Slaapkamer inspiratie

Hoe creëer je een fijne en comfortabele slaapkamer op zolder?


Wil je een fijne slaapkamer op zolder inrichten? Aan de hand van 20 mooie inspiratie voorbeelden van verschillende zolderslaapkamers, laten we zien wat er allemaal mogelijk is!

Creeer jouw droomslaapkamer op zolder met onze tips en laat je inspireren door de mooiste inspiratie voorbeelden!

Creëer jouw droomslaapkamer op zolder met onze tips en laat je inspireren door de mooiste inspiratie voorbeelden!

De zolderruimte is allang niet meer die stoffige ruimte, die alleen gebruikt wordt voor opslag van spullen die je nooit gebruikt – Het is een ruimte die enorm veel potentie heeft. Sommigen maken er een speelkamer van voor hun kinderen, anderen creëren er een thuiskantoor. In dit blogartikel laten we zien hoe leuk een slaapkamer op zolder kan zijn, inclusief praktische tips en leuke originele ideeën.

Lees ook: Kleine slaapkamer inrichten


1. Dakraam

Wat ons betreft (en vrijwel alle ontwerpers en architecten) is een dakraam een absolute musthave als je een slaapkamer op zolder wilt creëren. Een dakraam brengt namelijk veel natuurlijk licht binnen, wat de ruimte aangenamer en visueel groter maakt. Dit natuurlijke licht heeft ook een positief effect op je humeur en je gezondheid. Daarnaast zorgt een dakraam voor betere ventilatiemogelijkheden, wat essentieel is voor een goede luchtkwaliteit in de slaapkamer en bijdraagt aan een gezonde nachtrust. In deze zolderslaapkamer zijn twee grote dakramen boven elkaar geplaatst, die zorgen voor een geweldige lichtinval in de ruimte.

Fotografie: Alen Cordic

zolderslaapkamer kledingrek ophangen aan schuine wand


2. Kledingrek ophangen aan schuine wand

De schuine wand wordt gezien als één van de grote uitdagingen bij de inrichting van een slaapkamer op zolder. Maar wij zijn natuurlijk dol op uitdagingen! In deze stoere slaapkamer op zolder hebben ze niet allen een groot bed onder de schuine wand met dakraam geplaatst, ze hebben er ook een hele stoere DIY kledingrek aan gehangen.

slaapkamer op zolder blauwe muur en plafond


3. Muur en plafond in dezelfde kleur

Door de muren en het plafond in dezelfde kleur te verven, creëer je een knusse cocoon sfeer in de zolderslaapkamer. Dit zorgt ervoor dat de ruimte als één geheel wordt ervaren, wat een rustgevend en geborgen gevoel geeft. Het uniforme kleurgebruik kan de contouren van de kamer verzachten, waardoor deze groter en minder hokkerig aanvoelt. Dit effect wordt nog versterkt als je kiest voor zachtere of donkere kleuren, die de kamer een extra gezellige uitstraling geven. Deze aanpak is bijzonder effectief op zolder, waar schuine wanden en plafonds soms een uitdaging kunnen vormen voor de ruimtelijke perceptie.

Lees ook: 7 Vragen die je jezelf kunt stellen om je te helpen bij het kiezen van de juiste muurkleur

zolderslaapkamer inbouwkast in schuine wand


4. Inbouwkast in schuine wand

Onder de schuine wanden kan je vaak geen hoge kast plaatsen. Dit betekent echter niet dat een grote kast niet mogelijk is in een zolderslaapkamer. Als het aan ons lag, dan zouden wij altijd kiezen voor een op maat gemaakte inbouwkast in de schuine wand. Hiermee kan je niet alleen de ruimte onder de schuine wand optimaal benutten, een inbouwkast ziet er vooral super strak en luxe uit.

Lees ook: 10x Inbouwkast maken

slaapkamer op zolder houten balken verven


5. Houten balken verven

Heb je van die mooie authentieke houten balken aan het plafond op zolder? Wij zijn jaloers! Omarm deze houten balken en laat ze nóg meer opvallen door ze in een contrasterende kleur te verven. Dit benadrukt niet alleen de unieke architectuur van de ruimte, maar voegt ook een speels en stijlvol element toe aan je interieur. Het kiezen van een contrasterende kleur helpt de balken om visueel los te komen van de rest van het plafond, waardoor ze een echte blikvanger worden. Dit kan een fantastische manier zijn om karakter en warmte aan de zolderslaapkamer toe te voegen, terwijl je de authentieke charme van de woning behoudt.


6. Hangplant aan dakraam hangen

Elke dakraam heeft een hendel, waarmee je het kunt bedienen. In deze fijne zolderslaapkamer hebben ze daar leuk gebruik van gemaakt, door er een mooie hangplant aan te hangen - Perfect voor planten die veel zonlicht nodig hebben!

Lees ook: 12x Leuke hangplanten

Multifunctionele zolderslaapkamer van IKEA


7. Bed vrij in de ruimte plaatsen

Deze multifunctionele zolderslaapkamer is gestyled door Anna Cardell voor IKEA Livet Hemma. In zo'n ruimte kiezen de meeste mensen ervoor om het bed onder de schuine wand met dakramen te plaatsen. Deze indeling is het bewijs dat het ook een heel leuk idee kan zijn om het bed vrij in de ruimte te positioneren, tegenover de schuine wand. Op deze manier kan je ook perfect genieten van het uitzicht. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je slaapkamer ruim genoeg moet zijn. De lage vakkenkasten van IKEA staan ook niet mis onder de schuine wand, toch?

Fotografie: Andrea Papini
zolderslaapkamer wandplanken onder schuine wand


8. Wandplanken op maat

We hebben laten zien dat een inbouwkast onder de schuine wand zowel praktisch en stijlvol is op zolder. Het nadeel is dat een kast op maat laten maken niet goedkoop is. Heb je niet zo'n groot budget? Dan zou je ook kunnen kiezen voor wandplanken op maat. In stoere open zolder slaapkamer is de gehele muur achter het bed ingericht met vier lagen wandplanken, die over de hele breedte van de muur lopen. Super leuk om extra opbergruimte te creëren, maar ook om mooie objecten erop te plaatsen.


Fotografie: Andrea Papini

slaapkamer op zolder kast achter het bed


9. Kast achter het bed

Je kunt ook een grote kast op maat laten maken voor achter het bed. Dit is een slimme manier om de beschikbare ruimte optimaal te benutten en extra opbergruimte te creëren. Een kast achter het bed kan dienen als hoofdbord en tegelijkertijd veel opslag bieden voor kleding, beddengoed of andere spullen. Door de kast op maat te laten maken, kun je de indeling en het ontwerp precies afstemmen op jouw behoeften en de afmetingen van de zolderkamer. Dit zorgt niet alleen voor een praktische oplossing, maar draagt ook bij aan een strak en georganiseerde look in je slaapkamer.

zolder slaapkamer open kledingkast


10. Open kledingkast

Houd je van een strakke en georganiseerde slaapkamer, dan is een kast met deuren een must. Maar het kan ook wat hebben als de inhoud van de kast zichtbaar is. In deze charmante zolderslaapkamer, met bordeauxrode muren, is er gekozen voor een mooie grote open kledingkast. De grote schilderijen aan de muren zijn ook heel chique, passend bij het bordeauxrood.

zolder slaapkamer schilderij op de vloer


11. Grote lijst op de vloer plaatsen

Door de schuine wanden is er kans dat je geen geschikte muur hebt voor een groot kunstwerk. Maar je slaapkamer is natuurlijk niet compleet zonder een grote lijst! In deze mooie zolder slaapkamer hebben ze een grote lijst gewoon op de vloer naast het bed geplaatst, tegen de muur. Bijkomend voordeel: je hoeft niet te boren in de muur!

Lees ook: 25x Leuke slaapkamer decoratie ideeën

slaapkamer zolder vide creëren


12. Vide creëren

Heb je een zolderslaapkamer met een heel hoog plafond? Dan zou je ook een vide kunnen overwegen om extra ruimte te creëren. Een vide is een tussenverdieping die je kunt inrichten als extra slaapruimte, werkplek of ontspanningshoek. Dit is een uitstekende manier om de verticale ruimte die anders ongebruikt zou blijven, optimaal te benutten. Bovendien voegt het een uniek architecturaal element toe aan je interieur dat zowel praktisch als visueel aantrekkelijk is. Met een vide maak je van je zolderslaapkamer een multifunctionele ruimte die zowel comfort als stijl biedt.

zolderslaapkamer open inloopkast


13. Open inloopkast met eiland

Altijd gedroomd van een inloopkast? Dat is mogelijk als je een ruime zolder hebt. In deze zolder slaapkamer hebben ze gekozen voor een open inloopkast, met zowel grote kledingkasten als een eiland met ladekasten. Deze indeling maakt het niet alleen gemakkelijk om je kleding en accessoires geordend te houden, maar voegt ook een luxe element toe aan de ruimte. Het eiland in het midden biedt extra opbergruimte en een handig oppervlak voor het uitkiezen en opbergen van je kledingstukken. Het open karakter van de inloopkast zorgt bovendien voor een ruimtelijk gevoel en maakt het een integraal onderdeel van de slaapkamer.

zolderslaapkamer tapijt


14. Tapijt als vloerbedekking

Tapijt blijft nog steeds heel erg populair in de slaapkamer, vooral als het op zolder wordt ingericht. Het biedt niet alleen comfort onder de voeten, maar helpt ook om de ruimte warmer en gezelliger te maken. Daarnaast draagt tapijt bij aan de geluidsisolatie, wat bijzonder handig is op een zolder waar geluiden van buiten en andere delen van het huis soms sterker doordringen. Het kiezen van een zacht, dik tapijt kan de sfeer in de zolderkamer verder verhogen, waardoor het een ideale plek wordt om te ontspannen en tot rust te komen.
zolderslaapkamer open badkamer


15. Open badkamer ensuite

Wil je een luxe slaapkamer suite creëren op zolder? Een open badkamer ensuite kan daarbij heel charmant zijn. Deze indeling zorgt voor een naadloze overgang tussen de slaapruimte en de badkamer, wat de hele zolder een open en ruimtelijk gevoel geeft. Het ontbreken van muren tussen de badkamer en slaapkamer kan de ruimte groter doen lijken en zorgt voor veel natuurlijk licht. Bovendien draagt zo'n ontwerp bij aan een luxe en moderne uitstraling, waardoor de zolder een exclusieve en comfortabele plek wordt om tijd door te brengen.

Lees ook: Creëer de perfecte ensuite badkamer: praktische tips, ideeën en inspiratie


steigerbuizen kledingrek onder schuine wand


16. Steigerbuizen kledingrek onder schuine wand

Een budgetvriendelijke optie om kleding op te hangen, als alternatief van een inbouwkast, is een steigerbuizen kledingrek. Het grote voordeel is dat je zelf kunt bepalen hoe breed de kledingrek wordt, en hoe hoog je het ophangt. In deze zolderslaapkamer hebben ze een kledingrek over de gehele breedte van de kamer gecreëerd. Dit hebben ze gecombineerd met ladekasten van IKEA op de vloer. Let wel op dat je een goede constructie creëert, zodat de rek stevig genoeg is.

Lees ook: Steigerbuizen kledingrek


zolderslaapkamer idee modulaire kasten schuine wand


17. Modulaire kasten

Modulaire kasten zijn ideaal voor het efficiënt benutten van ruimtes, omdat ze aangepast kunnen worden aan de specifieke behoeften en afmetingen van een ruimte. Ze zijn ook eenvoudig uit te breiden of te veranderen als je behoeften veranderen. In deze lichte kinderkamer met grote schuine wanden, is er gekozen voor de populaire Besta kasten van IKEA. Zoals je ziet, lijkt het op één grote kast die precies in de ruimte past, maar eigenlijk zijn het allemaal losse kleine kasten die op en naast elkaar zijn geplaatst. Je hoeft niet de hele muur op te vullen, het is juist ook fijn dat er ruimte bovenop de kast vrij is, waar je spullen op kunt plaatsen.
luxe zolderslaapkamer badkamer en inloopkast


18. Indeling met badkamer én inloopkast

Een slaapkamer op zolder met badkamer is fijn, maar als je er een échte luxe suite van wilt maken, dan mag een inloopkast natuurlijk niet ontbreken. De uitdaging is om een praktische indeling te maken die voor jou werkt. Deze luxe zolderslaapkamer is daar een heel goed voorbeeld van, met een heerlijk hoog plafond en prachtige originele houten balken. Vanuit het bed heb je toegang van de aangrenzende open badkamer ensuite en inloopkast. Wat je niet op de foto ziet, is dat er ook een doorgang is achterin de badkamer, naar de inloopkast.

Lees ook: Luxe slaapkamer


zolderslaapkamer dakkapel


19. Dakkapel voor meer licht en loopruimte

Voor het creëren van meer lichtinval kun je naast een dakraam ook kiezen voor een dakkapel. Hoewel dit een stuk duurder is, creëer je hiermee wel extra loopruimte in een zolderslaapkamer met een schuine wand. Een dakkapel vergroot niet alleen de ruimte fysiek door het toevoegen van extra vierkante meters waar je kunt staan en bewegen, maar het zorgt ook voor meer natuurlijk licht en verbetert het uitzicht. Dit kan de algehele sfeer en functionaliteit van een zolderkamer aanzienlijk verbeteren. Het is een investering die de bruikbaarheid en waarde van je zolder kan verhogen, waardoor het een aantrekkelijke optie wordt voor wie de zolder wil transformeren tot een volwaardige, comfortabele ruimte.
zolderslaapkamer glazen wand staal


20. Glazen wand

Heb je niet een hele grote slaapkamer nodig op zolder, dan kun je een indeling maken met verschillende ruimtes. Hier is er gekozen voor een glazen wand met stoere stalen kozijnen. Deze oplossing scheidt de ruimtes visueel, terwijl het licht en het open gevoel behouden blijven. De stalen kozijnen voegen een modern en industrieel element toe aan het interieur, wat zorgt voor een stijlvol contrast met andere materialen in de ruimte. Deze aanpak is ideaal voor het creëren van bijvoorbeeld een aparte werkruimte of een loungehoek, zonder dat dit ten koste gaat van de ruimtelijkheid en de lichtinval op de zolder.

Lees ook: 12x Glazen wanden inspiratie


Vragen?

Zoals je kunt zien, zijn er heel veel mogelijkheden en leuke ideeën om van je zolder een stijlvolle en comfortabele slaapkamer te maken. Heb je verder nog vragen, of wil jij jouw zolderslaapkamer laten zien? Laat het ons weten via de reacties of een berichtje via ons contactformulier.

 

 


 

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam