Tuininspiratie

Katten in de tuin houden


Wil je jouw katten in de tuin houden, zodat ze op een veilige manier buiten kunnen spelen? Lees onze handige tips en ideeën om dit mogelijk te maken. Kijk snel verder!

katten in tuin houden

De meeste katten zijn echte buitendieren. Hoewel ze het ook leuk kunnen vinden om binnen in huis te spelen, willen de meeste katten vaak ook naar buiten. Super fijn voor de kant natuurlijk als dat kan, maar jij als eigenaar wilt natuurlijk niet continue zorgen maken, elke keer als je kat naar buiten gaat. Een tuin kan ideaal zijn, mits het katvriendelijk is ingericht. Daarmee bedoelen we niet alleen dat bepaalde elementen gevaarlijk zijn voor katten, bijvoorbeeld door bepaalde planten, maar ook dat je kant niet ongewenst kan ontsnappen uit je tuin. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen en manieren om katten in de tuin te houden. Daar gaan we het vandaag over hebben. Naast tips en ideeën om je kat op een veilige manier buiten te laten spelen, delen we ook een aantal tips om katten in de tuin te houden.

Katten in de tuin houden tips

Hoe leuk en katvriendelijk je jouw tuin ook inricht, er blijft altijd risico dat katten uit je tuin gaan ontsnappen. Katten in de tuin houden kan op verschillende manieren. Hieronder vind je een aantal handige tips en ideeën, waarmee je ook kunt voorkomen dat andere katten in jouw tuin kunnen komen.

1. Netten of hekken

Zowel binnen- als buitenkatten zullen zo ongeveer alles beklimmen dat er stevig uitziet, dus netten zijn een goede oplossing om dit te voorkomen. Netten of hekken kunnen bovenop bestaande schuttingen worden bevestigd, bijvoorbeeld rustend in een hoek van 45° naar binnen. Deze zou je heel eenvoudig zelf kunnen maken. Katten willen niet ondersteboven klimmen, vooral niet op materiaal dat niet stevig is.

katten in tuin houden netten op schutting

2. Kattenren

Een kattenren is een grote hok waar katten op een veilige manier in kunnen spelen. Er zijn kant en klare kattenrennen verkrijgbaar inclusief klimrekken en andere speeltoestellen, maar je zou ook een kattenren op maat kunnen laten maken in je tuin, bijvoorbeeld als je een grotere speelruimte wilt creëren voor jouw katten. Het beste is dat de kattenluik vanuit je huis direct toegang biedt tot de kattenren.

katten in tuin houden kattenren

3. Katten katrolsysteem

Een katten katrol is een roterende peddel die bovenop bestaande schuttingen kunnen worden gemonteerd. Wanneer je kat over de schutting probeert te klimmen, draait de peddel naar de kat toe, waardoor de kat terug in de tuin valt. Dit kattenomheiningssysteem wekt de illusie dat ze er nog steeds uit kunnen klimmen, maar als ze het eenmaal hebben bereikt, is er geen manier om met succes over de bovenkant van de schutting te komen. Dit is ook handig om naburige en zwerfkatten uit je tuin te houden.

katten in tuin houden katrolsysteem

4. Cat Fence

Wil je ervoor zorgen dat je kat in de tuin blijft en tegelijkertijd je zandbak en bloemperken met rust laat? Dan is het onzichtbare Cat Fence van PetSafe de ideale oplossing voor jou. Het onzichtbare heksysteem is snel te plaatsen, veilig en eenvoudig in gebruik. De meegeleverde dunne draad moet in de grond of langs een bestaand hek worden gelegd. Zo kan je rengebied waarin je kat moet verblijven, beperken. Voor trainingsdoeleinden en als visuele herinnering is het gebied bovendien gemarkeerd met kleine markeringsvlaggen. Deze moeten na een paar dagen weer worden verwijderd. Als je kat te dicht bij het hek komt, geeft de halsband een waarschuwingssignaal af. Als de kat verder in dit gebied gaat, krijgt hij correctie. Dit zal zijn aandacht trekken, zodat hij teruggaat naar het toegestane gebied. Het onzichtbare Cat Fence kan worden verlengd voor meerdere katten en honden. Elk dier hoeft hiervoor alleen zijn eigen ontvanger te dragen.

katten in tuin houden cat fence

Katvriendelijke tuin

Een tuin kan een hele fijne ruimte zijn voor je kat, waar ze op een vrije manier buiten kunnen spelen en van de buitenlucht kunnen genieten. Hieronder hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet voor het inrichten van een katvriendelijke tuin. Hier zitten niet alleen tips tussen die met de veiligheid van katten te maken hebben, maar ook tips om je tuin interessant te maken, zodat je kat minder de behoefte heeft te ontsnappen.

katvriendelijke tuin ideeen

1. Wanneer laat je je kat naar buiten?

Als je een nieuwe kat hebt, of naar een nieuw huis bent verhuisd, is het belangrijk om je kat niet uit te laten totdat ze zich hebben aangepast aan hun nieuwe omgeving. Dit geeft ze de kans om hun geur te verspreiden en hun eigen weg naar huis te vinden, wat meestal drie tot vier weken duurt. Als je je kat voor de eerste keer uitlaat, laat hem dan voor het eten uit – op die manier is de kans groter dat hij terug wil komen om te eten.

2. Kat beschermen tegen giftige planten

Katten zijn meestal voorzichtig met wat ze eten en zullen wegblijven van alles dat giftig kan zijn. Jonge en nieuwsgierige katten kunnen echter geneigd zijn om iets in te nemen wat ze niet zouden moeten innemen – of zelfs stuifmeel of plantaardig materiaal binnen krijgen wanneer ze zichzelf verzorgen. Creëer een kattenveilig bloembed met katvriendelijke planten en let op voor planten die gevaarlijk zijn voor katten. Gewone bloemen zoals klaprozen en lelies kunnen allemaal schadelijk zijn – net als vele andere.

Leestip: 10x Mooie kattenbakken die gezien mogen worden

3. Zorg voor onderdak

Grote struiken, bomen of paraols kunnen de perfecte beschutting voor je kat bieden. Door schaduw te creëren in de tuin, zal je kat in de warme zomermaanden niet oververhitten en worden huisdieren beschermd die kwetsbaar zijn voor huidkanker, zoals witte katten of katten met roze neuzen en oren. Onderdak geeft katten ook iets om zich onder te verstoppen als het regent.

4. Schuilplaats

Je kat zal zich veiliger voelen in de tuin als je hem een ​​schuilplaats geeft. Grote plantenpotten werken goed. Als er veel andere katten in de buurt zijn, zullen schuilplaatsen ervoor zorgen dat je kat zich veiliger voelt wanneer ze hun territorium verkennen.

katten in tuin houden schuilplaatsen

4. Kattenspeelgoed in de tuin

Kattenspeelgoed hoeft niet alleen binnenshuis te worden gebruikt. Bevestig speelgoed aan stukjes touw en stip ze in de tuin aan. Als de wind waait, zal het speelgoed je kat zeker bezig houden.

5. Klimmen

Katten houden van klimmen en gebruiken bijna alles wat van hout is gemaakt als krabpaal. Om de bomen in de tuin te beschermen en je kat tevreden te houden, zijn verticale boomstammen van verschillende hoogtes een goed idee waarop je kat aan kunt klimmen. Katten zitten ook graag hoog om hun territorium te overzien, dus zorg voor een hoge plek waar ze gemakkelijk bij kunnen. Een hoge zitstok kan voor hen ook de perfecte plek zijn om te zonnebaden als de zon schijnt.

katten in tuin houden krabpaal

6. Drinkwater

Het is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je katten voldoende drinken, vooral als ze alleen droogvoer krijgen. Sommige katten geven de voorkeur aan meer natuurlijke bronnen van water om uit te drinken dan kraanwater, dus het kan nuttig zijn om je kat een extra optie van regenwater te geven. Als je een regenton in de tuin hebt, kun je eenvoudig een oude bak met wat van dit water vullen, of je kunt een grote schaal gebruiken om regenwater in op te vangen als het regent. Het bieden van meerdere waterbronnen op verschillende plaatsen kan ook helpen om conflicten te verminderen als de ruimte door meer dan één kat wordt gebruikt.

katten in tuin houden drinkwater

7. Toiletruimte

Een gedeelte met los zand zal je kat aanmoedigen om op een aangewezen plek in de tuin naar het toilet te gaan en zou hen moeten ontmoedigen om de tuin van de buren te bezoeken om te plassen en te poepen. Probeer ervoor te zorgen dat dit gebied wat beschutting heeft, zodat hij het nog steeds zal gebruiken als het regent.

Bekijk ook:
10x Mooie kattenbakken die gezien mogen worden
52 leuke tuin ideeën
15x Tuinafscheiding ideeën
10x Mooie kattenbakken die gezien mogen worden

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam