Planten

IKEA planten


Ben je op zoek naar leuke planten voor in huis? IKEA heeft een grote plantensectie, waar je terecht kunt voor verschillende soorten planten en bloemen. Van kleine vetplanten tot grote boomplanten. Je kunt er zelfs terecht voor een groot aanbod aan kunstplanten. Maar voordat je direct naar een IKEA vestiging rijd, is het leuk en handig om eerst dit artikel te lezen. Waar haalt IKEA de planten vandaan om de plantenafdelingen van de honderden woonwarenhuizen over heel de wereld te vullen? Hoe wordt er bepaald welke planten er worden ingekocht? En hoe kies je de beste IKEA planten? Lees het hieronder!

ikea planten

Waar haalt IKEA zijn planten vandaan?

IKEA houdt de prijzen laag door de planten zo lokaal mogelijk in te kopen. Niet alleen is het duur om de planten te vervoeren, maar ze bederven ook gemakkelijk, waardoor de kosten worden verhoogd. In Noord-Amerika bijvoorbeeld komt de overgrote meerderheid van de plantenvoorraad uit Florida, terwijl de vestigingen in Europa hun planten inkopen in Nederland. Beide regionale hotspots voor de productie van planten zijn dus in staat om planten te leveren in de grote hoeveelheid die Ikea nodig heeft.

ikea planten

Hoe bepaalt IKEA welke planten er worden ingekocht?

IKEA besteedt veel tijd aan het rondreizen om op zoek te gaan naar nieuwe soorten planten en gaan in gesprek met plantenlaboratoria en kwekerijen die ongebruikelijke planten kweken. Tijdens het selectieproces van het assortiment bezoeken ze verschillende designbeurzen en plantententoonstellingen, voornamelijk in Nederland, en ze halen ook inspiratie uit huis & tuin magazines, blogs, meubelbeurzen, noem maar op.

Zo is er een periode geweest dat cactussen en vetplanten erg hot waren. Dat geldt ook ook onderhoudsvriendelijke planten. Heel veel mensen vinden kamerplanten leuk in huis, maar hebben geen zin om het te onderhouden. Andere planten die je nu, en ook de komende jaren vaak bij IKEA tegen zal komen zijn bijvoorbeeld luchtzuiverende planten, hangplanten, grote winterharde groene planten, en planten die je kunt gebruikten bij het verticaal tuinieren.

De leveranciers van IKEA besteden ook veel tijd en energie aan het onderzoeken van nieuwe fabrieken. Als ze goed presteren onder massaproductie omstandigheden, dan zullen ze natuurlijk eerder in aanmerking komen. Sommige van de kleinere kwekers van bijzondere planten kweken niet voldoende hoeveelheden om aan IKEA te kunnen te leveren. Maar als ze iets vinden dat goed presteert in de productie, sturen ze het naar de weefselkweeklaboratoria en binnen een paar jaar kunnen andere telers hoeveelheden leveren die groot genoeg zijn voor IKEA. Het is deze weefselkweek die de prijzen van voorheen dure planten zoals orchideeën heeft verlaagd, waardoor ze binnen de prijsklasse van de gemiddelde IKEA-klant vallen.

ikea planten

Wat kosten IKEA planten?

IKEA staat bekend om hun mooie en betaalbare producten. Dat geldt uiteraard ook voor hun planten. De prijzen van de kunstplanten beginnen bij ongeveer €3.99, maar voor de grotere (zoals de Fejka) planten betaal je tussen €39.95 en €49.95. De echte planten kosten ongeveer €2 en €5 voor kleinere variëteiten, en voor een grote Goudpalm van ongeveer 24 cm betaal je slechts €19.95.

Let wel op dat alle echte planten niet online verkrijgbaar zijn. Als je dus een echte IKEA plant wilt kopen, dan moet je altijd langs een van de vestigingen gaan. De kunstplanten kan je wel gewoon kopen in de IKEA webshop

ikea planten

Populaire IKEA planten

Zoals gezegd heeft IKEA heel veel verschillende soorten planten en bloemen. Hoewel er regelmatig nieuwe plantsoorten erbij komen, zijn er altijd aantal echte klassiekers die erg populair zijn. Hieronder hebben we de populairste IKEA planten voor je op een rijtje gezet:

  1. STRELITZIA – Paradijsvogelbloem
  2. DYPSIS LUTESCENS – Goudpalm
  3. PACHIRA AQUATICA – Bombax
  4. DRACAENA MASSANGEANA – Drakenbloedboom
  5. EUPHORBIA – Cactus

Wanneer is de beste periode om bij IKEA planten te kopen?

Vier keer per jaar brengt Ikea nieuwe plant introducties en seizoensplanten (kerststerren met Kerstmis, narcissen in de lente, noem maar op) in de schappen: februari, april, augustus en oktober. Dus als je op zoek bent naar iets nieuws en anders, en de meest verse planten, dan zijn dit de maanden om een ​​bezoek te brengen. Het is ook een tijd om nieuwe, ongebruikelijke planten te introduceren om te beoordelen of de klanten ze leuk vinden. Als ze goed presteren, overwegen ze het om ze vaker in te kopen.

ikea planten

Hoe kies je de beste IKEA plant?

De plantenafdeling van IKEA bevindt zich helemaal aan het einde van de looproute, vlak voordat je het grote magazijn in gaat. En dat is natuurlijk niet voor niets. Dit doen ze namelijk om de verkoop te maximaliseren en de tijd die je besteedt aan het dragen van onhandige containers door de winkel te verminderen. Dit kan leiden tot slecht gekozen impulsaankopen als je bijvoorbeeld te weinig tijd hebt.

Het loont echter de moeite om planten te controleren voordat je ze koopt. Til de pot op – als hij zo licht als een veertje aanvoelt, is hij waarschijnlijk uitgedroogd en kan de plant gestrest zijn. Kies geen planten vanaf de rand van de displays, aangezien deze waarschijnlijk de meeste fysieke schade hebben opgelopen en ook het meest worden blootgesteld aan droge lucht. Reik naar de achterkant van de planken of het midden van vloerdisplays om planten in de best mogelijke staat uit te kiezen.

Zorg ervoor dat het oppervlak van de compost er fris uitziet en vermijd planten met veel wortels die uit de bodem van de pot komen, omdat deze wortelgebonden zijn. Als je bloeiende planten koopt, kies dan voor exemplaren die in knop staan ​​in plaats van in volle bloei, omdat ze langer bloeien als je ze thuis hebt; dit is vooral belangrijk voor bromelia’s zoals Guzmania’s en Vriesia’s, die afsterven nadat ze zijn uitgebloeid. Als je in de koudere maanden koopt, zorg er dan voor dat de planten goed zijn ingepakt voordat je de winkel verlaat. Koude tocht kan namelijk malse exemplaren doden voordat je aankomt bij je huis.

ikea planten aloe vera

Niet goed geen geld terug garantie

IKEA staat bekend om hun uitstekende service. Als er je niet tevreden bent met je product, dan zullen ze nooit moeilijk doen. Breng het terug binnen 30 dagen en je krijgt je geld terug. Dat geldt echter niet voor de echte planten van IKEA – zelfs niet als ze dood zijn gegaan kort nadat je ze hebt gekocht. Iets om rekening mee te houden.

ikea planten dwergpalm

Bekijk ook:
7x Planten herkennen app
Banenenplant
Gemberplant kweken
De Paradijsvogel plant

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam