Huis inrichting

Slimme rookmelder


Zijn je rookmelders kapot in huis, en overweeg je deze te vervangen voor nieuwe rookmelders? Lees hier alles over de slimme rookmelder of smart rookmelder en hoe je hiermee jouw huis beter kan beveiligen tegen brand.

Slimme rookmelder

Bijna elk huis heeft een rookmelder en brandalarm, simpelweg voor persoonlijke brandveiligheid. Rookmelders zijn ontworpen om de eerste waarschuwingssignalen van brand te detecteren en vormen een essentiële beschermingsmaatregel tegen een van de grootste verwoestingen waarmee een huis te maken kan krijgen. Aangezien een huisbrand de potentie heeft om je huis en jouw spullen te beschadigen, en wat misschien nog belangrijker, je gezondheid kan schaden of zelfs in het ergste gevel je leven kan kosten, is een rookmelder het minste wat je kan nemen om je voor een brand te waarschuwen.

De meeste mensen hebben traditionele rookmelders in huis, wat op zich prima kan werken, maar tegenwoordig stappen steeds meer mensen over op slimme rookmelders. Lees in dit artikel alles over de slimme rookmelder en wat de voordelen hiervan zijn.

slimme rookmelder aan plafond somfy

De slimme rookmelder van Somfy aan het plafond.

Wat is een slimme rookmelder?

Een slimme rookmelder is een apparaat dat kan communiceren met je huisbeveiligingssysteem wanneer het apparaat de aanwezigheid van rook detecteert. Door gebruik te maken van connectieve technologie, zijn slimme rookmelders toegankelijk via veel mobiele apparaten en apps, en kan je op afstand toezicht houden op noodsituaties, meldingen ontvangen over de thuisstatus, thuisapparaten met elkaar verbinden en zelfs spraakopdrachten gebruiken om het alarm uit te schakelen.

Rookmelders zijn over het algemeen iets dat we installeren en vervolgens vergeten. Toch zijn deze apparaten essentieel voor de veiligheid van ons huis en mogelijk ons leven. Slimme rookmelders zijn de nieuwste in een lange reeks intelligente apparaten die zijn ontworpen om ons leven ook gemakkelijker en veiliger te maken. Deze apparaten controleren zichzelf om ervoor te zorgen dat de batterij niet leeg raakt wanneer je ze het meest nodig hebt. Ze houden je ook op de hoogte met waarschuwingen rechtstreeks op je telefoon, dus zelfs als je niet thuis bent, weet je of er iets mis is.

Slimme rookmelder in de babykamer.

Slimme rookmelder in de babykamer.

De voordelen van een slimme rookmelder?

Een rookmelder die deel uitmaakt van een volledig geïntegreerd smart home is altijd veiliger, praktischer en efficiënter dan een stand-alone old school rookmelder. Updates in technologie hebben geleid tot verhoogde veiligheid, zodat je snel kunt handelen in geval van nood. Hieronder kan je lezen wat de voordelen zijn van slimme rookmelders ten op zichte van traditionele rookmelders.

1. Ontvang meldingen op afstand van noodgevallen

Sommige slimme rookmelders sturen waarschuwingen rechtstreeks naar je smartphone. Hierdoor kan je snel hulpdiensten waarschuwen voor de brand, zelfs dus als je de stad uit bent.

2. Slimme rookmelders koppelen

Veel van de beste slimme rookmelders bieden interconnectiviteit met andere slimme rookmelders in huis. Dus als een rookmelder afgaat, gaan ook elke andere rookmelders in huis af. Interconnectiviteit is een  waarschijnlijker een optie bij bedrade rookmelders dan met rookmelders die op batterij werken, en is iets wat veel traditionele rookmelders niet bieden.

Je hoeft overigens niet bang te zijn dat dat je de verkeerde kant op loopt bij brand. Dankzij de slimme detectie functie kan je op de hoogte gesteld worden van de exacte locatie van de brand, zodat je gevaar kunt vermijden wanneer je het pand verlaat.

3. Slimme rookmelder koppelen aan smart home

Naast dat de slimme rookmelders aan elkaar gekoppeld kunnen worden, kunnen veel slimme rookmelders ook gekoppeld worden met alle andere smart home apparaten in huis. Dat biedt extra veiligheid als er brand optreedt. Als je rookmelder bijvoorbeeld gekoppeld is met het alarmsysteem met beveiligingscamera, heb je de mogelijkheid om op afstand via je telefoon mee te kijken water er aan de hand is. En als je slimme rollijken en verlichting hebt, dan kan je het zo instellen dat wanneer de rookmelders af gaan, de rolluiken ook automatisch omhoog gaan en de verlichting aan gaat. Op die manier zorg je ervoor dat je veiliger het pand kunt verlaten.

voordelen slimme rookmelder koppelen andere rookmelders

Koppel alle slimme rookmelders in huis met elkaar en met alle andere smarte home apparaten.

4. Stop vals alarm

Elke rookmelder brengt het risico op vals alarm met zich mee. Stof, rook en stoom kunnen er soms voor zorgen dat er een rookmelder afgaat. Veel slimme rookmelders zijn voorzien van een stilte-knop om vals alarm uit te schakelen, of geven je de mogelijkheid om het alarm uit te zetten via verbonden apps op de smartphone.

5. Alarm voor slechthorenden

Veel rookmelders vertrouwen op geluid om mensen te waarschuwen voor brand, maar een audioalarm is misschien niet de beste optie voor mensen die slechthorend zijn. Daarom zijn sommige rookmelders voorzien van een flitslichtalarm om slechthorenden te waarschuwen, en om gespecialiseerde lampen met hoge intensiteit te gebruiken om mensen wakker te maken terwijl ze slapen.

6. Koolmonoxidemelders en displays voor extra gemoedsrust

Koolmonoxide is een giftige rook die wordt geproduceerd door brandstof te verbranden in ovens, auto’s, grills, open haarden, noem maar op. Het gevaar is dat het reuk- en smaakloos is, dus het kan zich in een huis ophopen zonder dat de bewoners het merken. Slimme rookmelders met ingebouwde koolmonoxidedetectoren kunnen je waarschuwen voor deze onzichtbare dreiging.

De slimme Somfy rookmelder alarmeert de bewoners bij rookdetectie met een eigen sirene en kan via de TaHoma het huis automatisch laten reageren.

De slimme Somfy rookmelder alarmeert de bewoners bij rookdetectie met een eigen sirene en kan via de TaHoma het huis automatisch laten reageren.

7. Gebruik je stem om je slimme rookmelder te bedienen

Plafonds zijn over het algemeen de beste plek om rookmelders te installeren, wat vaak betekent dat je de stilte-knop op het alarm niet zo eenvoudig kan bereiken. Sommige van de beste rookmelders maken naadloos verbinding met stemassistenten, waardoor je met behulp van spraakopdrachten de rookmelders kan bedienen. Op die manier kan je, als er een vals alarm afgaat, eenvoudig zeggen dat het vals alarm moet worden uitgeschakeld zonder moeite te hebben om moeilijk toegankelijke locaties te bereiken.

Bekijk ook:
Beveilig je Smart Home fysiek én digitaal

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam