Huis inrichting

Voorkom Legionella met deze tips voor in huis


Legionella, je hebt er vast weleens over gehoord. Maar wat is het eigenlijk, en nog belangrijker, wat je er thuis aan doen om het te voorkomen?

Wat is Legionella?

Legionella is een bacterie, die voor een acute infectie van de luchtweken kan veroorzaken. Als je geluk hebt word je er niet ziek van, maar in heel veel gevallen wordt je heel ziek. Er zijn twee bekende ziektebeelden bij Legionella. De ‘lichte’ vorm wordt je een beetje grieperig, ook wel legionellagriep of pontiac fever genoemd. Dit gaat vanzelf wel weer over en zal hoogstens een paar dagen duren. Maar als je pech hebt, dan kan je ernstige longontsteking krijgen. Dan wordt er gesproken over een veteranenziekte of legionellalongonsteking. Hoewel de kans kleiner is dat je de infectie kan oplopen als je jonger bent dan 40 jaar, kan in principe iedereen besmet raken.

Bij vatbare ruimtes zoals in ziekenhuizen, verpleeghuizen en hotels, worden er vaak gesproken over een Legionella beheersplan ter preventie van Legionella. Thuis is dat niet nodig, maar je kunt het wel op andere manieren beperken:
– Gebruik zowel warm als koud water minimaal wekelijks. Als je op vakantie bent geweest, spoel dan direct na terugkeer even alle kranen en douchen om het water te verversen.
– Heb je een tuinslang of bijvoorbeeld een hoge drukspuit? Zorg er dan voor dat je alles goed leeg laat lopen na gebruik. Regelmatige reiniging is ook verstandig.
– Ontkalk de douche regelmatig.
– Gebruik je luchtbevochtigers in huis? Gebruik bij voorkeur gekookt en afgekookt water. Daarbij is het verstandig om het regelmatig te reinigen en te ontkalken. Ook het water dien je minimaal eens in de week te verversen.

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam