Klussen

Glaslatten vervangen


Glaslatten vervangen

Heb je je ooit weleens afgevraagd hoe het glas vastzit in de raamkozijnen? Het glas is immers super zwaar. Het antwoord is glaslatten. Het glas wordt met behulp van glaslatten vastgezet in het raamkozijn. Deze zijn gemaakt van hout, aluminium of kunststof, en worden op het kozijn vastgemaakt. Je hoort er niet heel veel over, maar door weer en wind kunnen de glaslatten ook beschadigd worden, waardoor het risico ontstaat dat het glas los gaat raken. En dat is het laatste wat je wilt.

Daarom is het belangrijk om verrotte glaslatten op tijd te vervangen. Je kunt dit door een specialist laten doen, maar vandaag gaan we laten zien hoe je heel eenvoudig glaslatten zelf kunt vervangen.

Bekijk eerst deze handige instructievideo:

Wat heb je nodig?

  • Stanleymes;
  • Platte schroevendraaier;
  • Plamuurmes of verfkrabber;
  • Kit;
  • Boormachine met scherpe houtboor;
  • Meetlat of rolmaat;
  • Schuurpapier;
  • Verf;
  • Kwast.

Stap 1 – Oude glaslat verwijderen

De eerste stap is het verwijderen van de oude glaslat. Snijd eerst de oude kitrand los met een een scherp stanleymes. Daarna kan je met een platte schroevendraaier de oude glaslat loswrikken.

Stap 2 – Voorbereiding

Nadat de oude glaslat verwijderd is, zul je zien dat er oude kitresten en spijkers in het oude kozijn vastzitten. Verwijder alle spijkers met een tang en verwijder de oude kitresten met een plamuurmes of verfkrabber. Veeg de resterende stof goed weg en gebruik terpentine om het kozijn schoon te maken. Verwijder het roest uit de oude spijkergaten met een scherpe houtboor. En kit de gaten netjes dicht en strijk het glad met een plamuurmes. Schuur daarna het geheel nog een keer netjes op, zodat het mooi glad wordt.

Stap 3 – Nieuwe glaslat plaatsen

Glaslatten zijn verkrijgbaar in verschillende formaten variërend tussen de 2,75 en 5,80 meter. Zaag de glaslat af met het juiste formaat. Breng het kit zowel op de glaslat als op het kozijn, waar nodig. De onderkant van de glaslat en ook de twee gedeeltes aan het uiteinde van de bovenkant. Dit zijn de gedeeltes wat onder de staande glaslatten komen. Vul de hoeken ruim op. Plaats de glaslat op de juiste positie en duw het stevig aan. Overtollige kit kan je met je vinger of een nat doekje verwijderen.

Stap 4 – Glaslat vastschroeven

Om ervoor te zorgen dat de glaslat stevig vastzit, moet het goed vastgeschroefd worden. We raden aan om de gaten eerst voor te boren, zodat je er gemakkelijk doorheen kan komen. Daarna kunnen de schroeven vastgeschroefd worden, tot de kop net in de glaslat valt.

Stap 5 – Afkitten

Afkitten is een belangrijk onderdeel van deze klus. Zorg dat de kit egaal met de kitspuit wordt aangebracht. Ook nu zijn de hoeken belangrijk. Wees dus niet zuinig met het aanbrengen van de kit in de hoeken. Overtollige kit kan je altijd verwijderen. Vergeet de schroeven niet. Laat het geheel daarna 24 uur drogen.

Stap 6 – Verven

Nadat alles goed gedroogd is, kan het geheel geverfd worden in dezelfde kleur als het kozijn.

That’s it! Zo eenvoudig is het om zelf de glaslatten te vervangen.

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam