Landelijk interieur

Landelijk wonen: de voordelen en nadelen


Landelijk wonen

Landelijk wonen wordt steeds populairder. Steeds meer mensen die nu nog in de stad of in een buitenwijk wonen, willen of overwegen te verhuizen naar een rustigere woonomgeving. Voor sommigen is dat een woonomgeving met landelijke kenmerken, zoals rust, veiligheid en meer groen. Dit kan echter ook op korte afstand van de stad zijn. Er zijn echter ook mensen die écht op het platteland willen wonen.

Misschien heb jij er altijd van gedroomd om naar het platteland te verhuizen, weg van drukkere steden of dorpen. Landelijk wonen is misschien niet wat je verwacht als je het nog niet eerder hebt geprobeerd. De levensstijl kan vredig en gemakkelijk overkomen, maar het is niet voor iedereen bestemd. Daarom is het verstandig om eerst goed onderzoek te doen, om erachter te komen wat je kan verwachten als je van een modern stadsappartement naar een landelijke woonboerderij op het platteland verhuist. Om je een beetje op weg te helpen, hebben wij de voordelen en nadelen van het landelijk wonen voor je op een rijtje gezet.

Landelijk wonen voordelen nadelen

Voordelen van landelijk wonen

Als je landelijk wonen overweegt, dan denk je natuurlijk vooral aan de voordelen. Wonen op het platteland biedt dan ook een aantal grote voordelen ten op zichte van wonen in de stad. Deze vind je hieronder:

Meer rust.

Voor de meeste mensen is rust het belangrijkste voordeel van landelijk wonen. Je hebt op het platteland te maken met veel minder mensen en minder verkeer. Daar waar je in de stad veel meer op elkaars lippen zit, heb je op het platteland vooral veel meer rust. Hierdoor kan je dus veel meer ontspannen zijn.

Meer groen.

Een ander groot voordeel van landelijk wonen is dat je op het platteland meer groen hebt. Niet alleen direct rondom je woning, in de vorm van meer gras, bomen en planten, maar de kans is ook groot dat de afstand naar een natuurgebied een stuk korter is. Als je een echte natuurliefhebber bent, dan weegt dit natuurlijk sterk mee.

landelijk wonen groen

Privacy.

Als je met minder mensen te maken hebt, heb je vanzelf ook meer privacy. Op het platteland is de kans groot dat je naaste buren niet direct naast de deur is. Sterker zelfs, bij het echte landelijk wonen is het huis van de buurman niet eens in zicht. Je hebt niet alleen meer privacy, maar de kans op geluidsoverlast is ook nihil.

Meer ruimte.

Landelijk wonen betekent vaak ook meer ruimte. Niet alleen een woning met meer woonoppervlakte, maar het perceel is vaak ook veel groter. Je kunt dus eindelijk die grote landelijke tuin hebben waar je altijd van hebt gedroomd. Een groot voordeel voor mensen met kinderen en huisdieren.

landelijk wonen voordelen

Goedkoper.

Een huis op het platteland is een stuk goedkoper vergeleken met een huis in de stad. Dit heeft allemaal te maken met vraag en aanbod. Hoewel landelijk wonen steeds populairder wordt, zijn er nog steeds veel meer mensen die in de stad willen wonen. En als je dan kijkt naar wat het woningaanbod is, dan is de concurrentie op het platteland kleiner dan in de stad. Dit kan een groot voordeel zijn als je een woning in de stad hebt, die je kan verkopen. Een hoge overwaarde kan namelijk betekenen dat je een lagere hypotheek kunt nemen op je nieuwe woonboerderij.

landelijke woonboerderij

Voedsel verbouwen.

Een eigen grote tuin betekent ook dat je je eigen eten kunt kweken. Begin met een klein moestuintje, en als je verder wilt gaan, zou je ook een eigen kas kunnen nemen. Als je wilt, kan je zelfs volledig of semi-zelfvoorzienend zijn.

Dieren.

Het hoeft natuurlijk niet, maar dieren horen ook een beetje bij het landelijk wonen op een woonboerderij. Je kunt huisdieren bezitten die je misschien altijd al had gewild, maar die je niet in de stad of gemeente kunt hebben. Koeien, lama’s en paarden zijn hier allemaal voorbeelden van. Je kunt zelfs kippen houden en je eigen scharreleieren leveren.

landelijk wonen dieren

Nadelen van landelijk wonen

Zoals je ziet, heeft landelijk wonen enorm veel voordelen. Belangrijke redenen waarom mensen van de stad naar het platteland willen verhuizen. Maar het is ook belangrijk om te weten dat wonen op het platteland absoluut ook nadelen heeft. Deze vind je hieronder:

Kinderen die naar school gaan.

Als je kinderen hebt die nog naar school gaan, kunnen ze worden geconfronteerd met een langere reis naar school. Lopen naar school is verleden tijd. Soms is het zelfs te ver om met de fiets te gaan. De enige mogelijkheid is om de bus te nemen, want trams en metro’s vind je ook niet op het platteland.

Minder winkelgemak.

Winkelen kan een ongemak worden. Dit lijkt misschien niet zo belangrijk, maar dit geldt niet alleen voor het shoppen voor spullen zoals kleding en meubels, maar de dichtstbijzijnde bakker, slager en supermarkt zal ook iets verder van huis zijn dat je wellicht gewend was.

landelijk wonen interieur

Minder vacatures.

De meeste banen vind je in en rondom de (rand)stad. Als je nog geen baan hebt, kan het dus nog een uitdaging worden. Je kunt natuurlijk wel landelijk wonen op het platteland, en werken in de stad. Maar dan heb je dus welke dag te maken met een langere reistijd. En als je in de stad hebt gewoond, weet je dat het een drama kan zijn met alle files.

Minder Bereik.

Op het platteland heb je niet alleen te maken met minder mobiele bereik, het kan ook zijn dat je televisie- en internetverbinding een stuk zwakker is dan je gewend was in de stad.

landelijk wonen omgeving

Slechtere wegen.

Tijdens de wintermaanden zijn wegen in de buurt van je huis mogelijk niet in de beste vorm of zijn ze niet zo goed onderhouden als stedelijke wegen. Dit kan betekenen dat je problemen kunt krijgen als het hard en lang heeft geregend, of als het gesneeuwd en gevroren heeft.

landelijk wonen nadelen

Minder diensten.

Handelsdiensten, zoals een monteur, zijn moeilijker te vinden. In stedelijke gebieden, als je autoproblemen hebt, kun je het doen met een lokale taxi of bus totdat deze is verholpen. Dergelijke diensten zijn schaarser op het platteland, waardoor je beperkte mogelijkheden hebt.

Minder gezelligheid.

Wonen in de stad is drukker, maar vaak ook gezelliger. Winkels en restaurants zijn binnen een kwartier of korter bereikbaar. Het contrast met het platteland is enorm. De kans is groot dat je minstens een half uur moet rijden als je een keer uit eten wilt gaan. En als je een keer naar de kroeg wilt, is je taxirit ook een stuk duurder dan dat je vroeger gewend was.

landelijk wonen woonboerderij

Landelijk wonen heeft dus zowel belangrijke voordelen als nadelen. Als je overweegt om naar het platteland te verhuizen, is het belangrijk om deze voordelen en nadelen goed naast elkaar te leggen. Bedenk voor jezelf en je gezin wat echt belangrijk is, en wat je bereid bent om in te leveren.

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam