Badkamer inspiratie, DIY, Interieur ideeën, Keuken inspiratie

Wil jij plaktegels kopen? Lees deze complete koopgids!


Wil jij plaktegels kopen voor de vloer of wanden van jouw badkamer, toilet of keuken? Op deze pagina kan je er alles over lezen. Wat zijn de voordelen en nadelen? Waar kan je plaktegels kopen? En hoe installeer je plaktegels? Kijk snel verder om te kijken of plaktegels wat voor jou zijn, of dat je tóch liever voor traditionele tegels wilt gaan. Succes!

plaktegels

Tegels zijn super populair in woningen – hoewel er tegenwoordig heel veel andere mogelijkheden zijn om een muur of vloer af te werken, zijn tegels nog steeds één van de populairste vorm van vloer- en wandafwerking. Omdat ze bestand zijn tegen vocht en water, en ook erg onderhoudsvriendelijk zijn, worden tegels vooral in de badkamer, het toilet en de keuken gebruikt.

Een belangrijk nadeel is dat het geen DIY klus is die iedereen kan. Tegels zijn niet goedkoop, ook omdat je rekening moet houden met de arbeidskosten van een tegelzetter. Daarnaast is het ook echt een project, waar je bijvoorbeeld met voegen en tegellijm te maken hebt. Het kan dus in de betreffende ruimte nogal vies worden.

Zie je dat niet zitten, en ben je op zoek naar een meer eenvoudig en goedkoop alternatief om zelf je badkamer, toilet of keuken een leuke makeover te geven? Dan zou je plaktegels kunnen overwegen.

Zelfklevende plaktegels van Marzipan Days

Zelfklevende plaktegels van Marzipan Days

Wat zijn plaktegels?

Plaktegels zijn, zoals de naam al suggereert, tegels die je gewoon aan de muur of op de vloer kunt plakken. Je hebt zelfklevende plaktegels, die meestal gemaakt zijn van vinyl. En je hebt ook plaktegels die van een bepaald plaatmateriaal zijn gemaakt. Voor deze tegels heb je wel kit of lijm nodig om ze aan de muur of vloer te bevestigen.

Wat zijn de voordelen?

Waarom zou je voor plaktegels kiezen, en niet voor gewone tegels gaan? Dit heeft vooral met gemak te maken. Hieronder hebben we alle voordelen van plaktegels op een rijtje gezet:

 • Plaktegels kan je heel eenvoudig zelf aan de muur of op de vloer plakken of lijmen.
 • Plaktegels kan je gewoon op bestaande tegels plakken. Je hoeft oude tegels dus niet eerst te verwijderen.
 • Je hebt niet met voegen te maken.
 • Plaktegels zijn een stuk goedkoper dan normale tegels.
 • Plaktegels zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, patronen en formaten.
 • Plaktegels zijn eenvoudig op maat te knippen, te snijden of te zagen.

Wat zijn de nadelen?

En zoals je wellicht al kunt raden, heb moet je met plaktegels ook rekening houden met een aantal nadelen:

 • Hoewel er kwaliteitsverschil is tussen verschillende merken, zijn plaktegels over het algemeen minder duurzaam dan normale tegels;
 • Plaktegels zijn minder bestand tegen vocht en water.

Plaktegels kopen

Nu je weet wat de voordelen en nadelen zijn van plaktegels, kan je beter inschatten of het een goed idee is om plaktegels te kopen. Om je te helpen met de keuze van de beste plaktegels, hebben we hieronder verschillende merken op een rijtje gezet, met een gedetailleerde omschrijving, én hoe je de betreffende plaktegels kunt installeren.

Gerflor Senso Premium Self-Adhesive

Één van de beste plaktegels waar wij erg enthousiast over zijn, zijn de Gerflor Senso Premium Self-Adhesive tegels. Dit zijn sterke zelfklevende vinyl planken & tegels met een mat oppervlak met structuur. En wat vooral een groot voordeel is, is dat je ze heel eenvoudig kunt installeren – zónder lijm en bijzondere gereedschap. De planken hebben een afmeting van 61×61 cm en de afmeting van de tegels is 18.4×121.9 cm. Je kunt bovendien kiezen uit verschillende kleuren en patronen, van houtlook tot betonlook en mooie patronen in Marokkaanse stijl. Klik hier voor meer informatie.

Prijs: €19 – €25 per m2

plaktegels gerflor senso zelfklevend premium badkamer

Plaktegels Gerflor Senso zelfklevend Premium 0636 Subway

plaktegels gerflor senso zelfklevend premium

Plaktegels Gerflor Senso zelfklevend Premium 0889 Pepper Taupe

Gerflor Senso zelfklevend Premium 0919 Provence Grey

Gerflor Senso zelfklevend Premium 0919 Provence Grey

Bekijk onderstaande video instructie:

Dumawall

Een ander product waar we ook erg enthousiast over zijn, zijn de tegels van plaktegels van Dumawall. In tegelstelling tot de plaktegels van Gerflor, zijn de plaktegels van Dumawall gemaakt van een paneel met harde kern, gekenmerkt door de  RCB® technologie (Rigid Core Board). Hierdoor zijn deze tegels niet alleen een stuk sterker, maar zijn ze ook beter bestand tegen vocht en water. Ze zijn zelfs geschikt voor in de douche.

Wat wel een heel groot verschil is met plaktegels van vinyl, is dat ze niet zelfklevend zijn. In plaats daarvan moeten je Dumawall tegels lijmen, nagelen of nieten.

De Dumawall tegels zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten. Klik hier voor meer informatie.

Prijs: €23 – €35 per m2

plaktegels dumawall betonlook

030 Cloudy White

plaktegels dumawall marmer

949 Calacatta – 65 x 37,5 cm of 40 x 260 cm

plaktegels dumawall terrazzo

B08 – Terrazzo Uni – 65 x 37,5 cm

Marzipan Days

Bij Etsy vonden we de plaktegels van Marzipan Days, die verschillende zelfklevende vinyl plaktegels heeft – PCV vinyl tegel van goede kwaliteit en eenvoudig schoon te maken zijn. Op Etsy kan je ook meerdere positieve recencies lezen van mensen die gebruik hebben gemaakt van deze tegels. Deze plaktegels van 30 x 30 cm zijn verkrijgbaar in sets met negen tegels voor € 42,25 per set.

Prijs: €42,25 per set van negen tegels

betonlook plaktegels keuken achterwand

Betontextuur Zelfklevende Vinyl tegels

patroon plaktegels keuken vloer

Floristic Patroon Vinyl vloertegels

zelfklevende plaktegels keuken achterwand

Klassieke bloemenpatroon vinyl plaktegels

Mary, het gezicht achter de blog Diamondintheroughto.com heeft gebruik gemaakt van plaktegels voor de makeover van haar badkamer. Op haar blog laat ze zien hoe ze aan het werk is gegaan. Het resultaat is verbluffend – vooral als je de before en after foto’s bekijkt.

plaktegels badkamer before after

Een mooie before en after situatie in de badkamer van Mary.

Er zijn enkele belangrijke stappen die je moet nemen om ervoor te zorgen dat de plaktegel goed hecht en lang meegaat:

 1. De eerste en belangrijkste stap is om ervoor te zorgen dat je een schoon oppervlak hebt. Dit zorgt ervoor dat stof of vet de lijm op de zelfklevende plaktegel niet aantast.
 2. Zodra je een schoon oppervlak hebt, kun je beginnen met het plaatsen van je tegels. Voor dit patroon begon ze met het eerst verdelen van al haar tegels en daarna werkte ze rond de stukken die ze moest knippen.
 3. Verwijder het papier aan de achterkant van de tegel, leg het op de vloer en druk stevig naar beneden om ervoor te zorgen dat de tegel blijft plakken.
 4. Voor de tegels die je moet knippen, teken je een rechte lijn en gebruik je een geleider om de snede recht te houden. Snijd vervolgens de tegel met je mes. Buig vervolgens het stuk waar je het hebt geknipt om de tegel te breken. Draai de tegel om en knip het papier aan de achterkant door. Volg ten slotte de bovenstaande stappen om je tegel te plaatsen.

Bekijk hieronder haar video instructie:

Bekijk ook:
Badkamer tegels verven
Badkamertegels kiezen tips

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam