Tuininspiratie

7 methodes om tuintegels schoon te maken


Tuintegels zijn super populair. Het ziet er niet alleen strak en modern uit, tuintegels zijn ook heel erg onderhoudsvriendelijk. Je hoeft het namelijk niet te maaien zoals bij een gazon. Echter, onderhoudsvriendelijk is niet hetzelfde als onderhoudsvrij. Tuintegels moet je wel degelijk onderhouden. Op vochtige en schaduwrijke plekken in de tuin is het heel goed mogelijk dat er groene aanslag op de tuintegels komt, wat uit mos en algen bestaat. Het groene aanslag ziet er niet alleen lelijk uit, de tuintegels worden er ook glad door. Het is dus ook gevaarlijk om op de tuintegels te lopen, omdat je er heel gemakkelijk op kunt uitglijden. Daarom is het belangrijk om de tuintegels schoon te maken. De grote vraag is natuurlijk: hoe maak je tuintegels schoon? Dat lees je hieronder!

Hoe maak je tuintegels schoon?

1. Hogedrukreiniger

Een veel gebruikte methode om tuintegels schoon te maken is met behulp van een hogedrukreiniger. Het grote voordeel hiervan is dat je alleen gebruik hoeft te maken van water, wat erg milieuvriendelijk is. Dankzij de enorme kracht waarmee je het water op de tuintegels spuit, wordt het groene aanslag vrij eenvoudig verwijderd. Een risico is dat je niet alleen de groene aansluit verwijderd, maar ook het zand tussen de tegels. Daarnaast is er ook een kans dat de tegels licht worden beschadigd, wat ervoor kan zorgen dat het groene aanslag snel terug kan komen. Een professionele hogedrukreiniger kost tussen de €75 en €400.

tuintegels schoonmaken hogedrukreiniger

2. Aanslagreiniger

Groene aanslag kan je ook verwijderen met behulp van speciale terras- of aanslagreinigers. Merken zoals HG en Bayer Dimanin zijn erg populair, maar bij de bekende bouwmarkten zoals Praxis, Gamma, Karwei en Hornbach hebben ook heel veel andere merken. Om de tuintegels op een zo milieuvriendelijke manier schoon te maken, is het verstandig om biologisch afbreekbare aanslagreinigers te gebruiken. Maak de tuintegels goed nat. Neem hierin ook de voegen mee. Daarna is het belangrijk om de plassen weg te vegen. Maak vervolgens een mengsel in een grote emmer met een verhouding van 1 : 20 met water. Breng de mengsel op de tuintegels. Je kunt ook een gieter of een plantenspuit gebruiken. Dan is het tijd om de tuintegels goed te schrobben. Laat dit 10 minuten inwerken, en schrob het daarna nog een keertje na. Tot slot is het belangrijk om de tuintegels schoon te spuiten met water, bijvoorbeeld met een tuinslang.

Tuintegels schoonmaken met aanslagreiniger

3. Biotex

Biotex wordt gebruikt voor het schoonmaken van kleding, maar je kunt het ook gebruiken om tuintegels schoon te maken. Je kunt in principe dezelfde werkmethode gebruiken als met een aanslagreiniger. Maak een mengsel in een grote emmer met water en biotex. Daarna kan je de bovengenoemde stappen gewoon volgen.

Tuintegels schoonmaken met biotex

4. Chloor

Een andere methode om de tuintegels schoon te maken is met chloor. Ook met deze methode maak je een mengel met water. Chloor werkt super effectief, maar dit komt vooral omdat het natuurlijk een vrij agressieve middel is. Hierdoor heb je ook het risico dat het schade kan brengen als het in de grond trekt. Ook bestaat er kans dat de kleur van de tuintegels wordt aangetast.

Tuintegels schoonmaken met chloor

5. Groene zeep

Iedereen heeft groene zeep in huis. Dit betekent dus ook dat iedereen een schoonmaakmiddel kan creëren voor het schoonmaken van tuintegels. Maak een mengsel in een grote emmer met water en groene zeep. Breng de mengsel over de tuintegels. Laat het even inwerken en spoel het weg met water. Schrobben is dus niet altijd nodig, maar dit is erg afhankelijk van hoe hardnekkig de groene aanslag is.

Tuintegels schoonmaken met groene zeep

6. Schoonmaakazijn

De tuintegels schoonmaken met schoonmaakazijn is één van de meest oude en meest gebruikte methode. Vul een grote emmer met 1 liter water en 1 liter azijn. Nadat je deze mengsel over de tuintegels hebt aangebracht, kan je beginnen met schrobben. Het is niet nodig om het daarna nog met water schoon te spoelen. Laat het gewoon opdrogen. Het beste is daarom om dit op een droger en zonnige dag te doen, zodat het azijn goed in de tegels kan trekken. Je zult merken dat de tuintegels lichter van kleur worden, maar dat zal in de loop der tijd weer verdwijnen.

Tuintegels schoonmaken met schoonmaakazijn

7. Zout

Je komt er niet op, maar je kunt tuintegels ook heel goed schoonmaken met zout. Meng een grote hoeveelheid zout met water en breng dit op de tuintegels aan. Net als met groene zeep is het niet nodig om de tuintegels nog te schrobben. Laat het goed intrekken, en je zult merken dat de groene aanslag vanzelf verdwijnt. De zoutresten zullen wel zichtbaar zijn, maar die kan je na een paar dagen eenvoudig wegvegen met water.

Tuintegels schoonmaken met zout

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam