Huis inrichting, Kinderkamer inspiratie, Woonkamer inspiratie

16x Speelgoed opbergers inspiratie


Op een leuke en praktische manier speelgoed opbergen – dit is één van de grootste uitdagingen voor de meeste gezinnen met kleine kinderen – of het nou gaat om de inrichting van de kinderkamer, woonkamer of zelfs in de badkamer. Speelgoed kwijt, rondslingerend speelgoed – om maar een paar frustraties op te noemen van zowel kinderen als ouders. Met onderstaande originele en leuke ideeën creëer je niet alleen heel eenvoudig extra opbergruimte en overzicht, speelgoed opruimen wordt ook een stuk leuker!

speelgoed opbergen inspiratie

Ben je op zoek naar leuke en praktische ideeën voor het opbergen van speelgoed? Wij gaan je helpen! Als je jonge kinderen hebt, ontkom je niet aan speelgoed, heel veel speelgoed. Niets is vervelender dan rondslingerend speelgoed in jouw mooie woonkamer, kinderkamer of zelfs badkamer. Praktisch is dat dus het hele huis. Elke ouder heeft te maken met verschillende soort speelgoed, variërend van auto’s, poppen, duplo en logo blokken, kleurpotloden, knuffels, noem maar op. Daarom zijn goede en praktische speelgoed opbergers erg belangrijk in huis. Iedereen met jonge kinderen heeft meubels nodig, waarmee je al het speelgoed op een mooie en vooral praktische manier kunt opbergen. Wij hebben de meest handige tips, de leukste ideeën en inspiratie voorbeelden van speelgoed opbergers voor jullie op een rijtje gezet. Aan de slag!

Update 4 september 2022: we hebben onze lijst met leuke en inspirerende speelgoed opbergers geüpdate met nóg meer leuke ideeën en oplossingen om verschillende soorten speelgoed op te bergen.

1. Speelgoed opbergbox

Speelgoed kan je op heel veel verschillende manieren opbergen. Een speelgoed opberger die zéker niet in deze lijst mag ontbreken is de speelgoed opbergbox. Opbergboxen staan vooral bekend om de grote lelijke logge boxen met een deksel, waar je heel veel spullen in kunt opbergen, maar vooral ook zoveel mogelijk wilt verbergen in huis. Dat klopt, maar als het om het opbergen van speelgoed gaat, dan kijk je daar opeens heel anders naar. Speelgoed opbergboxen zijn niet alleen heel erg praktisch, maar ze kunnen er ook heel leuk uitzien. Je kunt opbergboxen kopen bij bekende woonwinkels zoals Kwantum, Action, Leenbakker, Xenos of bouwmarkten zoals Praxis, Karwei en Gamma. Op deze manier is wordt al het speelgoed gesorteerd, met name ideaal voor het opbergen van kleiner speelgoed en kleien spulletjes, zoals lego, duplo, kraaltjes, kleurpotloden, stiften, etc.

Speelgoed opbergsystemen

Speelgoed opbergsystemen

Speelgoed opbergsystemen

Speelgoed opbergsystemen

Maar wij zijn vooral fan van de opbergboxen van IKEA. IKEA heeft namelijk een speciale speelgoed opbergbox systeem, genaamd Trofast. Trofast is een modulair systeem, waarmee je zelf jouw ideale speelgoed opberger kunt maken – heel handig en erg mooi! Het bestaat uit open kasten (verkrijgbaar in verschillende kleuren), die je in kunt richten met handige opbergboxen (ook verkrijgbaar in verschillende kleuren). Het handige is dat je deze opbergboxen heel praktisch als lades kunt uitschuiven.

IKEA opbergbox

IKEA Trofast opbergbox

Speelgoed opbergsystemen

2. Speelgoed opbergzak

Een paar jaar geleden maakten we kennis met Tellkiddo. Een Zweedse label, opgericht door Maria Sabbah, die richt op mooie oplossingen voor kinderen. Tellkiddo was begonnen met super leuke speelgoed opbergzakken, die wereldwijd helemaal hot werden. Je zag ze overal verschijnen, in tijdschriften, op TV, op Pinterest, op Instragram, noem maar op. De opbergzakken zijn niet alleen praktisch voor het opbergen van speelgoed, maar ze zien er vooral ook heel leuk uit. Het zijn eenvoudige stoffen of papieren opbergzakken, waar leuke eenvoudige prints op gedrukt zijn. De meest populaire speelgoed opbergzakken van Tellkiddo zijn het gezichtje van de beer en de batman masker. Nu hebben ze hun collectie uitgebreid met leuke teksten, het alfabet, etc.

Speelgoed opbergzak

Speelgoed opbergzak aan de muur

telkiddo speelgoed opbergzakken

speelgoed opbergzak tellkiddo

3. Speelgoed opbergkast

Speelgoed kan je natuurlijk ook gewoon in een normale opbergkast opbergen. Dit kunnen normale ladekasten zijn, grote kledingkasten, open vakken kasten, noem maar op. Wat wel handig is, is dat je de opbergkast aan de binnenkant indeelt met handige opbergers, zoals opbergboxen of opbergmanden. Daarmee kan je de opbergkast netjes en overzichtelijk houden.

speelgoed opbergkast

speelgoed opbergkast kinderkamer

speelgoed opbergen kast

speelgoed opbergkast

4. Speelgoed opbergmand

De speelgoed opbergmand behoort ook tot één van onze favoriete speelgoed opbergers. Opbergmanden kan je op twee manieren gebruiken. Je zou het als een soort opbergbox kunnen gebruiken, door verschillende kleine opbergmanden in een open kast te plaatsen. Maar je kunt ook hele grote manden gebruiken voor het opbergen van speelgoed. Deze XL opbergmanden zou je gewoon op de vloer kunnen plaatsen. Sommige manden hebben een deksel, maar het is ook niet erg om open speelgoed opbergmanden te gebruiken. Ze zien er gewoon erg leuk uit.

Speelgoed opbergmand

speelgoed opbergmand

speelgoed opbergen manden

5. Speelgoed opbergkist

Dan heb je ook nog de speelgoed opbergkist. Een opbergkist is sowieso een hele leuke meubel. Niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Het handige van opbergkisten is dat het volledig dicht kan. Het nadeel is dat er niet heel veel grote opbergkisten verkrijgbaar zijn. Wat wel een idee is, is om een hele grote XL opbergkist op maat te laten maken, waarmee je heel veel speelgoed kunt opbergen. Let wel dat een grote zwarte deksel gevaarlijk kan zijn voor de kleine handjes.

speelgoed opbergen opbergkist

speelgoed opbergkist

opbergkist voor speelgoed

6. Speelgoed opbergbankje

Wij zijn grote liefhebbers van multifunctionele meubels. Meubels die je voor verschillende doeleinden kunt gebruiken. Het speelgoed opbergbankje is een heel goed voorbeeld. Je kunt op een opbergbankje natuurlijk zitten, en je kunt er tegelijkertijd ook speelgoed in opbergen. Opbergbankjes zijn voorzien van een klep aan de bovenkant. Dus ook hiermee moet je goed opletten op de kleine handjes. Neem dus bij voorkeur bankjes met lades.

speelgoed opbergbankje

speelgoed opbergbankje

speelgoed opbergbankje

7. Speelgoedopberger op wielen

Op de één of andere manier vinden kinderen het altijd leuk om al het speelgoed door heel het huis mee te nemen. Niet alleen in de kinderkamer, maar ook in je slaapkamer, de woonkamer, de keuken en zelfs de badkamer. En tijdens het sjouwen laten ze altijd wel een paar dingen op de grond vallen, wat ze vervolgens ook gewoon laten liggen. Een speelgoedopberger op wielen kan daarom een leuk idee zijn. Daarmee kunnen de kinderen het speelgoed door heel het huis vervoeren, zonder iets te laten vallen.

Speelgoedopberger op wielen

Speelgoedopberger op wielen

Speelgoedopberger op wielen

8. Groot speelgoed opbergen

Je hebt speelgoed in verschillende formaten, van lego tot grote hobbelpaarden. Het opbergen van klein speelgoed is vaak geen probleem, de uitdaging ligt bij het opbergen van groot speelgoed. Grote auto’s, helmen van superhelden, schild, grote knuffels, noem maar op. Sommige zijn zo groot dat je ze niet normaal kunt opbergen in een opbergbox. Opbergzakken, opbergmanden, opbergkisten en opbergbankjes kunnen een goede oplossing zijn. En wat ook een leuk idee is, is om een soort pronkkast in de kinderkamer te maken. Een grote open kast, waar het grote speelgoed op een leuke manier wordt tentoongesteld. Leuk!

Speelgoed opbergen kinderkamer

groot speelgoed opbergen kast

9.Speelgoed opbergen onder de trap

De trapkast kan op verschillende manieren gebruikt worden. Veel mensen gebruiken het als berging voor het opbergen van losse spullen zoals de stofzuiger en de dweil. Je kunt het ook als voorraadkast gebruiken. Maar heb je er weleens over nagedacht om het in te richten als een speelgoedkast. Omdat het zo groot is, kan je er lekker veel speelgoed in opbergen. En het speelgoed is uit het zicht, waardoor het altijd netjes oogt in de woonkamer. Ook in een trapkast kunnen opbergkasten, opbergmanden en opbergboxen een mooie oplossing zijn.

trapkast speelgoed opbergen

speelgoed opbergen onder trap

speelhoek onder trap

10. Speelgoed opbergen kinderkamer

De kinderkamer is vaak dé plek in huis, waar je het meeste speelgoed vindt. Daar mogen dan ook absoluut geen speelgoed opbergers ontbreken. Het fijne in een kinderkamer, is dat je verschillende speelgoed opbergers kunt combineren. Een grote opbergkast, opbergmanden, opbergboxen, noem maar op. Het belangrijkste is dat het praktisch is. Speelgoed opruimen moet op een eenvoudige manier kunnen voor kinderen. Tegelijkertijd moet het natuurlijk er ook een beetje leuk uitzien.

speelgoed opbergen kinderkamer ideeen

speelgoed opbergen kinderkamer inspiratie

speelgoed opbergen kinderkamer

speelgoed opbergen kinderkamer

11. Speelgoed opbergen woonkamer

Helaas blijft het speelgoed niet alleen in de kinderkamer. De woonkamer is de andere plek in huis, waar je te maken hebt met rondslingerende speelgoed. Dus ook daar is het handig om goede opbergers te maken. Sterker zelfs, in de woonkamer is het nóg belangrijker. Dat is namelijk de plek waar jij de meeste tijd in doorbrengt. Zonder goede speelgoed opbergers zal het heel rommelig en chaotisch zijn. Creëer een speelhoek met praktische opbergers. Opbergboxen en opbergmanden zijn praktisch, maar het beste is om opbergers te maken, die volledig afgesloten kunnen worden. Je zou bijvoorbeeld een speelgoedmeubel op maat kunnen laten maken met dichte ladekasten. Het kan een goed idee zijn om de speelgoedkast met de TV meubel te combineren.

speelhoek woonkamer

speelgoed opbergen woonkamer

speelgoed opbergers woonkamer

Speelgoed opbergen woonkamer

12. Speelgoed opbergen badkamer

Een andere plek in huis, waar heel veel speelgoed te vinden is, is de badkamer. De kinderen spelen heel de dag door, zelfs in bad of onder de douche. Daarom is het ook handig om daar na te denken over speelgoed opbergers. Denk aan opbergmanden of nylon zakken, die je aan de muur kunt ophangen, open boxen in bad. In de badkamer draait het zelfs nóg meer om creatief zijn.

speelgoed opbergen douche

speelgoed opbergen bad

speelgoed opbergen badkamer

speelgoed opbergen badkamer

speelgoed opbergen badkamer

13. Lego tafel

Lego en duplo zijn super leuk en leerzaam – en kinderen vinden het super leuk om ermee te spelen. Het enige ‘probleem’ is dat dat je dit speelgoed gesorteerd en goed opgeruimd moet hebben met behulp van opbergboxen, dozen, ladekasten, noem maar op. Wat ook een mooie oplossing is voor het opbergen van lego en duplo, is een lego tafel. Dit is niet alleen erg handig voor dit soort speelgoed, maar de kinderen kunnen ook aan de lego tafel spelen – leuk voor de kinderkamer of speelhoek in de woonkamer. Daarmee pak je dus twee vliegen in één klap!

Dit is de eenvoudige, maar erg praktische lego tafel van IKEA, genaamd Dundra!

Dit is de eenvoudige, maar erg praktische lego tafel van IKEA, genaamd Dundra!

Een super grote tafel, die je helemaal zelf kunt maken!

Een super grote tafel, die je helemaal zelf kunt maken!

Deze vierkante tafel biedt genoeg plek om lego en duplo op te bergen en om aan te spelen.

Deze vierkante tafel biedt genoeg plek om lego en duplo op te bergen en om aan te spelen.

14. Kleurpotloden en stiften om te tekenen

Kinderen houden van tekenen en kleuren – niet alleen leuk om te doen, maar het stimuleert ook hun creativiteit. En bij tekenen en kleuren horen natuurlijk ook kleurpotloden, potloden, stiften, gummen, puntenslijpers, noem maar op. Hoewel sommige mensen dit niet als ‘speelgoed’ zien, wil je natuurlijk alles wel goed opgeruimd en gesorteerd hebben. Anders ben je binnen de kortste keren alles kwijt. Zorg er daarom voor dat je alles goed kunt sorteren, potloden bij potloden, stiften bij stiften, papier bij papier, noem maar op. Gebruik hier voor laden, bakken en hangers voor aan de muur.

Een super leuk en praktisch ingericht tekenhoekje van eversohomely met kleine tafel, houten krukjes en opbergers aan de wand.

Een super leuk en praktisch ingericht tekenhoekje van eversohomely met kleine tafel, houten krukjes en opbergers aan de wand.

Mary van Maryandcrew.com koos voor een goede oplossing met ladekasten zonder frontjes, zodat alles zichtbaar en overzichtelijk is voor de kinderen.

Mary van Maryandcrew.com koos voor een goede oplossing met ladekasten zonder frontjes, zodat alles zichtbaar en overzichtelijk is voor de kinderen.

Naast de open kast met schuifplanken, heeft Mary ook een IKEA trolley gebruikt, waar nog meer potloden, stiften en papier op een praktische manier opgeborgen kunnen worden. Het handige van deze oplossing, is dat je het heel eenvoudig door het huis kan verplaatsen.

Naast de open kast met schuifplanken, heeft Mary ook een IKEA trolley gebruikt, waar nog meer potloden, stiften en papier op een praktische manier opgeborgen kunnen worden. Het handige van deze oplossing, is dat je het heel eenvoudig door het huis kan verplaatsen.

15. Auto’s opbergen

Of je nou meisjes of jongens hebt, vrijwel alle kinderen hebben auto’s – van kleine speelgoedautootjes tot grote trucks en vrachtwagens. Opbergruimte is niet alleen belangrijk omdat je het georganiseerd wilt hebben, als je dit soort speelgoed op een goede manier kunt opbergen, zorg je er ook voor dat ze minder snel kapot gaan. Als je weet dat jouw kind een echte liefhebber is van auto’s, dan kan het leuk om ze ook als een vorm van decoratie te gebruiken in de kinderkamer.

Hier is een zijhek van een oude ledikant of babybox gebruik aan de muur om kleine autootjes op te bergen. Super leuk, praktisch en goedkoop!

Hier is een zijhek van een oude ledikant of babybox gebruik aan de muur om kleine autootjes op te bergen. Super leuk, praktisch en goedkoop!

Ook een goed idee: gebruik smalle schilderijplanken boven elkaar - niet voor schilderijen of fotolijsten, maar voor het opbergen van autootjes!

Ook een goed idee: gebruik smalle schilderijplanken boven elkaar – niet voor schilderijen of fotolijsten, maar voor het opbergen van autootjes!

Lindsay van Seelindsay.com besloot haar eigen auto opberger te maken van stoere houten planken. Het grote voordeel is dat je zelf kunt bepalen wat het formaat is. Zo zou je de wandrek dieper kunnen maken voor grote auto's.

Lindsay van Seelindsay.com besloot haar eigen auto opberger te maken van stoere houten planken. Het grote voordeel is dat je zelf kunt bepalen wat het formaat is. Zo zou je de wandrek dieper kunnen maken voor grote auto’s.

16. Boeken opbergen

Boeken zijn een musthave voor elk kind. Ouders lezen niet alleen voor, op een gegeven moment gaan de kinderen ook zelf lezen. Het leuke van kinderboeken, is dat ze vaak hele mooie en kleurrijke covers hebben. Daarom is het ook leuk om ze niet achter deur en grendel op te bergen – in plaats daarvan is het juist leuk als ze onderdeel zijn van de kinderkamer decoratie. Er zijn zóveel leuke ideeën die je voor de woonkamer en kinderkamer kunt gebruiken voor het opbergen van boeken!

Deze speelkamer is erg leuk en praktisch ingericht met verschillende speelgoed opbergers door Lambert Home, met onder andere een industriële lockerkast, stoere trolley met opbergmanden, en een vaste open kast met stalen draadmanden voor het opbergen van boeken.

Deze speelkamer is erg leuk en praktisch ingericht met verschillende speelgoed opbergers door Lambert Home, met onder andere een industriële lockerkast, stoere trolley met opbergmanden, en een vaste open kast met stalen draadmanden voor het opbergen van boeken.

boekenkast kinderkamer boeken opbergen

Deze speelgoed opberger van CharlestonCraft behoort absoluut tot één van onze favorieten. Naast een open kast met meerdere open vakken, vind je aan de rechterkant ook een super leuke en stoere boekenkast waar heel veel kinderboeken opgeborgen kunnen worden. Het is de perfecte opberger, geïnspireerd op de Montessori methode, waarbij kinderen gestimuleerd worden dingen zelf te doen.

Megan van Thedefineryco.com We hebben te maken met beperkte ruimte, dus ze wilde een oplossing voor het opbergen van boeken in de speelkamer die niet veel vloeroppervlak in beslag nam. Ze koos voor drie bredere schilderijplanken boven elkaar. Perfect!

Megan van Thedefineryco.com We hebben te maken met beperkte ruimte, dus ze wilde een oplossing voor het opbergen van boeken in de speelkamer die niet veel vloeroppervlak in beslag nam. Ze koos voor drie bredere schilderijplanken boven elkaar. Perfect!

17. Knuffels opbergen

Ook een soort speelgoed dat elk kind heeft, knuffels! Ze zijn leuk, zacht en knuffelig, maar op een gegeven moment heb je er zóveel dat ze niet meer passen op het kinderbed. Tijd om er iets voor te verzinnen dus, zodat ze niet overal door het hele huis worden geslingerd. En guess what? We hebben een aantal hele praktische oplossingen gevonden die er ook nog eens heel leuk uitzien.

Hangmatten zijn super leuk voor in huis. Heb je niet genoeg ruimte voor een hangmat? Op Etsy kan je deze macrame hangmat kopen HarperAndMayDesign, waarmee je knuffels heel leuk kunt tentoonstellen.

Hangmatten zijn super leuk voor in huis. Heb je niet genoeg ruimte voor een hangmat? Op Etsy kan je deze macrame hangmat kopen HarperAndMayDesign, waarmee je knuffels heel leuk kunt tentoonstellen.

Heeft jouw kind of kinderen een mega grote collectie knuffels en poppen, en je weet geen raad meer? Dan kan deze hoge knuffels opberger dé oplossing zijn. Je kunt er niet alleen heel veel knuffels mee opbergen, het ziet er ook nog eens heel leuk uit.

Heeft jouw kind of kinderen een mega grote collectie knuffels en poppen, en je weet geen raad meer? Dan kan deze hoge knuffels opberger dé oplossing zijn. Je kunt er niet alleen heel veel knuffels mee opbergen, het ziet er ook nog eens heel leuk uit.

Wandorganizers zijn overal verkrijgbaar. De meeste mensen gebruiken het om bijvoorbeeld pantoffels mee op te bergen of kleine spulletjes, maar wist je dat je het ook heel leuk kunt gebruiken om knuffels mee op te bergen?

Wandorganizers zijn overal verkrijgbaar. De meeste mensen gebruiken het om bijvoorbeeld pantoffels mee op te bergen of kleine spulletjes, maar wist je dat je het ook heel leuk kunt gebruiken om knuffels mee op te bergen?

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam