Huis inrichting, Interieur ideeën

10x Smart Home gadgets


Je hebt vast de term smart home al wel eens gehoord, en misschien heb je zelf al smart home artikelen in huis. Maar wat wordt er nu precies bedoeld met smart home? Het is eigenlijk heel simpel: smart home houdt in dat je jouw huis voorziet van slimme apparaten, die jou het leven makkelijker maken! Smart home apparaten communiceren via internet, draadloos met andere apparaten en je kunt ze met een app of je stem bedienen.

Smart home toepassingen zijn sterk in opkomst, en dat heeft een paar logische redenen: de toepassingsmogelijkheden en het bedieningsgemak nemen toe, prijzen dalen en ons ons internet wordt steeds sneller, krachtiger en betrouwbaarder.

Wil jij ook je huis smarter maken? We helpen je op weg met tien tips voor de beste smart home gadgets!

smart home gadgets

1. Slimme stekker

Wat maakt een slimme stekker nu zo slim? Om te beginnen is een van de belangrijkste eigenschappen van een slimme stekker dat je jouw apparaten er mee op afstand kunt bedienen. Zelfs als je niet thuis bent: je kunt dan je apparatuur bedienen met je smartphone.

De meeste slimme stekkers geven inzicht in energieverbruik: je kunt op de stekker aflezen hoeveel energie deze gebruikt. Wat ook handig is: de meeste slimme stekkers hebben een timer functie! Automatisch wordt het apparaat van jouw keuze opgestart op een door jou gekozen tijdstip.

Een voorbeeld van een slimme stekker met een prima prijs-prestatie verhouding is de Tp-link HS100 slimme stekker: niet duur, en ook nog eens makkelijk te bedienen en te koppelen aan andere smart home apparaten.

slimme stekker tp-link

2. Smart deurbel

Wil je graag weten wie er voor de deur staat voordat je open doet? Dan is een slimme deurbel, zoals de Ring Video Doorbell een uitkomst. In deze deurbel zit een cameraatje dat haarscherp beeld toont, op bijvoorbeeld je smartphone.

Geen zin om op te staan of ben je niet thuis? Door de ingebouwde microfoon en speaker communiceer je op afstand met degene die voor de deur staat. Let er wel op dat de meeste smart deurbellen een abonnementsvorm kennen. Dit is niet verplicht, maar kan handig zijn. Bij het abonnement is namelijk vaak inbegrepen dat je beelden terug kunt kijken, omdat deze ‘in de cloud’ worden opgeslagen.

smart home deurbel ring

3. Smart fridge

Smart home apparatuur wordt ook wel domotica genoemd. Een praktisch voorbeeld van domotica is de slimme koelkast. Wat kan deze allemaal? Veel functies zijn gericht op energiebesparing. Ee voorbeeld hiervan is de No-forst functie. Door deze functie hoef je je vriezer nooit te ontdooien.

De meeste slimme koelkasten hebben een of meerdere cameraatjes aan de binnenkant. Sta je in de supermarkt en weet je niet zeker of de melk op is? Kijk gewoon op je smartphone in de koelkast! Een koelkast waar je dit, en nog veel meer mee kan, is de Samsung Family Hub 3.0 – Koel-vriescombinatie. Deze is voorzien van een fraai lcd-scherm dat je – naast vele praktische toepassingen natuurlijk – ook kunt gebruiken om muziek af te spelen!

smart fridge samsung family hub 3.0

4. Slimme verlichting

Met slimme verlichting kun je wel even wat meer dan alleen maar aan en uit zetten! Creëer je eigen sfeer door de lichtsterkte op maat in te stellen, maar ook de kleur van de verlichting.
Bedien slimme lampen met je smartphone of tablet, en koppen ze zo andere smart home producten.

Een bekend voorbeeld van slimme verlichting is de Philips Hue smart lamp, die tot wel 16 miljoen kleuren kan produceren! Van Philips is ook de Hue Wake Up Light, waarmee je het wakker worden aangenamer maakt: de lamp kan een zonsopkomst simuleren: stel zelf tempo, felheid, en kleur in waarmee je met behulp van deze lamp je dag begint.

slimme verlichting philips hue wake up light

5. Slimme thermostaat

Een slimme thermostaat is erg handig en je kan er ook nog eens energie mee besparen. De slimme thermostaat van Netatmo is ook nog eens zelflerend: door dagelijkse gegevens op te slaan en te vergelijken leert dit apparaat jouw gewoontes en leefstijl en past zich hierop aan!
Een voorbeeld hiervan is de Auto-Adapt functie: hiermee voorspelt deze thermostaat het ideale moment om je verwarming op te starten. Verder beschikt dit slimme apparaat over een afwezigheidsfunctie; hiermee zal de thermostaat zichzelf uitzetten wanneer je het huis verlaat.

slimme thermostaat netatmo

6. Slimme rookmelder

Met een slimme rookmelder vergroot je de veiligheid in huis! Een zeer slimme rookmelder is de veelzijdige Nest Protect. De Nest Protect heeft namelijk meerdere sensoren: deze detecteren niet alleen rook, maar ook koolstofmonoxide, beweging, hitte en vocht.
De gebruikersvriendelijkheid is groot: als het alarm afgaat geeft een duidelijke stem instructies voor de situatie. Met de bijbehorende de app kun je, bijvoorbeeld bij vals alarm, het alarm direct uitschakelen. Ook is de Nest Protect makkelijk te koppelen aan andere smart home apparaten.

slimme rookmelder nest protect

7. Slimme speaker

Wat in een overzicht van smart home apparaten zeker niet mag ontbreken is de slimme speaker! Uit de traditionele speaker kwam gewoon alleen maar geluid, maar je staat versteld van alle mogelijkheden van de smart speaker. Neem bijvoorbeeld de Google Home smart speaker, hiermee kun je onder andere:

  • Timer instellen: gebruik je speaker als wekker!
  • Agenda beheren: koppel Google Hoe aan de agenda van je mobieltje.
  • Muziek afspelen: speel streamingdiensten af, zoals Spotify en YouTube Music.
  • Vragen stellen: geef simpele commando’s en de smart speaker voert ze uit. Als je slimme speaker bijvoorbeeld aan je verlichting is gekoppeld bedien je jouw lampen met spraakcommando’s. Hetzelfde geldt voor de thermostaat, robotstofzuiger etc.

Slimme speaker Google Home smart speaker

8. Smart TV

Een van de populairste slimme apparaten is de smart tv, zoals de veel verkochte Samsung UE49NU7100W. Wat kun je hier zoal mee, naast televisie kijken in 4K kwaliteit? Gebruik maken van apps als YouTube en Netflix bijvoorbeeld. Verbind je mobiele telefoon makkelijk met deze tv en geniet van al jouw content. Werkt zowel met Android als met iOS. Media bekijken of beluisteren vanaf een usb stick of externe harde schijf? Simpelweg inpluggen en de tv doet de rest.

smart home gadgets smart tv

9. Slimme plantenbak

Hou je van planten, maar ben je er niet zo handig mee, of vergeet je vaak ze water te geven? Met de Click & Grow Smart Garden 3 kan iedereen planten kweken! Deze slimme plantenbak is voorzien van verlichting en watertoevoer die je allebei in kunt stellen.

Doe de stekker in het stopcontact, vul het waterreservoir met water en het apparaat zorgt ervoor dat je planten zo precies de juiste hoeveelheid water krijgen toegediend. Ook zit er een led lampje in om ervoor te zorgen dat de planten voorzien worden van de juiste hoeveelheid licht. Water bijna op? Dan gaat het lampje knipperen. Dit knappe staaltje technologie is bedienbaar met de bijbehorende gratis app.

slimme plantenbak click grow smart garden 3

10. Smart home hub

Als je veel domotica oftewel slimme apparaten in huis hebt, is het wel zo makkelijk als je die allemaal aan elkaar kunt koppelen. Dat doe je met een smart home hub! Een smart home hub is een apparaat waar je al je slimme apparaten op aan kunt sluiten, zodat je ze allemaal met deze hub kunt bedienen en aan elkaar koppelen.

Zo kan je dan bijvoorbeeld met één spraakopdracht je lampen én thermostaat inschakelen. Een smart home hub maakt gebruik van speciale besturingssoftware, zoals de Google Assistent of Amazon Alexa. Een populaire hub is bijvoorbeeld de Tahoma Box van Somfy die zowel met Google Assistent als met Amazon Alexa kan werken.

smart home hub somfy tahoma box

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam