Keuken inspiratie, Meubels, Woonkamer inspiratie

Hoe kies je de juiste eettafel? 6x Tips!


Ben je toe aan een nieuwe eettafel? Of is het überhaupt de eerste keer dat je een eettafel wilt kopen? De grote vraag is hoe je de juiste eettafel kiest die het beste bij jou, jouw gezin en jouw huis past. Wij hebben zes tips voor je op een rijtje gezet waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe eettafel!

hoe kies je de juiste eettafel tips

De eettafel is tegenwoordig veel meer dan alleen een plek waar je comfortabel aan kunt eten. Hoe je het gebruikt, is echter heel persoonlijk. Iemand die alleen woont, gebruikt de eettafel waarschijnlijk op een hele andere manier dan een groot gezin. Dit heeft met je persoonlijke behoeften te maken, maar ook het formaat van het huis speelt daarbij een belangrijke rol. In een klein appartement kies je niet zo snel voor een mega grote eettafel, terwijl als je wel de ruimte hebt, een grote eettafel juist super fijn kan zijn. Maar bij het kopen van een eettafel, heb je nog meer keuzes te maken. Met zoveel vormen, maten, stijlen en materialen, kan het best een uitdaging zijn om de perfecte eettafel voor jou te kopen. Om je een beetje op weg te helpen, hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

1. Formaat

Bij het kopen van een eettafel, is het formaat van de tafel één van de belangrijkste aspecten waar je op moet letten. Het klinkt misschien raar, maar er zijn genoeg mensen een mooie eettafel kopen, om vervolgens erachter te komen dat het te groot is voor de eethoek, of dat het weinig ruimte overlaat voor stoelen.

Naast de afmetingen van de eettafel, moet je ook rekening houden met de ruimte voor de stoelen en loopruimte eromheen. Je wilt aan alle kanten van de tafel 90 cm ruimte (tenzij je van plan bent om één kant tegen een muur te plaatsen), zodat je comfortabel op de stoel kunt zitten en rond de tafel kan lopen.

stoere robuuste eettafel hout staal

Vooral in een klein appartement, is het belangrijk om rekening te houden hoeveel mensen er dagelijks gebruik van de eettafel gaan maken. Tenzij je de ruimte hebt, heb je als je alleen of met z’n tweeën woont, niet een hele grote eettafel nodig. Als je wel een grote woonkamer of keuken hebt, dan is dat een ander verhaal. Als je een grote eettafel mooier vindt, en je hebt er de ruimte voor, dan moet je dat natuurlijk gewoon doen.

kleine witte eettafel in kleine keuken

2. Levensstijl

Je levensstijl is ander aspect die je in overweging moet nemen. Zoals gezegd gebruikt iedereen de eettafel op een andere manier. Als je de eettafel bijvoorbeeld wilt gebruiken als een verlengstuk van je keuken of woonkamer, dan is de kans groot dat je deze vaker zult gebruiken. Naast dat je gezin eraan eet, werk je er misschien ook af en toe aan, en gebruiken de kinderen het wellicht ook voor het maken van hun huiswerk. Als dit het geval is, dan is het aan te raden naar een eettafel dat gemaakt is van een duurzaam materiaal dat gemakkelijk schoon te maken is.

Als je vaak vrienden en familie uitnodigt om te eten, dan kan een uitschuifbare eettafel een goed idee zijn. Daarmee kan je ruimte besparen, maar heb je ook genoeg ruimte voor als je een gezellig diner organiseert bij jou.

rechthoekige eettafel in woonkamer

3. Vorm van de eettafel

De vorm van de eettafel is voor veel mensen een lastige keus. Rechthoekige eettafels zijn het populairst, maar steeds vaker wordt er gekozen voor ronde of ovalen eettafels. De vorm van de eettafel moet passen bij de vorm van de kamer. Het heeft een grote invloed op de functionaliteit van je eethoek.

Ronde of ovale eettafels voelen altijd sociaal aan, en het is geweldig om de ruimte te maximaliseren, vooral voor kleinere ruimtes. Vierkante tafels geven een open en ruimtelijk gevoel en helpen een lang en smal gebied op te breken. Rechthoekige tafels zijn het meest gebruikelijk en passen het gemakkelijkst in de meeste kamers, en het is de beste keuze voor grotere ruimtes en voor het bedienen van grote groepen mensen.

kleine zwarte ronde eettafel in keuken

4. Materiaal

Materiaal en afwerking zijn bepalend voor de esthetiek voor zowel de eettafel als de ruimte. Het kiezen van het materiaal voor je eettafel hangt sterk af van je persoonlijke stijl en voorkeur, je budget en hoeveel tijd je aan onderhoud en schoonmaak wilt besteedt om je tafel mooi te houden. Hieronder vind je de meest populaire materialen voor eettafels:

 • Houten eettafel – Dit is de meest populaire optie voor tafelbladen. Er is een belangrijk onderscheid tussen massief hardhout, massief naaldhout en houtfineer.
  • Natuurlijk, massief hout voelt warm en uitnodigend aan, en hardhoutsoorten zoals acacia, berken en eiken zijn van nature duurzaam en stevig, vanwege de hoge dichtheid van hun houtvezels. Hardhout veroudert prachtig naarmate de kleur dieper en mettertijd rijker wordt. Variërende nerfpatronen en kleurveranderingen maken allemaal deel uit van de natuurlijke charme, waardoor je een echt uniek stuk krijgt. Massieve houten eettafels kan je bovendien op verschillende manieren behandelen, waardoor ze een hele andere uitstraling krijgen. Zo kan je bij Mr. Tafel je eiken eettafel onderstaande behandelingen geven.eiken eettafel soorten behandelingen
  • Naaldhout is, net als sparren en grenen, ook duurzaam, maar omdat het niet zo dicht is als hardhout, heeft naaldhout de neiging om gemakkelijker te krassen. Vaak is naaldhout lichter van kleur dan hardhout en heeft het vaak zichtbare noesten, waardoor het meubilair een unieke uitstraling krijgt. Door af en toe een beetje liefde te geven en het hout te onderhouden (opnieuw beitsen) kan je jarenlang genieten van de eettafel.
  • Houtfineer heeft de look en feel van natuurlijk hout, gecombineerd met een gemakkelijk te onderhouden, duurzaam oppervlak dat bestand is tegen klappen en stoten van stoelen, kinderen en speelgoed. Dikke spaanplaat is bekleed met een toplaag van duurzaam hardhout om een ​​sterk en stabiel oppervlak te creëren dat veel minder snel barst of kromtrekt dan massief hout.
 • Glazen eettafel – Een glazen tafel is modern, luchtig en elegant. Glas is ook gemakkelijk schoon te maken. Een tafel met een glazen tafelblad kan een frame van grafiet, hout of metaal hebben. Dit materiaal geeft een verfijnde uitstraling en kan met een simpele vaas met bloemen een krachtige indruk maken. Aan de andere kant zul je het vaak moeten schoonmaken, omdat vingerafdrukken en stof snel zichtbaar zijn.
 • Stalen eettafel – Staal is stevig en duurzaam. Een stalen tafelblad is ook modern, vlekbestendig en voelt koel aan. Als je eetruimte industrieel of eigentijds is, kan een metalen tafelblad een goede keuze zijn.stalen eettafel industriele keuken
 • Marmeren eettafel – Marmer is niet alleen voor werkbladen in de keuken. Tegenwoordig is marmer een veelgebruikt materiaal in interieurs. Marmer heeft een elegante rijke toon, en is ook gemakkelijk schoon te maken. Enkele andere verwante soorten op steenbasis omvatten ook tafelbladen van graniet en onyx.
 • Melamine – Melamine is zeer duurzaam en gemakkelijk schoon te maken, waardoor je veel waar voor je geld krijgt. Het materiaal is een slimme keuze voor gezinnen met kinderen, omdat het vocht- en krasbestendig is en bestand is tegen morsen, bonken met speelgoed, botsingen en spatten. In combinatie met een stevig frame heb je een tafel die de zwaarste beproevingen zal doorstaan.

industriele eettafel open keuken

5. Tafelonderstel

Het onderstel of de poten van de tafel kan van invloed zijn op het aantal mensen dat aan een tafel passen. Zorg ervoor dat de beenruimte voor mensen die aan tafel gaan zitten niet wordt belemmerd door het onderstel. Let goed op of je genoeg ruimte hebt voor je knieën, en of je helemaal onder de tafel kunt schuiven, en bijvoorbeeld of je er ook je benen onder kunt kruisen.

marmeren ovalen eettafel eetkamer

Er is een verschil tussen een onderstel en poten. Poten ondersteunen het tafelblad bij de hoeken, terwijl een onderstel in het midden onder de tafel bevindt, waardoor er extra beenruimte is, aangezien het geen zijkanten of hoeken van de tafel bezet. Een onderstel is toepasbaar op de meeste tafelvormen, vooral bij kleinere tafels. Zowel voor poten als onderstellen, heb je verschillende keuzes. Hieronder zie je bijvoorbeeld een mooi overzicht van de verschillende soorten poten en onderstellen waar je uit kunt kiezen als je een eettafel koopt bij Mr. Tafel.

eettafel soorten onderstel poten

6. Eetkamerstoelen

Natuurlijk is een eettafel niet compleet zonder de bijpassende stoelen. Vroeger kochten mensen tafels en stoelen in sets, maar tegenwoordig is het veel leuker om te mixen en matchen, vooral omdat het aanbod van leuke eetkamerstoelen enorm is gegroeid.

Je kunt kiezen voor eetkamer met of zonder armleuningen. Eetkamerstoelen met leuningen zijn comfortabel, terwijl eetkamerstoelen zonder armleuningen vaak minder ruimte in beslag nemen. Daarnaast kan je ervoor kiezen om een set eetkamerstoelen te nemen, die er allemaal hetzelfde uitzien. Maar je kunt ook mixen en matchen met verschillende stoelen of verschillende kleuren. Wat ook leuk is, is om eetkamerstoelen te combineren met bijvoorbeeld krukjes of een eetbank.

kleine industriele eettafel keuken

Bekijk ook:
Vloerkleed onder de eettafel
Eettafel in een kleine of smalle keuken
Onderstellen voor een stoere eettafel

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam