Interieur ideeën

Smaragdgroen in interieur


Last Updated on maart 28, 2024 by Redactie

In 2013 werd Smaragdgroen, ook wel bekend als Esmerald groen door Pantone uitgeroepen als kleur van het jaar. Sindsdien is deze mooie groene kleurtint niet meer weg te denken. Niet uit de modewereld, en ook niet uit de wereld van interieur & design. Ben jij ook een grote fan geworden van Smaragdgroen, en wil je deze kleur in je eigen huis gebruiken, lees dan snel verder. In dit artikel hebben we het over het effect van Smaragdgroen, en aan de hand van mooie inspiratie voorbeelden en leuke ideeën, laten we zien hoe je deze kleur een plekje kan geven in jouw interieur!

smaragdgroen in interieur

Smaragdgroen is een heldere, levendige tint groen. En zoals alle groene tinten, wordt smaragdgroen gemaakt door blauwe en gele verf te mengen. Er is geen exacte verhouding voor hoeveel van elke kleur je moet gebruiken, maar hoe meer blauw je toevoegt, hoe donkerder de tint zal zijn. Soms kan het ook neigen naar teal, wat ook super mooi kan zijn.

Het is een medium groen tint, die net iets helderder is dan groenblauw en olijfgroen, maar wel donkerder dan limoengroen.

smaragdgroene eetkamerstoelen

Mooie fluwelen smaragdgroene eetkamerstoelen rondom een stoere houten eettafel.

Een stukje geschiedenis

De naam ‘smaragdgroen’ werd voor het eerst gebruikt in 1598. De kleur is vernoemd naar de typische tint van een smaragdgroene edelsteen.

Smaragdgroen was vooral populair in de jaren 1800 en werd vaak gebruikt als verf voor kunstenaars, huishoudelijke verf en in kledingverf. Kunstenaars als Monet, Cezanne en Vincent van Gogh hadden de voorkeur, die de kleur een prominente plaats gaven in zijn werk uit 1889, Madame Roulin Rocking the Cradle. Helaas was de arseenbasis die in die tijd werd gebruikt om smaragdgroen te maken, zeer giftig en viel de kleur uit de gratie toen de nadelige gevolgen voor de gezondheid werden ontdekt. Maar wees niet bang: smaragdgroene verf is tegenwoordig natuurlijk volkomen veilig en niet giftig.

Ierland wordt vaak het ‘Emerald Isle’ genoemd vanwege zijn groene landschap, een bijnaam die het land voor het eerst kreeg in het William Drennan-gedicht When Erin First Rose. De smaragdgroene karakterisering van Ierland was ook beroemd in het Johnny Cash-nummer ‘Forty Shades of Green’ uit 1959.

emaraldgroene bank

De fluwelen smaragdgroene bank vormt de blikvanger in deze prachtige woonkamer.

Symbool van smaragdgroen

Vanwege zijn lange geschiedenis en associaties met kostbare edelstenen, wordt smaragdgroen beschouwd als een klassieke kleur die verfijning, rijkdom en royalty kan symboliseren. De tint is ook symbolisch voor Ierland vanwege de bijnaam ‘Emerald Isle’ en de link van groen met St. Patrick’s Day, de beroemde religieuze en culturele feestdag van het land.

Smaragd is een tint groen, een kleur die evenwicht en harmonie symboliseert. Groen heeft sterke associaties met de natuur en de omgeving en wordt gezien als de kleur van geluk, frisheid en vernieuwing.

In de kleurenpsychologie wordt gedacht dat groen helpt bij het in balans brengen van emoties en een gevoel van kalmte en helderheid bevordert.

Smaragdgroen in interieur gebruiken

Smaragdgroen is een opvallende kleur die perfect is voor als je wilt opvallen. De associatie met verfijning betekent dat het gemakkelijk een gevoel van prestige en luxe uitstraalt. Maar de link van groen met de natuurlijke wereld betekent ook dat het kan inspireren tot ontspanning en rust – groen is tenslotte de kleur van regeneratie.

smaragdgroene muur

Een smaragdgroene muur en een rotan bank – een stijlvolle combinatie.

In je interieur kan een vleugje smaragdgroen energie geven en een gevoel van frisheid aan een kamer geven. Je kunt dan ook op heel veel verschillende manieren in je interieur gebruiken. Dit kan op een hele prominente manier, door bijvoorbeeld de muren groen te verven of te behangen met smaragdgroen behang. Sommige mensen hebben zelfs hun houten vloer smaragdgroen geverfd. Er zijn verschillende soorten smaragdgroene muurverven verkrijgbaar die kwalitatief erg goed zijn, zoals die van Farrow & Ball en Little Greene (Mid Azure Green).

smaragdgroene tegels badkamer

Een geweldige manier om de inloopdouche te belichten met smaragdgroene zeliges tegels

Wil je het iets subtieler gebruiken in huis? Dan kan je denken aan smaragdgroene meubels en decoratie accessoires. Dit kan een mooie Smaragdgroene bank zijn in de woonkamer, een grote kledingkast in de slaapkamer, een TV meubel, smaragdgroene eetkamerstoelen, noem maar op. Je kunt het zo gek niet bedenken. Je kunt ook denken aan de kleine accessoires waarmee je een ruimte kunt decoreren. Leuke fluwelen of stoffen smaragdgroene kussens op de bank of op het bed, mooie gordijnen, plantenpotten of vazen, verschillende soorten lampen, en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

smaragdgroene kussens op bank

Een paar smaragdgroene kussens op een neutrale bank zorgen voor onmiddellijk opvallende accenten.

Hoewel smaragdgroen voor velen niet de eerste kleur zal zijn die opkomt bij een nieuwe keuken, kan een smaragdgroene keuken verrassend mooi zijn – of het nou gaat om een moderne keuken of een rustieke landelijke keuken. Weer eens wat anders dan een standaard witte, zwarte of een grijze keuken.

Leestip: 25x Groene keukens

Smaragdgroen combineren

Smaragdgroen is een hele veelzijdige kleur. Enerzijds bedoelen we daarmee dat je het in verschillende soorten interieurstijlen kunt gebruiken – van modern tot klassiek. En anderzijds is het ook een kleur die je heel leuk en eenvoudig kunt combineren met andere kleuren.

Creëer een ton sur ton effect, door het te combineren met andere groene tinten. Dit kan je doen door bijvoorbeeld een mooie smaragdgroene bank tegen een mosgroene muur te plaatsen. Je zou zelfs de muren, de deuren en de plinten mee kunnen nemen voor een totale groene look.

smaragdgroene fauteuils woonkamer

Een mooie lichte woonkamer met grijze, gouden en smaragdgroene accenten.

Maar smaragdgroen past ook bijvoorbeeld bij warme aardetinten, zoals beige, bruin of taupe.

Wil je een moody uitstraling creëren in huis? Creëer dan een donker kleurenpalet, bestaande uit bijvoorbeeld smaragdgroen, donkergrijs en zwart. En voor een luxe interieur, is het een goed idee om kleuren terug te laten komen in je interieur zoals goud, roze, koper en geel. Stuk voor stuk kleuren die prachtig staan bij smaragdgroen.

smaragdgroene vloer

Een smaragdgroene vloer in de eetkamer. Durf jij het aan?

Bekijk ook:
Olijfgroene muur
Groene accenten in huis
Gebruik een kleurencirkel om de kleuren voor je interieur te kiezen!

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam