DIY, Keuken inspiratie

Oven schoonmaken doe je zo!


Oven schoonmaken

Je oven schoonmaken is een beetje zoals naar de tandarts gaan. Weinigen van ons kijken ernaar uit (en velen hebben er zelfs een hekel aan), maar vaak is het idee van schoonmaken erger dan het schoonmaken zelf. Met de juiste kennis en basishulpmiddelen hoeft het schoonmaken van een oven geen ramp van een karwei te zijn. Om je op weg te helpen, hebben we de beste tips en de beste ovenreinigers voor je op een rijtje gezet. Succes!

Hoe vaak moet ik mijn oven schoonmaken?

Er zijn drie signalen die aangeven dat het tijd is om je oven schoon te maken. De eerste: algemeen uiterlijk. Zie je korsten op de bodem? Is de deur bedekt met vet of vuil? Nummer twee: geur. Komt er een duidelijke geur op wanneer je jouw oven opstart? Als je een stinkende geur opsnuift voordat je iets hebt gekookt, zit er nog steeds vet, vuil of voedsel in. En tot slot: rook. Een schone oven mag geen rook produceren, dus ook dan is het hoogtijd om je oven schoon te maken.

Hoe vaak je jouw oven gebruikt, heeft invloed op hoe vaak je het moet schoonmaken. Voor enthousiaste koks en bakkers die regelmatig gebruik maken van hun oven, is een algemene vuistregel om het eens in de drie maanden te schrobben. Als je jouw oven zelden gebruikt (een paar keer per maand), zou het voldoende moeten zijn om hem ongeveer één of twee keer per jaar schoon te maken. Let natuurlijk op de bovenstaande signalen, en als er iets gebeurt, wacht dan niet met schoonmaken omdat het niet zo lang geleden is sinds de laatste schoonmaakbeurt.

oven schoonmaken

Waarom is een schone oven belangrijk?

Hoewel het zeker geen glamoureuze taak is – en het verleidelijk is om het uit te stellen – verbetert het regelmatig schoonmaken van de oven de kwaliteit van het voedsel dat je erin kookt.

Kan ik de zelfreinigingsfunctie gebruiken?

De zelfreinigingsfunctie is handig als je oven niet mega vies is. Wanneer je op de zelfreinigende knop drukt, vergrendelt je oven en klimt hij naar een hoge temperatuur van meer dan 280 graden. Deze hitte helpt om je vet en vuil te smelten en te verwijderen, maar als je een grote hoeveelheid aanslag op de bodem hebt, kan het averechts werken en opbranden – en in sommige gevallen kan er zelfs brand ontstaan.

Het komt neer op hoe vaak je jouw oven schoonmaakt. Als het vele maanden geleden is dat je je oven een opfrisbeurt hebt gegeven en het is bespat met aangekoekt voedsel, is het verstandiger om geen gebruik te maken van de zelfreiningsfunctie. In plaats daarvan is het aan te raden om handmatig aan de slag te gaan.

Wat heb je nodig voor het schoonmaken van de oven?

 • Ovenreiniger: een oven schoonmaken kan met verschillende middelen:
 1. In de winkel gekochte ovenreiniger: dit is het makkelijkst en snelst. Een ovenreiniger verwijdert grote hoeveelheden vet en vuil. Let wel op dat een ovenreiniger behoorlijk bijtend kan zijn, dus als je gevoelig bent voor agressieve chemicaliën of de voorkeur geeft aan een volledig natuurlijke aanpak, dan kan je één van onderstaande middelen gebruiken.
 2. Baking soda, water, azijn en een spuitfles: deze doe-het-zelf-methode is goed als je veel ophopend vuil hebt in je oven. Het is een eenvoudig, maar goedwerkend middel van baking soda en water.
 3. Citroenen (twee) en water. Voor een niet al te vieze oven, kan deze doe-het-zelf-optie ook goed werken.
 • Rubberen handschoenen: Gelieve geen wegwerphandschoenen te gebruiken. Dit is vooral belangrijk als je voor optie 1 kiest, om ervoor te zorgen dat je handen goed beschermd zijn.
 • Beschermende veiligheidsbril: om je ogen te beschermen.
 • Oude kranten: om de vloer rond de oven te beschermen, voor het geval er iets uit druipt tijdens het schoonmaken.
 • Vochtige doek (en): Om het vuil weg te vegen zodra de ovenreiniger is aangebracht. Mogelijk heb je er meer dan één nodig als je oven heel erg vies is.
 • Schuursponsje of microvezelspons: handig als het flink aangekoekt is.
 • Grote plastic vuilniszak: deze heb je nodig om je ovenrekken schoon te maken met optie 1.

1. Oven schoonmaken met een in de winkel gekochte ovenreiniger

 1. Haal alles uit de oven – rekken, thermometer, enz.
 2. Leg de kranten of folders op de vloer onder je oven.
 3. Trek je handschoenen aan en doe de veiligheidsbril op. Spuit de ovenreiniger rond de binnenkant van de oven: de achterkant, zijkanten, onderkant, bovenkant, deur, hoeken en spleten. Als je een elektrische oven hebt, spuit dan niet op de verwarmingselementen; til ze gewoon op en spuit eronder. Als je een gasoven hebt, spuit dan niet waar het gas doorheen komt. Sluit de oven als je klaar bent.
 4. Laat het goed inwerken volgens de tijd die op het label staat vermeld (de meeste reinigingsmiddelen hebben ongeveer 20 – 30 minuten nodig).
 5. Neem intussen je ovenrekken mee naar buiten, besproei ze met de reiniger en doe ze in een grote plastic vuilniszak. Bind of draai de bovenkant dicht. Laat rekken buiten in de zak gedurende de tijd die staat vermeld op het label.
 6. Als is ingewerkt is, neem dan een vochtige doek, open de oven en veeg alle oppervlakken schoon. Als er extra plakkerige plekken zijn, gebruik dan een schuursponsje of een microvezeldoek of een ander schuurmiddel om al het vuil te verwijderen. Zorg ervoor dat je echt elke scheur en spleet raakt, zodat je geen sporen van vuil of reiniger achterlaat.
 7. Haal de rekken uit de zak en spoel ze in de gootsteen met warm zeepwater. Nogmaals, gebruik indien nodig een schuursponsje voor hardnekkig vuil. Droog de rekken en plaats ze terug in de oven.

oven schoonmaken ovenreiniger

2. Oven schoonmaken met baking soda en azijn

 1. Haal alles uit de oven – rekken, thermometer, enz.
 2. Leg de kranten of folders op de vloer onder je oven.
 3. Pak een kleine kom en meng een 1/2 kopje baking soda met 2 tot 3 eetlepels water. Pas de verhouding aan totdat je een dikke smeersel hebt.
 4. Trek je handschoenen aan en gebruik je handen of het smeersel aan de binnenkant van je oven aan te brengen. Als je een elektrische oven hebt, vermijd dan de verwarmingselementen. Als je een gasoven hebt, plaats het smeersel dan niet waar het gas doorheen komt. Sluit de oven als je klaar bent.
 5. Laat het 10-12 uur inwerken.
 6. Plaats intussen rekken in de gootsteen (of badkuip, als je hele grote rekken hebt). Strooi baking soda over je rekken en giet er vervolgens azijn overheen. Deze combinatie zal gaan schuimen. Wanneer het schuim stopt, sluit je de gootsteen of bad en laat je het vollopen met warm water totdat de rekken volledig bedekt zijn.
 7. Laat rekken 10 – 12 uur inwerken.
 8. Trek na 10 – 12 uur je handschoenen weer aan en neem een ​​vochtige doek, open de oven en veeg alle oppervlakken af. Als er extra plakkerige plekken zijn, gebruik dan schuursponsje of een microvezeldoek of een ander schuurmiddel om al het vuil te verwijderen.
 9. Als er stukjes smeersels zijn die niet gemakkelijk loskomen, doe dan wat azijn in een spuitfles en spuit het op de stukjes. Het azijn reageert met baking soda en schuim. Neem je vochtige doek weer en veeg al het schuim weg.
 10. Haal de rekken uit het water en schrob met een doek tot al het vet en vuil verdwenen is. Gebruik een schuursponsje of microvezel spons voor hardnekkig vuil.
 11. Droog de rekken en plaats ze terug in de oven.

oven schoonmaken baking soda

3. Oven schoonmaken met citroenen

 1. Vul een middelgrote, ovenvaste mengkom met water. Snij twee citroenen doormidden en doe ze in de kom.
 2. Verwarm je oven tot 250 graden.
 3. Eenmaal verwarmd, plaatst je de mengkom binnen op een van de rekken. Wacht een uur.
 4. Zet na een uur de oven uit, open de deur en laat hem iets afkoelen.
 5. Terwijl de oven nog warm is (maar koel genoeg zodat je de binnenkant veilig kunt aanraken zonder te verbranden), trek je handschoenen aan, neem je een vochtige doek en veeg je alle oppervlakken af, inclusief de achterkant, zijkanten, onderkant, bovenkant, deur, hoeken en spleten. Gebruik indien nodig een schuursponsje, microvezelsponsje of ander schuurmiddel om eventuele hardnekkig vuil aan te pakken. Zorg ervoor dat je het grondig afveegt, zodat je al het vet en vuil verwijdert.

oven schoonmaken citroenen

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam