DIY, Huis inrichting

Een georganiseerd huis met de KonMari methode!


KonMari methode

De meeste mensen kennen Marie Kondo van haar bestseller boek, The Life-Changing Magic of Tidying Up. Toen het in 2014 voor het eerst werd gepubliceerd, had Marie Kondo zich gevestigd als een Japanse schoonmaakadviseur met een revolutionair idee (categorie per categorie opruimen in plaats van kamer voor kamer) en een trackrecord van klanten die nooit teruggingen in hun oude manieren van hamsteren. Tegenwoordig is ze een begrip geworden door letterlijk Amerikaanse huizen te bezoeken die haar hulp nodig hebben in haar waanzinnig populaire Netflix-show Tidying Up with Marie Kondo. Het allerleukst is dat het mensen aan het werk zet. Iedereen wordt blij van de KonMari methode!

Marie Kondo is de auteur van het bestverkopende boek, The Life-Changing Magic of Tidying Up, en ze heeft nu een populaire Netflix-show, Tidying Up with Marie Kondo.

Wat is de KonMari-methode?

De KonMari methode is de op minimalisme geïnspireerde benadering van Marie Kondo om je spullen categorie per categorie aan te pakken in plaats van kamer voor kamer. Er zijn zes basisregels om ermee aan de slag te gaan:

  1. Maak serieus werk om je huis op te ruimen;
  2. Stel je je ideale levensstijl voor;
  3. Zorg er eerst voor dat je spullen weggooit. Voordat je de spullen weggooit, bedank je elk item oprecht voor het dienen van het doel;
  4. Opruimen doe je op categorie, niet op locatie;
  5. Volg de juiste volgorde;
  6. Vraag jezelf af of het ‘vreugde opwekt.

En vijf categorieën om aan te pakken:

  1. Kleding;
  2. Boeken;
  3. Papier;
  4. Komono (ook bekend als diverse items)
  5. Sentimentele items.

De KonMari methode is de op minimalisme geïnspireerde benadering van pro-organisator Marie Kondo om je spullen categorie per categorie aan te pakken in plaats van kamer voor kamer.

1. Maak serieus werk om je huis op te ruimen;

De KonMari methode lijkt misschien een beetje moeilijk, het kost tijd en moeite. Maar als je het boek hebt opgepikt met de bedoeling om op zijn minst een goede poging te doen om serieus op te ruimen, blijf dan lezen. En geloof in jezelf. Als je eenmaal een beslissing hebt genomen, hoef je alleen maar de juiste methode toe te passen.

2. Stel je je ideale levensstijl voor

Bedenk in wat voor soort huis je wilt wonen en hoe je daarin wilt wonen. Met andere woorden, beschrijf je ideale levensstijl. Als je van tekenen houdt, schets dan hoe het eruit ziet. Als je liever schrijft, beschrijf het dan in een notitieboek. Je kunt ook foto’s uit tijdschriften knippen.

Je begint liever meteen met opruimen, toch? Dat is precies de reden waarom zoveel mensen na het opruimen terugveren. Wanneer je jouw ideale levensstijl voorstelt, maak je eigenlijk duidelijk waarom je wilt opruimen en identificeer je het soort leven dat je wilt leiden als je klaar bent. Het opruimproces vertegenwoordigt dus een enorm keerpunt in iemands leven. Denk dus serieus na over de ideale levensstijl waarnaar je streeft.

3. Zorg er eerst voor dat je spullen weggooit

Een kenmerk van mensen die nooit lijken op te ruimen, is dat ze proberen alles te bewaren, en het niet kwijt te raken. Wanneer dingen worden opgeborgen, ziet een huis er netjes uit aan de oppervlakte, maar als de kasten gevuld zijn met onnodige items, zal het onmogelijk zijn om ze georganiseerd te houden, en dit zal onvermijdelijk tot een terugval leiden.

De sleutel tot succes bij het opruimen is om eerst het weggooien te beëindigen. Je kunt alleen plannen waar je jouw spullen opbergt en waar je ze in opbergt als je eenmaal hebt besloten wat je wilt bewaren en wat je wilt weggooien, want alleen dan weet je precies hoeveel er eigenlijk moet worden opgeruimd.

Nadenken over waar je dingen opbergt, of je zorgen maken of je alles erin kunt passen, zal je alleen maar afleiden van het weggooien en je zult het nooit afmaken. Dat zou een vreselijke verspilling zijn; beschouw in plaats daarvan alle opslagoplossingen die tijdens het verwijderingsproces zijn gemaakt als tijdelijk en richt al je aandacht op het sorteren van de volgende categorie. Dit is het geheim om de klus snel te klaren.

4. Opruimen doe je op categorie, niet op locatie

Een van de meest voorkomende fouten die mensen maken, is kamer voor kamer opruimen. Deze aanpak werkt niet omdat mensen denken dat ze zijn opgeruimd terwijl ze in feite hun spullen alleen maar van de ene locatie naar de andere hebben geschoven of items in dezelfde categorie rond het huis hebben verspreid, waardoor het onmogelijk is om een ​​nauwkeurig begrip van het volume te krijgen van dingen die ze eigenlijk bezitten.

De juiste aanpak is om op categorie op te ruimen. Dit betekent in één keer alle spullen uit dezelfde categorie opruimen. Als je bijvoorbeeld kleding opruimt, is de eerste stap om elk kledingstuk uit het hele huis op één plek te verzamelen. Hierdoor kan je objectief precies zien hoeveel kleding je hebt. Geconfronteerd met een enorme berg kleren, zul je ook moeten erkennen hoe slecht je je bezittingen hebt behandeld. Het is erg belangrijk om een ​​goed beeld te krijgen van het enorme volume voor elke categorie.

5. Volg de juiste volgorde

Het is van cruciaal belang om niet alleen op categorie op te ruimen, maar ook om de juiste volgorde te volgen, namelijk kleding, boeken, kranten, komono en tenslotte sentimentele items.

Ben je ooit oude foto’s tegengekomen tijdens het opruimen en ontdekte je dat er uren verstreken waren terwijl je ernaar keek? Dit is een veel voorkomende blunder en het illustreert duidelijk het punt van opruimen in de juiste volgorde, dat speciaal is ontworpen om je te helpen je vermogen om te onderscheiden wat vreugde veroorzaakt te verbeteren. Kleding is ideaal om deze vaardigheid te oefenen, terwijl foto’s en andere sentimentele items de belichaming zijn van wat je niet mag aanraken totdat je het hebt geperfectioneerd.

6. Vraag jezelf af of het ‘vreugde opwekt’

Het criterium om te beslissen wat je moet bewaren en wat je moet weggooien, is of iets al dan niet vreugde opwekt. Bij het beslissen is het belangrijk om het aan te raken, en daarmee wordt bedoeld het stevig in beide handen vasthouden alsof je ermee communiceert. Let goed op hoe je lichaam reageert wanneer je dit doet. Wanneer iets vreugde opwekt, zou je een beetje spanning moeten voelen, alsof de cellen in je lichaam langzaam stijgen. Wanneer je echter iets vasthoudt waar je niet blij van wordt, zul je merken dat je lichaam zwaarder aanvoelt.

Het doel van de KonMari-methode is om een ​​huis te hebben vol items die vreugde opwekken.

Onthoud dat je niet kiest wat je wilt weggooien, maar eerder wat je wilt bewaren. Bewaar alleen die dingen die je vreugde geven. En als je iets weggooit dat niet lukt, vergeet het dan niet te bedanken voordat je afscheid neemt. Door de dingen die in je leven zijn geweest met een gevoel van dankbaarheid los te laten, bevorder je waardering voor en een verlangen om beter voor de dingen in je leven te zorgen.

De KonMari methode voor het opvouwen van kleding

In haar bestseller boek ‘The Life-Changing Magic of Tidying and Spark Joy.’ beschrijft Marie Kondo hoe je het best kleding kunt opvouwen. In onderstaande video laat ze zien hoe je dat kunt doen.

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam