Huis inrichting

Tips voor het afsluiten van een inboedelverzekering


inboedelverzekering tips

Je moet er niet aan denken dat je al je meubels en alle andere bezittingen in huis in èèn keer kwijt raakt door brand of diefstal. Daarom is het verstandig een inboedelverzekering af te sluiten om je bezittingen te dekken tegen brand, diefstal en andere risico’s, zoals accidentele schade. Als er iets gebeurt waardoor je bezittingen beschadigd raakt, kan het veel geld kosten om ze te vervangen, waarvan sommige essentieel kunnen zijn. Een ongelukje zit in een klein hoekje.

Op deze pagina vind je handige tips voor het afsluiten van een inboedelverzekering, hoe je een polis kiest en welke problemen je kunt hebben bij het indienen van een claim.

Lees ook: Huis gekocht? Deze verzekeringen heb je nodig!

Wat is een inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering is een verzekering die je af kunt sluiten die je dekt tegen verlies, diefstal of beschadiging van je persoonlijke en huiselijke bezittingen. Daarnaast kan het ook de spullen dekken die je meeneemt buitenshuis, bijvoorbeeld als je op vakantie gaat.

De verzekering dekt je eigen bezittingen en die van naaste familieleden die bij je wonen. Het is mogelijk niet van toepassing op de bezittingen van iemand die tijdelijk bij je verblijft.

Je hoeft geen inboedelverzekering af te sluiten. Het is echter een goed idee om dit te doen. Veel spullen in huis zijn duur, en als je ze moet vervangen omdat ze door een ongelukje beschadigd of gestolen worden, dan kost het je heel veel geld het te vervangen.

Wat is een inboedelverzekering

Wat moet je polis dekken?

Je polis dekt schade als gevolg van brand, overstroming, storm en diefstal. Mogelijk moet je extra betalen om onopzettelijk verlies of beschadiging van je bezittingen te dekken. Dit kan het overwegen waard zijn als je kinderen of huisdieren hebt. Controleer altijd wat er wel en niet is inbegrepen.

Je moet ook extra betalen voor bezittingen die je uit huis neemt, bijvoorbeeld camera’s of sieraden, of voor een bijzonder waardevol item. Je polis dekt mogelijk niet de inhoud van een vriezer of een mobiele telefoon en er is mogelijk een bovengrens voor één artikel.

De meeste polissen hebben een eigen risico. Dit betekent dat je de eerste paar euro’s van een claim niet gedekt bent. Een typisch eigen risico kan tussen 50 en 100 euro liggen.

De meeste polissen bieden nieuw voor oud dekking. Dit betekent dat je de volledige vervangingskosten krijgt van items die verloren, gestolen of beschadigd zijn. Sommige polissen bieden je echter alleen het bedrag dat je artikelen momenteel waard zijn als je een claim moet indienen. Zorg ervoor dat je weet wat je polis aanbiedt om te vervangen voordat je het afsluit.

Een inboedelverzekering kan ook een vast bedrag betalen als je overlijdt door een brand, diefstal of ongeval thuis. Het kan je ook dekken als iemand gewond raakt of sterft bij een bezoek bij jou.

Inboedelverzekering in een huurwoning

Als je een huurder bent van een huurwoning, controleer dan of jij verantwoordelijk bent voor het verzekeren van de inhoud van je verhuurder, omdat je mogelijk aansprakelijk bent voor het vervangen van verloren of beschadigde items. Als je een item huurt, bijvoorbeeld een televisie, controleer dan of je dit moet verzekeren.

Inboedelverzekering vergelijken

Voordat je een polis afsluit, moet je berekenen hoeveel dekking je nodig hebt, op basis van de kosten voor het vervangen van al je bezittingen. Veel mensen zijn onderverzekerd, dus zorg ervoor dat je alles bij de hand hebt, inclusief tapijten of vloeren en de inhoud van je garage of schuur. Het is erg verstandig om de inboedelverzekering van meerdere partijen te vergelijken. Let dan vooral op de onderstaande aspecten:

  • Wat is er allemaal wel en niet gedekt;
  • De premie die je moet betalen;
  • Het bedrag van het eigen risico dat je zelf moet betalen;
  • De bonus zonder claims die jaarlijks stijgt als je geen claim indient;
  • Eventuele aanvullende voorwaarden, bijvoorbeeld over het langdurig leeg laten staan ​​van je woning.

Je moet de verzekeraar zoveel mogelijk informatie geven over alles wat van invloed kan zijn op hun beslissing om jou te verzekeren of hoeveel je in rekening moet brengen. Je moet hen ook op de hoogte stellen van eventuele wijzigingen in jouw omstandigheden.

Problemen met claims voor inboedelverzekeringen

  • Als je onderverzekerd bent, mag je  verzekeraar slechts een deel van de schade uitkeren;
  • Mogelijk is er een limiet voor wat je kunt claimen voor één artikel en moet je mogelijk een eigen risico betalen;
  • Als je geen nieuw voor oud beleid hebt afgesloten, ben je niet gedekt voor normale slijtage van een artikel;
  • Je polis kan zeggen dat je verzekeraar een vervangend artikel kan leveren in plaats van het geld om het te vervangen;
  • Als een item in een set beschadigd is, bijvoorbeeld een stoel van een set stoelen, kan je mogelijk geen bijpassende vervanging vinden. Als dit gebeurt, moet de verzekeraar het beschadigde artikel en een bedrag ter vervanging van de onbeschadigde artikelen betalen.

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam