DIY, Interieur ideeën

10x Kurkwand


kurkwand

Steeds vaker hebben mensen de wens om duurzaam te leven en te wonen. Er zijn daar natuurlijk heel veel verschillende leuke ideeën voor. Kurk is daar een heel goed voorbeeld van. Het ziet er niet alleen mooi en natuurlijk uit, kurk is vooral ook erg duurzaam. Hoewel het afkomstig is van een kurkboom, omvat het oogsten van de grondstof alleen de schors. Het oogsten van kurk vermijdt dus de schade die doorgaans wordt veroorzaakt door houtkap, waardoor de boom kan blijven leven en groeien, onze lucht kan reinigen en nog meer kurk kan produceren. Ten slotte is kurk, omdat het 100% natuurlijk is, ook volledig biologisch afbreekbaar, waardoor de productcyclus een volledige cirkel wordt.

We hebben hier al eerder laten zien hoe leuk en mooi kurk in het interieur kan zijn. Vandaag willen we het hebben over één van de meest populaire kurk idee voor het interieur: de kurkwand! We inspireren jullie met leuke ideeen aan de hand van mooie inspiratie voorbeelden. Daarnaast vind je hieronder ook een handleiding, zodat je zelf aan de slag kunt gaan om je eigen kurkwand te maken in huis.

1. Kurkwand bij de werkplek

Iedereen heeft vroeger wel een prikbord gehad op zijn of haar kamer. Super handig om er los papier aan vast te prikken met leuke punaises in verschillende kleuren. Hoe tof is het om een mega grote prikbord te maken in de vorm van een kurkwand. Zo’n grote kurkwand prikbord is vooral erg populair bij een werkplek, waar je niet alleen los papier zoals brieven en kaartjes aan kunt prikken, maar ook een inspirerend moodboard aan kunt maken. Onderstaande foto is gemaakt door bekende fotograaf Petra Bindel, van een mooie werkplek met een grote stoere kurkwand. Het gebruik van de verschillende klemmen is ook een leuk idee!

Kurkwand werkplek

2. Kurkwand bij de eethoek

Hoewel heel veel mensen een kurkwand als een groot prikbord in huis gebruiken, is dat natuurlijk geen verplichting. Een kale kurkwand kan ook super mooi zijn, zoals in onderstaande eethoek is te zien. Voor een project van een mooie Victoriaanse woning in Londen heeft Nimtim Architects meerdere kurkwanden gecreëerd, waaronder in deze eethoek dus. Zowel het plafond als de vloeren zijn erg strak en licht. De kurkwand geeft het interieur heel veel sfeer en warmte. Ook in woonkamer zijn de muren bekleed met kurk. Klik hier om alle foto’s te bekijken.

kurkwand eethoek

3. Kurkwand buitengevel

Kurk is een chemicaliënvrij materiaal dat volledig kan worden gecomposteerd of gerecycled. Het is ook van nature waterbestendig, geluidsabsorberend en thermisch efficiënt. Daarom heeft Nimtim Architects ook van de buitengevel kurkwanden gemaakt. Het ziet er niet alleen erg mooi en uniek uit, op die manier heeft het gebouw ook geen extra schuimisolatie nodig. De kurkwand staat super mooi bij de roze kozijnen.

Kurkwand buitengevel

4. Kurkwand in de keuken

Grote kurkwanden zijn erg populair bij werkplekken, maar ook in de keuken is een grote kurkwand een goed idee. Dat is namelijk ook een plek wat super leuk is om van alles aan te hangen en te prikken. Denk aan tekeningen van de kinderen, leuke foto’s, maar ook bijvoobeeld boodschappenlijsten, todo lijsten, noem maar op. Hieronder zien jullie de mooie keuken van Jesper en Vibeke! Klik hier voor de hele binnenkijker.

kurkwand keuken

5. Kurkwand in de kinderkamer

Een kurkwand is ook en super leuk idee voor de kinderkamer. Je kunt er een echte vrolijke muur van maken, door er kleurrijke kindertekeningen aan te prikken, prints en posters. In onderstaande kinderkamer hebben ze een leuk gaatjesbord aan de kurkwand gemonteerd. De mooie foto hebben we gevonden bij Souraya van Binti Home, die hele mooie foto’s had gemaakt van het vtwonen huis in 2015. Klik hier om meer foto’s te bekijken.

kurkwand kinderkamer

6. Kurkwand in de slaapkamer

Ben je op zoek naar een leuke, eenvoudige en budgetvriendelijke manier om meer sfeer en warmte toe te voegen in je slaapkamer? Een kurkwand kan de perfecte oplossing zijn, zoals je dat in onderstaande slaapkamer kunt zien. De strakke witte wanden en de betonlook vloer zijn super strak, maar de mooie houten kozijnen en de grote kurkwand compenseren het met heel veel warmte!

Kurkwand in slaapkamer

7. Kurkwand met wandplanken

Kurk is een materiaal soort, maar dit betekent niet dat je een kurkwand net als alle andere wanden kunt decoreren. In het thuiskantoor van het Maitland House, een project van architect Kennedy Nolan, is een grote kurkwand gecreëerd. De muur boven het moderne zwevend wandbureau is volledig bekleed met kurk. En passend bij het bureau zijn aan de kurkwand mooie houten zwevende wandplanken gemonteerd.

Kurkwand met wandplanken

8. Kurkwand in de badkamer

Omdat kurk waterbestendig is, kan je het ook gebruiken in vochtige ruimtes zoals het toilet en de badkamer. Wat dacht je van een kurkvloer of een mooie kurkwand? Je kunt daarmee een echte blikvanger creëren in de badkamer. En het is weer eens wat anders dan wandtegels of gestuukte wanden. Mooi toch?

kurkwand badkamer

9. Kurkkast

Bij IKEA kan je PAX kasten kopen die je af kunt werken met kurkdeuren. Als het een grote kast is, dan heb je ook een soort kurkwand. Je kunt ook een grote kast op maat laten maken die je afwerkt met volledige kurkdeuren. Zie onderstaande foto om te zien hoe stoer het kan worden!

kurkkast

10. Kurkwand bij de trap

De muur bij de trap is altijd een lastig dingetje als het gaat om decoratie. Veel mensen hangen er fotolijstjes aan of gaan het behangen. Liever iets origineels? Architectenbureau Neiheiser Argyros laat in een hip cafe in Londen zien dat een kurkwand ook heel stoer is bij de trap. Ze hebben gebruik gemaakt van kleinere rechthoekige kurktegels, waarmee een mooi legpatroon is gecreëerd. In het interieur van het cafe zijn bovendien nog meer kurkwanden gecreëerd. Klik hier om alle foto’s te bekijken.

kurkwand trap

Handleiding kurkwand maken

Het fijne van een kurkwand is dat je het vrij eenvoudig zelf kunt maken. En een ander voordeel is dat het ook nog eens erg budgetvriendelijk is. Hieronder vind je wat je allemaal nodig hebt en de stap voor stap handleiding.

Wat heb je nodig?

Stap 1 – Meten

Meet eerst de afmetingen van de muur waar je een kurkwand van wilt maken. Op basis van die afmetingen weet je hoeveel rollen prikwandkurk je nodig hebt. Rollen prikwandkurk zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen. Je hebt breedtes 50 – 150 centimeter, en lengtes tot wel tien meter. Je hebt ook rollen in verschillende diktes zoals 6, 8 of 10 millimeter. Heb je een gladde muur, dan is 6 millimeter voldoende. Wil je het bijvoorbeeld op een bakstenen muur aanbrengen, dan is een dikte van 8 of 10 millimeter beter.

2. Snijden

Rol een rol prikwandkruk uit op een vlakke ondergrond. Plaats een een zwaar object op de hoeken, zodat de rol plat op de vloer blijft. Teken de gewenste afmetingen op de kurkrol, en snijd het uit met een scherp stanleymes.

3. Lijmen

Je kunt verschillende soorten plaksels gebruiken om de kurk aan de muur te lijmen. Voor een zuigende ondergrond zoals cement of een houten plaat, kan je het best tweezijdig contactlijm gebruiken. Heb je een heel gladde ondergrond zoals staal , glas, aluminium of geverfd hout, dan kan is spuitbus contactlijm het best. En heb je een gestuukte muur, dan is kurkkit de beste keus. Giet de lijm in een verfbak, en gebruik een verfroller om de lijm aan te brengen op de kurk. Breng het aan op de muur en gebruik een grote deegroller om het geheel goed vlak te maken.

Bekijk ook:
Houten wandbekleding
Houten wanddecoratie
Het kurk bankje van IKEA

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam