DIY, Tuininspiratie

Groene aanslag verwijderen


Heb jij ook last van groene aanslag in de tuin, op je dakterras of balkon? Wij hebben de beste tips voor je op een rijtje gezet om de groene aanslag te verwijderen. Kijk snel verder en ga aan de slag!

groene aanslag verwijderen

We hebben de eerste mooie zonnige dagen al voorbij zien komen. Dan begint het natuurlijk ook te kriebelen om de tuin weer klaar te maken voor het komende lente en zomer seizoen. Tijdens de herfst en winter heeft je tuin het waarschijnlijk zwaar te verduren gehad met de verschillende weersomstandigheden. De kans is dan ook groot dat je last hebt van groene aanslag. In dit artikel vertellen we wat groene aanslag eigenlij is, hoe het voorkomt en hoe je het heel eenvoudig kunt verwijderen.

Wat is groene aanslag?

Sommigen noemen het algen, anderen noemen het mos. Wat is groene aanslag eigenlijk? Groene aanslag is eigenlijk een mix van algen, mos, gisten en bacteriën, die groeien op harde oppervlakken. Vaak groeit groene aanslag op tegels en vlonders, maar je treft ze ook vaak genoeg aan op meubels, muren, schuttingen, noem maar op. Plekken waar het lang vochtig blijft, bijvoorbeeld omdat het altijd in de schaduw staat, of omdat de afwatering niet optimaal is. Hoe langer het blijft liggen, hoe meer groene aanslag erbij zal groeien.

Waarom wil je groene aanslag verwijderen?

Groene aanslag is op zich niet schadelijk voor de mens. Wel zorgt het ervoor dat je tuin vies en onverzorgd uitziet. Het is gewoon geen fraai gezicht. En wat wel echt een probleem is, is dat het super glad is. Op wanden en potten is dat misschien niet zo’n probleem, maar als je er groene aanslag op tegels of vlonders groeit, dan kan het natuurlijk wel gevaarlijk worden. Regen genoeg om het groene aanslag zo snel mogelijk te verwijderen.

groene aanslag verwijderen tegels

Groene verwijderen tips

Als het gaat om het verwijderen van groene aanslag in je tuin, op je dakterras of balkon, dan heb je nogal wat opties. Wij hebben daarom de beste tips voor je op een rijtje gezet – van natuurlijke DIY reinigers die je zelf kunt mengen tot kant en klare groene aanslag reinigers die je in de winkel kunt kopen.

1. Kokend water

Voordat je producten met chemicaliën gaat gebruiken die schadelijk kunnen zijn voor jou en het milieu, is het verstandig om eerst het groene aanslag proberen te verwijderen met kokend water. Neem een emmer kokend water en giet deze voorzichtig over het groene aanslag. Neem vervolgens een stevige borstel en schrob op de aangetaste plekken. Gebruik ten slotte een tuinslag al het vuil weg te spoelen.

Merk je dat het niet werkt? Dan kan je ook proberen met het water te mengen met soda en groene zeep.

2. Laat het opdrogen

Het verwijderen van groene aanslag gaat relatief gemakkelijker als het oppervlak droog is. Ook zal het verwijderen van opgedroogd groene aanslag minder verspreiding van sporen in de lucht veroorzaken. Het beste is om het werk te laten doen door de zon. Gaat het om een schaduwplek waar de zon nooit erbij kan komen, gebruik dan een heater of een ventilator. Zodra de groene aanslag opgedroogd is, gebruik je een harde dekbezem om het oppervlak te schrobben.

3. Hogedrukreiniger

Veel mensen gebruiken een hogedrukreiniger om de groene aanslag te verwijderen in hun tuin. Dit kan een effectieve methode vanwege de snelheid, maar let er wel op dat dit slechts een tijdelijke oplossing is. Met een hogedrukreiniger verwijder je namelijk alleen de zichtbare groene aanslag. Omdat de ondergrond ruwer wordt, zullen de omstandigheden echter alleen maar beter worden voor algen en mos.

4. Stoomreiniger

Een alternatief van de hogedrukreiniger, voor het verwijderen van groene aanslag, is het gebruik van een stoomreiniger. Bij een hogedrukreiniger verwijder je ook de toplaag van de ondergrond, waardoor mos en algen terug kunnen groeien. Met een stoomreiniger borstel je met stoom tot 150 graden Celsius elke ondergrond volledig schoon. Het doodt de celstructuur van groenen aanslag, waardoor je minder snel last zal hebben van terugkomende groene aanslag.

5. Bleekmiddel

Geoxideerd bleekmiddel begint onmiddellijk algencellen te doden zodra het ermee in contact komt. Bleekmiddel zou echter niet je eerste optie moeten zijn, vooral niet als het gebied dat je van plan bent om groene aanslag te verwijderen zich in de buurt van planten of gras bevindt. Bleekmiddel kan een enorme impact hebben op het milieu en kan zelfs de kleur van je vloer aantasten. Test deze optie daarom altijd eerst op een onopvallende plek voordat je er een groot oppervlak mee besproeit. Meng voor elke liter water een kopje bleekmiddel. Gebruik een schrobborstel om het mengsel op de groene aanslag te schrobben. Wacht 10 tot 15 minuten voordat je verder gaat. Spoel vervolgens het oppervlak schoon met een tuinslang.

6. Azijn

Azijn kan ook worden gebruikt om groene aanslag te verwijderen. Hoewel azijn minder chemisch is, kunnen ze wel degelijk schadelijk zijn voor planten en bloemen. Gebruik een mengsel van water en witte azijn om het oppervlak af te spuiten en de groene aanslag te doden. Sommige mensen mengen het ook met baking soda. Spoel de groene aanslag van het oppervlak af met een tuinslag. Giet vervolgens witte azijn rechtstreeks op het oppervlak en schrob met een borstel. Gebruik een krachtige heen en weer beweging. Spoel ten slotte de azijn af met een tuinslang.

Je kunt ook de azijn een aantal dagen laten inwerken. De kans bestaat dat de groene aanslag vanzelf gaat verdwijnen.

7. Groene aanslag reiniger

Als bleekmiddel of azijn niet werken, dan kan je ook een groene aanslag reiniger overwegen. Er zijn heel veel groene aanslag reinigers verkrijgbaar, zowel online in webshops, als in de winkel. Vrijwel alle bouwmarkten hebben verschillende producten hiervoor, en de kans is ook groot dat je het zelfs bij de supermarkt vindt. Bij de meeste van groene aanslag reinigers hoef je het oppervlak alleen maar te besproeien, en een tijdje laten inwerken. Vaak verdwijnt de groene aanslag vanzelf. Bij hardnekkige aanslag is het soms nodig om het te ingewerkte oppervlak te schrobben en met water weg te spoelen.

Hieronder hebben we een aantal groene aanslag reinigers op een rijtje gezet met goede reviews van gebruikers.

Bekijk ook:
7 methodes om tuintegels schoon te maken

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam