DIY

Vloerkleed reinigen


Een vloerkleed reinigen is makkelijker dan je denkt. Heb je een vlek, of is jouw vloerkleed gewoon toe aan een flinke schoonmaakbeurt? Bekijk onze handige beknopte handleiding om te zien hoe je jouw vloerkleed weer helemaal schoon wordt!

Vloerkleed schoonmaken

Vloerkleden zijn altijd een goed idee. Een vloerkleed kan elke kamer moeiteloos transformeren. Het kan niet alleen het uiterlijk en de sfeer van een kamer veranderen, het heeft ook een reeks praktische voordelen – van het verwarmen van je huis tot het verminderen van geluid. En als je een hoogpolig vloerkleed hebt, dan voelt het ook nog eens lekker zacht aan onder je voeten.

Om ervoor te zorgen dat je vloerkleed mooi blijft, is onderhoud erg belangrijk. Het is sowieso verstandig om een vloerkleed regelmatig te stofzuigen (minimaal één keer per week), maar er komt een tijd dat alleen stofzuigen niet genoeg is. Vooral als je te maken hebt met kleine kinderen, is de kans groot dat er vlekken op je vloerkleed komen – of dat nou het vloerkleed in je woonkamer, keuken of eethoek is. En als het zover is, dan moet je natuurlijk weten hoe je jouw vloerkleed kan reinigen.

Wat heb je nodig?

Je hoeft geen professional in te huren om je vloerkleed te reinigen. Sterker zelfs, je zult verstelt staan hoe goed je het vloerkleed schoon krijgt met huishoudelijke artikelen. Het enige wat je nodig hebt is:

  • Vloerkleed shampoo (of milde afwasmiddel);
  • Emmer;
  • Borstel of spons met zachte haren;
  • Water.

1. Voorbereiding

Kies een dag waarop de weersvoorspelling helder en zonnig is, en maak een plek klaar op om je vloerkleed te reinigen. De zomer is een uitstekende tijd om je vloerkleed schoon te maken, want het meest handige is om het buiten in de tuin of op het balkon te doen. Het beste is om het vloerkleed over iets te kunnen hangen. Een waslijn is waarschijnlijk niet sterk genoeg, maar een balkonreling, een hek of een aantal stevige stoelen zouden moeten voldoen.

2. Stofzuigen

Begin eerst om het vloerkleed goed te stofzuigen. Doe dat voor zowel de boven- als de onderkant van het kleed. Als het schoon is, is het tijd om het voorzichtig op te rollen en het vloerkleed mee naar buiten te nemen naar je schoonmaakstation. Hang het over het station met de rechterkant naar je toe. Als je vloerkleed in dit stadium nog steeds stoffig is, kun je er met een bezemsteel of iets dergelijks tegenaan slaan om nog meer stof eruit te krijgen. Sla echter niet te hard, maar geef het gewoon een paar stevige slagen om te zien of er stofwolken uitkomen. Blijf dit doen totdat het zichtbaar minder wordt.

3. Vloerkleed shampoo testen

Voordat je jouw volledige vloerkleed reinigt met de vloerkleed shampoo, is het belangrijk om het eerst uit te testen om te zien hoe het vloerkleed erop reageert. Breng een beetje aan op een klein hoekje, meng er wat water bij en laat het een paar uur rusten. Spoel het daarna af met water, en controleer zorgvuldig of er kleur- of vezelschade is. Het is een goed idee om een vloerkleed shampoo te kiezen die speciaal gemaakt zijn voor de materialen waarmee het vloerkleed is gemaakt. Probeer niet om je eigen doe-het-zelf tapijtreiniger te maken of andere reinigingsmiddelen te gebruiken die niet bedoeld zijn voor vloerkleden en tapijt.

4. Schrobben

Als je de de geschikt vloerkleed shampoo hebt gekozen, gebruik je de tuinslang om het vloerkleed goed uit te spoelen. Je hoeft je geen zorgen te maken dat het te nat wordt, het moet namelijk goed voorbereid worden voor de tapijtreiniger. Gebruik een stevige borstel met een stevig handvat en werk de shampoo diep in de tapijtvezel. Deze stap vereist veel schrobben en schuimen. Kleed je hier dus ook goed voor aan. Maak het vloerkleed echt nat en concentreer je op eventuele vlekken.

5. Afspoelen

Lees de aanwijzingen op de label van de vloerkleed shampoo en laat het zo lang als aangegeven inwerken in het vloerkleed. Als de inwerkingstijd voorbij is, dan kan je het vloerkleed opnieuw afspoelen. Het is belangrijk om alle shampoo uit te spoelen, zodat er geen resten achterblijft.

6. Drogen

Probeer het vloerkleed zoveel mogelijk uit te wringen om al het overtollige water kwijt te raken. Wil je het jezelf makkelijker maken, dan zou je een waterzuigmond kunnen gebruiken. Daarna zal je vloerkleed nog steeds erg nat zijn en moet je wachten tot het volledig is opgedroogd voordat je het weer naar binnen kunt verplaatsen. Het drogen kan langer dan een dag duren, en afhankelijk van het weer soms zelfs een paar dagen. Als het gaat regenen, dan zou je het naar binnen kunnen verplaatsten waar het vloerkleed verder kan drogen.
Als het vloerkleed helemaal droog is, voel je geen water, zelfs niet als je hard knijpt, en het zal waarschijnlijk een beetje stijf aanvoelen

7. Nog een keer stofzuigen

Als het vloerkleed goed opgedroogd is, dan kan je het weer terug plaatsen op de plek waar je het wilt hebben. Daar kan je het vloerkleed nogmaals goed stofzuigen. De tapijtvezels zullen waarschijnlijk na een wasbeurt worden afgeplat en er vreemd uitzien. Grondig stofzuigen werkt als het kammen van je vloerkleed om het er weer mooi uit te laten zien.

Onderhoud

De beste manier om met vlekken om te gaan, is natuurlijk om te voorkomen dat ze überhaupt optreden. Regelmatig je vloerkleed onderhouden zorgt ervoor dat het er mooi uit blijft zien.

Stofzuig tapijten vaak

Vloerkleden moeten minimaal één keer per week of om de twee weken worden gestofzuigd. Overweeg in gebieden met veel verkeer vaker te stofzuigen, tot twee keer per dag. Om je vloerkleed fris te laten ruiken, kun je voor het stofzuigen een beetje zuiveringszout op het oppervlak strooien om geurtjes te neutraliseren. Zorg ervoor je niet de zuigmond met borstel gebruikt bij het stofzuigen. Dit is vooral belangrijk bij het schoonmaken van hoogpolige vloerkleden. En verlaag de luchtstroominstelling om beschadiging van de vezels van het vloerkleed te voorkomen en de levensduur te verlengen.

Draai je vloerkleed regelmatig om slijtage gelijkmatig te maken

Vloerkleden slijten niet altijd gelijkmatig. Waarschijnlijk zijn er delen van je vloerkleed die meer verkeer krijgen dan andere, vooral als het gedeeltelijk onder meubels wordt geschoven. Het kan ook zijn dat je raamindeling betekent dat zonlicht meer op de kant valt dan op de andere, wat leidt tot lelijke vervaagde plekken. Om deze mogelijke problemen te voorkomen, is het aan te raden om je vloerkleed regelmatig te draaien.

Houd een tapijtreiniger bij de hand

Omdat de meeste vlekken het gemakkelijkst te reinigen zijn als je snel handelt, loont het enorm om een ​​goede tapijtreiniger bij de hand te hebben. Hoewel sommige mensen een hele verzameling verschillende formules willen hebben voor elk denkbaar type vlek, hebben de meeste mensen alleen een betrouwbare allesreiniger nodig.

Vlekken verwijderen

Voor de meeste kleine vlekken kan je veel geld besparen door snel te handelen en het juiste tools bij de hand te hebben. Je eerste stap zou moeten zijn om het onderhoudslabel op je vloerkleed te raadplegen, maar als het niet gedetailleerd genoeg is, kunnen deze tips helpen.

Bij de meeste basisvlekken is de sleutel om snel te handelen. De eerste stap is om fysiek vuil uit het gebied te verwijderen. Gebruik niet gelijk een papieren doek, deze kan er namelijk voor zorgen dat het erger wordt. Het is het beste om een vork of een lepel te gebruiken om het vuil voorzichtig op te tillen. Dep vervolgens het gebied voorzichtig met een vochtige papieren doekje en behandel het met een vlekverwijderingsoplossing. Spoel tot slot het gebied af met koud water en dep droog. Gebruik nooit warm water. Herhaal dit proces indien nodig voor hardnekkige vlekken.

Dierenvlekken behoren tot de meest voorkomende en meest gevreesde vlekken waar mensen mee te maken zullen krijgen. Als urinevlekken onbehandeld blijven, zullen ze gaan stinken. Dat betekent dat deze vlekken er niet alleen slecht uitzien, maar ook potentiële gezondheidsrisico’s kunnen opleveren. Het belangrijkste dat je moet weten met dierenvlekken, is dat je nooit een stoomreiniger gebruikt. De hoge hitte die ermee gepaard gaat, versterkt de geur alleen maar en helpt de vlek te fixeren. Behandel ze in plaats daarvan als elke andere vlek, maar gebruik een reiniger die is ontworpen om vlekken van huisdieren te verwijderen. Deze zijn speciaal samengesteld om de stinkende en potentieel gevaarlijke chemicaliën in urine tegen te gaan. Handel snel, vermijd hitte en vergeet niet om lichtjes te deppen in plaats van te schrobben.

Bekijk ook:
12x IKEA vloerkleed
Vloerkleed onder de eettafel
Licht of donker vloerkleed

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam