Planten

20x Grote kamerplant


Ben je op zoek naar een leuke grote kamerplant voor in je woonkamer, slaapkamer of keuken? In dit artikel hebben we de beste xl, xxl en xxxl kamerplanten voor je op een rijtje gezet die je binnen in huis kunt plaatsen. Of je nu op zoek bent naar een plant die veel zonlicht nodig heeft, of juist geschikt is voor schaduwrijke plekken, er is voor elk wat wils. En of je nu groene vingers hebt of niet, er zijn ook onderhoudsvriendelijke opties beschikbaar. Ontdek welke grote kamerplanten jouw interieur naar een hoger niveau kunnen tillen en creëer een natuurlijke en rustgevende omgeving in huis.

grote kamerplanten

Ben jij op zoek naar een manier om je interieur een natuurlijke touch te geven? Grote kamerplanten zijn de perfecte manier om dat te doen! Naast hun prachtige uitstraling, hebben grote kamerplanten ook vele voordelen voor de gezondheid en het welzijn. Ze verbeteren niet alleen de luchtkwaliteit in huis, maar dragen ook bij aan een gevoel van rust en sereniteit.

In dit artikel nemen we je mee op een reis langs 10 verschillende grote kamerplanten, elk met hun eigen unieke uitstraling en zorgbehoeften. Of je nu op zoek bent naar een plant die veel zonlicht nodig heeft, of juist geschikt is voor schaduwrijke plekken, er is voor elk wat wils. En of je nu groene vingers hebt of niet, er zijn ook onderhoudsvriendelijke opties beschikbaar.

Dus, maak je klaar om geïnspireerd te worden en ontdek welke grote kamerplanten jouw interieur naar een hoger niveau kunnen tillen!

1. Olijfboom

De Olijfboom (Olea europaea) is een prachtige grote kamerplant die veel zonlicht nodig heeft en het beste gedijt bij warmere temperaturen. Deze plant is afkomstig uit de mediterrane regio en is bekend om zijn karakteristieke, grijze stam en smalle, zilverachtige bladeren.

Een olijfboom kan een geweldige aanvulling zijn op elke woonruimte en kan zelfs een vleugje Toscaanse sfeer toevoegen aan je interieur. Naast zijn esthetische waarde, heeft de olijfboom ook enkele gezondheidsvoordelen. Zo wordt het sap van de olijfboom vaak gebruikt voor de behandeling van huidaandoeningen en de bladeren worden gebruikt voor het maken van thee met antioxidante werking.

Het onderhoud van een olijfboom kan enige aandacht vereisen, vooral wat betreft de watergift en snoei. De plant heeft een goede drainage nodig en moet worden bewaterd zodra de bovenste laag van de aarde droog aanvoelt. Te veel water kan leiden tot wortelrot. De olijfboom hoeft niet vaak gesnoeid te worden, maar het is belangrijk om de plant af en toe te controleren op dode takken en deze te verwijderen om de gezondheid van de plant te behouden.

Als je op zoek bent naar een grote kamerplant die een vleugje mediterrane stijl toevoegt aan je interieur, dan is de olijfboom zeker het overwegen waard!

Olijfboom kopen? Klik hier.

grote kamerplant olijfboom

2. Paradijsvogelplant

De Paradijsvogelplant (Strelitzia reginae) is een populaire grote kamerplant vanwege zijn exotische uitstraling. Deze plant is afkomstig uit Zuid-Afrika en staat bekend om zijn opvallende bloemen die lijken op de kop van een paradijsvogel. De plant heeft grote, glanzende bladeren die lijken op die van een bananenplant en kan uitgroeien tot een flinke hoogte van zo’n 2 meter.

De Paradijsvogelplant heeft een goede verzorging nodig om te kunnen gedijen en zijn prachtige bloemen te kunnen ontwikkelen. Zo heeft hij bijvoorbeeld een goede drainage nodig en moet hij regelmatig worden bewaterd. Daarnaast heeft deze plant veel licht nodig, maar moet hij wel worden beschermd tegen direct zonlicht om verbranding van de bladeren te voorkomen.

Paradijsvogelplant kopen? Klik hier.

grote kamerplant paradijsvogelplant

3. Drakenbloedboom

De Drakenbloedboom (Dracaena draco) is een imposante grote kamerplant die afkomstig is uit de Canarische Eilanden en Madeira. Deze plant staat bekend om zijn unieke en indrukwekkende uiterlijk, met stam die op een drakenstaart lijkt en lange, puntige bladeren die een beetje lijken op een Yucca.

De Drakenbloedboom is een relatief eenvoudige plant om te verzorgen en kan uitgroeien tot een flinke hoogte van ongeveer 3-6 meter, afhankelijk van de omstandigheden en de groeiomstandigheden.

De Drakenbloedboom is een prachtige, exotische kamerplant die kan zorgen voor een echte blikvanger in je interieur. Met de juiste verzorging kan deze plant jarenlang meegaan en blijven groeien en bloeien. Het is belangrijk om de plant regelmatig te controleren op beschadigingen en de juiste omstandigheden te bieden, maar als je dat doet, zal de Drakenbloedboom zeker een geweldige aanvulling zijn op je interieur.

Drakenbloedboom kopen? Klik hier.

grote kamerplant drakenbloedboom

4. Geldboom

De geldboom is een populaire kamerplant vanwege zijn esthetische waarde en symbolische waarde. De plant is afkomstig uit Zuid-Amerika en is ook populair in Azië vanwege zijn associatie met rijkdom en voorspoed. De stam van de geldboom is vaak gevlochten en de ronde, glanzende bladeren hebben een karakteristiek uiterlijk.

De geldboom heeft een gemakkelijke verzorging en kan groeien in zowel lichte als schaduwrijke omgevingen. Hij groeit het beste bij warmere temperaturen, maar kan ook gedijen in koelere omgevingen. De plant heeft niet veel water nodig en moet worden bewaterd zodra de bovenste laag van de aarde droog aanvoelt. Het is belangrijk om de plant niet te veel water te geven om wortelrot te voorkomen.

Snoeien is niet vaak nodig voor de geldboom, maar af en toe het verwijderen van dode bladeren en takken kan helpen om de plant gezond te houden. De plant kan groeien tot een hoogte van 2-3 meter en kan in de juiste omstandigheden tot wel 5 meter hoog worden.

Geldboom kopen? Klik hier.

grote kamerplant geldboom

5. Kentiapalm

De Kentiapalm (Howea forsteriana) is een prachtige grote kamerplant die weinig onderhoud vereist en daarom zeer geschikt is voor mensen die op zoek zijn naar een gemakkelijke kamerplant. Deze plant is afkomstig uit Lord Howe Island in de Stille Oceaan en staat bekend om zijn lange, elegante bladeren die een rustige, tropische sfeer aan een ruimte geven. Kentiapalmen zijn vrij traag groeiende planten en kunnen jarenlang meegaan.

Een van de belangrijkste voordelen van de Kentiapalm is dat hij zeer tolerant is voor verschillende lichtniveaus en temperaturen. De plant kan gedijen in zowel lichte als donkere kamers en is niet bijzonder gevoelig voor temperatuurschommelingen. Kentiapalmen zijn ook zeer resistent tegen ziekten en plagen en hebben slechts af en toe een kleine reiniging nodig om stof en vuil van de bladeren te verwijderen.

Het onderhoud van een Kentiapalm is vrij eenvoudig. De plant heeft regelmatig water nodig, maar moet niet te nat worden gehouden. Het is het beste om de plant te bewateren zodra de bovenste laag van de aarde droog aanvoelt. Het is ook belangrijk om de Kentiapalm niet te vaak te verpotten, omdat de plant langzaam groeit en graag wat krap zit in de pot. Als de plant te groot wordt voor de pot, kun je hem om de paar jaar verpotten in een iets grotere pot.

Als je op zoek bent naar een grote kamerplant die weinig onderhoud vereist en bijdraagt aan een tropische sfeer in huis, dan is de Kentiapalm zeker het overwegen waard!

Kentiapalm kopen? Klik hier.

grote kamerplant kentiapalm

6. Pauwenplant

De Pauwenplant (Calathea makoyana) is een prachtige grote kamerplant die bekend staat om zijn opvallende bladeren met groene strepen en ovale, lichtgroene vlekken die lijken op de ogen van een pauw. Deze plant is afkomstig uit Zuid-Amerika en voelt zich thuis in warme en vochtige omstandigheden.

Een Pauwenplant kan een geweldige aanvulling zijn op elke woonruimte en kan de ruimte opfleuren met zijn prachtige kleuren. De plant heeft ook enkele gezondheidsvoordelen, zoals het zuiveren van de lucht in huis.

Het onderhoud van een Pauwenplant kan enige aandacht vereisen, vooral wat betreft de luchtvochtigheid en temperatuur. De plant heeft een vochtige omgeving nodig en moet uit de buurt worden gehouden van tochtige plekken.

Pauwenplant kopen? Klik hier.

grote kamerplant pauwenpalm

7. Areca Palm

De Areca Palm, ook wel bekend als de Goudpalm, is een populaire grote kamerplant die bekend staat om zijn prachtige, veerachtige bladeren en elegante uitstraling. Deze palmsoort is afkomstig uit de tropische regenwouden van Madagaskar en kan tot wel 2 meter hoog groeien. Naast zijn decoratieve uitstraling heeft de Areca Palm ook nog eens een luchtzuiverende werking. Deze plant zorgt voor een gezondere leefomgeving doordat hij schadelijke stoffen uit de lucht filtert en de luchtvochtigheid verbetert. De Areca Palm is daarmee niet alleen een mooie toevoeging aan je interieur, maar ook nog eens een gezonde keuze!

Areca Palm kopen? Klik hier.

grote kamerplant areca palm

8. Vioolbladplant

De Vioolbladplant, ook wel bekend als de Fiddle Leaf Fig, is een grote kamerplant met opvallende bladeren in de vorm van een viool. Deze plant komt oorspronkelijk uit West-Afrika en kan uitgroeien tot een hoogte van wel 3 meter, alhoewel hij ook vaak klein gehouden wordt door snoeien. Door zijn elegante en stijlvolle uitstraling is de Vioolbladplant een populaire keuze voor interieurdecoratie.

Vioolbladplant kopen? Klik hier.

grote kamerplant vioolbladpalm

9. Gatenplant

De Gatenplant, ook wel bekend onder de naam Monstera Deliciosa, is een populaire kamerplant die vooral bekend staat om zijn opvallende bladeren. De grote, glanzende bladeren hebben een uniek gatenpatroon dat zorgt voor een tropische uitstraling in elke ruimte. Deze plant is gemakkelijk in onderhoud en kan goed gedijen in verschillende omgevingen. Hij heeft een lichte standplaats nodig, maar vermijd direct zonlicht om verbranding van de bladeren te voorkomen. De Gatenplant heeft matig water nodig, dus het is belangrijk om te wachten tot de bovenste laag van de grond is opgedroogd voordat je opnieuw water geeft. Snoeien is niet nodig, maar als de plant te groot wordt, kun je de takken afknippen of de bladeren afnemen om de plant in toom te houden. De potentiële hoogte van de Gatenplant is ongeveer 2 meter, maar als je de plant in een kleine pot houdt, zal hij kleiner blijven.

Gatenplant kopen? Klik hier.

grote kamerplant gatenplant

10. Vingersboom

De Vingersboom, ook wel bekend als de Schefflera Arboricola, is een grote kamerplant met een tropische uitstraling. De plant heeft handvormige bladeren en kan tot wel 2 meter hoog worden. De Vingersboom is een gemakkelijke plant in onderhoud en kan in verschillende omgevingen gedijen. De plant heeft een lichte standplaats nodig, maar vermijd direct zonlicht om verbranding van de bladeren te voorkomen. De Vingersboom heeft matig water nodig en het is belangrijk om te wachten tot de bovenste laag van de grond is opgedroogd voordat je opnieuw water geeft. Snoeien is niet nodig, maar als de plant te groot wordt, kun je de takken afknippen of de bladeren afnemen om de plant in toom te houden. De potentiële hoogte van de Vingersboom is ongeveer 2 meter, maar als je de plant in een kleine pot houdt, zal hij kleiner blijven.

Vingersboom kopen? Klik hier.

grote kamerplant vingersboom

11. Rubberplant

De rubberplant, ook wel Ficus elastica genoemd, is een van de meest populaire grote kamerplanten. De plant is afkomstig uit Zuidoost-Azië en kan binnen groeien als een struik of als een grote boom, afhankelijk van de grootte van de pot en de verzorging.

De rubberplant heeft grote, glanzende bladeren die donkergroen van kleur zijn en een ovale vorm hebben. In de natuur kan de plant wel 30 meter hoog worden, maar binnen zal hij waarschijnlijk niet hoger worden dan 2 meter. De rubberplant is gemakkelijk te verzorgen en is daarom perfect voor beginners of voor mensen die geen groene vingers hebben.

Een van de grootste voordelen van de rubberplant is dat hij de lucht zuivert. Hij kan formaldehyde, benzeen en andere giftige stoffen uit de lucht verwijderen, waardoor de luchtkwaliteit in huis verbetert. Daarnaast kan de rubberplant helpen om de luchtvochtigheid te verhogen, wat vooral in de wintermaanden erg belangrijk is.

Om de rubberplant gezond te houden, is het belangrijk om hem op een lichte plek te zetten, maar niet in direct zonlicht. De plant houdt van vochtige grond, maar niet van te veel water. Laat de grond tussen gietbeurten in licht opdrogen. Eenmaal per maand kun je de bladeren afnemen met een vochtige doek om stof te verwijderen en de glans te behouden.

Let op dat de bladeren van de rubberplant giftig zijn voor huisdieren, dus houd de plant buiten het bereik van katten en honden. Als je op zoek bent naar een grote kamerplant die gemakkelijk te verzorgen is en de luchtkwaliteit in huis verbetert, dan is de rubberplant zeker een goede keuze!

Rubberplant kopen? Klik hier.

grote kamerplant rubberplant

12. Waaierpalm

De Waaierpalm is een prachtige grote kamerplant die een vleugje tropisch paradijs in je huis kan brengen. Deze palmboom, afkomstig uit Azië, heeft brede, waaierachtige bladeren die een mooie groene kleur hebben en een opvallende textuur. De Waaierpalm is een relatief onderhoudsvriendelijke plant die goed gedijt in zowel lichte als schaduwrijke omstandigheden. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond van de Waaierpalm vochtig blijft, maar niet te nat wordt. Het is ook een goede optie voor mensen die gevoelig zijn voor allergieën, omdat de Waaierpalm bekend staat om zijn luchtzuiverende eigenschappen. Naast het toevoegen van een vleugje exotische uitstraling, kan de Waaierpalm ook helpen om de lucht in huis te zuiveren en een ontspannen sfeer te creëren.

Waaierpalm kopen? Klik hier.

grote kamerplant waaierpalm

13. Tasmaanse boomvaren

De Tasmaanse boomvaren, ook wel bekend als de Soft Tree Fern, is een opvallende grote kamerplant die je interieur een unieke uitstraling kan geven. Deze plant, afkomstig uit Australië en Tasmanië, heeft een interessante textuur en kan tot wel 2 meter hoog worden. De bladeren van de Tasmaanse boomvaren zijn groot, zacht en veerachtig en hebben een prachtige groene kleur.

Deze plant heeft wel wat meer aandacht nodig dan sommige andere grote kamerplanten. Zo heeft de Tasmaanse boomvaren regelmatig water nodig en moet hij op een vochtige plaats staan. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond nooit volledig uitdroogt. De Tasmaanse boomvaren kan ook profiteren van af en toe besproeien met een plantenspuit om de luchtvochtigheid te verhogen.

De Tasmaanse boomvaren is een prachtige keuze voor mensen die op zoek zijn naar een statement plant die een beetje extra zorg vereist. Het kan ook een goede optie zijn voor mensen die gevoelig zijn voor allergieën, omdat de Tasmaanse boomvaren bekend staat om zijn luchtzuiverende eigenschappen.

Tasmaanse boomvaren kopen? Klik hier.

grote kamerplant tasmaanse boomvaren

14. Huiskamer boom

De Huiskamer boom, ook wel bekend als de Ficus Alii, is een stijlvolle grote kamerplant die een eigentijdse uitstraling kan geven aan je interieur. Deze plant heeft langwerpige, smalle bladeren die lijken op de bladeren van een wilg. De Huiskamer boom is een relatief onderhoudsvriendelijke plant die goed gedijt op een plek met helder, indirect licht en weinig direct zonlicht. Eenmaal gevestigd, heeft deze plant niet veel water nodig en kan hij zelfs enkele weken zonder water overleven. Het is echter belangrijk om te voorkomen dat de grond volledig uitdroogt, omdat dit de bladeren kan laten afvallen. De Huiskamer boom is ook gevoelig voor plotselinge veranderingen in temperatuur of luchtvochtigheid, dus zorg ervoor dat je hem niet te dicht bij een airconditioner of verwarming plaatst. Als je op zoek bent naar een grote kamerplant die stijlvol is en weinig onderhoud vereist, dan is de Huiskamer boom een geweldige keuze.

Huiskamer boom kopen? Klik hier.

grote kamerplant huiskamer boom

15. Bananenplant

De Bananenplant, ook wel bekend als de Musa, is een exotische grote kamerplant die een tropische sfeer kan toevoegen aan je interieur. Deze plant heeft grote, groene bladeren die lijken op die van een bananenboom en kan, afhankelijk van de soort, wel 2-3 meter hoog worden. De Bananenplant heeft veel zonlicht nodig, dus zet hem op een plek met veel direct zonlicht of dicht bij een raam op het zuiden. Het is ook belangrijk om de grond licht vochtig te houden, vooral tijdens de groeiperiode, omdat de plant veel water nodig heeft om te gedijen. Naast de decoratieve waarde heeft de Bananenplant ook een aantal voordelen voor de gezondheid. Hij helpt bijvoorbeeld bij het zuiveren van de lucht door schadelijke stoffen te absorberen en zuurstof af te geven, wat bijdraagt aan een gezonder leefklimaat in huis. Als je op zoek bent naar een grote kamerplant met een exotische uitstraling en een positieve bijdrage aan de luchtkwaliteit in huis, dan is de Bananenplant een uitstekende keuze.

Bananenplant kopen? Klik hier.

grote kamerplant bananenplant

16. Treurvijg

De Treurvijg, ook bekend als Ficus benjamina, is een grote kamerplant met een elegante en weelderige uitstraling. De Treurvijg is een populaire kamerplant vanwege zijn lange, slanke bladeren die naar beneden hangen en een natuurlijk gevoel aan elke kamer toevoegen. Het is belangrijk om te weten dat deze plant lichtgevoelig is en kan snel bladeren laten vallen als hij verplaatst wordt. De Treurvijg heeft veel licht nodig, maar moet wel uit de volle zon worden gehouden om verbranding van de bladeren te voorkomen. Hij gedijt het beste in een vochtige omgeving en heeft regelmatig water nodig, maar let op dat de grond niet te nat wordt, anders kunnen de wortels gaan rotten. Een interessant feit over de Treurvijg is dat hij volgens de Feng Shui-leer positieve energie in huis brengt en een harmonieuze sfeer creëert. Als je op zoek bent naar een grote kamerplant met een unieke uitstraling en een positief effect op de energie in huis, dan is de Treurvijg een uitstekende optie.

Treurvijg kopen? Klik hier.

grote kamerplant treurvijg

17. Klimmende boomliefhebber

De Klimmende boomliefhebber, ook bekend als Philodendron scandens, is een mooie klimplant die de muren in je huis kan bedekken en een prachtige groene touch aan elke kamer kan geven. Deze plant heeft een lange, slanke stam en groene bladeren die in een hartvormige punt uitlopen. Het is een gemakkelijke plant om te verzorgen en kan goed groeien in de meeste omgevingen, waardoor hij een populaire keuze is onder kamerplantenliefhebbers.

De Klimmende boomliefhebber heeft slechts af en toe water nodig, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond niet te nat wordt, anders kan dit leiden tot wortelrot. Deze plant gedijt het beste in een vochtige omgeving en kan dus af en toe worden besproeid met water om het vochtgehalte op peil te houden. Het is ook belangrijk om de plant op een heldere, maar indirecte plek te plaatsen, omdat direct zonlicht de bladeren kan verbranden.

Een ander interessant kenmerk van de Klimmende boomliefhebber is dat hij luchtzuiverende eigenschappen heeft. Hij kan helpen om de lucht in huis te zuiveren door schadelijke stoffen op te nemen en deze om te zetten in zuurstof. Bovendien kan deze plant ook helpen om stress en angst te verminderen, waardoor hij een ideale keuze is voor mensen die een rustgevende omgeving in huis willen creëren.

Kortom, de Klimmende boomliefhebber is een gemakkelijk te verzorgen plant die je huis kan transformeren in een groen paradijs. Zijn luchtzuiverende eigenschappen en stressverlagende effect maken hem een geweldige keuze voor iedereen die op zoek is naar een mooie en functionele kamerplant.

Klimmende kopen? Klik hier.

grote kamerplant klimmende boomliefhebber

18. Olifantsoor

Olifantsoor, ook wel bekend als Alocasia, is een populaire grote kamerplant vanwege zijn opvallende uiterlijk. De plant is afkomstig uit Zuidoost-Azië en staat bekend om zijn grote, glanzende bladeren die lijken op de oren van een olifant, vandaar de naam.

De bladeren van de olifantsoor kunnen wel 1 meter lang worden en zijn meestal groen van kleur, maar er zijn ook variëteiten met witte of paarse bladeren. De bladeren hebben een opvallend gestreepte textuur die bijdraagt aan het decoratieve karakter van deze plant. De olifantsoor kan wel 1,5 meter hoog worden en is daarmee een echte eyecatcher in elk interieur.

Om ervoor te zorgen dat de olifantsoor goed gedijt, heeft hij veel licht nodig, maar vermijd direct zonlicht. De plant groeit het best bij een temperatuur tussen de 18 en 22 graden Celsius en heeft regelmatig water nodig. Houd de grond vochtig, maar vermijd dat de plant in een te natte grond staat, want dit kan wortelrot veroorzaken.

Het is belangrijk om op te merken dat de olifantsoor giftig kan zijn voor huisdieren en kinderen, dus houd hier rekening mee bij het kiezen van deze plant. Als je besluit om deze plant in huis te halen, is het belangrijk om hem goed te verzorgen en regelmatig te controleren op ziekten en plagen. Met de juiste verzorging kan de olifantsoor echter vele jaren meegaan en zorgen voor een exotische en tropische uitstraling in je interieur.

Olifantsoor kopen? Klik hier.

grote kamerplant olifantsoor

Bekijk ook:
10x Slaapkamer planten
10x Niet giftige planten voor katten
12x Leuke hangplanten

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam