Tuininspiratie

Pergola maken handleiding


Pergola maken handleiding

Een pergola biedt verschillende voordelen, zowel in de tuin als de voortuin. In de achtertuin kan je een pergola boven het terras plaatsen, en laten begroeien met klimplanten om meer schaduw te creëren. Je kunt er ook een schaduwdoek aan vastmaken, zodat je nóg beter beschut kan zitten in de tuin. Een ander voordeel is dat je verschillende dingen eraan kunt hangen, zoals planthangers of een hangstoel. En in de voortuin kan een pergola een goed idee zijn boven je carport. Met een pergola creëer je bovendien heel mooi diepte in je tuin.

Je kunt een pergola kant en klaar kopen in de winkel, maar als je een beetje handig bent kan je ook vrij eenvoudig je eigen pergola maken. Het is een stuk goedkoper dan een pergola kopen, en het is nog leuk ook. Lijkt het je wat? Hieronder vind je een handige stap voor stap handleiding voor het maken van een eenvoudige pergola. Succes!

Wat heb je nodig?

Bekijk onderstaande video van Gadero, voordat je aan de slag gaat met het maken van de pergola.

1. Zachte of harde ondergrond

Een pergola kan je zowel op een zachte als een harde ondergrond maken. Wil je een pergola op een zachte ondergrond maken, zoals gras, dan moeten er gaten in de grond gegraven worden voor de verticale houten palen. Dit kan je doen met een grondboor. Wil je een pergola maken op een harde ondergrond zoals tegels? Dan kan je paalhouders gebruiken, die je vast kunt schroeven aan de grond. In deze handleiding van Gadero wordt de pergola in een zachte kleigrond geplaatst.

pergola maken in gras plaatsen

2. Houtsoort, dikte en kleur

Voor het maken van een pergola kan je verschillende houtsoorten en diktes gebruiken. Voor schuttingen worden vaak houten palen met een dikte van 7×7 centimeter gebruikt. Voor een pergola zijn iets dikkere palen gebruikelijk. Heb je een kleine tuin, dan kan je een paaldikte van 9×9 centimeter gebruiken. Voor een grote tuin, 12×12 centimeter palen een mooie dikte.

Ook kan je kiezen uit verschillende houtsoorten. Vind je gladde splintervrije palen mooi, kies dan voor hardhouten palen. Je kunt ook denken aan Lariks houten palen, die een rustieke ruwe uitstraling hebben. En je kunt ook kiezen voor stoere steigerhouten palen. Daarnaast zijn ook verschillende kleuren mogelijk. Naast naturel hout, kan je denken aan vergrijsd, zwart of bijvoorbeeld wit.

3. Verbinden van de palen

Een pergola is niets meer dan een houten constructie, bestaande uit verticale palen, waarop horizontale palen worden gemonteerd. Het is dus een kwestie van het verbinden van de palen. Er zijn verschillende koppelstukken en verbindingselementen die je hiervoor kunt gebruiken. Je kunt kiezen voor simpele l-vormige hoekjes, maar in deze handleiding is er gekozen voor de grote verzinkte sokken, die een stuk mooier en stoerder eruit zien. Een sok plaats je op een verticale balk, waar je vervolgens ook twee horizontale balken in kunt schuiven. In totaal heb je dus vier van deze verzinkte sokken nodig.

De verzinkte sokken zijn verkrijgbaar in verschillende varianten. Zo zijn er ook t-stukken die handig kunnen zijn bij het maken van een grote pergola, waarbij je extra ondersteundende verticale houten palen nodig hebt.

pergola hoekelementen

4. Voorbereiding

In deze handleiding zijn onbehandelde lariks houten palen van drie meter lang en een dikte van 9×9 centimeter gebruikt. Omdat je onbehandelde lariks hout niet zo de grond in kan, is het belangrijk om de gedeeltes die de grond grond in gaan, eerst goed te behandelen met teer.

pergola maken voorbereiding

Daarnaast is het handig om de kopse kanten licht te schuren, waardoor de palen strakker in de stalen verzinkte sokken geschoven kunnen worden.

5. Verticale palen plaatsen

Voor deze pergola worden er vier verticale palen in de grond geplaatst. Daarbovenop komt vervolgens een constructie, bestaande uit vier horizontale balken. De eerste stap is het graven van de gaten in de grond. Zoals gezegd, kan je hier een grondboor voor gebruiken. In deze stap zijn de afstanden tussen de verschillende gaten essentieel. Zorg er daarom voor dat die goed zijn, waardoor de horizontale constructie precies boven de verticale balken geplaatst kunnen worden.

Zorg ervoor dat de palen minimaal 60 centimeter de grond ingaan, zodat de pergola stevig genoeg wordt. Gebruik een waterpas om zeker te weten dat de palen recht staan.

pergola maken verticale palen plaatsen

6. Daksysteem plaatsen

Nadat de vier verticale palen in de grond zitten, moet het daksysteem in elkaar gezet worden. Het makkelijkst is om het hele daksysteem op de vloer in elkaar te zetten. Zorg ervoor dat de vier houten balken met elkaar verbonden zijn met behulp van de vier verzinkte hoekelementen. Gebruik een elektrische boormachine en lange schroeven om de hoekelementen vast te schroeven. Omdat het lariks hout is, is het niet nodig om eerst voor te boren. Als het daksysteem in elkaar gezet is, kan het in z’n geheel in één keer op de vier verticale palen geplaatst worden. Omdat het daksysteem best zwaar is, raden we aan om dit met minimaal drie personen te doen. Een ladder is ook handig om hoog genoeg te kunnen komen.

pergola maken handleiding hoekelementen

Nadat het daksysteem in de verticale palen zijn geschoven, moeten ze nog wel vastgeschroefd worden. Omdat de schroefgaten aan de onderkant zitten, is de bevestiging een stuk makkelijker. Voordat je alle vastschroeft, is het aan te raden om te controleren of de gehele pergola waterpas staat. Mocht dit niet zo zijn, dan kan je het nog eenvoudig recht krijgen.

pergola maken daksysteem plaatsen

De pergola heeft een doorloop hoogte van 2.30 meter, zodat je er comfortabel onderdeel kunt lopen.

Pergola maken handleiding

7. Dwarsliggers

Zoals gezegd is dit een hele eenvoudig pergola, waar je bijvoorbeeld een schaduwdoek aan kunt vastmaken. Je kunt een op een natuurlijke manier schaduw creëren onder de pergola, door het te laten begroeien met mooie klimplanten. Als je meer schaduw wilt op het dak, dan zou je ook dwarsliggers bovenop de pergola kunnen plaatsen. Dat zijn extra horizontale balken, gekenmerkt door schuin afgezaagde uiteinden, die iets uitsteken. Deze kan je met lange schroeven vastschroeven aan het daksysteem.

Hieronder zie je een mooi voorbeeld van een pergola met een schaduwdoek.

pergola maken met schaduwdoek

En zo kan een pergola eruit zien met dwarsliggers.

pergola maken met dwarsliggers

8. Klimplanten

Er zijn verschillende soorten klimplanten die geschikt zijn om te groeien aan een pergola. Hieronder hebben we verschillende soorten klimplanten voor je op een rijtje gezet.

Dit zijn klimplanten die zelfhechtend zijn:

  • Klimop;
  • Klimhortensia;
  • Wilde wingerd.

Dit zijn planten die heel het jaar door mooi groen blijven:

  • Klimop;
  • Clematis armandii;
  • Toscaanse jasmijn;
  • Kamperfoelie.

En vind je klimplanten mooie kleurrijke bloemetjes of fruit, dan kan je kiezen uit deze planten:

  • Kiwi;
  • Klimrozen;
  • Blauweregen;
  • Druif.

Bekijk ook:
Pergola in de tuin
Zo creëer je een Ibiza tuin!
52 leuke tuin ideeën

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam