Interieur ideeën, Woonaccessoires

12x Vensterbank decoratie


Last Updated on januari 27, 2023 by Redactie

Je vensterbank decoreren is altijd een goed idee. Niet alleen om het er leuk en mooi uit te laten zien, maar vensterbank decoratie heeft ook een functioneel aspect. Op deze pagina vind je de leukste vensterbank decoratie ideeën, tips en mooie inspiratie voorbeelden. kijk snel verder!

vensterbank decoratie

Update 27 januari 2023: deze pagina bevat nu nóg meer leuke vensterbank decoratie ideeën en mooie accessoires die je direct kunt kopen om je vensterbank mee te decoreren.

Vensterbanken zijn uiterst nuttige plekken in een interieur. Ook al zijn vrijwel alle ramen voorzien van raamdecoratie of raambekleding, zijn deze overdag vrijwel altijd open, waardoor de vensterbanken zichtbaar worden. Veel vensterbanken hebben een lelijke standaard afwerking. Daar kan je heel eenvoudig wat aan doen. Houten vensterbank decoratie of een houten plank is bijvoorbeeld erg populair. Maar met vensterbank decoratie bedoelen we ook leuke styling spullen die je op de vensterbank kunt plaatsen, zoals je dat ook doet op een dressoir kast of een wandplank. In het geval van de vensterbank ziet het er niet alleen een stuk leuker uit, maar als je een groot raam hebt, dan heeft het ook een functioneel aspect. Vensterbank decoratie wordt namelijk vooral ook gebruikt tegen inkijk.

Kortom, het is altijd een goed idee om je vensterbank met leuke spullen te decoreren. Om je een idee te geven en te inspireren, hebben we de leukste vensterbank decoratie ideeën voor je op een rijtje gezet. Succes!

1. Boeken

Of je nou een echte boekenwurm bent, of eigenlijk helemaal niet van lezen houdt, boeken zijn altijd leuk. Vooral mooie tafelboeken die je als decoratie in huis kunt gebruiken. Plaats ze in een mooie boekenkast, op een TV meubel, een mooie dressoir of op de vensterbank. Creëer één of meerdere mooie stapels tegen inkijk, of combineer met met andere mooie spullen. Het is ook leuk om spullen bovenop een stapel boeken te plaatsen, zoals kandelaars met kaarsen, planten, noem maar op.

Wat fijn is, is dat de meeste mensen al mooie boeken hebben in huis. Heb jij dat nog niet? Hieronder hebben we drie mooie interieur boeken voor je op een rijtje gezet, die je direct kunt kopen, waarmee je nóg meer inspiratie op kunt doen voor jouw interieur.

vensterbank decoratie boeken

2. Planten

Planten zijn niet alleen super leuk en mooi, ze zijn ook nog eens goed voor je gezondheid, vooral als je kiest voor luchtzuiverende planten. Planten kan je werkelijk overal en op heel veel verschillende manieren in huis een plekje geven. Grote planten kan je op de vloer plaatsen, hangplanten kan je aan de muur of aan het plafond hangen, en kleine plantjes zijn leuk voor op tafel, kasten en als vensterbank decoratie. Maak het interessant door verschillende hoogtes af te wisselen. Je kunt een plantje bijvoorbeeld hoogte te geven door het op boeken te plaatsen of met een plantenstandaard. Vind je het ook een leuk idee om planten op de vensterbank te plaatsen? Let er dan wel op dat je planten kiest die tegen direct zonlicht kunnen. Je wilt natuurlijk niet dat je plantjes na een week uitsterven omdat ze teveel zonlicht hebben ontvangen.

Hieronder hebben we drie planten op een rijtje geplaatst, die allemaal van de zon houden, en dus erg geschikt zijn als vensterbank decoratie!

vensterbank decoratie planten

3. Moestuin

Als je nieuw bent met het verbouwen van je eigen voedsel, is een kruidentuin of een moestuin op de vensterbank een ideale plek om te beginnen. Het kweken van kruiden uit zaad is een goedkope manier om verse kruiden te krijgen, waarbij één pakje zaden meestal genoeg bevat voor een paar potten met kruiden. En je hebt er dus niet altijd een tuin voor nodig. Veel kruiden zullen binnenshuis heel goed groeien op een vensterbank. Leuk als vensterbank decoratie, en ook leuk om je kinderen erbij te betrekken, omdat het eenvoudig te doen is en ze heel snel resultaat zullen zien. Als het gaat om welke kruiden je binnen uit zaad moet kweken, heb heel veel keus. Je kunt je concentreren op het kweken van de kruiden die je al het meest gebruikt bij het koken, of iets compleet nieuws proberen. Basilicum, koriander, bieslook, peterselie, munt en peterselie zijn allemaal ideale kandidaten voor een moestuin op de vensterbank.

Er zijn speciale kweekbakken verkrijgbaar met een formaat die perfect passen op een vensterbank. De CHILISTRÅN plantenstandaard is ook een heel leuk idee, waar je meerdere potjes op kunt plaatsen!

vensterbank decoratie moestuin

4. Bank

Afhankelijk van de ruimte en het formaat van je raam, kan het ook een heel leuk idee zijn om een vensterbank bank te maken. In de keuken kan je extra zitplekken creëren en in de slaapkamer kan je jouw vensterbank omtoveren tot een gezellig zithoekje. Wanneer je van de vensterbank een bank wilt maken, mag de hoogte van de vloer tot het raam niet minder zijn dan 46-50 cm, wat de standaardhoogte van een bank is, en een diepte van ongeveer 40 cm. Dit is essentieel als je een comfortabele zithoek wilt hebben. Daarom ontkomt je er eigenlijk niet aan om de vensterbank bank op maat te laten maken. Extra opbergruimte nodig? Combineer de bank met kastruimte. Voeg mooie kussens toe voor extra comfort.

vensterbank decoratie bank

5. Werkplek

Het gebruik van de vensterbank als bureau is de perfecte oplossing voor kleine appartementen. Het idee om er een werkplek en er een functionele ruimte van te maken om bijvoorbeeld te studeren of te werken, geeft het voordeel van het gebruik van natuurlijk licht. Dit kan de vensterbank in de woonkamer zijn, keuken, maar ook bijvoorbeeld je slaapkamer of inloopkast. De hoogte die je nodig hebt voor een comfortabel thuiskantoor of een werkblad is minimaal 75 cm en een diepte van minimaal 50 cm. Op die manier kan je niet alleen comfortabel werken, maar heb je ook de mogelijkheid om de bureaustoel onder het vensterbank bureau te schuiven.

vensterbank decoratie werkplek

6. Vazen

Vazen zijn ook erg leuk als vensterbank decoratie, vooral grote glazen vazen. Dit kan zowel met of zonder bloemen. Het grote voordeel om grote glazen vazen op de vensterbank te plaatsen, is dat ze transparant zijn. Je hebt daarmee dus wel bescherming tegen inkijk, terwijl je het zonlicht niet blokkeert. Een heel mooi voorbeeld is Fritz Hansen Ikebana Vaas, die voorzien is van een messing statief bestaande uit twee plateaus met gaatjes, welke boven de rand van de vaas uitsteekt – super handig om de bloemen te schikken. Wat ook leuke is, is om gekleurde glazen vazen te gebruiken voor een mooi en kleurrijk effect.

Liever meer privacy? Kies dan voor vazen of potten die niet transparant zijn, zoals de super mooie Ferm Living Speckle pot die door Trine Andersen is ontworpen, of de geweldige u-vormige Muuto Kink vaas.

vensterbank decoratie vazen

7. Mix en match

Een vensterbank is de perfecte plek om verschillende mooie spullen te mixen en te matchen met elkaar. Eigenlijk alles wat we hierboven hebben genoemd en meer. Je kunt voor een symmetrische look gaan, en spullen in vergelijkbare grootte of kleur sorteren, of je kunt meer eclectisch gaan en spullen op een meer nonchalante manier tentoonstellen. Gewoon mixen en matchen, wees niet bang om te experimenteren met kleuren en spullen waar je blij van wordt. Het belangrijkste is dat je het volpropt en je vensterbank gebruikt als opslagplaats voor rommel.

vensterbank decoratie mix match

8. Speelgoed

Ook in een kinderkamer of babykamer heb je natuurlijk ramen en vensterbanken. En ook daar is het een goed idee om het op een leuke en functionele manier te decoreren. Denk bijvoorbeeld aan leuke kinderboeken, en wat ook een erg leuk idee is, is om speelgoed op de vensterbank te plaatsen. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je het helemaal volpropt met lelijk speelgoed, maar het kan heel leuk zijn als je het subtiel decoreert met bijvoorbeeld houten blokken, een houten trein, een telraam, noem maar op.

vensterbank decoratie speelgoed

9. Badkamer styling

Van alle vensterbank is de vensterbank in de badkamer misschien wel het meest lastige om het leuk te decoreren. Je hebt er vaak niet heel veel ruimte, terwijl het ook heel saai is om er helemaal niets mee te doen. Maar het is vaak ook moeilijker dat je denkt. Met enkele minimalistische styling, kan je ook de vensterbank in de badkamer heel leuk maken. Een plantje, een bakje voor flesjes en/of sieraden, een leuke kaars, noem maar op. Zo simpel kan het zijn.

vensterbank decoratie badkamer styling

10. Keramiek

Iets wat we laatste tijd heel veel zien, is keramiek. Mooi keramiek die je niet alleen handig kunt gebruiken, maar ook prachtig zijn als interieurstyling. Denk bijvoorbeeld aan mooie borden, vazen, kopjes, noem maar op. Perfecte spullen voor de vensterbank in de keuken bijvoorbeeld. Maar ook in de woonkamer of slaapkamer kan het leuk zijn om de vensterbank te decoreren met keramiek.

vensterbank decoratie keramiek

11. Kaarsen

Het idee om kaarsen bij het raam te plaatsen bestaat al mega lang. In de koloniale tijd liet een brandende kaars bij een raam reizigers weten dat ze een veilige plek hadden om te verblijven. De kaars diende ook als een signaal voor de buren dat het huis open was om bezoek te ontvangen en om de weg te verlichten voor terugkerende familieleden. Tegenwoordig zijn kaarsen vooral erg leuk en sfeervol, of dat nou op tafel wordt geplaatst, op de kast of op de vensterbank. En je hoeft ze nog niet eens aan te steken. En niet alleen tijdens kerst, maar kaarsen op de vensterbank is heel het jaar door leuk. Kies voor mooie geurkaarsen die vaak al in een mooi glazen potje zitten of ga voor rechte kaarsen in stijlvolle kandelaars. Je hoeft de kaarsen niet eens aan te steken!

vensterbank decoratie kaarsen

12. Lamp

Een ander leuk vensterbank decoratie idee is een lamp! In plaats alleen maar te richten op basisverlichting, is het belangrijk om een verlichtingsplan te creëren met verschillende lagen verlichting, met zowel basisverlichting, taakverlichting als sfeerverlichting. En de vensterbank is de ideale plek voor sfeerverlichting, in de vorm van een mooie tafellamp.

Als het gaat om het kopen van een lamp voor op de vensterbank, zijn de mogelijkheden bijna eindeloos. Er zijn grote en kleine lampen verkrijgbaar, lampen met verschillende lichtsterktes, LED-lampen en een mega groot aanbod aan andere functionele lampen in prachtige designs. Om er zeker van te zijn dat je de perfecte lamp voor jou kiest, kan het een goed idee zijn om uw functionele eisen in overweging te nemen. Gebruik je de lamp ook ergens anders, behalve alleen op je vensterbank? Wil je een mobiele lamp zonder snoer? Wilt je dat de lamp gedimd comfortlicht of sterk werklicht produceert? Wil je dat je licht klein en neutraal is of groot en opvallend? Noem maar op.

vensterbank decoratie lamp

Bekijk ook:
Vensterbank inspiratie
55x Woonkamer ideeën
25x Leuke slaapkamer decoratie ideeën

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam