Interieur ideeën, Uncategorized

Hoe organiseer ik een geslaagd diner?


De theorie is niet moeilijk, maar de praktijk kan een groot verschil aanbrengen. Het hangt er maar net vanaf waar jouw kwaliteiten liggen en hoe schappelijk je gasten zijn.

mooi gedekte tafel

We gaan maar even van de beste situatie uit, maar we weten uit ervaring dat bezoek behoorlijk kieskeurig kan zijn. En tja, ieder mens is anders, toch? Dus de ene persoon is wat dankbaarder en toegeeflijker ingesteld dan de ander die juist streng of anderzijds moeilijk uit de hoek komt. Dat maakt het moeilijker om een goeie indruk te maken, maar niet onmogelijk. Zolang jij maar lekker jezelf blijft en ook het beste van jezelf laat zien, maak jij tenminste geen compromissen rond jouw persoontje. Dat is heel erg belangrijk: de grens kennen tussen je gasten ter wille zijn en over je heen laten walsen. Je moet jezelf straks nog aan kunnen kijken in de spiegel.

Sorry, zeiden we niet dan we van de beste situatie uit zouden gaan?! In plaats daarvan gaan we juist diep in op een horrorscenario! Nee, dat is niet de manier. Positief denken. Positief denken. Posi-

Ja, het lukt. Mooi.

Dan meteen maar even een vraagje: waar liggen jouw kwaliteiten? En waar schieten ze eventueel te kort? Want in dat geval kun je misschien iemand vragen om je te helpen. Je partner bijvoorbeeld, of een andere deelnemer aan het etentje die dichtbij je staat? Dan kunnen jullie gezellig samen je schouders eronder zetten en verantwoordelijkheid dragen voor een geslaagde avond. Teamwork doet altijd wonderen voor de gemoedstoestand. Zolang je iemand hebt op wie je kunt rekenen, krijg je automatisch het gevoel dat je de situatie aankunt.

En daar ben je helemaal zeker van wanneer je de hele bijeenkomst tot in de puntjes hebt voorbereid! Wat heb je daarvoor nodig?

Concreet menu

Nogal logisch. En dit is al de eerste mogelijkheid om te laten blijken hoe ver jij gaat voor het comfort en de goedkeuring van je gasten! Want zo’n menu stel je niet samen uit de losse pols. Straks ben je uren bezig met voorbereidingen op een diner waarvan je gasten meer dan de helft niet aan willen raken omdat ze jouw gerechten niet lusten. Dat is doodzonde van al je tijd en moeite! Maar zo hoeft het toch niet?

menukaart kerstdiner

Nee, natuurlijk niet. En de oplossing laat zich raden. Je gaat vooraf bij al je gasten navraag doen – ruim van tevoren dus! – wat ze wel en niet lusten. Misschien hebben ze specifieke voorkeuren maar ook wel allergieën of andere bestanddelen die ze om religieuze of ethische overwegingen niet willen, kunnen of mogen eten. Denk aan vegetariërs en veganisten. Allemaal redenen om heel nauwkeurig af te wegen wat je allemaal serveert en wat niet. En lopen de wensen en voorkeuren nogal uiteen? Dan zijn daar ook oplossingen voor. Zo heb je de mogelijkheid om voor één of meerdere mensen met een heel streng dieet een alternatief menu samen te stellen. Of je haalt uit jouw algemene (hoofd)gerecht(en) gewoon alle ingrediënten die niet iedereen lust. Hoe je het ook wendt of keert, er valt altijd wel een mouw aan te passen.

Het kan een enorm puzzelwerk worden maar zodra je eenmaal een menu hebt samengesteld, ben je klaar om inkopen te doen en voorbereidingen te treffen. Beter ben je al klaar met het koken van je gerechten zodra je gasten er zijn, anders moet je zo lang in de keuken staan terwijl je eigenlijk de gastheer of -vrouw uit zou moeten hangen.

Nog een gratis tip: print het menu uit op papier van hoge kwaliteit, nadat je het eerst heel leuk hebt vormgegeven. Voorzie al je gasten van een exemplaar voorafgaande aan het diner. Of je doet dat juist niet om iedereen te verrassen met wat je voor ze hebt bereid!

Interieur presentatie

Natuurlijk ziet jouw woning er ook helemaal perfect uit. Alles is netjes en goed schoongemaakt en indien nodig is de indeling van jouw interieur aangepast aan het aantal gasten. Maak je woonkamer – en ook je eethoek trouwens – extra aantrekkelijk door met licht te experimenteren en eventueel een geurkaars of -brander neer te zetten. Kies een aroma dat past bij het seizoen en/of de gelegenheid.

mooie geurkaarsen

Koffie na

Zodra het dessert achter de kiezen is, wordt het hoog tijd voor een kopje koffie of thee. Het liefste met zelfgemaakt gebak erbij, om nog eens extra affectie aan je gasten te tonen. Nog mooier is om de hete drank(en) op een authentieke manier te presenteren. Pleur het niet gewoon in een thermoskan of theemok met zakje maar gebruik die klassieke fluitketel en theepot met filter. Of een cafetière dan wel moka express. Dat maakt indruk én wekt sfeer! En op dat gebied zijn de koffie- en theeproducten van Bodum de allerbeste. Want kwaliteit kent geen tijd. En quality time ook niet… ook al zit daar het woord ‘tijd’ in!

bodum theepot

Bekijk ook:
Tafel dekken voor Pasen – 5 Leuke ideeën!
Daarom neem je een aroma diffuser!
Mooi servies mag gezien gezien worden!

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam