Uncategorized

7 Vragen die je jezelf kunt stellen om je te helpen bij het kiezen van de juiste muurkleur


Heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste muurkleur of muurkleuren in huis? Stel jezelf onderstaande zeven vragen die je bij deze lastige keuze kunnen helpen. Succes!

hulp keuze muurkleur

Jotun Muur vooraan, LADY Pure Color 11174 Curious Mind, een veelzijdige krijtachtige gele tint. Volwassen en mannelijk. Muur achter LADY Minerals 11173 Humble Yellow.

Bij de inrichting van je nieuwe huis of de verbouwing van een kamer, is de muurkleur vaak het eerste waar je mee te maken zult hebben. Wat voor kleur wil jij de muren verven in huis? Een kleine groep mensen weten het al meteen, maar voor de meeste mensen blijft die een lastige keuze. Ga je voor een neutrale kleur wat altijd veilig is? Of ga je dit keer voor een meer opvallende kleur? Weet je het nog niet? Stel jezelf dan onderstaande vragen, die jou kunnen helpen bij het kiezen van de juiste muurkleur in huis.

1. Waar wordt de kamer voor gebruikt?

Dit is een hele belangrijke vraag – Waar wordt de kamer voor gebruikt? Verschillende kleuren roepen verschillende emoties op. Wordt het een kamer die wordt gebruikt om te ontspannen, zoals een loungekamer of slaapkamer? Dan is een rustgevend palet een goed idee, terwijl opvallende kleuren wellicht geschikter zijn voor een drukke speelkamer voor de kinderen.

groen blauwe muurkleur interieur

LADY 5490 Serene Blue. Een elegante en rustige toon, die de vrijheid van de zee oproept.

2. Wat is het formaat van de kamer?

Het formaat van de kamer speelt ook een belangrijke rol. Kleuren die er licht en luchtig uitzien, geschilderd op de muren in een grote kamer, kan er namelijk anders uitzien dan in een kleine kamer. In een kleine kamer zullen de muren namelijk meer op elkaar reflecteren, waardoor de kleur intenser lijkt.

terracotta muurkleur slaapkamer

Jotun LADY 11175 Adventure. Een warme en aardse tint. Wanderlust in verbrand oranje.

3. Hoe licht of donker is de kamer?

Veel mensen staan er niet bij stil, maar licht verandert onze perceptie van kleur. Dezelfde kleur muurverf kan anders eruit zien in verschillende kamers. In een kamer op het noorden is het licht bijvoorbeeld feller, waardoor donkere kleuren feller lijken. In een kamer op het zuiden is het licht minder intens en kunnen donkere tinten er nog donkerder uitzien.

bordeaux rode muur

Jotun LADY 20142 Daydream – een warme en gedempte pruimtoon. Weelderig en ongebruikelijk.

4. Wanneer wordt de kamer gebruikt?

Deze vraag lijkt in eerste instantie een beetje vreemd, maar het is wel een belangrijke. Omdat het licht in een kamer op verschillende tijdstippen van de dag varieert, verandert ook de kleurweergave. Probeer je kleur uit met een eenvoudige test en verplaats hem op verschillende momenten van de dag door de kamer om er zeker van te zijn dat je hem nog steeds mooi vindt.

groene muur houten vloer

Jotun LADY 7637 Exhale – Een lichte en subtiele groene kleur – Ontspannende gedempte munt. Planken geschilderd in LADY 10001 Dijon Yellow.

5. Welke andere kleuren zijn er in de buurt?

Het is belangrijk om rekening te houden met de kleuren in en om de ruimte waar je de muren wilt verven. Kleur wordt namelijk beïnvloed door de kleuren ernaast. Als je bijvoorbeeld een kamer hebt veel houten details, een super kleurrijk vloerkleed of een mooi groen uitzicht? Neem dit dan mee in de keuze van je muurkleur. Maar ook de muren van de overloop, gang of de daaraan grenzende slaapkamer kunnen invloed hebben.

rode muurkleur woonkamer

Jotun LADY 20143 Lively Red. Energiek met een gouden toets, warm en speels.

6. Welke afwerking ziet er het beste uit?

Muurverven zijn verkrijgbaar in verschillende afwerkingen. Glanzende afwerkingen zijn sterk reflecterend, waardoor de kleur en ruimte lichter en helderder lijken. Matte of vlakke oppervlakken absorberen het licht, waardoor de kleur en kamer dieper en donkerder aanvoelen dan glanzende oppervlakken. Dus ondanks dat het gaat om exact dezelfde kleur, kunnen de afwerkingen ervoor zorgen dat het er heel anders uitziet in een kamer.

woonkamer groene muur jotun

Jotun LADY 8546 Local Green. Een weelderige en organische kleur die de natuur naar binnen haalt.

7. Wat is je persoonlijke smaak?

Deze vraag hebben we weliswaar de laatste vraag, maar dit betekent natuurlijk niet dat dit de minst belangrijke vraag is. Sterker zelfs, misschien is dit wel de meest belangrijke vraag die je jezelf moet stellen. Bovenstaande zijn slechts tips, maar je hebt er eigenlijk niets aan als je de muurkleur eigenlijk niet mooi vindt. Het is het allerbelangrijkst dat jij de muurkleur mooi vindt. Naast je persoonlijke voorkeuren, kan het handig zijn om met kleuren en sferen aan de slag te gaan. Maak bijvoorbeeld een moodboard, plakboek of Pinterest-pagina met kleurenschema’s die je mooi vindt. Zoek naar terugkerende thema’s in de afbeeldingen en gebruik ze als uitgangspunt voor het kleurenpalet in een ruimte.

Jotun LADY 4863 Statement blue. Een explosie van creatieve energie, gedurfd en uniek.

Tip van een expert:
De kleuren die onder de kunstmatige verlichting van de verfwinkel of bouwmarkt worden bekeken, kunnen er thuis compleet anders uitzien. Probeer daarom altijd de kleuren in de desbetreffende ruimte uit die je wilt verven. Stel voor jezelf een klein lijstje op met kleuren die je mooi vindt. Neem vervolgens muurkleur testesters mee naar huis om ze in de kamer uit te proberen. In plaats van om de testers daadwerkelijk op de muur aan te brengen, is het een beter idee om het op een groot stuk karton aan te brengen. Op die manier kun je het door de kamer verplaatsen, zodat je de kleur op verschillende plekken uit kunt testen in combinatie met het licht dat erop valt.

Bij het verven van het testkarton raden we aan om een witte rand te creëren. Op die manier krijg je geen totale kleurencombinatie met de muurkleur die er al is. De kleuren veranderen namelijk als je ze samenvoegt.

Testkarton om te verven is verkrijgbaar bij alle bekende bouwmarkten in A4- en A2-formaat. Om ervoor te zorgen dat je het effect het best kunt zien, is het aan te raden om het grotere formaat te gebruiken.

Bekijk ook:
Muur verven zonder strepen? 5x Tips!
10x Oud roze muur
Gebruik een kleurencirkel om de kleuren voor je interieur te kiezen!

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam