Planten

Bonsai boom


Wil je ook een Bonsai boom in huis of in je tuin? Leuk! Een Bonsai boom is echter veel meer dan een ‘normale’ boom, die je op een bepaalde manier moet verzorgen. Vind hier alle informatie over deze bijzondere Japanse boom, van de geschiedenis tot tips om het te verzorgen, en mooie inspiratie voorbeelden!

bonsai boom op balkon

Steeds meer mensen over de hele wereld brengen willen een Bonsai boom hebben, en wij begrijpen wel waarom. Een Bonsai combineert in veel opzichten de beste eigenschappen van zowel een kamerplant als een huisdier. Een Bonsai is een levend, groeiend, liefdevol wezen dat graag in je leven deelt, zonder ooit de omgeving eromheen op te eisen of te beschadigen.

Als er op de juiste manier voor wordt gezorgd, kan een Bonsai boom tientallen jaren of zelfs langer leven. Veel oude Bonsai bomen die over de hele wereld worden tentoongesteld, leven al letterlijk honderden jaren, waarvan de oudste vermoedelijk ergens boven de 800 ligt. Die Bonsai die jij in huis haalt, kan dus een erfstuk worden, dat in jouw familie wordt doorgegeven en door toekomstige generaties wordt gekoesterd. Hoe bijzonder is dit?!

bonsai boom op salontafel woonkamer

De geschiedenis van de Bonsai boom

Hoewel de kunst van Bonsai al lang in verband wordt gebracht met Japan, is het eigenlijk eerst in China ontstaan ​​en vervolgens oostwaarts naar Korea en vervolgens in Japan verspreid. De kunst van Bonsai werd verspreid door boeddhistische monniken die het ‘buitenleven’ in hun tempels wilden brengen. Uit oude schilderijen en manuscripten weten we dat de Chinezen rond 600 na Christus ‘artistieke’ containerbomen kweekten, maar veel geleerden zijn van mening dat al in 500 of 1000 voor Christus Bonsai, of op zijn minst potbomen, in China werden verbouwd. Bonsai verscheen voor het eerst in Japan in de 12e eeuw.

Het is geen toeval dat de artistieke plantenteelt in China is ontstaan. De Chinezen hebben altijd van bloemen en planten gehouden en het land is van nature voorzien van een rijke diversiteit aan flora. Ze hadden ook een passie voor tuinen. In feite waren veel van deze tuinen op miniatuurschaal en bevatten veel miniatuurbomen en -heesters, geplant om de schaal en het evenwicht van hun landschappen te versterken. Daarnaast waren ze ook verliefd op miniaturisering als een wetenschap op zich. Ze geloofden dat miniatuurvoorwerpen bepaalde mystieke en magische krachten in zich hadden geconcentreerd.

japanse tuin bonsai boom

De ontwikkeling van Chinees en Koreaans keramiek speelde een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de Bonsai boom zoals we die nu kennen. Zonder de ontwikkeling van prachtige Chinese containers zouden Bonsai boompjes niet zo bewonderd zijn als vroeger. Bonsai betekent letterlijk ‘boom in een bakje’. De boom en container moeten één geheel vormen. Zelfs tot op de dag van vandaag zijn de meest gewilde containers voor de beste Japanse bonsai vaak antieke Chinese containers.

Bonsai is geëvolueerd en ontwikkeld langs verschillende lijnen in China en Japan. Chinese Bonsai is nog steeds erg in de oude traditie en lijkt vaak ‘grof’ voor niet-geïnformeerden. Aan de andere kant zijn de Japanse stijlen aangenamer en naturalistischer. De Japanse bomen zijn voor het grootste deel verfijnder en beter verzorgd. Beide typen hebben hun eigen individualistische charmes en bewonderaars.

In het tijdperk na de Tweede Wereldoorlog zijn de meeste Bonsai bomen die in de Verenigde Staten en Europa worden gezien, van Japanse oorsprong. Het monopolie dat Japan tot voor kort heeft genoten, wordt nu gedeeld met een aantal andere landen, hoewel de kwaliteit van Japanse bomen nog steeds van de hoogste kwaliteit is.

Ten slotte zijn we de Japanse en Chinese kunstenaars veel dank verschuldigd voor het ontwikkelen van deze prachtige kunst en voor het in leven houden van bijna 2500 jaar. Zonder hun enthousiasme, artistieke traditie en geduldig rentmeesterschap zouden we niet genieten van Bonsai zoals we die nu kennen. De esthetische gevoeligheden van Bonsai, die hun wortels hebben in de zenboeddhistische traditie, dragen aanzienlijk bij aan de complete Bonsai-ervaring.

bonsai boompje in badkamer

Bonsai boom verzorgen

Zoals gezegd is verzorging een super belangrijk onderdeel van de Bonsai Boom. Vaak wordt gezegd dat de Bonsai heel lastig is te verzorgen, maar met de juiste tips valt dit reuze mee. Hieronder vind je een praktische handleiding met tips om jouw Bonsai op de juiste manier te verzorgen.

Water geven

Hoe vaak moet je een Bonsai water geven water geven? Dit is zonder meer de meest gestelde vraag over de verzorging van de Bonsai. Helaas is er geen eenvoudig antwoord op. Hoe vaak je een Bonsaiboom water moet geven, hangt af van verschillende variabelen: wat voor soort boom is het, welke tijd van het jaar is het, waar wordt je boom bewaard, waar woon je, noem maar op. Een Bonsai boom water geven is een constante balans tussen te veel en te weinig.

De beste manier om water te geven is om de grond eerst een beetje nat te maken, dit zal het vermogen van de grond om een ​​grotere hoeveelheid water op te nemen verbeteren, en daarna moet je grondig water geven totdat de grond verzadigd is. Zorg ervoor dat de hele grondmassa nat wordt – elke keer als je water geeft en wacht tot het overtollige materiaal uit de afvoergaten loopt om zeker te zijn.

paarse bonsai boom op kast

De beste tijd om water te geven is waarschijnlijk vroeg in de ochtend, voordat jouw Bonsai boom aan zijn dag van fotosynthetische activiteiten begint. Het is echter belangrijk om waakzaam te zijn over de waterbehoefte gedurende de dag, vooral tijdens de zomer. Houd er rekening mee dat Bonsai boompjes niet groeien als de grond nat is en niet groeien als de grond droog is: alleen tijdens de tussenliggende periodes neemt de Bonsai boom water en voedingsstoffen op. Je moet je ook bewust zijn van de hoeveelheid licht die je nieuwe Bonsai krijgt, de temperatuur van de kamer waarin je Bonsai staat en de vochtigheidsgraad van die directe omgeving. Je moet ook realistisch zijn over je andere levensverantwoordelijkheden, niet alleen omwille van hen, maar ook omwille van je Bonsai. Stel een besproeiingsschema op dat realistisch haalbaar is. Het heeft geen zin om laat in de ochtend water te geven, als je weet dat je vijf dagen per week om 7 uur de deur uit bent. Wees praktisch, anders zullen jij en je Bonsai er spijt van krijgen.

Geef je nieuwe Bonsai boom water met kraanwater op kamertemperatuur, want koud water kan de wortels schokken. Als je het vermogen en de tijd hebt om regenwater op te vangen, dan is dat geweldig, maar het is niet nodig, tenzij het water in je buurt ongeschikt is om te drinken – en als dat zo is, zou je kunnen overwegen om jezelf en je Bonsai ergens veiliger te verplaatsen.

grote bonsai boom binnen in huis

Water geven

Hoeveel licht heeft een Bonsai boom nodig? De juiste hoeveelheid licht voor je Bonsai is cruciaal om het gezond te houden. Er zijn echter geen eenvoudige antwoorden over hoeveel licht Bonsai boompjes in het algemeen nodig hebben. De lichtvereisten zijn specifiek voor het type boom en zijn verder afhankelijk van specifieke variaties in de locatie waar ze worden gehouden, namelijk jouw huis. Het is een goed idee om met je plaatselijke Bonsai leverancier of een andere Bonsai liefhebber te praten die ervaring heeft met het kweken van Bonsai in een omgeving die erg op de jouwe lijkt.

Zonlicht is verreweg het beste type licht voor Bonsai bomen en de meeste andere levende wezens op aarde. Als zodanig is het helderste raam in je huis misschien wel de beste plek voor de bonsai boompjes binnenshuis.

Een groeilicht en timer zijn een eenvoudige oplossing om voor extra licht te zorgen. Stel je timer in op 12 tot 16 uur aanvullende verlichting en plaats je Bonsai boom binnen 2 tot 10 cm van de lichtbron.

Nogmaals, het is van onschatbare waarde om met een plaatselijke Bonsai leverancier of liefhebber te praten. Bezoek indien mogelijk hun huizen om daadwerkelijk naar hun opstelling te kijken en vragen te stellen.

bonsai boom binnen

Vochtigheid

Hoewel een Bonsai boom voor binnen in de winter hun groei vertragen en niet zoveel water nodig heeft, hebben ze toch voldoende luchtvochtigheid nodig. Vochtigheid helpt om waterverlies door de transpiratieprocessen te verminderen. Transpiratie heeft een negatief effect op het vermogen van de Bonsai boom om water vast te houden en gezond te blijven.

Het soms droge klimaat van een huis of appartement kan worden veranderd om de Bonsai boom ten goede te komen. Door je Bonsai op een vochtbak te plaatsen die gevuld is met decoratieve steentjes, die altijd nat moet worden gehouden, zal de luchtvochtigheid helpen verhogen. Een andere oplossing is regelmatig vernevelen. Verneveling is de meest voorkomende bevochtigingsmethode. Het heeft als bijkomend voordeel dat het stof van je Bonsai verwijdert, dat zonlicht blokkeert en de uitwisseling van zuurstof en koolstofdioxide verstoort. Zorg ervoor dat je water op kamertemperatuur gebruikt om schokken te voorkomen.

Houd je Bonsai boom binnenshuis uit de buurt van winderige deuren, ramen en warmtebronnen, zoals ventilatieopeningen, radiatoren en open haarden; om te voorkomen dat het gaat uitdrogen. Hoewel meer zonlicht wenselijk is, kan het je bonsai uitdrogen. Het is dus net zo belangrijk om in de winter een bewateringsschema aan te houden als in de zomer.

bonsai boompje in badkamer vloer

Temperatuur

Tijdens de wintermaanden is het van vitaal belang dat je jouw nieuwe indoor Bonsai boom warm houdt – niet heet – maar warm, ergens tussen de 10 en 21 graden Celsius. Waar je Bonsai op deze richtlijn valt, hangt af van waar jouw Bonsai ‘oorspronkelijk’ vandaan komt en hiermee bedoelen we waar ter wereld jouw bonsai inheems is … hoe warmer het inheemse klimaat, hoe warmer het gebied in je huis waar het zich zou moet bevinden.

De thermostaat aan de muur is een goede plek om te beginnen. Een kleine thermometer kan echter de werkelijke temperatuur van de micro-omgeving waarin je Bonsai boom zich bevindt, beter volgen. De meeste tuincentra hebben kleine thermometers beschikbaar voor een redelijke prijs en de aanschaf van een paar is een waardevolle investering, vooral als je Bonsai boom binnen in huis is geplaatst, in verschillende kamers.

Deuren, ramen, ventilatoren, verwarmingssystemen en tochtige gangen hebben allemaal invloed op de werkelijke temperatuur van een bepaald gebied. Het is belangrijk dat de gezondheid van je Bonsai boom op een stabiele temperatuur wordt gehouden. Een plotselinge temperatuurdaling en een plotselinge temperatuurstijging kunnen de Bonsai boom beschadigen. Bonsai voor binnen mag niet in de buurt van een deur worden bewaard die tijdens de wintermaanden vaak wordt geopend om schadelijke koude tocht te voorkomen. Het is belangrijk dat je de verzorgingsgids leest die bij jouw Bonsai Boom wordt geleverd, zodat je de beste omgeving kunt creëren voor een gezonde en bloeiende Bonsai.

mooie bonsai boom in border

Voeding

Bonsaibakken zijn een door mensen gemaakte omgeving. Om de gezondheid en ontwikkeling van je Bonsai te behouden, is het daarom nodig dat jij, naast regelmatig water geven, een regelmatige dosis kunstmest aan de grond of het groeimedium geeft.

Geef de Bonsai boom om de week een uitgebalanceerde meststof, 20-20-20, op kwartsterkte. De nummers 20-20-20 zijn het gewichtspercentage van de N-P-K (stikstof, fosfor en kalium) in die meststof. Deze elementen zijn, naast secundaire of sporenelementen, nodig voor celdeling en enzymprocessen die fotosynthese en de daaruit voortvloeiende groei mogelijk maken.

Stikstof is verantwoordelijk voor de grootte en hoeveelheid nieuwe groei en, tot op zekere hoogte, de groene kleur van de bladeren. Stikstof is nodig voor de celdeling en ook voor de productie van eiwitten. Fosfor is ook nodig voor de celdeling en wordt geassocieerd met een goede wortelgroei en bloei. Kalium activeert celenzymen en is gerelateerd aan de algehele gezonde celactiviteit.

Geef de Bonsai altijd grondig water voordat je gaat bemesten en gebruik nooit kunstmest op een droge boom. Bemest nooit een zieke boom, want kunstmest is geen medicijn. Als je een fles kunstmest op hebt gemaakt, is het een goed idee om daarna een ​​ander merk te kopen, omdat ze allemaal verschillende hoeveelheden sporenelementen en mineralen bevatten. Je Bonsai blootstellen aan verschillende hoeveelheden van deze belangrijke sporenelementen en mineralen is zeer gunstig.
Als je niet zeker weet hoeveel mest je moet gebruiken, volg dan de aanwijzingen op het etiket en gebruik nooit meer dan aanbevolen. Meststof is een goede zaak, maar te veel is een slechte zaak.

grote bonsai boom

Luchtcirculatie

Een locatie met voldoende luchtcirculatie is erg belangrijk voor de gezondheid van je nieuwe Bonsai boom op de lange termijn. Het levensondersteunende proces van fotosynthese vereist een onbeperkte uitwisseling van frisse lucht en stagnerende omgevingscondities kunnen het vermogen van de Bonsai om zijn fotosynthetische processen voort te zetten, in gevaar brengen door verstopping van de poriën of huidmondjes op de bodem van bladeren, die Bonsai bomen gebruiken voor deze vitale lucht, en uitwisseling door ophoping van stof en vuil.

Een gesloten of besloten ruimte is de perfecte omgeving voor plagen en ziekten, twee van de meest verschrikkelijke vijanden van Bonsai bomen. De regelmatige beweging van frisse lucht helpt voorkomen dat ongedierte, zoals mijten, zich in hun web vestigen en de Bonsai boompjes besmetten en beschadigen. Luchtcirculatie helpt de ​​bomen ook bij het transport van essentiële vloeistoffen van de wortels naar de bladeren, door osmose, wat een essentieel proces is. Lucht voorkomt ook mogelijke omstandigheden van wortelrot, door bodemverzadiging, door te helpen bij de verdamping van het water.

Als je bonsai binnen of in een kas wordt bewaard, kun je overwegen om een ​​deur open te laten en een ventilator aan te zetten. Door de Bonsai regelmatig te besproeien en te vernevelen, wordt al het stof en vuil van de onder- en bovenkant van de bladeren verwijderd, zodat de Bonsai vrij kan ademen en zijn fotosynthetische processen kan voortzetten. Als je moeite hebt met ademen in een afgesloten ruimte, dan geldt dat ook voor je bonsai.

bonsai boompje op tv meubel

Plagen en ziekte

Wanneer je eraan werkt om de mogelijke verwonding of dood van je geliefde Bonsai boom te voorkomen, is de beste verdediging een sterke overtreding: wees waakzaam door je Bonsai schoon, stof- en puinvrij te houden en vrij van gevallen bladeren en bloemen; zorg voor voldoende verlichting, goede ventilatie en veel frisse lucht. Een gezonde Bonsai is zonder twijfel het belangrijkste preventieve middel tegen ziekten en plagen.

Helaas zal zelfs de meest oplettende Bonsai-liefhebber tijdens zijn inspanningen waarschijnlijk een soort van ongedierte of ziekte tegenkomen. Het is gezonder voor de bonsai om te worden behandeld voor ziekten en plagen in stapsgewijze toenemende toxiciteit.

Het eerste dat je probeert te veranderen, is de huidige omgeving van de Bonsai. Deze techniek is de eenvoudigste en veiligste. Vaak kan een verandering van locatie een zieke Bonsai boom helpen en als dat niet het geval is, weet je op z’n minst dat het probleem van de Bonsai waarschijnlijk niet het milieu is.

bonsai boom in tuin

De tweede stap zou zijn om, indien mogelijk, biologische controles zoals lieveheersbeestjes te introduceren. Lieveheersbeestjes vormen geen gevaar voor de Bonsai boom en ze eten bijna al het ongedierte dat er is. Deze techniek is natuurlijk beperkt tot buitenlocaties.

De derde stap zou het gebruik van chemicaliën zijn, ook in toenemende mate van toxiciteit. Om te beginnen kan je proberen een zeer milde oplossing van warm water en afwasmiddel op de Bonsai te sproeien. Deze techniek is een uitstekende manier om een ​​grote verscheidenheid aan ziekten te voorkomen en helpt bij het ontmoedigen van vele soorten ongedierte. Er kunnen meerdere toepassingen nodig zijn om een ​​gezonde Bonsai te krijgen en te behouden, maar de beloningen wegen veel zwaarder dan de inspanningen.

De vierde stap zou zijn om te proberen een milde insectendodende zeep te gebruiken. Dit multifunctionele zeepderivaat biedt een effectieve bestrijding van de meeste plagen. Dit type insecticiden is een van de mildste en veiligste, voor mens, dier en bonsai – iets van levensbelang, vooral als je kinderen en huisdieren hebt.

De incrementele stap van laatste redmiddel zou zijn om een ​​echte chemische spray te gebruiken. Het moet zorgvuldig worden behandeld en gebruikt volgens de aanbevelingen van de fabrikant.

rode bonsai boom slaapkamer

Bonsai boom pot

Wat voor soort pot moet is het beste voor een Bonsai boom? Het antwoord op deze vraag hangt af van de functie van de pot zelf. In wezen zijn er twee soorten Bonsaipotten: trainingspotten en displaypotten. Als je Bonsai zich in de trainingsfase bevindt, is de pot die je nodig hebt een functionele trainingspot. Er zijn oefenpotten verkrijgbaar van plastic, mica en zelfs hout. Mica-trainingspotten zijn in zeer grote maten verkrijgbaar zijn tegen zeer redelijke prijzen. In deze kritieke fase van de ontwikkeling van je bonsai, is het belangrijkste dat je een pot gebruikt die praktisch is. Het moet redelijk en veilig alle grond of groeimedia bevatten die nodig is om ruimte te bieden voor een gezond en stabiel wortelstelsel, een goede vertakking en de gewenste stamdikte.

Het is essentieel dat elke Bonsaipot grote afvoergaten heeft om ervoor te zorgen dat er geen water op de bodem van de pot terechtkomt, omdat drassige wortels zullen rotten en fataal zijn voor de Bonsai. Je Bonsai boom zal nooit echt klaar zijn voor een display-pot zonder dat al deze vitale ontwikkelingsfasen al in een trainingspot hebben plaatsgevonden.

kleine roze bonsai boom

Als je Bonsai boom volledig naar volle tevredenheid is ontwikkeld en je bereidt je voor om hem te laten zien, dan is het beslist tijd om een ​​display-pot te kiezen. Displaypotten zijn meestal van keramiek, omdat ze vorstbestendig moeten zijn, en zijn verkrijgbaar met een glazuur of een ongeglazuurde afwerking. De meest geschikte display-pot is er een die de schoonheid van de gewaardeerde bonsai verbetert en niet overschaduwt.

Het meest geschikte type pot is zowel een esthetische als een bekwame overweging en hangt grotendeels af van het type Bonsai dat je tentoonstelt en de tuinbouwvereisten. De schoonheid van een bladverliezende of bloeiende Bonsai wordt aanzienlijk versterkt wanneer deze wordt gecombineerd met een geglazuurde pot met een zachte, aantrekkelijke kleur, zoals: lichtblauw, crème of groen. Coniferen en groenblijvende Bonsai in combinatie met een ongeglazuurde pot met een sobere kleur, zoals: bruine, grijze of roodachtige klei, worden waargenomen op een manier die de ernstige omgeving van hun natuurlijke habitat weerspiegelt.

De lengte van de Bonsaipot moet in directe relatie staan ​​tot de hoogte van de Bonsai. Een hoge Bonsai heeft over het algemeen een lange pot nodig. In combinatie moet de diepte van de pot in verhouding staan ​​tot de dikte van de stam van de Bonsai. Een dikke stam beveelt meestal een diepere pot. De behoeften van je specifieke Bonsaivariëteit bepalen voor het grootste deel de grootte van de displaypot die je veilig kunt gebruiken.

bonsai boom op bankje slaapkamer

Gereedschap voor de Bonsai boom

Goed gereedschap is essentieel voor het vormen en verzorgen van de Bonsai boom. Je moet goede snoeisneden kunnen maken, met een speciaal profiel en schone gelijkmatige randen. Er is een specifiek Bonsai gereedschap voor elke specifieke bonsai-activiteit en het gebruik van het juiste gereedschap is het beste gereedschap en de beste manier om de juiste resultaten te krijgen. Hulpmiddelen voor het beoefenen van Bonsai bestaan ​​al zo lang als de Bonsai zelf – duizenden jaren. Het is dus niet nodig en ook niet praktisch voor een Bonsai-beginner om een ​​complete set Bonsai gereedschap te kopen. Naarmate jouw interesse in het kweken van Bonsai groeit, neemt ook je verzameling bonsai gereedschappen toe. Met elke nieuwe Bonsai-inspanning die je onderneemt, zul je onvermijdelijk het gereedschap kopen die nodig is om die onderneming correct uit te voeren.

bonsai boom gereedschap

Beschouw een schaar als je eerste Bonsai gereedschap. Hiermee kan je jouw nieuwe Bonsai netjes bijsnijden en stylen. Bonsaischaren zijn verkrijgbaar in vele kwaliteitsklassen en zelfs een middenklasse is relatief goedkoop en zeer gemakkelijk in het gebruik.

Aangezien je interesse in Bonsai bomen toeneemt, en dat ongetwijfeld zal gebeuren, zou je serieus moeten overwegen om vervolgens een concave takkensnijder aan te schaffen. De concave takkensnijder is, net als een schaar – en het merendeel van alle Bonsai gereedschappen – verkrijgbaar in een aantal kwaliteitsklassen en een paar verschillende maten. De belangrijkste functie of het gebruik van een concave takkensnijder is om takken te verwijderen. Zoals de naam al doet vermoeden, is de vorm van het afgesneden merkteken op de stam of tak concaaf. Bij juist gebruik laat de concave takkensnijder een wond achter die iets groter is dan hij breder en enigszins concaaf; en dit bevordert de snelle en gelijkmatige genezing van de wond, met zeer weinig littekens. De concave takkensnijder is onmisbaar voor Bonsai en een geweldige tool.

Andere hulpmiddelen die je kan overwegen? Een knopschaar, grondzeven, knopmessen, draadmessen, een wortelhaak en een boomstambuiger zullen binnenkort allemaal gereedschappen zijn die je nodig hebt en wilt. De kunst van Bonsai is er een die met je meegroeit, letterlijk en figuurlijk. Naarmate je Bonsai-interesse groeit, neemt ook je kennis, vaardigheidsniveau en gereedschapsverzameling toe.

bonsai boom pot

Bekijk ook:
Pannenkoekplant
Banenenplant
Gemberplant kweken
Chinees lantaarnplantje
De Paradijsvogel plant

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam