Interieur ideeën

Donkerblauw interieur


Op zoek naar een mooie en chique kleur die je goed kunt combineren met andere kleuren? Bekijk hier hoe leuk een donkerblauw interieur kan zijn – Een veelzijdige kleur die bij alle interieurstijlen past, van klassiek tot modern!

donkerblauw interieur

Van blauw wordt gezegd dat het de bloeddruk en de hartslag vertraagt. Daarom is het een kleur die ontspant, kalmeert en geneest. Hoewel het als een koele kleur wordt beschouwd, dragen donkerblauwe tinten op zich een ontspannen sfeer die uitnodigt tot lezen of uitrusten. Daarnaast is het ook een kleur van betrouwbaarheid en vertrouwen. Spreken deze eigenschappen jou aan? In dit artikel laten we zien hoe je donkerblauw kunt toepassen in jouw interieur. Van donkerblauwe muren tot meubels en kleine accessoires, en met welke kleuren je het kunt combineren.

Donkerblauwe tinten

Er zijn verschillende soorten donkerblauwe tinten, die er allemaal net iets anders uitzien. Als je de blauwe RAL waaier erbij pakt, dan is RAL 5004 Zwartblauw de meest donkerblauwe tint. Maar ook RAL 5011 Staalblauw is ook vrij donker, net als RAL 5008 Grijsblauw, RAL 5003 Saffierblauw, RAL 5013 Kobaltblauw en RAL 5026 Parelmoer nachtblauw.

Marine blauw, ook wel navy blauw genoemd, is een populaire blauwe kleurtint die zijn naam dankt aan het donkerblauwe uniform gedragen door officieren van de Britse Royal Navy sinds 1748 en vervolgens overgenomen door andere marines over de hele wereld.

donkerblauwe tinten

Donkerblauwe muren

Donkerblauwe muren geven je interieur een luxe uitstraling. Niet voor iets werd vroeger donkerblauw vaak als muurkleur gekozen in kastelen en statige huizen, waar het wordt gecombineerd met veel goud of als achtergrond voor collecties van oude meesters. Omdat donkerblauw zich aan de warmere kant van het blauwe spectrum bevindt, creëer je met donkerblauwe muren een uitnodigend, cocoonend gevoel in het interieur. Het kan kalmte en sereniteit oproepen, en ook helpen bij de concentratie, waardoor donkerblauwe de perfecte muurkleur voor mensen met een hectisch leven.

donkerblauw interieur woonkamer muren

Wil je een intiem gevoel creëren wat ook een beetje mysterieus is? Verf dan alle muren donkerblauw. Je zou dat effect kunnen versterken door ook de plinten en het plafond mee te verven. En als je all the way wilt gaan, dan kan je zelfs overwegen om ook andere elementen donkerblauw te maken, zoals radiatoren en kasten.

donkerblauw interieur muren

Blauwe muren zijn een heel goed idee zijn voor in de slaapkamer. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat mensen met blauwe muren in de slaapkamer, gemiddeld langer slapen. Dit heeft alles te maken dat blauw een kalmerende kleur is die voor een rustige hartrime en een gevoel van sereniteit zorgen.

donkerblauw interieur-donkerblauwe muren slaapkamer

Durf je het nog niet aan om direct alle muren donkerblauw te schilderen? Een gouden tip is om eerst te beginnen met een donkerblauwe accentmuur. Een muur waar alle ogen op gericht zijn bij het betreden van de ruimte. En als je er een beetje aan gewend bent, dan kan je de keuze maken of je de rest van de muren ook donkerblauw verft. Maar allen een donkerblauwe accentmuur kan ook super mooi zijn.

donkerblauw interieur donkerblauwe accentmuur badkamer

Je kunt donkerblauwe muren bovendien ook combineren. Heb je bijvoorbeeld een muur met een lambrisering? Dan zou je alleen het bovenste gedeelte van de muur donkerblauw kunnen schilderen. Hetzelfde geldt ook als je wandtegels hebt aan de keuken achterwand.

donkerblauw interieur muur witte wandtegels

Donkerblauwe meubels en decoratie accessoires

Muren zijn natuurlijk niet de enige manier om een donkerblauw interieur te creëren. Een heel goed alternatief van donkerblauwe muren zijn bijvoorbeeld donkerblauwe gordijnen. Met gordijnen kan je het effect van een muurkleur nabootsen, zonder dat je er een muur voor hoeft te schilderen. Blauwe gordijnen kunnen bovendien super chique zijn, vooral als je de juiste stof uitkiest.

donkerblauw interieur donkerblauwe gordijnen

Weer eens wat anders dan die standaard grijze, zwarte of beige bank? Met een donkerblauwe bank kan je een nieuwe blikvanger toevoegen in jouw woonkamer. In onderstaand appartement hebben ze gekozen voor een super grote hoekbank in donkerblauw fluweel.

donkerblauw interieur donkerblauwe bank

Een vloerkleed is altijd een goed idee, wat meerdere voordelen biedt in huis. Zowel in de zithoek in de woonkamer als in de slaapkamer kan je met een groot vloerkleed donkerblauw de hoofdrol laten spelen.

woonkamer groot donkerblauw vloerkleed

Kasten zijn natuurlijk ook een goede manier om kleur toe te voegen in een interieur. Hoe groter de kast, hoe groter de impact zal zijn. Voor een grote impact kan je bijvoorbeeld een grote op gemaakte donekrblauwe kledingkast laten bouwen in je slaapkamer.

donkerblauwe kasten slaapkamer

Wil je het donkerblauw af kunnen wisselen met andere kleuren? Beddengoed is de perfecte oplossing. Beddengoed is heel erg aanwezig in een slaapkamer, wat betekent dat het de sfeer en uitstraling kan bepalen. Maar het grote voordeel is dat je het heel eenvoudig kunt afwisselen.

donkerblauwe bedlinnen slaapkamer

Donkerblauw combineren

Gewaardeerd om zijn gewichtige aanwezigheid en klassiek-ontmoet-comfortabele associaties, is donkerblauw een veelzijdige tint die zich aanpast aan de meeste kleurenschema’s en interieurstijlen. De donkere tinten springen in het oog, laten heldere kleuren opvallen en vormen een aanvulling op interieurs met een klassiek en modern karakter.

Wit en donkerblauw vormen een echte klassieke combinatie, zowel in moderne als klassieke interieurs. Ze vormen een mooi licht donker contrast. Heb je bijvoorbeeld een lichte basis met witte muren, combineer het dan met donkerblauwe meubels en accessoires om die klassieke sfeer te creëren. In onderstaande woonkamer hebben ze gekozen voor witte muren en een witte bank, maar de grote fluwelen blauwe poef en de enige blauwe kussen op de bank springen hier meteen in het oog.

donkerblauw interieur combineren

Wil je het nog iets chiquer hebben? Voeg dan een vleugje geel of goud toe. In dit zithoekje hebben ze gekozen voor donkerblauwe muren, gecombineerd met een wit vloerkleed en een chique gele fluwelen fauteuil met gouden poten. De gouden spiegel aan de wand, de gouden bloempot en het gouden onderstel van de bijzettafel maken het allemaal nog net iets chiquer.

donkerblauw combineren geel goud

Een warme knusse sfeer? Combineer donkerblauwe elementen dan met mooie aardetinten. Bruin, taupe en beige vormen een geweldige combinatie met donkerblauw. En hetzelfde geldt natuurlijk ook voor houten accenten, die altijd een goed idee zijn als je meer sfeer en warmte wilt creëren in een interieur.

Deze prachtige landelijke keuken combineert donkerblauwe keukenkasten met een warm houten werkblad en gouden deurgrepen. De rustieke houten balken aan het plafond staan er natuurlijk ook geweldig bij!

donkerblauwe keuken landelijk hout

En in dit interieur, waar alle muren donkerblauw zijn geverfd, hebben ze met behulp van mooie rotan meubelen, zoals de rotan stoel en de rotan trolley, en een jute vloerkleed, meer warmte gecreëerd.

donkerblauw interieur blauwe muren rotan meubels

Groen en blauw vormen ook een mooie combinatie. In deze stijlvolle slaapkamer ligt een hele lichte houten vloer, gecombineerd met prachtige donkerblauwe muren. Aardetinten komen terug in het bedlinnen, en de poten van het houten krukje en van het bed. En de mooie groene planten zijn hier een geweldige toevoeging.

donkerblauw interieur combineren slaapkamer

Wil je eens gek doen? Donkerblauw kan je ook heel mooi combineren met kleuren waar je in eerste instantie wellicht helemaal niet aan hebt gedacht. De combinatie donkerblauw en roze is daar een heel mooi voorbeeld van. Twee totaal verschillende kleuren die samen een hele bijzondere combinatie vormen. Wacht dat je van donkerblauwe muren en een roze bank?

donkerblauw combineren roze

Bekijk ook:
Grijs interieur
Grijs interieur
15x Okergeel in interieur

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam