DIY, Interieur ideeën

Houten balken maken aan het plafond


Wil je ook van die mooi rustieke houten balken aan het plafond? In dit artikel laten we stap voor stap zien hoe je ‘neppe’ houten balken kunt maken in huis. Lees snel verder!

houten balken maken aan plafond

Houten balken aan het plafond zijn super mooi. Echte houten balken hebben een ondersteunende functie van de vloer en/of het plafond van het huis. Daarbij is het heel mooi meegenomen dat ze een architectonische charme en een warme rustieke uitstraling geven aan elke ruimte in huis. Niet alle huizen zijn echter voorzien van houten balken aan het plafond. Je komt ze vooral tegen in oude woonboerderijen en karakteristieke woningen, maar dat geldt bijvoorbeeld helaas niet voor nieuwbouwwoningen, waar alles van beton is gemaakt. Woon jij in een modern huis met strakke plafonds, en je wilt meer een landelijke rustieke sfeer creëren? Volg onderstaande instructies van Jenna Diermann van Jenna Sue Design Co, die laat zien hoe je op een vrij eenvoudige manier ‘neppe’ houten balken kunt maken aan je plafond.

Toen Jenna online zocht naar ‘neppe’ houten balken, kwam ze heel veel mooie rustieke houten balken tegen die ze kon gebruiken. Het enige probleem was dat die houten balken super duur waren. Voor de maten die ze nodig had voor het plafond in haar keuken, zouden haar meer dan €1000 hebben gekost. En ze zou ze nog steeds zelf moeten installeren en 6-8 weken moeten wachten op levering. Ze besloot dus om voor een andere oplossing te gaan, namelijk goedkope vurenhouten planken.

Wat heb je nodig?

 • 1 × 4 vurenhouten planken;
 • 1 × 6 vurenhouten planken;
 • 4-inch schroeven;
 • Boren;
 • Houtlijm;
 • Nagels;
 • Nagel pistool;
 • Houtvuller;
 • Beits;
 • Balkbanden, gemaakt van buigzame metalen strips;
 • Spuitverf.

Stap 1: Leg de basis

Voordat je de houten balken aan het plafond monteert, moet je natuurlijk eerst bepalen waar je ze wilt hebben. Bekijk eerst ook goed waar verlichting en andere obstakels aanwezig zijn die je moet omzeilen. Nadat je de lay-out hebt bepaald, schroef je de 1 × 4 planken over de lengte van het plafond. Deze zullen als uw gids fungeren. Bevestig de planken aan de balken met 4-inch schroeven.

houten balken maken aan plafond 1

Stap 2: Houten balken maken

Dit is het moeilijkste gedeelte van deze klus. Tip is dan ook om hulp te vragen, zodat je met z’n tweeën bent. Jenna had haar vader om hulp gevraagd. Ze had geprobeerd de meest rechte planken te vinden (controleer ze altijd voordat je ze koopt!),  maar ze zijn nooit perfect recht, dus het was best een uitdaging om ze recht te krijgen. De 3-zijdige houten balk van een 1 × 4 en twee 1 × 6 vurenhouten planken kan je vastmaken met houtlijm en een spijkerpistool. De spijkergaten kan je mooi opvullen met houtvuller.

Herhaal bovenstaande totdat je genoeg houten balken hebt om de lengte van je plafond te overspannen.

houten balken maken aan plafond

Stap 3: Beitsen

Om ervoor te zorgen dat de houten balken die rustieke uitstraling krijgen, moeten ze gebeitst worden. Er zijn heel veel verschillende soorten beitsen die je kunt gebruiken. Klik hier bijvoorbeeld voor een overzicht. Gebruik een goede kwast voor het beitsen, en laat het goed drogen voordat je aan de volgende stap begint.

houten balken maken aan plafond

Stap 4: Houten balken bevestigen aan plafond

Schuif de balken rond de 1 × 4 plafondplaat en zet ze vast door door de balk in de plank aan het plafond te spijkeren. Bij de eerste houten balk kan het even passen en meten zijn, voordat je ze goed erin kunt schuiven. Daarna zal je het doorhebben en zul je zien dat het makkelijker gaat.

houten balken maken aan plafond

Stap 5: Naden verbergen

De houten balken zijn als het goed is strak tegen elkaar geschoven, maar als je het van dichtbij bekijkt, zijn de naden tussen de balken nog wel zichtbaar. Als je het niet erg vindt, dan kan je het zo laten, maar het mooiste is natuurlijk om die te verbergen. Dit kan je doen door zogenaamde beam straps te gebruiken. Dat zijn metalen verbindingselementen die je op de naden kunt zetten, zodat ze zichtbaar zijn. Zo ziet het geheel er nog realistischer, stoerder en rustieker uit.

houten balken maken aan plafond

Een probleem kan zijn dat je ze niet in het juiste formaat kunt vinden. Jenna besloot daarom om die beam straps zelf te maken van dunne metalen latten. Je kunt deze eenvoudig buigen en gaten erin boren. Om ervoor te zorgen dat ze mooi bij de houten balken passen, heeft Jenna de beam straps stoer zwart gespoten.

houten balken maken aan plafond

Bekijk ook:
Houten balken schilderen doe je zo!
Authentieke houten balken in een lichte slaapkamer
Houten balken in de slaapkamer

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam