Planten

Vlinderstruik snoeien doe je zo!


Wil jij ook jouw vlinderstruik snoeien, maar je weet niet hoe en wanneer je dit het beste kunt doen? Het klopt dat er veel vragen en onduidelijkheden zijn over het snoeien van de vlinderstruik. Daarom hebben we de meest gestelde vragen over dit onderwerp voor je op een rijtje gezet. Lees het op je gemak door en ga daarna aan de slag!

vlinderstruik snoeien

Vlinderstruiken zijn een favoriet bij veel tuinders. De opvallende, geurige bloemen zien er niet alleen mooi uit, ze lokken ook allerlei nuttige insecten naar je tuin. Je kunt zelfs kolibries tegenkomen die langskomen om te genieten van de nectar in de kleine bloemen.

Het snoeien van de vlinderstruik verbetert niet alleen het uiterlijk van deze planten, maar herstelt ook beschadigde gebieden en voorkomt dat ze uit de hand lopen. En hoewel er is gezegd dat onjuiste snoeipraktijken resulteren in verzwakte of beschadigde planten, is dit niet het geval met de immer populaire vlinderstruik.

Heb jij ook ook een vlinderstruik in jouw tuin, en groeit het alle kanten op? Dan kan het tijd zijn om het te snoeien. Zoals gezegd zijn er nogal wat onduidelijkheden over hoe en wanneer je je het best een vlinderstruik moet snoeien. Om jou hierbij te helpen, vind je hieronder de meest gestelde vragen over het snoeien van de vlinderstruik.

Wanneer moet ik mijn vlinderstruik snoeien?

Één van de meest gestelde vragen over het snoeien van de vlinderstruik is wanneer je dit kan doen. De beste tijd is om het laat in de winter, richting het vroege voorjaar te doen. Vermijd snoeien in de vroege winter. De reden hiervoor is dat de stengels hol zijn en dat water dat zich ophoopt in de stengel en vervolgens bevriest, ervoor zorgt dat het hout splijt. Dat is niet goed. Vlinderstruiken bloeien op nieuw hout, dus zolang je veel zonlicht hebt, krijg je de hele zomer veel bloemen door in het voorjaar te snoeien.

vlinderstruik snoeien schaar

Hoe vaak moet ik mijn vlinderstruik snoeien?

Vlinderstruiken hoeven niet elk jaar gesnoeid te worden. Je hoeft ze in feite alleen te snoeien als ze te groot worden voor de toegewezen ruimte. Maar aangezien vlinderstruiken alleen bloeien op nieuwe groei, snoeien veel tuinders ze elk voorjaar om veel nieuwe groei en veel bloemen aan te moedigen.

Tot hoever moet ik mijn vlinderstruik snoeien?

Het snoeien van vlinderstruiken is een integraal onderdeel van het onderhoud van deze prachtige bloeiende struiken. Het is vrij eenvoudig om een vlinderstruik te snoeien, aangezien het erg taaie planten zijn. Vlinderstruiken overleven vrijwel elk niveau van snoei dat ze op elk moment van het jaar krijgen. Er zijn echter snoeitechnieken die een snellere groei en betere bloei garanderen.

Je kunt een struik terugsnoeien tot 30 of 35 centimeter hoog. Voor de meeste planten is dat een drastische vermindering. Maar deze planten kunnen er niet alleen tegen, ze zijn er vaak ook beter van af. Op deze manier behoud je namelijk een deel van de groei van vorig jaar, waardoor dat deel van je tuin sneller vult en je veel bloemen krijgt. Verwijder de uitgebloeide bloemen periodiek tijdens de zomer om extra nieuwe groei en volgende bloemen tot vorst te stimuleren.

vlinderstruik snoeien tips

Hieronder kan je zien hoe je een vlinderstruik stap voor stap kunt snoeien:

  1. Zoek naar nieuwe groei
    In de late winter of het vroege voorjaar verschijnen de bladeren van vlinderstruiken laag op de plant. Wacht tot je verschillende tekenen van gezonde bladeren ziet.
  2. Stap 2 – Snijd net boven nieuwe bladeren
    Maak een zuivere, schuine snede net boven waar de gezonde bladeren verschijnen.
  3. Stap 3 – Controleer de variëteit
    De meeste standaard vlinderstruiken (B. davidii) zien er het beste uit als ze in de late winter dicht bij de grond worden gesnoeid; andere soorten, zoals kleine of dwergvariëteiten zoals Lo en Behold, vereisen lichtere snoei.
  4. Stap 4 – Snoei dode stengels weg
    Zoek naar oudere, dode stengels en snijd ze dicht bij de grond.
  5. Stap 5 – Loop rond de plant
    Bekijk de plant vanuit alle hoeken en maak lichtere snoeisnedes om hem naar wens in vorm te brengen.

Gebruik dezelfde techniek – op basis van variëteit – voor het snoeien van vlinderstruiken in de herfst.
Vlinderstruiken die in potten worden gekweekt, moeten mogelijk zwaarder worden gesnoeid dan andere dwergsoorten.

vlinderstruik snoeien hoogte

Heeft de vlinderstruik dan ook extra voeding nodig om het beter te laten groeien?

Als de bladeren van een vlinderstruik beginnen te vallen, kun je het nog wat terugsnoeien. Maar als je onder nieuwe scheuten snoeit, duurt het dit jaar veel langer voordat ze vol zijn. Een bemesting in maart of april en opnieuw in juni of juli zal de groei stimuleren. Het is aan te raden een flinke portie compost of organische mest voor alle doeleinden aan.

Hoe zit het met grote vlinderstruiken?

Vlinderstruiken sterven elke winter af. Als de lente komt, beginnen ze terug te groeien en bloeien op nieuw hout. Je hoeft jouw vlinderstruiken niet elk jaar te snoeien, maar het is gebruikelijk om vlinderstruiken elke winter heel laag te maaien om het volgende voorjaar veel nieuwe bloemen op de nieuwe groei aan te stimuleren. Vlinderstruiken zijn vergevingsgezinde planten. Ze zullen volgend voorjaar terugkomen en zullen er weer geweldig uitzien.

Moet ik de koppen van de bloemen eraf knippen?

Vlinderstruiken hebben weinig onderhoud nodig. Door uitgebloeide bloemen af te knippen, worden nieuwe bloesems aangemoedigd. Het is niet nodig, maar het helpt je plant er mooier uit te zien. Het is het beste om de plant niet te laten zaaien. Omdat vlinderstruiken hybriden zijn, zul je vaak merken dat de zaailingen er als onkruid uitzien. Je kunt die onkruidverdelers vermijden door de verbruikte bloemen eraf te knippen.

vlinderstruik verzorging tips

Verzorgingtips

Om je vlinderstruik optimaal te laten groeien, hebben we hieronder nogmaals alle tips voor je op een rijtje gezet voor het verzorgen van jouw vlinderstruik:

  • Geef vrij water in de groei. In de zomer geef je water als de regenval minder is dan 2,5 cm per week.
  • Verwijder uitgebloeide bloemen om nieuwe scheuten en bloemknoppen te stimuleren.
  • Daarnaast is het belangrijk om de bloemen net als ze beginnen te verdorren met een dode kop te verwijderen, zodat deze invasieve plant geen vrijwillige zaden verspreidt.
  • Breng elke lente een dunne laag compost en mulch aan om vocht vast te houden en onkruid onder controle te houden.
  • Buddleia’s zijn erg laat met het doorbreken van de kiemrust, dus wees niet gehaast om winterschade te beoordelen.
  • De struik moet zelfs in het eerste jaar overvloedig bloeien. In warmere klimaten zullen de struiken uitgroeien tot bomen en ruige stammen ontwikkelen die afbladderen; afpellen is normaal.
  • In de noordelijke grens van hun verspreidingsgebied gedragen ze zich als kruidachtige vaste planten en sterven ze in koude winters terug tot aan de wortel.
  • Omdat ze bloeien op nieuw hout, zelfs als er geen afsterven is, moet je ze elk voorjaar terug naar de grond knippen.
  • Zelfs als de winters mild genoeg zijn om de stengels te laten overleven, moet je flink snoeien om de overvloedige groei van de bloemen te stimuleren.

Bekijk ook:
Jouw tuin veilig de winter door
Stokrozen

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam