Tuininspiratie

12x Balkon ideeën


Op zoek naar leuke balkon ideeën om je kleine buitenruimte gereed te maken voor de zomer? Zoek niet verder, want wij hebben de leukste ideeën, handige tips en mooie inspiratie foto’s voor je op een rijtje gezet die jij kunt gebruiken voor het inrichten van jouw droombalkon!

balkon ideeen

Een balkon is weliswaar geen grote tuin, maar het kan wel een hele fijne buitenruimte zijn waar je in de buitenlucht kunt zitten aan je appartement. Sterker zelfs, er zijn mensen die vanwege het onderhoud veel liever een balkon hebben dan een tuin. Net als een tuin, kan een balkon natuurlijk op verschillende manieren ingericht worden. Balkons zijn er natuurlijk in verschillende formaten. Je hebt hele kleine balkons, smalle balkons, maar ook hele brede en grote balkons.

De eerste uitdaging is dan ook om erachter te komen wat voor soort balkon en wat voor style je wilt inrichten. Daarbij is het belangrijk om na te denken wat je graag op je balkon wilt kunnen doen. Is het voldoende dat je op je balkon kunt zitten voor een kopje koffie, of wil je er ook uitgebreid kunnen loungen? En misschien zou je er zelfs op dutje willen kunnen doen. Op basis van wat jouw behoeften zijn, kan je onderstaande ideeën gebruiken met het inrichten van jouw balkon.

1. Ruimtebesparende balkon meubels

Je hebt geen mega groot groot balkon te hebben om er goed gebruik van te maken. Met ruimtebesparende balkon meubels kan je ervoor zorgen dat je alles kunt doen op een klein balkon, zonder dat het helemaal volstaat. In plaats van een grote tafel, kan je denken aan een speciale balkonhek tafel die je vast kunt monteren aan je reling. Sommige balkontafels kan je zelfs inklappen, waardoor je nog meer ruimte over hebt als je de tafel niet nodig hebt.

balkon ideeen balkonhek tafel de slimme balkontafel

2. Meubels voor je gasten

Als je in je eentje of met z’n tweeën woont, heb je natuurlijk ook niet zo’n groot balkon nodig. Twee stoelen zou meer dan genoeg zijn, tenzij je vaak vrienden en familie uitnodigt. Wat dan een goed idee is, is om inklapbare stoelen te kopen, die je ingeklapt aan een grote stevige haak of rek op kunt hangen aan de muur op je balkon. Op die manier nemen ze vrijwel geen ruimte in beslag, maar heb je wel altijd genoeg zitplek voor voor je gasten.

balkon ideeen reserve stoelen ophangen op balkon

3. Balkon vloer

De vloer van het balkon is een essentieel onderdeel. Het kan je balkon maken of breken. Een kale betonnen ondervloer nodigt immers niet uit, terwijl een fijne vloer geen dure investering hoeft te zijn. Houten vlonders zijn erg populair, het nadeel is wel dat je het regelmatig moet onderhouden. Heb je daar geen zin in? Dan zou kunstgras op het balkon een goede optie kunnen zijn. Kunstgras is relatief goedkoop, ziet er mooi en natuurlijk uit, en het voelt lekker zacht onder je voeten. Een ander voordeel is dat je het heel eenvoudig zelf kunt leggen op je balkon.

balkon ideeen kunstgras

4. Schaduw creëren

Heb je een balkon op het zuiden of het zuid-westen, dan kan je lekker profiteren van heel veel zon. Maar soms, vooral op hete dagen in een hittegolf, is een beetje schaduw geen overbodige luxe. Er zijn verschillende manieren om schaduw te creëren op je balkon. Veel mensen kiezen voor een standaard luifel of parasol, maar je kunt ook aan originele alternatieve ideeën denken, zoals een leuke schaduwdoek. Wat ook leuk kan zijn, is om gordijnen op te hangen op je balkon voor een leuke romantische sfeer.

balkon ideeen gordijnen schaduw

5. Planten

Geen buitenruimte is compleet zonder leuke planten. Je hoeft geen uitgebreide jungle te creëren op je balkon, maar een aantal leuke plantjes zijn altijd een goed idee.  Plaats ze op de vloer, op een tafeltje of hang hangplanten op aan de muur of het plafond om ruimte te besparen. Als je meerdere planten op een klein balkon wilt plaatsen, dan kan je ook denken aan een speciale plantenrek met meerdere niveau’s.

balkon ideeen planten bamboe plantenrek

6. Moestuin

Veel mensen dat je als fervente tuinier helemaal niets hebt aan een balkon. Niets is minder waar. Natuurlijk heb je veel minder ruimte om alle soorten groente en fruit te kweken, maar op je balkon kan je in ieder geval wel aan de slag met je favoriete gewassen. Zoals we hierboven al hebben genoemd, kan een plantenrek met meerdere niveau een oplossing zijn voor het creëren van een kleine moestuin. Als je een iets groter balkon hebt, zou je zelfs een complete kas o je balkon plaatsen.

balkon ideeen moestuin kas

7. Bank op maat

Als je regelmatig op je balkon wilt chillen, dan is een comfortabele loungebank onmisbaar. Soms is het echter best een uitdaging om die perfecte loungebank met het perfecte formaat voor jou balkon te vinden. Daarom kan het een goed idee zijn om een bank op maat te laten maken, zodat het precies in de hoek van je balkon past. Daarmee benut je niet alleen de ruimte perfect, maar het ziet er ook nog eens super strak uit. Niet zo’n groot budget? Als je een beetje handig bent, zou je ook zelf je eigen maatbank kunnen maken van houten pallets of houten kratten.

balkon ideeen bank op maat

8. Vloerkleed

Wil je van je balkon een gezellige tweede woonkamer maken? Dan mag een vloerkleed niet ontbreken, dé oplossing om binnen naar buiten te halen. Het ziet er niet alleen gezellig uit, maar het voelt ook lekker zacht aan onder je voeten. Als je een overdekt balkon hebt, dan kan je in principe ook een normaal vloerkleed gebruiken die je normaal gesproken ook binnen in huis gebruikt. Heb je echter een open balkon, dan raden we aan om een buitenkleed te nemen, die bestand is tegen regen.

balkon ideeen vloerkleed

9. Hangstoel

We hebben het hierboven gehad over een loungebank of een op maat gemaakte bank voor op je balkon. Vind je het leuk om je balkon een speelse uitstraling te geven, dan is het leuk om een hangstoel op te hangen. Een hangstoel geeft je balkon het hele jaar door een heerlijk vakantiegevoel. Als je genoeg plek hebt, zou je ook een schommelbank op je balkon kunnen plaatsen, die plek biedt voor minimaal twee personen.

balkon ideeen hangstoel rotan

10. Hangmat

Een hangstoel geeft je balkon dus een heerlijk vakantiegevoel – hetzelfde geldt zelfs nog meer als je een hangmat op je balkon ophangt. Ideaal om een dutje te doen op het balkon. Het fijne van een hangmat, is dat je het heel eenvoudig kunt ophangen, en met hetzelfde gemak ook weer kan opbergen. Op die manier kan je heel veel ruimte besparen als je de hangmat niet gebruikt, bijvoorbeeld als je gasten op bezoek hebt.

balkon ideeen hangmat

11. Sfeerverlichting

Hoewel buitenverlichting in een tuin meer functie heeft dan op het balkon, is het altijd leuk om je balkon te decoreren met sfeerverlichting. Vooral in de late zomeravonden, kan je met verlichting je balkon super leuk en sfeervol inrichten. En als je het over sfeerverlichting hebt voor je balkon, dan denk je natuurlijk meteen aan een prikkabel of slingerverlichting. Hang het op aan het plafond, aan de muur of aan de balkonreling. Tip: kies bij voorkeur LED sfeerverlichting om energie te besparen.

balkon ideeen sfeerverlichting

12. Privacy

Privacy is altijd fijn, of je nou in je tuin of op je balkon zit. Heb je een balkon, waar mensen direct in kunnen kijken, dan is het wel zo fijn om daar iets aan te doen. Een balkonscherm kan bijvoorbeeld de perfecte oplossing zijn. Deze zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten en maten, dus er is altijd wel een variant die bij jouw balkon style past. Je hebt balkonschermen met leuke prints of afdrukken. Wil je liever iets natuurlijks, dan kan je denken aan rieten matten.

balkon ideeen balkonscherm

Bekijk ook:
Balkon make-over van Rachel
Leuk en knus balkon inrichten met een klein budget
15x Kunstgras op het balkon
10x Klein balkon

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam