Tuininspiratie

Tuintrends 2023


Wil jij dit jaar of volgend jaar jouw tuin inrichten of een makeover geven, zodat je tuin gereed is voor het nieuwe tuinseizoen? Kijk snel verder en laat je inspireren door de nieuwste tuintrends en tuin ideeën van 2023!

tuintrends 2023

In de afgelopen twee jaar is de manier waarop we ons verhouden tot, omgaan met en gebruik maken van alledaagse ruimtes opnieuw uitgevonden. Van waar we werken, tot hoe we reizen en winkelen, tot de manieren en frequentie waarmee we de binnen- en buitenruimtes van ons huis gebruiken – er is veel veranderd, heel veel. De pandemie heeft de manier waarop we naar onze huizen kijken en gebruiken veranderd, maar één ding is duidelijk: de tuin is nog nooit zo essentieel geweest. Nu we hebben ervaren hoe het is om constant binnen te moeten zitten, zullen balkons, tuinen en dakterrassen nog belangrijker worden voor ons welzijn.

Buitenruimtes bieden extra ruimte en, misschien nog belangrijker, een ontsnapping voor rust en ontspanning. Ook in 2023 zullen mensen blijven zoeken naar verbetering en gebruik van buitenruimtes als onderdeel van hun dagelijks leven en routines. Op deze pagina vind je de nieuwe woontrends die we erg populair zijn in 2023.

1. Binnen en buiten

De stijl van buitenruimtes, of het nou gaat om een tuin of een balkon, zal steeds meer op een kamer binnen in huis lijken. Hier kan je denken aan tuinmeubelen met een dusdanig ontwerp, waardoor je het ook bijvoorbeeld in de woonkamer of keuken kan gebruiken. Dit kunnen tuinstoelen zijn, die ook als eetkamerstoel gebruikt kunnen worden, tuintafels die als eettafels of salontafels gebruikt kunnen worden, of bijvoorbeeld de loungebank voor in de tuin, die ook als bank in de woonkamer kan fungeren. Ontwerpers en fabrikanten van tuinmeubelen zullen bovendien weerbestendige materialen gebruiken, zodat ze niet bedekt hoeven te worden. Kussens, poefs, buitenkleden en andere gezellige details zijn ook populair – spullen die helpen bij het creëren van een tweede woonkamer in de tuin of op het balkon.

tuintrends 2023 tuinkleed

2. Langer in de tuin

Als logisch gevolg van dat we vaker en langer in en van de tuin kunnen genieten, zullen mensen ook meer aandacht besteden om de tuin meer geschikt te maken voor langere uren. Op die manier kunnen mensen niet alleen in de lente en zomer tot laat in de avond in de tuin zitten, maar dit kunnen ze ook heel het jaar door doen. Heaters, vuurkorven en vuurtafels worden steeds populairder. Daarnaast zijn er steeds meer mensen die willen investeren in een soort tuinkamer of een overdekt terras, zodat ze onafhankelijk zijn van het Nederlandse weer. Tuinverlichting speelt hierbij natuurlijk ook een belangrijke rol.

tuintrends 2023 verlichting

3. Duurzaamheid

Door de torenhoge energieprijzen waar we helaas allemaal mee te maken hebben of krijgen, gaan er steeds meer mensen op zoek naar manieren om te besparen op energie. Dat geldt niet alleen voor dingen binnen in huis, zoals goede isolatie, het lager zetten van de verwarming of het plaatsen van dubbele of tripple beglazing – ook in de tuin zijn er dingen die je kunt doen waarmee je geld kunt besparen. Je kunt denken aan het plaatsen van een moderne regenton, of tuinverlichting die werkt op zonne-energie. Staat er altijd veel wind op de muur van je huis? Dan kan het een goed idee zijn om een grote heg ervoor te plaatsen. Op die manier zal de muur van je huis minder snel afkoelen, waardoor je binnen in huis minder hoeft te stoken.

Het begrip duurzaamheid is ons niet vreemd, maar we kunnen er in 2023 nog veel meer van verwachten, vooral waar het onze buitenruimtes betreft. Maar wees niet bang, dit betekent niet noodzakelijk dat je concessies moet doen aan de esthetiek van je tuin. Mensen zullen steeds vaker kiezen voor materialen die gemakkelijk te onderhouden zijn zonder veel tijd, moeite en kosten.

tuintrends 2023 regenton

4. Kantoor in de tuin

Hoewel je gewoon weer op kantoor kan werken, zal thuiswerken iets zijn wat zal blijven. Dit is niet alleen flexibel en makkelijk, het biedt ook andere praktische voordelen. Zo kan je besparen op benzine, hoef je niet in de file te staan, en kan je gewoon in je joggingspak achter je bureau zitten. Een fijne en ergonmische werkplek is wel een must, om geconcentreerd en comfortabel te kunnen werken, waarbij een toegewezen thuiswerkplek of thuiskantoor natuurlijk het beste is. Omdat veel mensen die extra ruimte niet hebben in huis, zullen steeds meer mensen overwegen om een kantoor in de tuin te creëren.

tuintrend 2023 kantoor in tuin

5. Zen tuin

De populariteit van mindfulness- en welzijnsruimtes in huis en tuin is de afgelopen jaren gegroeid, omdat we hebben ontdekt wat een toevluchtsoord bepaalde ruimtes kunnen zijn. Het hebben van een buitenruimte, ongeacht of je een grote of een kleine tuin hebt, waar we ons kunnen onderdompelen in de natuur, is goed voor onze gemoedstoestand. Je zult in 2023 dan ook steeds vaker de ‘zen tuin’ voorbij zien komen. Een Japanse zen tuin ziet er niet alleen super mooi uit – ze zijn minimalistisch en onderhoudsarm. Is dat niet iets wat we allemaal tot op zekere hoogte willen?

Zen tuinen werden honderden jaren geleden traditioneel in Japan aangelegd, als plaatsen voor monniken om na te denken over de leer van de Boeddha. Om contemplatie en gevoelens van vrede aan te moedigen, werden ze ontworpen als minimale ruimtes, verstoken van afleiding. Een zen tuin heeft dus als doel om gevoelens van rust, kalmte en vrede op te roepen. Hoewel niet alleen tuinen volledig omgetoverd zullen worden tot een volwaardige Japanse tuin, zullen we wel steeds vaker elementen ervan terugzien, zoals zorgvuldig geplaatste rotsen en kiezelstenen, en mooie minimale bomen en planten.

tuintrends 2023 zen tuin

6. Vetplanten

Als er één ding is wat absoluut niet mag ontbreken in de tuin, dan zijn dat natuurlijk planten – de belangrijke vraag is alleen wat voor soort planten. Nu de zomers steeds warmer worden in Nederland, en de ‘normale’ planten hier minder goed tegen kunnen, worden vetplanten in de tuin steeds populairder. Vetplanten zijn niet alleen bestand tegen droogte, maar het zijn ook winterharde planten, die gemakkelijk te verzorgen en te onderhouden zijn. Dit komt vooral omdat hun bladeren voedingsstoffen vasthouden die vrij moeten komen als de plant water nodig heeft.

Vetplanten zijn ongelooflijk veelzijdige planten – ze zijn er in vele unieke vormen, kleuren, texturen en kenmerken. Een vetplant die bijzonder geschikt is voor de tuin, is de Sedum. Naast dat ze winterhard, en weinig water nodig hebben, gedijen zowel in de zon als schaduw. Andere vetplanten die geschikt zijn voor de tuin, zijn bijvoorbeeld Sempervivum Tectorum, Cotyledon Orbiculata of de Sedum Morganianum.

tuintrends 2023 vetplanten

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam