Tuininspiratie

Tuin verlichten? 8x Tips!


Je tuin verlichten is altijd een goed idee. Met de juiste tuinverlichting die op een doordachte manier is geplaatst, zorg je er niet alleen voor dat je tot laat in de zomeravonden van je tuin kunt genieten, maar je kunt er ook de gewenste sfeer mee creëren. Geen idee hoe jij jouw tuin het beste kunt verlichten? Op deze pagina vind je de beste tuinverlichting tips, ideeën en mooie inspiratie voorbeelden!

Hoewel je tuin overdag misschien super mooi eruit ziet, kan het in de avond, als het donker is, een totaal ander beeld hebben. In sommige tuinen kan het pikdonker zijn, waardoor je helemaal niets ziet. Heb je wel tuinlampen geplaatst, maar niet de juiste lampen en op de juiste plekken? Dan kunnen bepaalde elementen niet goed tot hun recht komen. Dit is natuurlijk super zonde, want met een doordacht verlichtingsplan in de tuin, kan je tuin ook in de avond een geweldig uitzicht bieden.

Als het gaat om verlichting in de tuin, dan heb je heel een enorme keuze uit verschillende soorten, maten en kleuren. Wil jij ook jouw optimaal van jouw tuin kunnen genieten, niet alleen overdag maar ook in de avond als het donker is? Wij hebben de beste tips voor je op een rijtje gezet om je tuin te verlichten. Bekijk de leuke ideeën en raak geïnspireerd van de mooiste inspiratie voorbeelden van verschillende tuinen.

De buitenschijnwerper Galina met grondspies kan flexibel rondom het huis worden gebruikt en verlicht de gewenste plekken bijzonder gericht.

De buitenschijnwerper Galina met grondspies kan flexibel rondom het huis worden gebruikt en verlicht de gewenste plekken bijzonder gericht.

1. Compleet verlichtingsplan

Een compleet verlichtingsplan in de tuin omvat vier functies:

  • Toegang: om de veilige beweging van mensen in de tuin te leiden;
  • Beveiliging: als inbraakpreventie;
  • Bruikbaarheid: om de tuin ’s nachts als verlengstuk van binnen te gebruiken;
  • Esthetiek: Om je tuin 24/7 te kunnen bewonderen van zowel binnen als buiten je huis.

2. Identificeer de belangrijkste kenmerken

Schets een ruw plan van je tuin en markeer alle belangrijke kenmerken. Elke tuin, ongeacht of je een kleine tuin of een hele grote tuin hebt, heeft verschillende kenmerken. Bepaal welke kenmerken je wilt verlichten. Dit kan een tuinvijver, een boom, een trap of planten en bloemen zijn – alle dingen die je ook in de avond, als het donker is, wilt blijven zien. Hierbij is het ook belangrijk om na te denken hoe jij gebruik wilt maken van je tuin, zodat je beter kunt besluiten waar en wanneer je tuinverlichting nodig hebt.

Grondpen lamp zijn altijd een voordeel als je in open lucht een flexibele verlichtingsoplossing nodig hebt.

Grondpen lamp zijn altijd een voordeel als je in open lucht een flexibele verlichtingsoplossing nodig hebt.

3. Verschillende soorten tuinverlichting voor verschillende soorten effecten

Er zijn verschillende soorten tuinverichting waarmee je een tuin kunt verlichten.
Downlighting is goed voor het verlichten van deuropeningen, of voor het verlichten van een terras. Kleinere downlights kunnen bepaalde planten of specifieke details verlichten. Zo kan je ze bijvoorbeeld aan de onderkant van lage verhardingen zoals banken en ramen monteren, waarmee een mooie warme gloed wordt gecreëerd.

  • Met Uplighting, verlichting die omhoog schijnen, kan je de meer grote objecten verlichten in je tuin. Dit kan de gevel zijn van je woning, een mooi standbeeld, een verticale tuin aan de schutting of bijvoorbeeld een grote boom.
  • Crosslighting maakt een element het middelpunt van je tuin. Creëer het effect door schijnwerpers aan weerszijden van de het element te plaatsen.
  • Wall washing is een speciale verlichtingstechniek die je ook in de tuin kunt gebruiken. Daarmee kan je een zacht gloedeffect over een hele muur creëren. Je kunt ook een heg mooi verlichten met deze techniek door een lamp aan de basis te plaatsen.
  • Silhouetteren werkt door een gespreid licht tussen het element en de aangrenzende structuur te plaatsen om een ​​silhouet te creëren tegen een zachte achtergrond.
  • Spiegelen houdt in dat een functie aan de andere kant van een watermassa wordt verlicht om het beeld ervan in het donkere water weer te geven.
  • Padverlichting is dé manier om een tuinpad te verlichten, wat mogelijk is met spotjes of paaltjes langs het pad. Hierbij is het natuurlijk belangrijk dat de lampen niet in de weg staan, maar subtiel worden geplaatst.
In de plantenborder van deze mooie tuin is er gekozen voor Lindby Lordy LED grondspies, die bediend worden met moderne, efficiënte LED's, die hun licht rondom in een hoek van 360 graden uitstralen en zo zorgen voor een mooie oriëntatieverlichting rond het huis en in de tuin.

In de plantenborder van deze mooie tuin is er gekozen voor Lindby Lordy LED grondspies, die bediend worden met moderne, efficiënte LED’s, die hun licht rondom in een hoek van 360 graden uitstralen en zo zorgen voor een mooie oriëntatieverlichting rond het huis en in de tuin.

4. Tuin verlichtingen met verschillende lagen

Zoals je kunt zien, zijn er verschillende manieren en technieken om je tuin op een bijzondere manier te verlichten. Dit betekent niet dat je slechts voor één methode of één soort tuinlamp moet kiezen. Het is juist een goed idee om je tuin met verschillende lagen verlichting te verlichten. Wat dat betreft is dat niets anders dan verlichting binnenshuis, waar een goed verlichtingsplan ook bestaat uit algemene verlichting, sfeerverlichting en accentverlichting.

De Doris grondspots kunnen buitenshuis, zoals op een geplaveide binnenplaats op de grond worden geïnstalleerd, waar hij dan voor een goede oriëntatieverlichting in de omgeving zorgt.

De Doris grondspots kunnen buitenshuis, zoals op een geplaveide binnenplaats op de grond worden geïnstalleerd, waar hij dan voor een goede oriëntatieverlichting in de omgeving zorgt.

5. Kies een hoge IP-classificatie

Een belangrijk aspect van tuinverlichting is veiligheid. Je tuin verlichten op een veilige manier? Zorg er dan voor dat je alleen lampen koopt die speciaal zijn ontworpen voor buiten. Tuinverlichting heeft een ‘IP-classificatie’ die aangeeft hoe goed een lamp is beschermd tegen binnendringend water: de meeste buitenlampen moeten een IP-classificatie van minimaal 4 hebben. Schakel bij twijfel een deskundige in. Wil je zelf jouw tuinverlichting aanleggen? Dan kan het een goed idee zijn om voor 12 volt tuinverlichting te gaan in plaats van 230 volt netstroom.

Deze mooie moderne tuinpalen hebben IP65.

Deze mooie moderne tuinpalen hebben IP65.

6. Solar tuinverlichting

Wil je jouw tuin de hele nacht door verlichten? Dan is het verstandig om na te denken over energiebesparing? En als het om energiebesparing gaat in de tuin, dan komt zonne-energie om de hoek kijken. Solar tuinverlichting wordt steeds populairder, gewoonweg omdat je daarmee heel veel energie kunt besparen. Met een interne batterij die overdag oplaadt, geeft solar tuinverlichting een zacht licht af van een LED met laag wattage als het donker is.

Liever geen solar tuinverlichting die op zonne-energie werkt? Dan is het sowieso verstandig om te kiezen voor LED lampen in de tuin. Halogeen lampen zijn niet meer van deze tijd. LED lampen bieden zóveel voordelen, vooral op het gebied van duurzaamheid, waardoor er eigenlijk geen reden is om er niet voor te kiezen.

Deze moderne solar wandlamp van Lucide werkt op zonne-energie.

Deze moderne solar wandlamp van Lucide werkt op zonne-energie.

7. Creëer sfeer met gezellige verlichting

Wanneer jij je tuin als een sociale ruimte beschouwt, denk dan holistisch na over de verlichtingsvereisten van je tuin. Hoewel vaste verlichting effectief is en vaak de basis vormt, is het ook een goed idee om die af tte wisselen met flexibele zachte verlichting, zoals kaarsen, lantaarns, slingerverlichting of een vuurkorf – sfeermakers in de tuin die altijd een goed idee zijn.

Deze draadloze lantaarn tuinlamp kan je overal mee naartoe nemen!

Deze draadloze lantaarn tuinlamp kan je overal mee naartoe nemen!

8. Kies de juiste kleurtemperatuur

De kleurtemperatuur wordt gemeten op een schaal van Kelvin (K). Kleurtemperaturen van 3500K en hoger worden over het algemeen beschouwd als koelere temperaturen die blauwer van toon worden naarmate de waarde stijgt. Temperaturen van 3000K en lager worden als warmer beschouwd. Naarmate de waarden afnemen, krijgt het licht een meer amberkleurige tint. Kleurtemperatuur is vaak een esthetische keuze; elk individu heeft doorgaans een andere voorkeur voor elke instelling en toepassing. Hieronder staan drie voorbeelden van hetzelfde landschap, elk met een andere kleurtemperatuur.

Het primaire Kelvin-bereik dat wordt gebruikt voor tuinverlichting ligt tussen 2500k-4000k. Als vuistregel worden warmere kleurtemperaturen gebruikt voor architecturale elementen (tussen 2500k-2700k) en iets koelere temperaturen voor plantaardig materiaal in een landschap (doorgaans 3000k-4000k). Veel plantensoorten zien er natuurlijker uit wanneer ze worden verlicht door een lichtbron met een hogere kelvin. Bij downlighting van hoog naar beneden, in bomen, is 4000k het beste omdat het de kleur van natuurlijk maanlicht nabootst.

Deze mooie staande vloerlamp geeft warmwit licht met 3000 Kelvin.

Deze mooie staande vloerlamp geeft warmwit licht met 3000 Kelvin.

Bekijk ook:
52 leuke tuin ideeën
Voortuin ideeën
Inbouwspots in de tuin
LED verlichting in de tuin

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam