DIY, Industrieel interieur, Interieur ideeën

Betonlook muur creëren doe je zo!


Last Updated on maart 28, 2024 by Redactie

Wil jij een betonlook muur creëren in huis? Op deze pagina laten we zien op welke manieren je dat kunt doen. Kijk snel verder!

betonlook muur

Een betonlook muur past helemaal bij de huidige woontrends. Beton is stoer, rauw en het geeft elk interieur een industriële uitstraling. Deze trend is afkomstig van oude fabrieken en voormalige pakhuizen waar originele betonnen muren de basis vormen. Deze zijn verbouwd tot stoere loft woningen, waarbij heel veel originele details, waaronder de betonnen muren, in tact zijn gehouden.

Heb jij geen betonnen muren in je woning, of heb je wel betonnen muren, maar die niet mooi of zichtbaar zijn? Geen probleem, want er zijn verschillende andere manieren om een betonlook muur te creëren in huis. En sommige betonlook muren kan je bijna niet onderscheiden van de echte industriële betonnen muren. Deze verschillende methoden hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

1. Betonlook behang

Een eenvoudige manier om een betonlook muur te creëren in huis is door de muur te hangen met betonlook behang. Betonlook behang is verkrijgbaar in verschillende soorten en kleuren. Van heel lichtgrijs tot donkergrijs. Daartussen zijn nog heel veel tussenvarianten verkrijgbaar.

Zo heb je bijvoorbeeld vliesbehang met betonlook, het meest populaire soort behang. Het grote voordeel van vliesbehang is dat je geen behangtafel nodig hebt. In plaats van het behang in te smeren met lijm, smeer je namelijk de muur in met lijm. Je kunt dus direct van de rol behangen. Dit maakt het behangen stukken makkelijker en minder tijdrovend. En als je ooit uitgekeken raakt op je betonlook muur, dan kan je het behang net zo eenvoudig weer verwijderen. Vliesbehang is het het algemeen wel iets duurder.

Naast vliesbehang, is betonlook behang ook verkrijgbaar in de vorm van papierbehang. In tegenstelling tot vliesbehang, smeer je het lijm op het behang, voordat je het aanbrengt op de muur. Dit is overigens geen ramp, omdat het behangen van papierbehang redelijk makkelijk aan te brengen is. Je heb wel een behangtafel nodig. Een bijkomend voordeel is dat papierbehang relatief goedkoop is.

betonlook muur behang AS Création

Betonlook behang van A.S. CRÉATION – Hier verkrijgbaar.

betonlook muur behang grungy rough concrete

Grungy Rough Concrete Wall behang – Hier verkrijgbaar.

betonlook behang

Betonlook behang – Hier verkrijgbaar.

2. Betonlook verf

Een andere manier om een stoere betonlook muur te creëren, is door de muur met betonlook verf te verven. Verven wordt normaal gesproken gezien als een eenvoudigere klus dan behangen. Het is ook geen moeilijke klus, maar bij het creëren van een betonlook muur, is het resultaat wel het mooist als je meerdere lagen verft. De meeste merken raden aan om minimaal drie lagen verf aan te brengen. Sommige mensen brengen zelfs een vierde of een vijfde laag aan.

Hieronder hebben we een aantal populaire merken van betonlook verf op een rijtje gezet die je direct kunt kopen:

Betonlook verf van Craige & Rose

Betonlook verf van Craige & Rose

betonlook muur verf l'authentique

Betonlook verf van L’authentique

Betonlook verven

Een betonlook muur verven is ook anders als het gaat om de verftechniek. Afdekken en afplakken is altijd belangrijk bij elke verfklus. Daarna verf je met een kwast (voor de randen) en een grote roller (voor de grote oppervlakte) de hele muur met een dikke laag betonlook verf. Vervolgens gebruik je een stalen troffel om met halve maan achtige bewegingen vegen aan te brengen aan de muur. Hiermee zorg je ervoor dat je het gewenste stoere betonlook effect krijgt. Tussen elke laag laat je de muur minimaal vier uur drogen. Na de laatste laag schuur je de muur nog lichtjes op en polijst je het tot slot door met een stalen troffel zachtjes over de muur te wrijven.

betonlook muur verf moodpaints

Betonlook verf van Moodpaints

Bekijk onderstaande video handleiding om te zien hoe je stap voor stap een betonlook muur kunt verven.

3. Betonstuc

De methode waarmee je de meest realistische betonlook muur kunt creëren is met behulp van betonstuc. Betonstuc of béton ciré is een mengsel, meestal bestaande uit kalk, cement/beton en hars, die je gebruikt om de muur mee te stucen. Daarmee kan je een stoere, strakke en naadloze betonlook muur creëren. Omdat een betonstuc muur vocht- en waterdicht gemaakt kan worden met behulp van speciale coating, is deze methode erg populair in badkamers en toiletten. Maar er zijn ook mensen die en betonlook muur met betonstuc willen creëren in de woonkamer, de hal of bijvoorbeeld in de keuken.

Naast een betonlook muur, kan je met betonstuc ook andere oppervlakken bekleden, zoals vloeren, trappen, meubels en werkbladen.

Populaire betonstuc merken zijn:
VERBAU betonstuc
Beal Mortex

Het nadeel van betonstuc is dat het vrij duur is. Dit heeft vooral te maken met arbeid. Vergeleken met betonlook verf en betonlook behang, is een betonstuc veel meer arbeidsintensief. Als je heel handig bent, zou je het zelf kunnen doen. Maar de meeste mensen besteden deze klus liever uit. Als je het door een specialist laat doen, moet je rekening houden met een tarief van €80,- tot €180,- per m2, inclusief materiaal en arbeid. Hoe groter de oppervlakte, hoe lager het tarief per per m2 wordt.

Bekijk onderstaande video handleiding om te zien hoe je een betonstuc muur kunt creeeren met VERBAU betonstuc.

Hieronder hebben we een aantal hele mooie inspiratie voorbeelden geplaatst van betonlook muren die gerealiseerd zijn met behulp van betonstuc.

betonlook muren woonkamer betonstuc

betonlook muur betonstuc badkamer

betonlook muur open haard betonstuc

betonlook muur woonkamer betonstuc

betonstuc douche badkamer

Bekijk ook:
Bakstenen muur binnen in huis
10x Betonstuc in de badkamer
Appartement met betonlook interieur
Badkamer met betonlook

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam