Badkamer inspiratie

Infrarood verwarming in badkamer


Overweeg jij om infrarood verwarming in de badkamer te nemen? Op deze pagina kan je alles lezen over deze trend. Hoe werkt infrarood verwarming? Wat zijn de kosten? Wat zijn de voordelen en nadelen? Hoe zit het met veiligheid en verbruik? Lees snel verder om erachter te komen, zodat je een weloverwogen besluit kan nemen of infrarood verwarming dé verwarming is voor jouw badkamer!

infrarood verwarming in badkamer

Verwarming is een essentieel onderdeel in huis, of dat nou in de woonkamer, keuken, slaapkamer of badkamer is. De meeste mensen hebben een centrale verwarming waarbij verwarmd water door de radiatoren in elke kamer wordt gepompt – ook in de badkamer. Maar steeds meer mensen kiezen voor infrarood verwarming in de badkamer.

Een infrarood paneel voor de badkamer kan perfect bij je badkamerontwerp passen. Ze zijn namelijk verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Denk aan strakke minimalistische wandpanelen (rechthoek of rond), handdoekdrogers, glaspanelen, badkamerspiegels en schilderen. Het is zelfs mogelijk om je eigen afbeelding af te laten drukken op het verwarmingspaneel.

Hoe werkt infrarood verwarming?

Infrarood verwarming zet elektriciteit om in stralingswarmte. Infrarood maakt deel uit van het elektromagnetische spectrum. Infrarood is de directe overdracht van warmte van de verwarmingspaneel naar het object, jij en de ruimte om je heen dus, zonder de lucht ertussen te verwarmen. Het is dezelfde warmte die we voelen van een omgeving die wordt verwarmd door de zon, en de golflengte die het meest efficiënt door het lichaam wordt geabsorbeerd.

infrarood verwarming in badkamer ronde spiegel

Is infrarood verwarming comfortabel?

Of iets comfortabel is, is natuurlijk erg persoonlijk. Wat de één comfortabel vindt, kan de ander niet comfortabel vinden. Maar over het algemeen wordt infrarood verwarming als comfortabel gezien. Waarom?

Mensen zijn stralende objecten. Meer dan 60% van ons gevoel van comfort of ongemak wordt bepaald door onze stralingswarmtewinst of -verlies. Slechts 15% van ons gevoel van comfort wordt bepaald door luchttemperatuur en beweging.

Dit betekent dat we ons meestal warm voelen als we warmte uit onze omgeving absorberen en vaak koud voelen als we onze eigen lichaamswarmte naar de buitenwereld uitstralen.

Voor de meeste mensen, als de omgeving om ons heen meer dan 26° C of minder dan 16° C is, voelen we ons ongemakkelijk, omdat we te veel lichaamswarmte krijgen of verliezen.

Dus als we de muren, het plafond en de vloer van de kamer waarin we ons bevinden (niet de lucht) opwarmen tot minstens 17c en idealiter tot ongeveer 22c, zal ons lichaam niet langer waarnemen dat we warmte verliezen en zullen we ons warm en comfortabel voelen. Dat is het doel van infraroodverwarming: in een omgeving thermische massa opbouwen en je warm houden.

infrarood verwarming badkamer handdoekverwarmer

Is infrarood verwarming energiezuinig?

Om een goed antwoord te geven op deze vraag is een uitgebreide uitleg nodig. Omdat IR verwarming op stroom werkt, heeft het bijvoorbeeld te maken met hoe duurzaam de stroom is. Groene stroom is erg duurzaam: wind, zon en waterkracht, maar momenteel is er in Nederland nog een mix van vooral grijze stroom uit (fossiele) kolen-, gas- en kerncentrales en een deel duurzame stroom. Hoe meer we groene stroom opwekken, hoe duurzamer infrarood verwarming dus zal worden.

Infrarood verwarming is minder geschikt als hoofdverwarming in heel het huis, maar zijn ideaal als bijverwarming op sommige plekken of als verwarming in de badkamer. De badkamer is namelijk een ruimte die je relatief weinig gebruikt – vaak alleen heel even in de ochtend en in de avond.

Met infrarood verwarming kan je de badkamer snel opwarmen op momenten dat je het gebruikt. Doordat je standaard radiator uit of heel laag zet, kan je hiermee energie besparen. Het energieverbruik van infrarood verwarming in de periode dat je in de badkamer bent is veel minder dan als je de radiator continue aan hebt staan. Klik hier om er meer over te lezen.

Wat kost infrarood verwarming?

Infrarood panelen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten, waardoor de kosten sterk uiteen kunnen lopen. Een kleine infrarood paneel met minder vermogen zijn logischerwijs een stuk goedkoper dan een groot paneel met een groot vermogen. Houd rekening met prijzen tussen 250 – 1500 euro per infrarood paneel.

infrarood verwarming badkamer spiegel handdoekverwarmer

Is infrarood verwarming veilig?

Infrarood verwarming klinkt eng. Straling, elektromagnetische golven, onzichtbare warmte, noem maar op. Dit zijn nou niet bepaald ontspannende woorden om het zachtjes uit te drukken. Maak je echter geen zorgen. Infrarood warmte is niet gevaarlijk. Het werkt op dezelfde manier als de zon – alleen met veel minder intensiteit natuurlijk. Het is 100% veilig en natuurlijk. Het is UV van de zon die schadelijk is, niet infrarood.

Wat wel belangrijk is en potentieel gevaarlijk kan zijn, vooral voor kleine kinderen, is dat het verwarmingspaneel wel erg warm kan zijn als je het aanraakt. Daarom is het verstanding om het paneel hoog aan de muur of zelfs aan het plafond te monteren, zodat het onbereikbaar is voor kleine kinderen.

Volg deze eenvoudige tips om er zeker van te zijn dat je infrarood verwarming in de badkamer veilig gebruikt:

 • Bescherm de kabel. Weet jij wat een belangrijke oorzaak is van woningbranden? Beschadigde stroomkabels! Zorg ervoor dat de kabel goed wordt beschermd.
 • Uit de buurt houden van kleine handen en pootjes. Als je jonge kinderen of nieuwsgierige huisdieren hebt, is het aan te raden om het paneel hoog aan de muur of aan het plafond te monteren.
 • Controleer je rookmelder. Zorg er voor het geval dat je rookmelders in volledig werkende staat zijn – dit is sowieso een goed idee in huis.
 • Gebruik een geaard stopcontact. Op hoog vermogen kunnen sommige grotere panelen veel elektriciteit verbruiken. Zorg ervoor dat jij je elektriciteitsnet niet overbelast door een geaard stopcontact te gebruiken en eventueel enige overspanningsbeveiliging.
 • Zorg ervoor dat het veiligheidsfuncties heeft. Elk goed modern model heeft ten minste twee soorten veiligheidsbescherming. Dit zijn kantelbeveiliging (als hij omvalt) en oververhittingsbeveiliging.
 • Zorg ervoor dat het een veiligheidscertificaat heeft. Als je echt gemoedsrust wilt, controleer dan of je model is gecertificeerd door erkende verenigingen.

ir verwarming badkamer ronde spiegel

Wat zijn de voordelen en nadelen van infrarood verwarming in de badkamer?

Infrarood verwarming biedt zowel meerdere voordelen en nadelen ten op zichte van andere vormen van verwarming in huis. Maar juist ook voor de badkamer zijn er specifieke voordelen en nadelen om infrarood verwarming te gebruiken.

Voordelen

 • Ruimtebesparend: met verschillende design- en montagemogelijkheden van infrarood paneelverwarmers integreren ze onopvallend in elke badkamer. Spiegel- en glasverwarmers met handdoekhouders vervullen dubbele functies en zien er elegant uit in elke badkamer. Infrarood verwarming kan je zelfs aan het plafond monteren met modellen die bijna onzichtbaar en perfect zijn voor kleine badkamers zonder wandruimte.
 • Schimmelpreventie: Vooral in natte ruimtes zoals badkamers komt schimmel op de muren vrij vaak voor. Radiatoren verwarmen de lucht en laten de muren koud, waardoor schimmel kan ontstaan. Infrarood verwarming verwarmen en drogen de muren in plaats van de lucht, waardoor ze het perfecte hulpmiddel zijn om schimmel te voorkomen.
 • Eenvoudige installatie: Infrarood verwarming is heel eenvoudig te installeren en aangezien de installatie niet permanent is, kan je het ook weer eenvoudig demonteren en eventueel zelfs meeverhuizen. Dankzij het plug & play principe is een infrarood verwarmingspaneel in een kwartier te monteren zonder ingewikkeld gereedschap of de hulp van een specialist.
 • Wellnessgevoel: Infrarood C-straling verwarmt objecten en lichamen in een ruimte direct zonder de lucht op te warmen en uit te drogen. Deze vorm van verwarming geeft je het gevoel alsof je je in een spa of wellness waant!
 • Energiebesparend: infrarood verwarming verbruikt weinig stroom in vergelijking met andere elektrische kachels en kunnen door hun vermogen om de temperatuur exact te regelen met geavanceerde thermostaten zelfs minder energie verbruiken dan veel andere verwarmingssystemen. Door objecten in een ruimte op te warmen in plaats van de lucht is er slechts een minimaal warmteverlies als je de ruimte verlucht.
 • Onderhoudsvriendelijk: Infrarood verwarming vereist geen onderhoud en dus geen extra jaarlijkse kosten voor een loodgieter.

Nadelen

 • De lucht kan nog steeds koel aanvoelen op je huid.
 • Een infrarood verwarmingspaneel is duurder dan een plug-in elektrische verwarming.

infrarood verwarming badkamer plafond

Bekijk ook:
70 badkamers voorbeelden
Badkamer renoveren? 15 tips!
Verticale radiator

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam