intensiteiten van licht.

Een ander voordeel van led strips is dat ze vaak zelfklevend zijn, wat het gemakkelijk maakt om ze op verschillende oppervlakken te bevestigen, zoals muren, plafonds, meubels en trappen. Dit maakt het een populaire keuze voor mensen die hun huis willen upgraden met een unieke lichtoplossing. Je kunt ze op heel veel verschillende manieren verwerken in je interieur. Zo kan het erg mooi zijn om een led strip onder een zwevende kast te plaatsen, langs de trap of aan de rand van je plafond. Led strip in het plafond – daar gaan we het vandaag over hebben.

led strip plafond badkamer

Waarom kiezen voor led strips in je plafond

Er zijn verschillende redenen waarom je zou kunnen kiezen voor led strips in je plafond. Ten eerste zijn led strips zeer energiezuinig en gaan ze lang mee. Bovendien zijn ze flexibel en makkelijk te installeren, waardoor je ze op allerlei plekken kunt gebruiken.

Maar de belangrijkste reden om led strips te verwerken in je plafond is natuurlijk de sfeer die ze creëren. Met led strips kun je namelijk allerlei kleuren en effecten toevoegen aan je interieur. Denk bijvoorbeeld aan een rustgevende blauwe gloed of een warme gele kleur. Led strips geven je interieur net dat beetje extra uitstraling en zorgen voor een gezellige sfeer in huis.

 1. Sfeer en ambiance: led strips kunnen een unieke sfeer creëren in elke kamer. Door de verschillende kleuren en intensiteiten van licht kun je de ambiance in de ruimte veranderen en aanpassen aan jouw voorkeuren. Een warme gloed kan bijvoorbeeld een ontspannen sfeer creëren in de slaapkamer, terwijl feller licht in de keuken praktischer kan zijn.
 2. Ruimtelijkheid: led strips kunnen ook helpen om de ruimtelijkheid van de kamer te vergroten. Door de strips in het plafond te verwerken, creëer je een gelijkmatige verlichting die de kamer optisch vergroot. Bovendien nemen led strips weinig ruimte in beslag en kunnen ze gemakkelijk worden verborgen in een vals plafond, waardoor je meer ruimte overhoudt voor andere decoratieve elementen.
 3. Energiebesparing: led strips zijn zeer energiezuinig en gaan lang mee, waardoor ze een duurzame en kostenefficiënte oplossing zijn voor verlichting in huis. In vergelijking met traditionele verlichting kunnen led strips tot wel 80% minder energie verbruiken, wat op de lange termijn veel geld kan besparen op energierekeningen.
 4. Flexibiliteit: led strips zijn erg flexibel en kunnen op verschillende manieren worden gebruikt in het plafond. Zo kun je bijvoorbeeld een patroon creëren met de strips, of ze langs de randen van het plafond plaatsen voor een subtiele en elegante look. Door te spelen met de positie en richting van de strips kun je de verlichting aanpassen aan jouw persoonlijke stijl en voorkeuren.

Al met al bieden led strips in je plafond een praktische en veelzijdige oplossing voor verlichting in huis, die niet alleen energiezuinig en kostenefficiënt is, maar ook kan bijdragen aan de sfeer en ambiance van elke kamer.

led strips plafond luxe badkamer

Soort led strips

Het kiezen van de juiste soort led strip is cruciaal voor het creëren van de gewenste sfeer in je ruimte. In deze alinea zullen we de verschillende soorten led strips bespreken en de beste toepassingen voor elk type beschrijven. Zo kun je de led strip vinden die het beste bij jouw wensen en behoeften past.

 1. Enkelkleurige led strips: deze strips geven slechts één kleur licht, zoals wit, blauw, rood of groen. Enkelkleurige led strips worden vaak gebruikt voor functionele verlichting, zoals het verlichten van traptreden of werkbladen in de keuken.
 2. RGB-led strips: RGB staat voor rood, groen en blauw en deze strips geven licht in alle kleuren van de regenboog. Met een afstandsbediening kun je de kleur van het licht veranderen en zelfs verschillende kleurcombinaties creëren. Dit maakt RGB-led strips ideaal voor het creëren van sfeerverlichting in bijvoorbeeld de woonkamer of slaapkamer.
 3. RGBW-led strips: deze led strips combineren de functies van RGB-led strips met de toevoeging van wit licht. Dit betekent dat je de kleuren van het licht kunt aanpassen, maar ook kunt kiezen voor helder wit licht wanneer dat nodig is. RGBW-led strips zijn dus veelzijdiger dan enkelkleurige of RGB-led strips en kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden voor het verlichten van de badkamer of de keuken.
 4. Dual White-led strips: deze led strips bieden de mogelijkheid om te kiezen tussen verschillende tinten wit licht. Hierdoor kun je de sfeer in huis aanpassen aan verschillende activiteiten en momenten van de dag. Van warm licht voor een ontspannen avond op de bank tot koel wit licht voor een productieve werkdag.
 5. Digitale led strips: deze strips zijn programmeerbaar en bieden onbeperkte mogelijkheden voor het creëren van unieke lichteffecten en animaties. Met behulp van een controller kun je verschillende patronen en kleuren programmeren, waardoor je de verlichting volledig kunt aanpassen aan jouw persoonlijke smaak.

Welke soort led strip je kiest, hangt af van jouw persoonlijke voorkeur en de gewenste toepassing. Bedenk goed wat je wilt bereiken met de verlichting en kies vervolgens de soort led strip die daar het beste bij past.

led strips kleur plafond keuken

Hoe kan je de led strips in je interieur verwerken aan het plafond?

Een belangrijk onderdeel van led strips in het plafond, is de manier waarop je de led strips verwerkt. De manier waarop je dit doet bepaalt of een een goedkoop uitziende oplossing wordt of juist die luxe uitstraling creëert in jouw interieur. Daarom hebben we hieronder een aantal populaire manieren voor je op een rijtje gezet:

Koof

Een koof is een verlaagd plafond waarin je LED-strips op een nette en georganiseerde manier kunt integreren. Een koof is vaak de meest populaire methode om LED-strips aan het plafond te bevestigen, vooral bij renovatieprojecten. Een koof is een uitstekende oplossing voor het verbergen van bedrading, voedingen en andere apparatuur die nodig zijn voor het gebruik van LED-strips.

Een koof kan worden gemaakt van verschillende materialen, waaronder gipsplaten, hout, MDF en aluminium. Het is belangrijk om de grootte en vorm van de koof te bepalen voordat je begint met de installatie van de LED-strips. De grootte van de koof moet voldoende zijn om de LED-strips en aluminium profielen te bevatten. Vervolgens moet je beslissen waar je de koof wilt plaatsen. Je kunt de koof bijvoorbeeld langs de rand van het plafond plaatsen, in het midden van de kamer, of in een andere vorm die past bij de stijl van de ruimte. Zodra je de grootte en locatie van de koof hebt bepaald, kun je beginnen met het plaatsen van de LED-strips. Dit doe je door de aluminium profielen aan de koof te bevestigen. De LED-strips worden vervolgens in de profielen geplaatst. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de LED-strips op de juiste afstand van elkaar worden geplaatst om een gelijkmatige lichtverdeling te garanderen.

Het is ook belangrijk om de voedingsadapter en controller in de koof te plaatsen en de bedrading op een nette en veilige manier te verbergen. Dit kan worden gedaan door de bedrading door de koof te leiden en deze vervolgens af te sluiten met behulp van een plafondrozet of een vergelijkbaar product.

Tot slot kun je de koof afwerken met verf, stucwerk of een ander materiaal dat past bij de stijl van de ruimte. Hierdoor krijg je een nette en georganiseerde uitstraling die perfect past bij de verlichting van de LED-strips. Een koof is een populaire en effectieve manier om LED-strips op een nette manier aan het plafond te bevestigen. Het biedt een oplossing voor het verbergen van bedrading en andere apparatuur die nodig is voor het gebruik van LED-strips, en het zorgt voor een strakke en nette uitstraling.

led strips plafond koof

Gleuf

Een andere manier om LED-strips aan het plafond te bevestigen, is door een gleuf te maken. Ook dit kan door het plafond te verlagen. Dit is een stijlvolle en moderne optie die goed past bij minimalistische interieurs. Het creëren van een gleuf in het plafond is echter wel een ingrijpende klus, en vereist vaak professionele hulp. Om een gleuf te maken, moet je eerst beslissen waar je de gleuf wilt plaatsen en welke afmetingen deze moet hebben. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de gleuf groot genoeg is om de LED-strips en aluminium profielen te bevatten. Vervolgens moet je de gleuf maken door een deel van het plafond te verwijderen. Dit kan worden gedaan met behulp van een decoupeerzaag of een ander geschikt gereedschap. Zodra de gleuf is gemaakt, kun je beginnen met het plaatsen van de LED-strips en aluminium profielen.

Net als bij een koof is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de LED-strips op de juiste afstand van elkaar worden geplaatst om een gelijkmatige lichtverdeling te garanderen. De aluminium profielen worden vervolgens in de gleuf geplaatst en vastgezet met behulp van bevestigingsmateriaal.

Het is belangrijk om de bedrading op een nette en veilige manier te verbergen. Dit kan worden gedaan door de bedrading door de gleuf te leiden en deze vervolgens af te sluiten met behulp van een plafondrozet of een vergelijkbaar product.

led strip plafond gleuf

Sierlijsten

Een andere manier om LED-strips aan het plafond te bevestigen, is door gebruik te maken van sierlijsten. Dit is een mooie en elegante manier om de LED-strips te integreren in het plafond, en het is ook nog eens relatief eenvoudig te doen. Sierlijsten zijn decoratieve elementen die vaak worden gebruikt om muren, plafonds en andere oppervlakken te verfraaien. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten, stijlen en materialen, waardoor je veel keuze hebt als het gaat om het selecteren van de juiste sierlijst voor jouw project.

Om LED-strips aan het plafond te bevestigen met behulp van sierlijsten, moet je eerst de sierlijst op de gewenste locatie plaatsen en vastzetten met behulp van bevestigingsmateriaal. Vervolgens kun je de LED-strips op de sierlijst bevestigen met behulp van aluminium profielen en bevestigingsmateriaal. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de LED-strips op de juiste afstand van elkaar worden geplaatst om een gelijkmatige lichtverdeling te garanderen. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de bedrading netjes en veilig wordt weggewerkt, bijvoorbeeld door deze door de sierlijst te leiden en af te sluiten met behulp van een plafondrozet.

led strips plafond sierlijsten

Opbouw

Een opbouwmontage is een andere manier om LED-strips aan het plafond te bevestigen. Bij deze methode worden de LED-strips direct op het plafond gemonteerd, zonder dat er gebruik wordt gemaakt van een koof, gleuf of sierlijst. Dit is een relatief eenvoudige manier om LED-strips aan het plafond te bevestigen, en het kan zowel functioneel als decoratief zijn. Dit betekent dat de LED-strips aan de oppervlakte van het plafond worden bevestigd. Je kunt hiervoor aluminium profielen gebruiken die op het plafond worden geschroefd of met behulp van dubbelzijdig tape. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de LED-strips en profielen recht en netjes zijn geplaatst.

Het voordeel van deze methode is dat het relatief eenvoudig te installeren is. Het enige wat je nodig hebt is het opbouwprofiel, de LED-strips, een voedingsadapter, bevestigingsmateriaal en eventueel een controller. Je hoeft geen gaten te boren in het plafond en geen sleuven te maken in de muren, waardoor deze methode geschikt is voor huurwoningen of ruimtes waar je niet permanent aanpassingen wilt maken.

led strips plafond opbouw

Wat heb je allemaal nodig?

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je alle benodigde onderdelen hebt voordat je begint met het installeren van de LED-strips. Zorg ervoor dat je de juiste onderdelen selecteert die passen bij de grootte en vorm van de ruimte en de gewenste uitstraling van de LED-strips.

 • LED-strips: Dit is natuurlijk het belangrijkste onderdeel van het systeem.
 • Voedingsadapter: LED-strips hebben een specifieke spanning nodig om te kunnen werken. Dit wordt geleverd door de voedingsadapter. Bij het kiezen van een voedingsadapter moet je ervoor zorgen dat deze voldoende vermogen heeft om alle LED-strips van stroom te voorzien.
 • Controller: De controller is het apparaat waarmee je de LED-strips kunt bedienen. Afhankelijk van de gekozen LED-strips kun je een enkelkleurige controller of een RGB controller gebruiken. Sommige controllers hebben ook extra functies, zoals het aanpassen van de helderheid of het instellen van een timer.
 • Aluminium profielen: Om de LED-strips op een nette manier aan het plafond te bevestigen, heb je aluminium profielen nodig. Deze profielen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en vormen, afhankelijk van de grootte en vorm van de LED-strips die je hebt gekozen. Aluminium profielen zorgen voor een strakke en nette afwerking en beschermen de LED-strips tegen stof en vuil.
 • Bevestigingsmateriaal: Om de aluminium profielen aan het plafond te bevestigen, heb je bevestigingsmateriaal nodig. Dit kan bestaan uit schroeven, pluggen, lijm of dubbelzijdig tape, afhankelijk van de ondergrond waarop de LED-strips worden bevestigd.
 • Afstandsbediening: Afhankelijk van de controller die je hebt gekozen, heb je mogelijk een afstandsbediening nodig om de LED-strips te bedienen. Een afstandsbediening maakt het gemakkelijk om de kleur en helderheid van de LED-strips aan te passen zonder dat je steeds naar de controller hoeft te lopen.

led strips plafond benodigdheden

Hoe installeer je led strips in je plafond?

Het installeren van led strips in je plafond kan eenvoudig zijn, maar het kan ook wat oefening en geduld vergen. Zorg ervoor dat je de instructies van de fabrikant opvolgt en vraag eventueel hulp van een professional als je niet zeker weet wat je doet. Het resultaat zal echter zeker de moeite waard zijn: een prachtig verlicht plafond dat de sfeer en uitstraling van je ruimte verhoogt!

 1. Meet de lengte van het plafond op en koop de benodigde hoeveelheid led strip. Houd er rekening mee dat sommige led strips op maat kunnen worden geknipt, terwijl andere op een bepaalde lengte worden geleverd.
 2. Reinig het plafond grondig om ervoor te zorgen dat er geen vuil, stof of vet achterblijft dat de led strip kan beschadigen.
 3. Plaats de led strip op het plafond op de gewenste locatie. Sommige led strips hebben een zelfklevende achterkant, terwijl andere met clips of beugels aan het plafond kunnen worden bevestigd. Houd de led strip gelijkmatig langs het plafond en zorg ervoor dat hij niet kromtrekt of buigt.
 4. Sluit de led strip aan op de stroombron. Dit kan via een transformator of een controller die in een stopcontact wordt gestoken. Zorg ervoor dat de bedrading goed is aangesloten en dat er geen blootliggende draden zijn.
 5. Test de led strip om te zien of hij goed werkt en de gewenste kleuren en helderheid weergeeft. Zo ja, dan ben je klaar! Als er problemen zijn, controleer dan de aansluitingen en de stroomvoorziening om te zien wat er mis kan zijn.

Bekijk ook:
Railverlichting of Inbouwverlichting?
8x Sfeervolle woonkamer verlichting tips
Waarom zou je accentverlichting moeten hebben?

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam