Huis inrichting

Home gym maken doe je zo!


Wil jij een home gym maken die er niet alleen mooi uitziet, maar ook effectief is? Op deze pagina vind je de beste tips en leuke inspiratie voorbeelden, voor het maken van de beste thuisgym, inclusief de beste fitness attributen en spullen, waar je ook daadwerkelijk gebruik van gaat maken. Kijk snel verder!

home gym maken

Een home gym was natuurlijk niets nieuws, maar lang niet iedereen had natuurlijk een ruimte in huis waar ze konden sporten, fitnessen of yoga konden uitoefenen. In de afgelopen jaren is daar verandering in gekomen. Een langdurig pandemie tijdperk heeft geleid tot een toegenomen bewustzijn om fit en gezond te blijven, vooral vanuit het sociaal afstandelijke comfort van het eigen huis. De toenemende wens om een voor het inrichten van eigen home gym, heeft geleid tot een groei in de thuisfitnessindustrie.

De term home gym verwees vroeger naar een stoffige loopband in de slaapkamer die bedolven bleef onder een stapel vuile kleren. Dat is tegenwoordig dus een ander verhaal. De moderne thuisgym zijn speciale kamers die alles hebben, van rubberen vloeren tot luxe fitness apparaten en kleine spullen voor de eenvoudige oefeningen.

Wil jij ook een home gym maken waar je elke dag even in kunt sporten? Lees onderstaande handige tips!

Voordelen

Veel mensen twijfelen of een home gym maken wel de moeite waard is, en of ze niet beter een abonnement kunnen afsluiten bij een echte gym buiten. Dit zijn de voordelen van een home gym:

  • Het is handig. Je kunt het verkeer overslaan en je hoeft niet op bepaalde tijden je huis uit of sporten.
  • Er is een verscheidenheid aan trainingsopties om uit te kiezen. Je kunt een app gebruiken, een video bekijken of lessen livestreamen.
  • Het is kosteneffectief. Je hoeft geen lidmaatschap van een sportschool te betalen. Je hebt alleen wat budget nodig om de home gym te maken.

Nadelen

Natuurlijk zijn er ook nadelen waar je rekening mee moet houden:

  • Het is gemakkelijk om thuis smoesjes te verzinnen. Als je niet gemotiveerd bent, kom je misschien in de verleiding om je trainingen over te slaan of afgeleid te worden en ze te verkorten.
  • Ruimte kan een probleem zijn. Je hebt misschien geen ruimtes, waar je een goede home gym kunt maken.
  • Thuis heb je natuurlijk geen begeleiding, als je daar behoefte aan hebt.

home gym maken garage

1. De ruimte

Voordat je kunt beginnen met je workout, moet je natuurlijk beslissen waar je je homegym wilt maken. Het belangrijkste is dat je moet nadeken over wat voor soort trainingen je van plan bent te doen en hoe vaak. Wil je vooral yoga doen? Dan moet de ruimte op zijn minst voldoende ruimte hebben voor een yogamat, dat is alle ruimte die je nodig hebt om te strekken en kernoefeningen te doen. Van daaruit hangt de exacte ruimte voor je thuisgym af van hoeveel ruimte je hebt en de trainingen die je wilt doen. Een HIIT-workout heeft misschien meer ruimte en een stevig (maar niet te hard) oppervlak nodig om op te springen, terwijl een yoga- of Pilates-workout iets meer ruimte nodig heeft dan een yogamat. Een buitenruimte zoals een tuin of patio zou ook een optie kunnen zijn, waar je lekker in de buitenlucht kunt trainen. En als je een logeerkamer, een ongebruikte slaapkamer of een lege garage hebt die erom smeekt om gebruikt te worden, dan zou dat natuurlijk ideaal zijn.

2. De Ventilatie en licht

Ventilatie zorgt ervoor dat de lucht blijft stromen terwijl je aan het trainen bent. Een kamer met airconditioning is een een goed idee, maar in principe zou elke kamer met een ventilator of ramen goed moeten werken. Het natuurlijke licht houdt je gemotiveerd als je ’s ochtends of overdag wilt sporten. Die combinatie van ventilatie en natuurlijk licht is de reden waarom mensen vaak hun home gym in hun garages inrichten. Open garagedeuren laten veel licht en frisse lucht binnen en geven je een verfrissend binnen-buitengevoel terwijl je zweet.

Natuurlijk licht is het beste, maar als de kamer die je gebruikt geen ramen heeft, of als je van plan bent om vooral in de avond te sporten, zorg er dan voor dat je goede verlichting gebruikt. Vermijd tl-verlichting, maar gebruik in plaats daarvan LED-verlichting met een kleurtemperatuur van 5000k of die wordt geclassificeerd als daglicht.

home gym maken vloer

3. Vloer

De vloer speelt ook een belangrijke rol in een home gym. Als je vooral yoga of lichte oefeneingen op lichaamsgewicht doet, dan is een harde ondervloer ook prima. Maar als je met zware gewichten werkt, en oefeningen doet, zoals deadliften, dan is het verstandig om om voor een vloer van rubber, kurk of schuim te gaan. Rubberen matten verzachten niet alleen de val van de gewichten, ze beschermen ook je vloer. En wat nog belangrijker is, rubberen matten op de vloer hebben een geluiddempende werking, waarvoor je buren dankvoor voor zullen zijn.

4. Spiegel

Een slechte vorm kan grote schade aanrichten aan je gewrichten en spieren. Investeer daarom in een grote spiegel, waarmee jij de vorm tijdens trainingen te controleren. En natuurlijk zijn spiegels een van de beste manieren om jezelf elke dag te motiveren. Wanneer jij jouw conditie van dag tot dag en van week tot week kunt zien, geeft dit een krachtige motivatie om te blijven trainen. Als het gaat om spiegels voor je homegym, is hoe groter hoe beter. Het beste is om een spiegel op maat te laten maken, die over de hele muur of een groot gedeelte van de muur loopt.

home gym maken spiegel

5. Begin eenvoudig

Het kan verleidelijk zijn om alle luxe fitness apparatuur van tevoren te kopen als je je gemotiveerd voelt, maar het is slimmer om het beetje bij beetje toe te voegen, vooral als je de ruimte uitzoekt en hoe vaak je je homegym gaat gebruiken. Je hoeft dus zéker niet alles in één keer te kopen. Begin met een paar spullen en attributen waarvan je weet dat je ze meteen zult gebruiken, en bouw van daaruit verder. Je homegym moet op jou worden aangepast. Als je merkt dat je consequent bent geweest in het gebruik van je homegym of als je sterker wordt en zwaardere gewichten nodig hebt, dan kan je altijd nog spullen erbij kopen.

6. Soort apparaten

Een veelgestelde vraag bij het maken van een homegym, is dan ook wat voor soort fitness apparaten ga je kopen? Dit is echter een hele persoonlijke vraag, omdat iedereen anders is, andere trainingen doet, en andere budgetten heeft. Ben jij een fervente hardloper, dan wil je natuurlijk een loopband kopen. Wil je het af kunnen wisselen met andere duursporten? Dan zou je ook een roeiapparaat of een ski erg kunnen overwegen. Ga je jouw home gym vooral gebruiken voor gewichtheffen? Dan is een squatrek een goede investering, waar je verschillende zware oefenen kunt doen. Kortom, wat voor soort oefening je van plan bent te doen, wat je lange termijn doelstellingen zijn, zal bepalen welke uitrusting je in het begin nodig hebt.

Een manier om de ruimte in je home gym te maximaliseren, is door gebruik te maken van multifunctionele apparatuur. In plaats van een bankdrukken en een squatrek, kun je hetzelfde rek voor beide gebruiken. Sommige rekken hebben zelfs een optrekstang.

home gym maken loopband

7. Motivatie creëren

Een van de belangrijkste voordelen van een homegym is het gemak. Maar net als bij een normale sportschool, moet je hem regelmatig gebruiken om er zoveel mogelijk uit te halen. Zorg er daarom voor dat je homegym ergens is waar je echt tijd wilt doorbrengen. Als je donkere kelder je niet motiveert, overweeg dan om het leuker te maken. Als je in je garage hebt gesport maar bent gestopt omdat het te koud was, overweeg dan om verwarming toe te voegen. Motiverende afbeeldingen, citaten of het toevoegen van een tv om online lessen te streamen, kunnen de ruimte uitnodigender maken. Het toevoegen van meer lampen, een Bluetooth-luidspreker, een timer of een spi8egel kan ook een meer op maat gemaakte en inspirerende ruimte creëren.

8. Houd het netjes

Alleen omdat het je persoonlijke sportschool is, wil dat nog niet zeggen dat je het niet met respect moet behandelen. Zorg ervoor dat je je homegym georganiseerd en opgeruimd houdt, zodat je het apparatuur die je nodig hebt gemakkelijk kunt vinden, maar ook dat je geen gewichten en andere attributen rondslingert. Maak goed gebruik van je wanden om opbergruimte te creëren voor alle spullen, zonder dat je loopruimte en bewegingsruimte hoeft in te leveren.

home gym maken inspiratie

Bekijk ook:
Mancave ideeën
10x Fitness spullen voor thuis
10x Tuin met zwembad

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam