DIY

Behang verwijderen


Behang verwijderen is niet de allerleukste klus, maar het hoeft ook geen ramp te zijn. Vooral niet als je weet je deze klus moet aanpakken. Wij laten hier zien hoe je heel eenvoudig verschillende soorten behang kunt verwijderen. Kijk snel verder!

Behang verwijderen

Iedereen heeft het ooit een keer gedaan, behang verwijderen. Misschien ben je net verhuisd, en zijn de muren van je nieuwe woning bekleed met oerlelijk behang. Of je bent gewoon het behang zat dat al jaren aan de muur in je woonkamer of slaapkamer zit. Als je een ander soort behang wilt, dan kan je er ook overheen behangen. Maar ook dan is het resultaat het mooist als je eerst het oude behang verwijdert. En als je besluit om de muur te stucen, dan zou je toch echt het oude behang eerst moeten verwijderen.

Voordat je begint met het verwijderen van het behang, is het belangrijk om de elektriciteit uit te schakelen. Heb je dus een muur met lichtschakelaars of stopcontacten, sluit dan eerst de stroom af.

Vliesbehang verwijderen

Heb je te maken met vliesbehang? Dan heb je geluk, vliesbehang is namelijk heel eenvoudig te verwijderen. Het enige wat je nodig hebt om vliesbehang te verwijderen is warm water, een doek en een beetje tijd. De kans is groot dat je nog geen 15 minuten nodig hebt om deze klus te klaren.

Begin aan de bovenkant van de muur. Maak het behang los aan de bovenkant met een je vingers of een plamuurmes. En verwijder het behang vanaf daar door het van boven naar beneden los te maken. Meestal kan je de banen op deze manier heel eenvoudig verwijderen. Mochten er toch stukken behang achter blijven die hardnekkig zijn. Gebruik dan een natte doek om het behang een beetje te weken, voordat je het nogmaals probeert om het te verwijderen.

Je zou ook een stoomapparaat gebruiken om het verwijderen van het behang makkelijker te maken. Bekijk onderstaand filmpje van Karwei om te zien hoe je een stoomapparaat kan gebruiken om behang te verwijderen.

Papier- en vinylbehang verwijderen

Het verwijderen van vinylbehang is het tegenovergestelde van het verwijderen van vliesbehang. Het kan een zeer lastige klus zijn als je het niet op de juiste manier verwijdert. Vinylbehang zal vaak een grote puinhoop veroorzaken wanneer je het met conventionele methoden van de muur probeert te verwijderen. Het kan in kleine stroken loskomen of het vinyl kan zacht worden, waardoor het moeilijker wordt om het van de muur te strippen. Volg daarom onderstaande stappen om het jezelf makkelijker te maken.

Stap 1 – Het behang voorbereiden

Voordat je het behang van je muur begint te strippen, moet je het eerst voorbereiden, zodat je het op de gemakkelijkst mogelijke manier kunt verwijderen. Zorg ervoor dat het behang zo schoon mogelijk is en dat je een klein deel hebt verwijderd en hebt gekeken hoeveel behang er achter het vinyl zit. Je moet zoveel mogelijk van deze lagen tegelijk verwijderen, omdat dit heel veel werk kan schelen. Kijk naar de richting van de nerf op je vinylbehang en markeer vervolgens een X in het oppervlak. Druk je plamuurmes in het midden van deze X en haal zoveel mogelijk papier eraf.

Stap 2 – Het papier natmaken

Zodra je de X in het vinylbehang hebt gemaakt, begin je het zachter te maken door een deel van het water vanaf de spuitfles op de muur te spuiten. Laat het een paar minuten intrekken en druk dan met de plamuurmes rond het natte gedeelte. Dit zou je moeten helpen om voldoende invloed op het behang te krijgen om het los te wrikken. Als je nog steeds problemen ondervindt bij het vinden van een opening, probeer dan van boven naar beneden te werken, omdat behang soms op deze manier wordt opgehangen.

Behang verwijderen

Stap 3 – Meer water toevoegen

Naarmate je vordert, kan het handig zijn om meer water te gebruiken in een groter gebied. Je kunt hier een grote verfroller voor gebruiken. Als je de muur een paar keer nat hebt gemaakt, gebruik je de plamuurmes om door de lagen te snijden. Dit kan een bepaalde hoeveelheid rommel veroorzaken, maar zal je helpen om efficiënt door alle lagen vinylbehang te snijden.

behang verwijderen plamuurmes

Voor het verwijderen van het behang aan de bovenkant van de muur, is het best om een ladder te gebruiken. Probeer dus niet om het behang snel van beneden naar boven te scheuren.

Klik hier om de hele handleiding van Family Handyman te bekijken.

Glasvezelbehang verwijderen

Omdat Glasvezelbehang erg sterk is en met hoogwaard lijm is aangebracht aan de muur, kan het verwijderen van het behang erg hardnekkig zijn. Voor het verwijderen van glasvezelbehang, kan je dezelfde methode gebruiken als voor het verwijderen van papier- en vinylbehang. Merk je dat het echt heel erg hardnekkig is, dan zou je ook een stoomapparaat kunnen gebruiken als extra hulpmiddel.

Tip: Een stoomapparaat kan huren bij de bekende bouwmarkten.

Met een stoomapparaat maak je de lijm van het lijm zwak, en maak je het behang zacht, zodat je het behang makkelijker kunt verwijderen. Let op dat dit niet zal werken als er over het behang geverfd is. De stoom zal namelijk niet door de verflaag kunnen komen.

Bekijk onderstaand filmpje om te zien hoe je het behang kunt verwijderen met een stoomapparaat en een plamuurmes.

Stap 1 – stoomapparaat voorbereiden

Vul het stoomapparaat met water, sluit het aan op een stopcontact, en wacht tot het op temperatuur is.

Stap 2 – Behang prikrollen

Ga met een prikkroller rollen over het behang. De prikroller zorgt ervoor dat er gaatjes in het behang komen, zodat de stoom achter behang kan komen, waardoor het verwijderen nog makkelijker gaat.

Stap 3 – Behang nat maken

Nadat je de kleine gaatjes hebt gemaakt in het behang met een prikroller, dan kan je aan de slag met het nat maken van het behang met een beetje warm water. Je zou dat ook nog kunnen mixen met behangweker of behangoplosser, waardoor het behang ook makkelijker los raakt. Gebruik een een grote blokkwast om het water of de mengsel met behangweker op de muur aan te brengen.

behang verwijderen stoomapparaat

Stap 4 – Stomen en verwijderen

Plaats het stoomapparaat op het stukje behang dat je wilt verwijderen. Houd het 30 seconden vast, laat het los, en gebruik een grote plamuurmes om het behang eraf te schrapen. Werk van boven naar beneden. Probeer grote stukken behang los te maken.

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam