Interieur ideeën

Spanplafond


Een spanplafond kan de perfecte oplossing zijn als je jouw plafond wilt renoveren of verlagen, zonder dat je te maken hebt met alle rommel die daarbij komt kijken. Op deze pagina vind je alle informatie over spanplafonds: wat is een spanplafond precies? Wat zijn de voordelen en nadelen? Wat zijn de kosten? En we laten natuurlijk ook de mooiste inspiratie foto’s zien van ruimtes waar gekozen is voor een spanplafond. Kijk snel verder!

spanplafond

Er zijn verschillende redenen waarom je jouw plafond wilt renoveren. Misschien woon je in een ouder huis met een gedateerd popcornplafond, of je wilt je badkamer verbouwen en je wilt een alternatief voor gipsplaten voor je badkamer plafond. En een plafond waar de leidingen nog zichtbaar zijn is ook een goede reden om daar iets aan te doen. Een plafond renoveren of verlagen kan natuurlijk op verschillende manieren. Veel mensen kiezen bijvoorbeeld voor gipsplaten, die aan een houten frame worden vastgemaakt, en vervolgens gestuukt en geverfd worden. Vind je dat teveel gedoe? Dan zijn er ook hele goede alternatieven. Een spanplafond is absoluut een alternatief die je kunt overwegen.

Wat is een spanplafond?

Spanplafond is een soort verlaagd plafond. Het ophangen van een stof onder het plafond was door de eeuwen heen in veel landen populair. Oude Romeinen gebruikten zijde, Egyptenaren – vlas, terwijl Armeniërs de voorkeur gaven aan katoen. Tegenwoordig worden spanplafonds overal op de wereld gebruikt – niet alleen in woningen, maar ook in kantoren, restaurants, bibliotheken, ziekenhuizen, noem maar op.

Een spanplafond bestaat uit twee hoofdelementen. Een rail die enkele centimeters onder het plafond aan de muren van een ruimte wordt geïnstalleerd. Vervolgens wordt een een folie op PVC-basis in de omtrekrail geklikt en wordt gespannen om een ​​strak en egaal plafond te creëren. Professionele installatie van een spanplafond duurt slechts enkele uren, mede omdat er geen voorbereiding van het bestaande plafond nodig is. Eenmaal geïnstalleerd zal een spanplafond het oude plafond volledig verbergen, inclusief eventuele balken, leidingen, bedradingen, onvolkomenheden, noem maar op.

spanplafond klassiek interieur

PVC of Polyester spanplafond?

Bij een spanplafond kan je kiezen tussen een PVC of Polyester. Eenmaal gemonteerd, is het verschil bijna niet te zien. Het verschil tussen een PVC en Polyster zit vooral in de montage. Een spanplafond van PVC wordt gemonteerd bij een temperatuur tussen 40-50°C. Door de warmte wordt het doek soepel gemaakt, waardoor je het eenvoudig kunt spannen. Vandaar dat dit ook wel een warm spanplafond wordt genoemd.

Bij de montage van een polyester spanplafond, heb je geen extra warmte nodig. Het wordt gewoon op kamertemperatuur gemonteerd. Met behulp van een speciale mes wordt het polyester doek in de bevestigde profielen strak getrokken en vastgeklemd.

PVC spanplafonds zijn makken schoon te maken, zijn vochtwereld en eenvoudiger te herstellen, vergeleken met een polyester spanplafond. Dankzij nieuwe productiemethoden kan je met een polyester spanplafond wel grote ruimtes met een maximale breedte van vijf meter naadloos bekleden.

schuin plafond spanplafond

Spanplafond voordelen

Spanplafonds kunnen, mits het goed is geïnstalleerd, super mooi en strak zijn. Maar ook enkele praktische voordelen zorgen ervoor dat steeds meer mensen voor een spanplafond kiezen. Deze voordelen hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet:

  • De installatie van de structuur zelf wordt uitgevoerd zonder noodzakelijkerwijs het bestaande plafondoppervlak te repareren.
  • Installatie van een standaard spanplafond in een gemiddelde kamer neemt slechts enkele uren in beslag.
  • Met een spanplafond krijg je ook een stukje warmte- en geluidsisolatie door het luchtkussen (hoogte vanaf 3 cm) tussen het plafond en het canvas.
  • Spanplafonds zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende kleuren en soorten plafondoppervlakken (mat, satijn, glans, spiegel, enz.). Naast egale oppervlakken kan je zelfs kiezen voor de meest gedurfde varianten, zoals bogen, tenten, bogen, meerlaagse plafonds, plafonds met afgedrukte afbeeldingen, noem maar op.
  • Met het ontwerp van een spanplafond kan je ook eventuele technologische elementen (ventilatie, draden en kabels) verbergen. Het is dus ook mogelijk om inbouwspotjes in een spanplafond te installeren.
    spanplafond verlichting
  • Gecertificeerde spanplafonds zijn brandveilig en niet schadelijk voor de menselijke gezondheid.
  • Het materiaal van spanplafonds is mechanisch sterk en is in de regel, afhankelijk van de fabrikant, bestand tegen de druk van 100-150 liter water per 1 m2 zonder de geometrische afmetingen verder te veranderen. Ook is de stof bestand tegen de effecten van vetten, vocht en wasmiddeloplossingen.
  • Een spanplafond kan worden gebruikt in het temperatuurbereik van -50 ° tot + 50 ° C.
  • De levensduur van de plafondconstructie is een halve eeuw. Installatiebedrijven geven vaak een garantie op het vastgestelde spanplafond – 5-10 jaar.
  • Een spanplafond is eenvoudig te demonteren en opnieuw te installeren zonder verlies van operationele en esthetische eigenschappen.
  • Spanplafonds zijn eenvoudig te reinigen. Dit kan je doen met een droge doek, 10% oplossing van ammoniak of reinigingsmiddel, gevolgd door het afnemen met een droge doek.

lichtdoorlatend spanplafond

Spanplafond nadelen

Net als met alles heb je met een spanplafond ook te maken met een aantal nadelen, waar absoluut rekening mee gehouden moet worden bij het overwegen van de verschillende opties. De nadelen vind je hieronder:

  • Hoge prijs in vergelijking met andere soorten plafonds.
  • In vergelijking met traditionele soorten plafonds vereist het installeren van spanplafonds in de ruimte met meer hoeken specifieke kennis en apparatuur, waardoor het niet eenvoudig is om ze gemakkelijk zelf te installeren.
  • Spanplafonds worden alleen gebruikt in verwarmde ruimtes, omdat grote vorst voor schadelijk kan zijn.
  • Een spanplafond kan scheuren als je er met een scherp voorwerp tegenaan komt. Pas dus op met bijvoorbeeld grote meubels en ladders.
  • Een spanplafond is dus verkrijgbaar in heel veel verschillende kleuren en ontwerpen, maar eenmaal gekozen en geïnstalleerd, is het achteraf niet meer mogelijk om het te veranderen. Bij een gestuukt plafond kan je het opnieuw verven, maar dat is dus niet mogelijk bij een spanplafond. Wel kan je natuurlijk het doek vervangen door een nieuw doek. De kosten hiervan vallen mee, omdat het frame al geïnstalleerd is, en het doek alleen eraan vast gespannen moet worden.
  • Je kunt niet alles bevestigen aan een spanplafond. Zware objecten zoals plafondrails zijn soms bijvoorbeeld niet mogelijk.

spanplafond woonkamer

Wat kost het plaatsen van een spanplafond?

Het plaatsen van spanplafond is niet goedkoop, maar het is ook niet de duurste optie als je een plafond wilt renoveren of verlagen. Gemiddeld moet je rekening houden met een prijs tussen 75 – 100 euro per vierkante meter, inclusief montage. De uiteindelijke prijs is natuurlijk ook afhankelijk van het soort spanplafond dat je kiest. Een lichtdoorlatend spanplafond is bijvoorbeeld bijna twee keer zo duur als een ‘normaal’ spanplafond.

Hoe wordt een spanplafond gemonteerd?

We raden altijd aan om een spanplafond door een professional te laten monteren. Om je een idee te geven hoe een spanplafond wordt gemonteerd, hebben we hieronder de globale stappen voor je op een rijtje gezet:

  1. Voorbereiding van de kamer: het grote voordeel van een spanplafond, is dat je vrijwel geen voorbereiding nodig hebt. De kamer hoeft niet helemaal leeg te zijn. Het kan zijn dat je wat ruimte moet maken, maar verder is er geen voorbereiding van de kamer nodig. Je kunt de installatie min of meer direct starten!
  2. Bevestig aluminium rail: het spanplafond wordt aan de kamer bevestigd via een aluminium rail die aan alle vier de wanden is bevestigd. Als het plafond een grote ruimte moet bedekken, moeten er met tussenpozen aluminium rails over het plafond worden aangebracht om de panelen van stof met elkaar te verbinden.
  3. Plaats verlichting en andere systemen boven het plafond: bevestig platforms voor verlichting of andere systemen, zoals rookmelders, aan het originele plafond. Pas de hoogte van het platform aan zodat het gemakkelijk is om relevante armaturen zoals lampen door het plafond te trekken en op hun plaats te passen.
  4. Verwarm de kamer: om de plafondstof op zijn plaats te rekken, moet je warmte gebruiken om de elasticiteit te vergroten. Dit wordt gedaan met behulp van mobiele gaskachels.
  5. Bevestig het plafond: Zodra het doek de optimale elasticiteit heeft bereikt, wordt het met de hoeken eerst op het aluminium rek gemonteerd.
  6. Verlichting: eersterkingsringen worden op het canvas gelijmd en vervolgens naar binnen gesneden om gaten te maken voor verlichting en andere systemen. Deze worden verbonden met kabels, door de gaten getrokken en vervolgens worden de veren naar de armatuurplatforms boven het canvas ingeschakeld.
  7. Schoonmaken: eventuele handafdrukken of vlekken op het plafonddoek worden verwijderd met een vochtige doek.
  8. Done!

Onderstaande video van CanDo laat zien hoe een PVC spanplafond wordt gemonteerd:

 

Bekijk ook:
Houten balken maken aan het plafond
Badkamer plafond
Plafond kleurinspiratie
Houten plafondbekleding

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam