Huis inrichting

Terrazzo vloer


Overweeg jij ook een mooie terrazzo vloer voor in huis – als badkamervloer of vloer in de keuken? Op deze pagina gaan we je alles vertellen wat je zou moeten weten. Waar is terrazzo van gemaakt? Wat zijn de voordelen en nadelen? Hoe moet je een terrazzo vloer onderhouden? En natuurlijk laten we ook de mooiste inspiratie voorbeelden zien van terrazzo vloeren. Kijk dus snel verder voor meer informatie!

terrazzo vloer

De Londense studio Bureau de Change heeft verschillende soorten terrazzo vloeren gebruikt om een rijk gestructureerd interieur te creëren voor een gerenoveerd gezinshuis.| Fotografie: Gilbert McCarragher

Terrazzo vloeren hebben een interessante geschiedenis met wortels over de hele wereld – meer dan 500 jaar terug in Italië, waar marmer het belangrijkste materiaal was. Venetiaanse arbeiders gebruikten marmerfragmenten die ze van hun luxe projecten hadden bewaard en plaatsten ze naast elkaar in een kleimortelbasis voor hun eigen woning en terrassen.

Terrazzo is ook verwant aan de techniek seminato, wat zaad betekent. Voor deze techniek gooiden arbeiders grote marmersnippers in het natte cement dat later werd gemalen en gepolijst. Samen creëren deze twee methoden de generieke vorm van terrazzo waarbij stukken steen betrokken zijn die aan een cementbed zijn gehecht.

Hoewel de Italianen traditioneel de eer krijgen, omdat algemeen wordt erkend dat terrazzo door de Venetianen is uitgevonden, hebben archeologen bewijs gevonden van dergelijke vloeren in ruïnes in Turkije die 10.000 jaar geleden dateren. Tegenwoordig worden Terrazzo vloeren gemaakt met een basis van epoxy. Geïntroduceerd in de jaren 1970, bood epoxy al snel voordelen ten opzichte van cementsystemen, waaronder snellere installatie, grotere ontwerpflexibiliteit en langere levenscycli.

grijze terrazzo vloer

Subtiele getrapte niveaus en elkaar kruisende volumes van grijs terrazzo doorbreken het interieur van dit pizzarestaurant in Peking, ontworpen door het Italiaans-Duitse architectenbureau MDDM Studio. | Jonathan Leijonhufvud

Wat is Terrazzo?

Als je naar een Terrazzo vloer kijkt, zie je al meteen dat het materiaal erg bijzonder is – het is een mengsel van stukjes marmer, kwarts, glas, graniet of andere materialen – en met cement- of epoxymatrix als bindmiddel.

Metalen strips verdelen secties, maken kleurovergangen, ontwerpen decoratieve patronen of logo’s en zorgen voor beweging of scheurbeperking. Scheidingsstrips zijn gemaakt van aluminium bij epoxy terrazzo, zink, messing of kunststof, maar nooit van roestvrij staal.

Terrazzo vloeren zijn erg populair in openbare ruimtes. Denk aan vliegvelden, treinstations, scholen, ziekenhuizen, kantoren, hotels, restaurants, noem maar op. En ook in woningen wordt er heel vaak gekozen voor een mooie terrazzo vloer. Terrazzo wordt overigens niet alleen gebruikt om de mooiste vloeren mee te creëren, maar bijvoorbeeld ook werkbladen in badkamers en keukens, keuken achterwanden, trappen en zelfs meubels.

natuurlijke badkamer terrazzo vloer

Deze super mooie badkamer is ontworpen door Three Birds Renovations, waarbij betonlook muren gecombineerd zijn met een terrazzo vloer.

Wat is Terrazzo vloer?

Een echte Terrazzo vloer, ook wel bekend als een granito vloer, is een sterke slijtvaste gietvloer met een dikte van ongeveer 15 mm. Dankzij de samenstelling van terrazzo, heb je veel keuze als het gaat om kleuren en mozaïeken. Op deze manier kan je een terrazzo vloer creëren die in elke interieurstijl past, of je nou een klassieke badkamer of een moderne keuken wilt.

Hoe wordt een terrazzo vloer gelegd?

Om je een idee te gevel hoe een terrazzo vloer wordt gelegd, vind je hieronder de globale stappen:

 1. Voorbereiding ondervloer: Deze stap bepaalt de volledige balans van het installatieproces. Dit proces dient om de ondervloer voor te bereiden op een sterke hechting met het terrazzo. Onjuiste voorbereiding van het oppervlak kan leiden tot problemen na de installatie die zeker kostbaar zouden zijn om te wijzigen. Dit wordt gedaan door het oppervlak te stralen om het het juiste betonnen oppervlakteprofiel te geven dat geschikt is voor de specifieke terrazzo vloer.
 2. Lay-out ontwerpen: Op dit punt zullen de installateurs een plan maken met details over hoe de vloer eruit zal zien. Dit wordt gedaan door de scheidingsstroken te snijden om kleuren te scheiden en uitzettingsvoegen te controleren. De scheidingsstrips zijn ook een geweldige manier om een ingewikkeld ontwerp op je vloer te krijgen.
 3. Terrazzo mengen: Met de vloerlay-out stevig op zijn plaats, kunnen de installateurs nu doorgaan met het maken van het terrazzo mengsel. Op basis van specificaties zijn de installateurs verplicht om componenten te meten en het materiaal te maken met behulp van mengapparatuur. Dit is een kritieke fase in het installatieproces van terrazzo vloeren.
 4. Het terrazzo gieten: Nadat de terrazzo mix is ​​gemaakt met een deel A-epoxy en een deel B-verharder, kunnen de installateurs nu de epoxy aan het vloeroppervlak toevoegen. De installateurs gieten de mengsel over het membraan. Op dit punt moeten de installateurs extra toeslagstoffen, zoals gerecycled glas en marmerspaanders, gelijkmatig over het vloeroppervlak verdelen. De vloer krijgt dan de kans om uit te harden.
 5. Slijpen en voegen van terrazzo: Zodra de terrazzovloer is uitgehard, is het tijd om een ​​slijpmachine te gebruiken om de terrazzovloer glad te strijken. Installateurs zullen op dit punt een voegmengsel aanbrengen om bestaande gaatjes te verwijderen – in een proces dat bekend staat als voegen.
 6. Polijsten van terrazzo vloer: Om het installatieproces van de terrazzo vloer af te ronden, brengen installateurs wat polijstmiddel op de vloer aan om het een glans te geven. Ze brengen ook een kit aan om de vloer wat extra bescherming te geven.
terrazzo vloer in hal

Steph Richardson en John Liu van het Australische architectenbureau Inbetween Architecture heeft in deze woning gekozen voor een prachtige terrazzo vloer

Terrazzo vloer onderhoud

Als een terrazzo vloer eenmaal is gelegd, dan heb je er vrijwel geen omkijken naar. Terrazo vloeren zijn namelijk super onderhoudsvriendelijk. Hieronder vind je een aantal praktische onderhoudstips:

 • Gebruik dagelijks een grote dweil om stof te verwijderen.
 • Verwijder gemorste vloeistof zo snel mogelijk.
 • Gebruik een vochtige dweil indien nodig om achtergebleven voetafdrukken, bacteriën en vuilophoping te verwijderen, eventueel in combinatie met een vloerreiniger voor stenen vloeren.
 • Vermijd het gebruik van reinigingsmiddelen op basis van oplosmiddelen of afdichtingsmiddelen die het gepolijste oppervlak van terrazzo dof kunnen maken. Met de juiste zorg zullen terrazzo vloeren generaties lang meegaan, hoewel het na verloop van tijd het ingelopen schurende zand het oppervlak dof maken in gebieden met veel verkeer.

Wat zijn de voordelen en nadelen?

Een terrazzo vloer ziet er niet alleen super mooi uit, maar bieden ook een aantal praktische voordelen. En goed te kunnen beslissen of het ook een goede keus is voor jou, moet je uiteraard ook rekening houden met een aantal nadelen:

Voordelen

 • Duurzaam – Terrazzo vloeren zijn een van de meest duurzame vloeren die tegenwoordig verkrijgbaar zijn. Eenmaal goed verzegeld, is het materiaal ongevoelig voor water- en vlekschade. Zelfs als je terrazzo terrazzo verouderd is en op de een of andere manier tóch wordt beschadigd, kan het opnieuw worden gerepareerd, afgewerkt en gepolijst om er zo goed als nieuw uit te zien.
 • Veelzijdig – Omdat terrazzo vloeren worden vervaardigd door verschillende elementen met elkaar te mengen, kan je voor elk project bijna elk ontwerp of elke vloer kiezen. Zelfs abstracte decoratieve ontwerpen, zegels, logo’s en andere ontwerpen kunnen gecombineerd worden in de vloer.
 • Milieuvriendelijk – Het materiaal kan bestaan ​​uit gerecyclede materialen die een positieve impact hebben op de gezondheid van mens en milieu. Epoxyharsen zoals de harsen die we bij veel terrazzo vloeren worden gebruikt, bevatten geen VOS-gehaltes, waardoor de verspreiding van schadelijke gassen in de lucht wordt verminderd.

Nadelen

 • Hoge initiële kosten – Terrazzo vloeren zijn duurzaam, maar de initiële kosten van terrazzo per vierkante meter zijn relatief hoog in vergelijking met andere soorten vloeren.
 • Houdt warmte niet goed vast – Een terrazzo vloer houdt de warmte niet goed vast, waardoor het in de wintermaanden koud kan aanvoelen onder je blote voeten. Je zou kunnen kiezen voor vloerwarming, maar wel met het risico op haarscheurvorming.
kleine ronde houten eettafel

Architensions koos in dit project voor een mooie overloop van de terrazzo vloer naar een warme houten vloer.

Terrazzo tegels

Naast een gegoten terrazzo vloer, kan je tegenwoordig ook kiezen voor terrazzo tegels. Terrazzo tegels combineren de luxe uitstraling van terrazzo met de functionaliteit van tegels. Deze tegels zijn verkrijgbaar in kleine en grote formaten. Ze zijn eenvoudig te vervoeren en ter plaatse te leggen zoals alle vloertegels. Wat ook fijn is, is dat de tegels ook gebruikt kunnen worden op muren, spatwanden en kleinere oppervlakken. Perfect voor natte ruimtes – het is een meer economische manier om terrazzo in je interieur op te nemen.

terrazzo tegels wand badkamer

Apartment in Zverynas is een modern penthouse-appartement in Vilnius, Litouwen, ontworpen in 2021 door Heima Architects. In de badkamer lopen de lichte terrazzo tegels op de vloer over aan de wanden.

Wat zijn de kosten van een terrazzo vloer?

Zoals gezegd zijn de initiële kosten voor het aanleggen van een gegoten terrazzo vloer best fors. Dit heeft vooral te maken met de arbeidskosten voor het gieten en de afwerking van de vloer, waardoor het installatieproces vaak een aantal dagen in beslag neemt. Houd daarom rekening met een prijs van 200 – 250 euro per vierkante meter.

Vind je een terrazzo vloer super mooi, maar heb je niet zo’n hoog budget, dan kunnen terrazzo tegels dus een goed alternatief zijn. Met een prijs van 50 – 100 euro per vierkante meter inclusief arbeidskosten van een tegelzetter of aannemer, ben je met terrazzo tegels veel goedkoper uit. Wil je terrazzo tegels kopen? Neem bijvoorbeeld een kijkje bij de bouwmarkt Afium.

Ontworpen door Melanie Beynon Architects – de terrazzo vloer in de badkamer zorgen voor een licht en fris contrast in materialen | Fotografie: Tom Blachford

Bekijk ook:
Marmoleum vloeren
Badkamertegels kiezen tips

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam