Planten, Woonaccessoires

Gemberplant kweken


Gemberplant kweken

Gember kan je overal kopen, in alle supermarkten, maar een gemberplant kopen is een heel ander verhaal. Een gemberplant vind je namelijk niet zo snel. Het is ook niet echt een kamerplant, die je in de woonkamer of slaapkamer plaatst puur als decoratie. Hoewel het niet moeders mooiste plant is, kan het tóch een heel goed idee zijn om een gemberplant in huis te hebben. Gember staat namelijk bekend als de het scherpe, aromatische kruid dat veel wordt gebruikt in veel soorten gerechten. Niet alleen omdat het lekker is, maar gember heeft ook een medische en herstellende werking voor verschillende aandoeningen. Ben je geen keukenprinses, dan kan je gember ook gebruiken voor het zetten van een heerlijk kopje gemberthee.

Dat je een gemberplant niet kunt kopen, betekent niet dat je zelf één kunt kweken, binnen in huis. Sterker zelfs, een gemberplant kweken is makkelijker dan je denkt. We hebben een handleiding gemaakt met alle benodigdheden en vier eenvoudige stappen voor het kweken van je enige echte eigen gemberplant!

Wat heb je nodig?

  • Verse biologische gember met veel knobbeltjes;
  • Brede pot of bak;
  • Mes;
  • Potgrond;
  • Water.

1. Gember uitzoeken

De eerste stap is op zoek gaan naar een geschikt stuk gember. Deze vind je gewoon in de supermarkt. Het beste is om biologische gember te nemen, omdat deze over het algemeen veel beter ontkiemen. Dat is essentieel voor het succesvol kweken van een gemberplant. Neem een dik stuk gember zonder al teveel ribbels, maar wel met veel knobbeltjes. Deze knobbels kan je vergelijken met de knobbels die je ook op aardappelen aantreft.

Gemberplant kweken - stap 1

2. Gember snijden

Als je een groot stuk gember hebt, dan kan je die ook in meerdere stukken snijden, zodat je meerdere gemberplanten kunt kweken. Let op dat elk stuk minimaal 2,5 breed is en meerdere knobbels heeft. Deze stukken kunnen allemaal uitgroeien tot een aparte gemberplant. Gebruik een ontsmet mes om het stuk gember te snijden.

Leg ze daarna een aantal dagen op een droge plek, waar ze kunnen herstellen. Je zult zien dat er een beschermd laagje zal groeien over de open gesneden vlakken. Hierdoor zal de kans op infectie een stuk minder zijn.

Gemberplant kweken - stap 2

3. Weken in water

Voordat je daadwerkelijk begint met kweken, is het aan te raden om het stuk gember in warm water te weken. Zet het stuk gember volledig onder water, en laat het een nacht staan. Op deze manier wordt het groeien beter gestimuleerd.

Gemberplant kweken - stap 3

4. Brede bak

Normaal gesproken bij het kweken en stekken van planten, neem je een vaas of een pot. Bij het kweken van een gemberplant is het belangrijk dat pot breed genoeg is. Je zou ook een ondiepe brede bak (bijvoorbeeld een tupperware bak) kunnen gebruiken. Gemberwortels groeien namelijk horizontaal en niet verticaal.

Gemberplant kweken - stap 4

5. Potgrond

Vul de pot of bak met een laag potgrond. Heb je meerdere stukken, zorgt er dan voor dat elk stuk 20 centimeter ruimte heeft. Leg ze dus niet te dicht op elkaar. Leg het stuk gember daarbovenop met de knobbels naar boven, en bedek vervolgens de hele gember met grond totdat de gemberwortel volledig bedekt is. Op die manier kan de gemberplant makkelijk naar boven groeien.

Gemberplant kweken - stap 5

6. Water geven

Plaats de pot op een plek die warm blijft en niet veel fel licht krijgt. De gemberplant heeft niet veel water nodig. Geef wel dagelijks water, maar niet te veel. Het belangrijkste is dat de grond vochtig wordt gehouden.

Gemberplant kweken - stap 6

7. Wachten en geduld hebben

Hoewel het niet veel arbeid kost om een gemberplant te kweken, heb je wel heel veel geduld nodig. Na ongeveer vier weken zal er een plantje ontstaan, dat boven de grond uitsteekt.

Gemberplant kweken - stap 7

Vanaf dit moment wordt het leuk, want je kunt namelijk het hele groeiproces zien. Na ongeveer tien weken kan de gemberplant 50 – 60 centimeter worden.

Gemberplant kweken - stap 8

Je gember is klaar om te oogsten na de bloei, wanneer de bladeren zijn opgedroogd en beginnen te vallen. Het is mogelijk om kleine delen van de gember per keer te oogsten, door voorzichtig de uiteinden van de gemberwortel op te graven en een klein deel van de wortelstok af te snijden om te gebruiken, en vervolgens de rest opnieuw te planten.

Als je klaar bent om de hele plant te oogsten, graaf je hem voorzichtig op en controleer je of de wortels goed ontwikkeld zijn. De plant zelf moet ook goed gedefinieerd zijn voor het oogsten. Het kan verleidelijk zijn om vroeg te oogsten, maar geduld is erg belangrijk.

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam