Interieur ideeën

Huis ventileren in de winter


Last Updated on oktober 10, 2022 by Redactie

Wil je weten hoe je jouw huis kunt ventileren in de winter? Verstandig, dat betekent dat je op de hoogte bent van het belang van ventilatie. Op deze pagina vind je de beste tips om je huis op een goede manier te ventileren, en op die manier een goede luchtkwaliteit en gezondheid voor je gezin te zorgen. Kijk snel verder!

huis ventileren winter

Een goede ventilatie houdt de lucht binnenshuis fris en gezond. Net als je longen moeten huizen kunnen ademen om ervoor te zorgen dat frisse lucht binnenkomt en vuile lucht eruit gaat. De lucht binnenshuis kan veel vocht, geuren, gassen, stof en andere luchtverontreinigende stoffen opbouwen. Om de lucht binnen in huis veilig en gezond te houden, is frisse buitenlucht nodig om deze verontreinigende stoffen binnenshuis te verdunnen. Voor een goede luchtkwaliteit moet er voldoende lucht worden aangevoerd en gecirculeerd zodat deze alle delen van het huis bereikt.

De eenvoudigste manier om je huis te ventileren is door ramen en deuren te openen. Zelfs in winter zorgt het dagelijks enkele minuten openen van de ramen ervoor dat de muffe lucht gedeeltelijk wordt vervangen door frisse lucht.

huis ventileren winter raam open

Ventilatie tips in de winter

Er gelden andere regels als we in de winter onze kamers willen luchten, zeker als de temperatuur onder nul zakt. Als je dit niet op de juiste manier doet, leidt dit tot warmteverlies en bijgevolg tot hogere verwarmingskosten. Hoe je jouw huis in de winter het beste kunt ventileren? Hier zijn enkele eenvoudige tips.

1. Ramen en deuren openen

Ook als het in de winter niet echt prettig is om de ramen en deuren open te zetten, is het tóch een goed idee. Het hoeft niet lang te duren: als je de ramen aan beide kanten van je huis openzet, is de vervuilde lucht er in een mum van tijd uit en kun je de ramen weer sluiten. In de wintermaanden is ongeveer 5 minuten voldoende om onze kamers van de juiste hoeveelheid frisse lucht te voorzien. Als kantelramen of draaikiepramen hebt, is constante ventilatie makkelijker. Er zijn ook speciale sluitwerk verkrijgbaar, waarbij je ook draairamen naar buiten op een kiertje kan zetten.

Ben je bang dat er ongedierte en insecten naar binnen komen om in je warme huis te schuilen? Een hor kan de perfecte oplossing zijn, die ook kunnen voorkomen dat jouw kleine kinderen of huisdieren naar buiten lopen. Een hordeur laten plaatsen voor de tuindeur, openslaande deuren of glazen schuifpui is sowieso een goed idee, waar je ook in de zomer profijt van zult hebben.

2. Zet ventilatieroosters altijd open

De meeste ramen zijn voorzien van een ventilatieroosters. Hoewel je de mogelijkheid hebt om, met behulp van een touwtje, de ventilatierooster dicht te zetten, is het aan te raden om dit niet te doen. Elke ventilatie professional raadt altijd aan om de ventilatieroosters van ramen en deuren ten alle tijden open te houden. Op die manier zorg je ervoor dat je woning altijd wordt voorzien van frisse lucht. Het is ook aan te raden om de ventilatieroosters regelmatig te controleren. Slecht ingestelde of hele vieze roosters zorgen voor onvoldoende ventilatie.

3. Vermijd tocht

Vermijd tocht. Terwijl tocht in de zomer positieve resultaten oplevert, kan dit in de winter leiden tot overmatige afkoeling van de muren en de vloer. Tocht kan je eenvoudig oplossen met tochtstrips of tochtbanden.

slaapkamer ventileren winter ramen open

4. Zet de verwarming lager

Verlaag de verwarmingstemperatuur voordat je een raam of deur open doet. Thermo-elektrische aandrijvingen, die steeds vaker op radiatoren worden geïnstalleerd, zorgen ervoor dat je altijd een comfortabele kamertemperatuur kunt behouden. Door het raam te openen laten we het verwarmingssysteem met maximaal vermogen werken. Hoewel de radiator heet wordt, zal de verwarmde lucht direct door het raam ontsnappen. Het is daarom een ​​goede gewoonte om tijdens het ventileren de vooraf ingestelde temperatuur te verlagen.

5. Binnendeuren sluiten

Sluit tijdens het ventileren in de winter de deuren tussen kamers met verschillende verwarmingstemperatuurinstellingen. Dit voorkomt condensatie van warme, vochtige lucht in koelere ruimtes.

6. Ook ongebruikte ruimtes ventileren

Denk eraan om niet alleen de ruimtes te ventileren waar je je vaak bevindt, zoals de woonkamer, keuken en badkamer. Het is juist ook belangrijk om de ongebruikte ruimtes te verwarmen en te ventileren. In onverwarmde ruimtes koelen de wanden en het plafond zeer snel af, waardoor het risico op schimmel toeneemt. Aan de andere kant is het niet rendabel om kamers te verwarmen die niet in dezelfde mate worden gebruikt als die waar we elke dag verblijven. Daarom is de beste oplossing in dit geval om een ​​elektrische actuator op de radiator te installeren en de temperatuur met enkele graden te verlagen ten opzichte van andere kamers.

huis ventileren winter ventilatieroosters

7. Mechanische ventilatie

Mechanische ventilatie is alternatieve oplossing om binnenluchtkwaliteit te verbeteren, die je heel het jaar door kunt gebruiken – ook tijdens de koude wintermaanden. Het mechanische ventilatiesysteem vervoert vuile lucht af via luchtkanalen. Vandaar dat het ook wel een centrale afzuiging wordt genoemd. Het is aan te raden om de mechanische ventilatie altijd aan te laten. Als je net gedoucht hebt, kan je het een standje hoger zetten, anders is de laagste stand vaak voldoende.

Let op dat mechanische ventilatie alleen binnelucht naar buitenafvoert – het zorgt niet voor frisse lucht van buiten. Daarom is het belangrijk om voor aanvoer van frisse lucht te zorgen middes ramen, deuren en ventilatieroosters.

Er zijn ook systemen die naast afvoer, ook voor aanvoer van frisse lucht zorgen. Zo’n systeem wordt balansventilatie genoemd.

Bekijk ook:
5 Veelgestelde vragen over mechanische ventilatie
Badkamer ventilatie
Droge lucht in huis? Beste Tips!

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam