Interieur ideeën

Zonnepanelen en esthetiek


Zonnepanelen: ja of nee? Ze bieden de mogelijkheid om zelf energie op te wekken, zodat je niet langer afhankelijk bent van de grote energiebedrijven. Een duurzame keuze! Maar zonnepanelen bepalen ook voor een groot deel het aangezicht van je huis. Het is dan ook niet verwonderlijk dat esthetiek bij het plaatsen van zonnepanelen steeds belangrijker wordt. Deze foto’s bewijzen dat zonnepanelen ook heel mooi kunnen zijn!

Zonnepanelen inspiratie

Bron: Behance.net

Bron: Behance.net

De eigenaren van dit huis hebben gekozen voor een geïntegreerd zonnestroomsysteem. Dit houdt in dat de zonnepanelen niet boven op het dak worden geplaatst, maar dat ze de dakbedekking zíjn. De serre, die voor een groot deel bedekt is met zonnecellen, is daarnaast een mooie eye-catcher!

Bron: Alternativeconsumer.com

Bron: Alternativeconsumer.com

Op het eerste gezicht zou je zeggen dat deze villa geen zonnepanelen op het dak heeft liggen. Fout! Er zijn speciale dakpannen gebruikt die zonnecellen bevatten. Een voordeel van dit soort ‘zonnedakpannen’ is natuurlijk dat het uiterlijk van je huis niet verandert. Een nadeel is echter dat de zonnedakpannen nog niet een erg hoog vermogen hebben. Ze wekken dus relatief weinig energie op in vergelijking met klassieke zonnepanelen.

Bron: Photonsolar.in

Bron: Photonsolar.in

De zwarte zonnepanelen op dit dak passen perfect bij de oorspronkelijke kleur van het dak. Zo is bijna niet te zien dat er zonnepanelen geplaatst zijn.

Bron: Trendir.com

Bron: Trendir.com

Dit huis werd door Duitse studenten ontworpen en wekt twee keer zoveel op dan dat er aan energie wordt verbruikt, dankzij de façade die volledig bedekt is met zonnepanelen.

Verschillende soorten zonnepanelen
Ga je zonnepanelen kopen? Dan kan je grofweg kiezen uit drie typen zonnepanelen, die niet alleen in uiterlijk maar ook in opbrengst en prijs verschillen:
– Polykristallijne, blauwe zonnepanelen. Dit is meestal het eerste plaatje dat in je opkomt als je denkt aan zonnepanelen: blauwe zonnecellen met een zilveren achtergrond en een aluminium lijst.
– Monokristallijne, zwarte zonnepanelen. Deze ‘designpanelen’ bevatten zwarte zonnecellen, een zwarte achtergrond en een zwarte lijst. Bij directe zoninval (dus op heel erg zonnige dagen) heeft dit type paneel een iets hogere opbrengst dan de polykristallijne variant. Zwarte zonnepanelen zijn doorgaans iets duurder dan blauwe.
– Dunne film zonnepanelen, ook wel amorfe zonnepanelen genoemd. Deze panelen zijn lichter en goedkoper dan blauwe en zwarte zonnepanelen, maar hebben wel een veel lagere efficiëntie.

Welk type zonnepanelen je kiest, hangt voor het grootste deel af van wat je zelf belangrijk vindt: esthetiek of een goede prijs-opbrengst verhouding? Maar hoe je het ook wendt of keert – zonnepanelen dragen bij aan een duurzame wereld, wat hoe dan ook prachtig is!

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam