DIY

Zelf muur stucen


Wil jij zelf een muur stucen in huis? Op deze pagina vind je een beknopte handleiding, waarbij we laten zien hoe je vrij eenvoudig stap voor stap zelf een muur kunt stucen. Kijk snel verder en ga direct aan de slag!

zelf muur stucen

We kunnen ons heel goed voorstellen dat je stucwerk door een stukadoor wilt laten doen. Sterker zelfs, de meeste mensen nemen dit besluit. Misschien heb je geen tijd, of misschien heb je helemaal geen ervaring met het stucen… Je wilt immers wel dat alle muren super strak en mooi worden afgewerkt. Dit zijn ook de belangrijkste redenen waarom de meeste mensen zo’n klus liever over willen laten aan een professional. Maar stucen is geen mega moeilijke klus. Sterker zelfs, met een handleiding en het juiste gereedschap zou je heel goed en eenvoudig een muur in huis kunnen stucen. Wil jij ook zelf een muurtje stucen? Lees dan onderstaande stap voor stap handleiding.

Wat heb je nodig?

Wat heb ik nodig om een ​​muur te pleisteren?
Hoewel zelf een muur stucen niet mega moeilijk is, is het belangrijk om het juiste gereedschap in huis te hebben. Hieronder hebben we alle benodigdheden voor je op een rijtje gezet:

  • Een speciekuip;
  • Mixer;
  • Opzetbord;
  • Spacmes;
  • Schuubord;
  • (Bouw)Emmer;
  • Troffel;
  • Trap;
  • Spons;
  • PVA-lijm;
  • Stucprimer;
  • Afplaktape;
  • Stucloper;
  • Stucprofiel voor de hoeken (optioneel).

Bekijk ook onderstaande video handleiding van Wickes:

1. Voorbereiding

Een muur stucen kan behoorlijk rommelig zijn, dus het hebben van een duidelijke, onbelemmerde werkruimte is erg belang. Zorg ervoor dat je alle meubels uit de kamer verwijdert en afhankelijk van de klus moet je mogelijk ook gordijnrails en zelfs radiatoren verwijderen. Tape alle stopcontacten dicht om te voorkomen dat het vies wordt.

Bescherm de vloer met stuclopers.  Als je oud stucwerk verwijdert, heb je twee sets stuclopers nodig: een voor het verwijderen van oud stucwerk en een ander voor het aanbrengen van nieuw stucwerk. Anders loopt je het risico dat je nieuwe stucwerk onder het stof komt.
Reinig en schrob de muur grondig, verwijder eventueel behang, verwijder stucwerk, vet en stof. Dit is erg belangrijk, omdat vuil dat op de muur achterblijft, ervoor zorgt dat het stucwerk niet goed blijft plakken. Als je met nieuwe gipsplaten werkt, breng dan gipstape aan om alle voegen tussen gipsplaten te bedekken. Zodra de tape op zijn plaats zit, gebruik je een scherp mes om de tape tot een nette rand af te snijden.

zelf muur stucen gips naden gisplaten

2. PVA-lijm aanbrengen

De volgende stap is het aanbrengen van PVA-lijm, wat essentieel is om het stucwerk tegen de muur te houden. De PVA moet vóór het aanbrengen worden verdund, dus volg de instructies van de fabrikant. Een verhouding van 1 deel lijm op 4 delen water is gebruikelijk. Rol of borstel de lijm op de muur. Wacht niet tot de lijm volledig is opgedroogd. Zodra het een beetje plakkerig aanvoelt, kan je beginnen met het aanbrengen van het stucwerk.

3. Gips aanmaken

  1. Volg altijd de instructies van de fabrikant bij het mengen van gips. Om besmetting te voorkomen, gebruik je een schone emmer, vul je deze met schoon leidingwater en voeg je geleidelijk het stucwerk toe. Zo voorkom je dat je een klonterig, ongelijk mengsel krijgt.
  2. Gebruik een emmertroffel om eventueel droog pleisterwerk rond de rand van de emmer aan te brengen.
  3. Je kunt het geheel of handmatig mengen of een krachtige mixer gebruiken. Een powermixer is beter voor die grotere klussen waarbij je in korte tijd veel gips aanbrengt. Gebruik de powermixer op een lage snelheid zodat je het mengsel niet overwerkt. Blijf roeren tot het mengsel glad is, geen klontjes bevat en een consistentie heeft.
  4. Als u klaar bent met het mengen van het stucwerk, reinig je de elektrische mixer voordat de mengstel op de mesjes blijft zitten.

zelf muur stucen gips aanmaken

4. Muur stucen

Nu ben je klaar om je eerste laag stucwerk aan te brengen met behulp van de troffen en raapbord. Een tip is om de beweging eerst op een aparte gipsplaat oefenen voordat je met de eigenlijke klus begint, om er zeker van te zijn dat je de techniek goed onder de knie krijgt.

Breng eerst het gips aan op het raapbord met behulp van de troffel. Vervolgens gebruik je de stucspaan om het stucwerk van het raapbord op de muren te plaatsen. Doe dit met de stucspaan dicht bij de muur, spreid het gips stevig naar boven en maak de stucspaan aan het einde van elke beweging plat. Je moet vanuit de linkerbenedenhoek naar boven werken, waarbij je een gedeelte van onder naar boven vult voordat je naar het volgende gedeelte gaat. Gebruik telkens kleine hoeveelheden gips in combinatie met veel druk op de stucspaan. Dit is de beste manier om een gladde en strakke look te krijgen en te voorkomen dat overtollig stucwerk van de muur valt. Herhaal dit project totdat de hele muur bedekt is.

zelf muur stucen stucspaan

5. Afmessen

Nadat de eerste laag stucwerk is aangebracht, wacht je ongeveer 20 minuten om het stucwerk licht te laten drogen. Knobbels en oneffenheden kan je dan verwijderen door deze met de troffel glad te strijken. Je moet ook alle hoeken en uiteinden gladstrijken, zoals de onderkant en bovenkant van de muur. Dit zijn meestal moeilijke plekken om correct te stucen. Gebruik een natte borstel om de randen te egaliseren.

6. Schrapen

Deze stap is optioneel, maar sommige mensen geven er de voorkeur aan om het oppervlak te schrapen voordat ze een tweede laag aanbrengen. Dit wordt gedaan om de tweede laag goed te laten hechten. De gemakkelijkste manier om dit te doen is door een hulpmiddel te gebruiken dat een drijver wordt genoemd, dat speciaal hiervoor is ontworpen – het is een houten drijver met spijkers erin. Je kunt het oppervlak ook bekrassen met een oude keukenvork. Als u deze stap liever niet wilt, zorg er dan voor dat de eerste laag op de muur nog nat is voordat je de tweede laag stucwerk aanbrengt.

7. Tweede laag

Na het afmessen en schrapen van de eerste laag kan je een tweede en laatste laag aanbrengen. Dit moet een dunnere consistentie hebben dan de eerste laag, dus zorg ervoor dat je het gipsmengsel met wat meer water verdunt. Streef ernaar om alleen een dunne laag van 2 mm te stucen. Laat de het stucwerk vervolgens iets drogen.

8. Afwerking

Nadat het stucwerk enigszins is opgedroogd, moet je het geheel mooi afwerken. Dit doe je door water aan het oppervlak toe te voegen met een spuitpistool. Spuit de randen van de pleister in en laat de troffel er overheen lopen om het oppervlak glad te strijken. Gebruik hierbij naar binnen gerichte bewegingen. Je kunt voor de klus ook een natte borstel gebruiken, vooral rond de lastige randen. Werk af door een schone stucspaan over het hele oppervlak te laten lopen om eventuele klonten en stoten af ​​te vlakken. Nadat het gips volledig is opgedroogd, kan je schuurpapier gebruiken om overtollig gips te verwijderen.

zelf muur stucen afwerken

Zodra het gips volledig is opgedroogd, is de muur klaar om geverfd of behangen te worden. Voordat je over de de gestuukte gaat schilderen, moet je een grondlaag gebruiken om het oppervlak te gronden. Hetzelfde is het geval als je gaat behangen, maar dan zou je behanglijm gebruiken. Breng een of twee lagen lijm aan om het oppervlak te primen en af te dichten.

That’s it! Hopelijk heb je wat aan deze handleiding en kan je zelf je eigen muur stucen. Tóch liever het stucwerk over laten aan een professional? Onze tip is om dergelijke klussen op Werkspot te plaatsen, waar je jouw stucadoor kunt beoordelen en selecteren op basis van reviews. Wat ook handig is, is dat je per stad of regio kunt kijken. Woon je bijvoorbeeld in Utrecht? Ga dan naar stukadoor Utrecht. Bekijk ook dit artikel van de Consumentenbond, met handige tips voor het vinden van klusjesmannen, en dit artikel van Vereniging Eigen Huis voor het berekenen van de kosten voor stucen.

Bekijk ook:
Badkamer tegels verven
Muur verven zonder strepen? 5x Tips!
8x Tips voor het verven van muren

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam