Interieur ideeën

Zelf thuis muziek produceren? Zo richt je een eigen muziekstudio in!


Wil je thuis zelf muziek kunnen produceren? Dan mag een fijne en goede muziekstudio natuurlijk niet ontbreken. Laat je hier niet door afschrikken. Natuurlijk heb je een startbudget nodig, maar het is waarschijnlijk minder erg dat je wellicht denkt. In deze handleiding laten we zien wat je nodig hebt en hoe je eenvoudig jouw eigen thuis muziekstudio kunt inrichten!

muziekstudio thuis inrichten

1. Een geschikte ruimte

De eerste belangrijke overweging bij het bouwen van een muziekstudio of opnamestudio is een geschikte ruimte. Daarbij speelt geluidsisolatie een essentiële rol. Kan het geluid dus ontsnappen? En is de kamer groot genoeg om jou voldoende ruimte te geven tussen de monitoren en de muren? Een goed ontworpen ruimte kan het verschil zijn tussen een hele slechte studio en een perfecte studio. De algemene regel is hoe groter de kamer, hoe beter.

2. Opruimen

Nadat je ruimte hebt gekozen voor jouw muziekstudio, is het tijd om de ruimte voor te bereiden. Maak het vloeroppervlak vrij, haal alles van de muren en verwijder alles wat trilt. Begin met een lege kamer en plaats je spullen waar ze het beste klinken, in plaats van waar ze het mooist staan.

Hoewel er een hele hoop geluidstestapparatuur op de markt verkrijgbaar is, kan je met een beperkt budget, het geluid zelf testen. Vraag een partner om één ​​van je monitoren vast te houden tijdens het afspelen van een nummer. Laat hem of haar om je heen cirkelen (2-3 meter verderop staan) terwijl je in het midden van de kamer staat. Luister naar de plek in de kamer die het ‘geluidsveld’ het beste ondersteunt. De bas is meestal het gebied waar je het grootste verschil hoort, afhankelijk van waar je staat.

Waar klinkt de bas het meest solide? Waar raakt het je het sterkst? Als je eenmaal een paar mogelijke plekken voor je luidsprekers hebt gevonden, zoek dan de positie waar de luidspreker op grotere afstand het dichtst lijkt te klinken. Zoek naar dikke, basachtige geluiden en plaats daar de monitoren.

moderne thuis muziekstudio opstelling

3. Apparatuur

Of je nu een doorgewinterde producer bent of een beginnende doe-het-zelver, er zijn een aantal apparatuur die je nodig hebt om muziek te kunnen produceren.

1. Computer

Allereerst moet je een computer hebben. Je hebt niet de nieuwste Mac Pro nodig nodig, maar je wilt ook niet je opnames maken met Windows 95 op een computer uit de jaren ’90. We raden een middenklasse huidige Mac Book Pro, iMac of Mac Mini aan. Je kunt natuurlijk ook voor één van de pc-equivalenten gaan, hoewel het grootste percentage creatievelingen in de muziekbusiness voor Mac kiest. De computer wordt jouw centrum van werkzaamheden en is een zeer belangrijk onderdeel van de thuisstudio.

muziekstudio thuis apparatuur

2. Digital Audio work station

Het maakt niet echt uit welke je kiest, maar je moet een DAW (afkorting van Digital Audio Work Station) aanschaffen. Met deze ‘app’ kan je opnemen, virtuele instrumenten (VI’s) gebruiken en mixen. De industriestandaard is Avid’s Pro Tools, en voor complexe audiomixing, -manipulatie en -routering is dit waarschijnlijk de beste keuze. Vroeger was het erg duur om een ​​Pro Tools-rig in een thuisstudio te laten draaien, maar nu heb je voor ongeveer €100 per jaar de exacte software die de professionals ook gebruiken.

Of, voor ongeveer €200, kun je Apple’s Logic kopen, de keuze voor de meeste songwriters, producers en muzikanten, zowel professionals als beginners, die net beginnen met produceren, opnemen en mixen. Als je Garage Band hebt gebruikt, is Logic een mooie stap in de wereld van professionele audio omdat het een vergelijkbare lay-out en uiterlijk heeft.

Ableton Live – wat een beetje duurder is als je de volledige versie koopt – is een andere geweldige optie en is de keuze voor het grotere percentage producers in de EDM-, hiphop- en elektronische genres vanwege de uitstekende MIDI, VST en song creatie workflow.

Je kunt ook andere opties verkennen, zoals Cubase, Reaper, Fruity Loops, etc. – onthoud dat er geen verschil is in audiokwaliteit tussen DAW’s, en geen enkele DAW klinkt beter dan andere. Het draait allemaal om de DAW die de beste workflow voor jou mogelijk maakt, die voor iedereen anders is.

https://www.instagram.com/p/BKb1cungxmC/

3. Audio interface

Tenzij je van plan bent om uitsluitend virtuele instrumenten (VI’s) en samples in jouw producties te gebruiken, maar anders heb je een audio interface nodig. Met een audio interface kan je niet alleen audio opnemen zoals je eigen stem, gitaar, synthesizer, enz. via een microfoon of instrumentkabel, het zal je ook voorzien van een aantal kwaliteitsuitgangen voor een set luidsprekers – of ‘monitoren’ zoals ze worden genoemd in de audiowereld.

Je kunt de hoofdtelefoonuitgang van je computer gebruiken, maar deze is niet zo goed als een interface. Er zijn adapters voor nodig en kan over het algemeen een beetje hinderlijk zijn, soms met zoemgeluiden en andere artefacten van de computer en audio-omzetters. Audio interfaces zijn verkrijgbaar verkrijgbaar vanaf €100 en kunnen oplopen tot enkele duizenden euro’s.

Voor de meeste liefhebbers van thuisstudio’s – tenzij je een live band / ensemble opneemt of drums met veel microfoons wilt volgen – heb je niet zoveel inputs nodig en kun je dus een goedkopere interface kopen.

4. Luidspreksers (monitors) en hoofdtelefoons

Het is van het grootste belang om te kunnen horen wat je opneemt en mixt tot in de kleinste details, voor het maken van een kwaliteitsplaat. Monitors hebben het voordeel dat ze ‘plat’ zijn in tegenstelling tot commerciële luidsprekers die zijn afgestemd met een gehypte EQ-curve. Hoewel het audiosysteem van je auto of home entertainment-hifi misschien leuk is om naar muziek te luisteren, wil je zeker niet op die systemen mixen, omdat je dan mogelijk verkeerde mixfouten maakt.

Als het systeem bijvoorbeeld een super zware bas heeft, kun je dit goedmaken door je nummer met minder bas te mixen, en als je je nummer afspeelt op een generiek autosysteem of luistert via een koptelefoon, zal het helemaal zwaar zijn en zal het missen de nodige low-end. Je kunt een aantal fatsoenlijke monitors kopen voor slechts een paar honderd euro om aan de slag te gaan.

Ben je van plan zang of een ander instrument met een microfoon op te nemen, dan heb je ook een koptelefoon nodig, omdat deze feedback en ander ongewenst geluid en fasering veroorzaakt als je opneemt terwijl je via monitors in dezelfde kamer luistert.

Je kunt een koptelefoon krijgen die prima geschikt is om te volgen voor slechts een paar tientjes. Als je echter van plan bent een koptelefoon te gebruiken voor mixen en produceren, zul je behoorlijk wat meer moeten uitgeven.

Één van de industriestandaarden voor het mixen van hoofdtelefoons is de Beyerdynamic DT700s. Dit zijn werkelijk ongelooflijke, platte en nauwkeurige koptelefoons die je kunt gebruiken om te mixen.

mooie muziekstudio thuis apparatuur

5. Microfoon

Je hebt een microfoon nodig om zang of een ander akoestisch instrument op te nemen. Je hebt hoogstwaarschijnlijk maar één microfoon nodig. Ervoor zorgen dat je vocale tracks schitteren in een mix, is het meest essentiële onderdeel van je opname-inspanning als je je bezighoudt met populaire muziek. Net als het andere apparatuur zijn microfoons ook verkrijgbaar in verschillende prijsklassen, van €100 tot enkele duizenden euro’s.

De Rode NT1A is een goede keuze, waar je prima volledig professionele tracks kunt opnemen. De Shure SM7B is een populaire keuze, als op zoek bent naar een professionele microfoon voor close-talk toepassingen, zoals radio- en opnamestudio’s, podcasts en webinars. Deze is verkrijgbaar voor minder dan €400.

muziekstudio thuis imac

4. Akoestiek

Heb je ooit de schuimpanelen op de muren van opnamestudio’s opgemerkt? Ze helpen je niet alleen om de kamer geluiddicht te maken voor een luisteraar van buitenaf, hun echte doel is om geluidsreflecties in de studio te absorberen. Zonder deze loop je het risico dat die reflecties worden opgenomen. Met akoestische absorptiepanelen zijn de enige geluiden die worden opgenomen de geluiden die rechtstreeks uit het instrument of de microfoon komen. Hoe meer oppervlakte je met schuimkussens bedekt, hoe beter, en als je gladde plafonds hebt, kan je overwegen om ook wat kussens op het plafond te plaatsen. Popcorn plafonds helpen het geluid een beetje te verminderen. Haal ze online of bij de plaatselijke muziekwinkel.

Sommige geluidsabsorberende materialen kunnen meerdere doelen dienen voor de ruimte. Overweeg bijvoorbeeld om een ​​comfortabele bank of zitzakken te kopen en wat kussens.

muziekstudio thuis bouwen isolatie

5. Zorg voor een juiste plaatsing van de luidsprekers

Als je jouw luidsprekers te dicht bij de muur plaatst, zullen de basfrequenties in de kamer weerklinken en versterken. Houd de achterkant van de luidsprekers op minstens een meter afstand van de muur (plaats ze tegen de langste muur in de kamer om geluidsreflecties te minimaliseren) en richt ze aan elke kant naar je toe – je hoofd moet een gelijkzijdige driehoek vormen met de monitoren.

industriele muziekstudio thuis

6. Volume testen

Koptelefoons geven niet nauwkeurig weer hoe je audio zal klinken wanneer deze via luidsprekers wordt afgespeeld. Dus hoewel ze je misschien kunnen helpen de vrede met je huisgenoten te bewaren, moet je je geluid testen via luidsprekers. Luister naar je nummer op hetzelfde volume waarop het wordt afgespeeld, voordat je het volume lager zet om de fijne kneepjes en details te controleren.

Heb je al je apparatuur aangesloten en ben je klaar om te beginnen? Neem alles op! Wen aan het proces om je kamer en je huis klaar te maken voor opname en leg enkele tracks vast. Veel plezier. Speel een beetje met de plaatsing van het geluidsschuim of meubels in de kamer om te zien hoe dit jouw opname beïnvloedt. Dit is tenslotte jouw ruimte en je hebt dan ook de volledige vrijheid om deze naar wens aan te passen!

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam