Huis inrichting, Industrieel interieur

Architect ontwerpt zijn eigen stoere industriële appartement


Ga jij binnenkort jouw kleine appartement inrichten, en je zou graag voor een stoer industrieel interieur willen gaan? Kom binnenkijken in dit kleine industriële appartement, die er niet alleen mooi en stoer uitziet, maar ook super praktisch is ingericht!

architect klein industriele appartement

Wanneer een jonge architect zijn eerste appartement koopt, dan is dat natuurlijk een project dat heel belangrijk voor hem of haar is. Het wordt niet alleen zijn thuis die hij volledig naar wens kan inrichten, het is ook dé kans om de creativiteit de vrije loop te laten. Je kunt namelijk volledig zelf bepalen op welke manier en in welke interieurstijl je het appartement wilt inrichten.

Voor architect Rafael Zalc weerspiegelt zijn appartement in São Paulo zijn imago: jong, multifunctioneel en vol goede ideeën. Het gaat om een klein appartement met een woonoppervlakte van slechts 50m2. Hij heeft dus ook een belangrijke uitdaging, namelijk om optimaal gebruik te maken van de beperkte ruimte. Samen met zijn voormalige partner, Mona Singal, van ontwerpstudio Rua 141, heeft hij er er iets heel moois van gemaakt.

Dit is het perfecte voorbeeld van een klein appartement met een groot gebruik van de ruimte. De integratie van het balkon met het binnengebied was een uitgangspunt voor de ontwikkeling van dit projectconcept. De architect besloot namelijk het raam tussen de woonkamer en het inpandige balkon te verwijderen om de woonkamer te vergroten.

industriele woonkamer scheidingswand kast

Combinatie van eethoek en werkplek

Hierdoor is er plek gecreëerd voor een multifunctionele hoek, waarbij een eethoek gecombineerd is met een werkplek. De architect heeft een super mooie grote bank ontworpen, die aan de zwarte stalen eettafel gecombineerd is met drie stijlvolle eetkamerstoelen. Die bank heeft aan de rechterkant een verhoging, die aan de rechterkant gebruikt worden als een bureau voor de thuiswerkplek.

industriele eethoek eetbank eetkamerstoelen

Het is een heerlijke plek geworden waar je niet alleen profiteert van een heerlijke natuurlijke lichtinval – zowel vanuit de eethoek als de werkplek heb je een prachtig panoramisch uitzicht.

thuiswerkplek bij raam leren bureaustoel

Industriële woonkamer

Direct naast de eethoek, is de compacte en stoere woonkamer ingericht, die middels een grote industriële kast gescheiden is van de half open slaapkamer. De stalen scheidingswand kast is ongeveer twee meter breed, en loopt helemaal tot aan het plafond. Naast open vakken, waar boeken, hangplanten en andere decoratie items in geplaatst kunnen worden, wordt deze stoere kast ook gebruikt als TV meubel.

Een groot blauw vloerkleed kadert de zithoek, met daarop een stoere industriële bank tegen de muur en een lage zwarte stalen salontafel.

industriele woonkamer houten vloer betonnen muur

Half open slaapkamer

Ook de half open slaapkamer is erg stoer geworden. Er is een op maat gemaakt hoofdbord gecreëerd van lichtgrijze dunne kussens, die over de hele muur van de slaapkamer loopt. Deze is gecombineerd met een strak zwart bedframe en twee verschillende industriële nachtkastjes aan weerszijden van het bed.

industriele scheidingswand kast woonkamer slaapkamer

Open keuken met kookeiland

Naast de woonkamer is de open keuken gecreëerd, gescheiden door een stijlvol op maat gemaakt kookeiland. Technisch gezien is het een schiereiland, omdat het met één zijde aan de muur vastzit. Naast dat het eiland gebruikt wordt om te koken, wordt het ook gebruikt als een bartafel. Aan de kant van de woonkamer zijn namelijk drie stoere industriële barkrukken geplaatst, zodat je aan de keuken kunt zitten.

industriele woonkamer open keuken kookeiland bar

Stoere badkamer

Ook de badkamer is een hele mooie en stoere ruimte geworden. Net als de rest van het appartement, is de badkamer weliswaar niet heel groot, maar de architect heeft het heel praktisch ingericht. Opvallend is de Hongaarse punt houten vloer, die ook te vinden is in de rest van het interieur. In de badkamer hebben ze het gecombineerd strakke witte muren.

Er is een grote inloopdouche gecreëerd, afgesloten door een grote op maat gemaakte industriële douchewand van staal en glas met schuifdeur. In het ‘droge gedeelte’ van de badkamer is ook de badkamermeubel op maat gemaakt – een mooie houten zwevende badkamermeubel die van de muur tot de douchewand loopt. De ladekasten bieden veel opbergruimte, terwijl de witte geïntegreerde wastafel de meubel super strak maakt. Deze is gecombineerd met een mooie zwarte kraan en een grote rechthoekige industriële spiegel, die doet denken aan een industriële schuifdeur.

industriele badkamer inloopdouche schuifdeur

Beton, hout en metaal

De materiaal- en meubelkeuze hebben een belangrijke rol gespeeld om de verbinding tussen de kamers te maken. Beton, teruggewonnen hout en metaal zijn de hoofdrolspelers. Het geven van een nieuwe bestemming aan een deel van de materialen maakte ook deel uit van het concept. Bijvoorbeeld de waterdichte vrachtwagenafdekking bij het hoofdbed en de gasleidingen bij de kroonluchter boven de eethoek.

industrieel interieur stalen kast

Naast de geselecteerde materialen zijn er exclusief voor dit appartement twee belangrijke objecten ontworpen: de bank en de metalen opbergruimte met hoge rekken. De bestaande eetbank verandert in een werktafel en de vides die zijn ontworpen voor de hele hoge metalen planken verbinden de woonkamer en de slaapkamer. De schrijnwerkpanelen spelen ook een essentiële rol bij het verbergen van de wasruimte.

industriele slaapkamer bed

Fotografie: Romulo Fialdini

Bekijk ook:
Industrieel appartement uit Taiwan
20x Industriële woonkamer

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam