Kinderkamer inspiratie

10x Praktische tips voor het inrichten van de babykamer


babykamer inrichten tips

Ga je voor het eerst een babykamer inrichten? Allereerst gefeliciteerd! En super leuk dat je aan de slag gaat met de inrichting van de babykamer. Je begint al goed met leuke babykamer ideeën en inspiratie opdoen. Dan kom je al heel ver. Maar als dit de eerste keer is, dan kan het ook een goed idee zijn om advies en tips in te winnen van ouders die dit al vaker babykamers hebben ingericht. Zij hebben er immers ervaring mee, en weten bijvoorbeeld wat slim en praktisch is om wel en niet te doen. Daarom hebben wij de beste tips voor je verzameld, van ouders van over heel de wereld, voor het inrichten van een praktische en leuke babykamer!

1. Zorg ervoor dat alles wat je nodig zou kunnen hebben binnen handbereik is van de commode

Denk aan luiers, doekjes, meer doekjes, aankleedkussenhoezen, wasmand, luieremmer, spuugdoekjes, een speen, enz. Het laatste wat je wilt doen is een stapje weg van de baby en te riskeren dat hij of zij van de commode kan afrollen.

babykamer inrichten tips commode

2. Opbergruimte

Je draagt een baby midden in de nacht heen en weer en een misplaatste stoel (of speelmat, speelgoed, boek, etc.) kan ervoor zorgen dat je struikelt. Zorg er dus altijd voor dat je veel functionele opslagruimte hebt, zodat je gemakkelijk dingen kunt opbergen als je klaar bent met ze te gebruiken, in plaats van ze op de grond te laten liggen.

Leestip: 12x Speelgoed opbergers inspiratie

babykamer inrichten tips opbergruimte

3. Wasbaar behang

Als je geluk hebt, maak je het niet mee, maar de kans is groot dat je vroeg of laat te maken hebt met een plassende baby tijdens het verschonen van de luier. En als je pech hebt, gaat het zelfs verder dan alleen een plasje… Daarom is wasbaar behang de ideale wandafwerking voor de muur of muren rondom de commode. Soorten afwasbaar behang is vinyl behang, vliesbehang en glasvezelbehang. En dat geldt eigenlijk voor alles wat je koopt voor de kinderkamer, niet alleen wasbaar behang, maar ook wasbare gordijnen, wasbare dekentjes, wasbare meubels, noem maar op.

babykamer inrichten tips wasbaar behang

4. Neutrale babykamer

Blauw is de klassieke kleur voor de babykamer van een jongetje, terwijl roze de klassieke kleur is voor de babykamer van een meisje. Maar als je nog niet weet of het een jongetje of een meisje wordt, dan zijn er genoeg mooie neutrale kleuren waar je uit kunt kiezen. Grijs en wit zijn natuurlijk de perfecte neutrale kleuren, maar je kunt ook denken aan okergeel, verschillende tinten groen (mintgroen, mosgroen, olijfgroen), taupe, houten accenten, noem maar op. Op die manier kan je alvast beginnen met het inrichten van de babykamer, zonder dat je weet of het een meisje of een jongetje wordt.

babykamer inrichten tips neutrale kleuren

5. Geen hoge noodzaak om te verhuizen

Heel veel stelletjes wonen nog in een klein appartement met slechts één slaapkamer als ze in verwachting zijn. Vaak wordt er besloten om te verhuizen naar een grotere woning. Een grotere woning is natuurlijk altijd fijn, maar vaak is het eigenlijk nog geen hoge noodzaak om te verhuizen. Een baby heeft niet heel veel ruimte nodig. Een wieg neemt niet heel veel ruimte in beslag, en in de eerste periode vinden baby’s (en ook ouders) het juist fijn dat ze in dezelfde kamer slapen als hun papa en mama. Het is daarom een beter plan om even te wachten met verhuizen, in plaats van dat je heel veel verhuis-stress hebt tijdens je zwangerschap.

ledikant in slaapkamer

6. Meegroeibed

Met een baby op komst, heb je te maken met heel veel extra kosten die je moet maken. Denk aan grote aankopen zoals de kinderwagen, de babybox en het autostoeltje, maar ook heel veel kleine aankopen zoals de babyfoon, stomer en blender voor het voorbereiden van babyvoeding, noem maar op. En de inrichting van de babykamer is ook niet goedkoop. Daarom is het een goed idee om te kiezen voor meubels die mee kunnen groeien met het kind. Een meegroeibed is bijvoorbeeld super handig, die je soms tot zeven jaar lang kunt gebruiken, van een klein wiegje tot een groot peuterbed.

Leestip: 10x Meegroei ledikant

babykamer inrichten tips meegroeibed

7. Goede luchtkwaliteit

De luchtkwaliteit is mega belangrijk in huis. Het heeft een grote invloed op je gezondheid. Dat geldt voor alle kamers in huis, en je wilt natuurlijk ook dat de luchtkwaliteit goed is in de babykamer. Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid niet te hoog en niet te laag is. Te hoge luchtvochtigheid kan schimmel veroorzaken, terwijl een te lage luchtvochtigheid kan leiden tot geïrriteerde luchtwegen, droge lippen en ogen, of huidklachten. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60 procent. Je kunt dit meten met een hydrometer. Zorg ervoor er goede ventilatie is in de babykamer. Merk je dat de lucht te droog wordt, dan zou je een luchtbevochtiger kunnen kopen. Een luchtontvochtiger kan ervoor zorgen dat het juist minder vochtig wordt. Maar een goede ventilatie is het belangrijkst.

babykamer inrichten tips luchtkwaliteit

8. Design over praktisch

In een strijd tussen wat er goed uitziet en wat praktisch is, verlaat ons gezond verstand ons soms. De wieg ziet er misschien geweldig uit voor het raam, maar is dat echt de veiligste plek? De gordijnen van de babykamer passen misschien mooi bij de wandbekleding, maar zullen ze voldoende licht blokkeren en je baby beschermen tegen oververhitting tijdens middagdutjes? De mobile boven het bed ziet er leuk uit, maar kan het een gevaar zijn door de lange draden? Kortom, neem even de tijd om even na te denken over dit soort aspecten na te denken.

babykamer inrichten veiligheid

9. Moodboard maken

Hoewel een babykamer inrichten anders is dan een slaapkamer of een woonkamer, is de aanpak vrijwel hetzelfde. Je begint altijd met plannen, en bedenken wat je eigenlijk wilt. Na het opdoen van leuke babykamer ideeën en inspiratie, is het altijd een goed idee om een moodboard te maken. Met een moodboard creëer je een bepaalde sfeer en uitstraling die je voor de babykamer wilt. Een moodboard is een uitgangspunt van de babykamer, en daarmee zorg je ervoor dat het makkelijker wordt om bepaalde keuzes te maken.

Leestip: Moodboard maken doe je zo!

babykamer inrichten tips moodboard maken

10. Babykamer verlichting

Het is belangrijk dat de verlichting in de babykamer niet te fel mag zijn, omdat de ogen van het kind nog vol in ontwikkeling zijn. Gebruik zachte verlichting en combineer sfeerverlichting, taakverlichting en accentverlichting om alles in evenwicht te houden. Het draait allemaal om het creëren van de beste en gezelligste omgeving voor je kleintje.

babykamer inrichten tips verlichting

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam