Huis inrichting

Troffelvloeren: alles wat je moet weten!


Ben je op zoek naar een duurzame, naadloze vloer die tegen een stootje kan? Overweeg dan eens een troffelvloer! In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over troffelvloeren, van de eigenschappen en voordelen tot de verschillende toepassingsmogelijkheden en onderhoudstips. Lees verder en ontdek of een troffelvloer ook iets voor jou is!

In deze mooie keuken met houten keukenkasten in een monumentaal pand is er gekozen voor een mooie lichte Unica troffelvloer Bron: Unicavloeren.nl

In deze mooie keuken met houten keukenkasten in een monumentaal pand is er gekozen voor een mooie lichte Unica troffelvloer Bron: Unicavloeren.nl

Troffelvloeren zijn ontstaan in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw in de Verenigde Staten. Ze werden oorspronkelijk ontwikkeld als een sterke en duurzame vloerafwerking voor industriële omgevingen, zoals fabrieken en magazijnen. In de loop der jaren is de populariteit van troffelvloeren toegenomen, en worden ze nu ook veel gebruikt in commerciële en residentiële toepassingen.

In de beginjaren werden troffelvloeren voornamelijk gemaakt van cement en kwartszand, met als nadeel dat deze vloeren gevoelig waren voor barsten en scheuren. Later werd ontdekt dat het gebruik van epoxy- of polyurethaanharsen een betere hechting en duurzaamheid opleverde, waardoor troffelvloeren veel sterker en slijtvaster werden.

Sindsdien zijn troffelvloeren voortdurend verbeterd en verfijnd, en worden ze nu beschouwd als een van de meest veelzijdige en duurzame vloerafwerkingen op de markt.

Lichtgrijze Unica troffelvloer in de woonkamer - Bron: Unicavloeren.nl

Lichtgrijze Unica troffelvloer in de woonkamer – Bron: Unicavloeren.nl

Wat zijn troffelvloeren?

Een troffelvloer is een soort naadloze vloerafwerking die bestaat uit een mix van kwartszand en epoxy- of polyurethaanharsen. Het mengsel wordt met een speciale spaan of troffel aangebracht op de ondervloer, waardoor een gladde, sterke en duurzame afwerking ontstaat. Troffelvloeren zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen, waardoor ze zeer veelzijdig zijn en kunnen worden aangepast aan verschillende toepassingen en ontwerpen.

Troffelvloeren hebben geen voegen of naden, waardoor ze een strak en naadloos oppervlak creëren. Door de combinatie van kwartszand en harsen zijn troffelvloeren zeer sterk en duurzaam, en bestand tegen krassen, slijtage en chemicaliën. Troffelvloeren zijn gemakkelijk schoon te maken en te desinfecteren, waardoor ze zeer geschikt zijn voor omgevingen waar hygiëne belangrijk is, zoals de voedingsmiddelenindustrie of gezondheidszorg. Bovendien zijn troffelvloeren slipvast, waardoor ze veilig zijn voor gebruik in natte of gladde omgevingen. Een ander belangrijk detail, is dat deze vloeren van nature een geluiddempende en isolerende werking, wat zorgt voor een comfortabele en stille omgeving.

Donkere Unica troffelvloer in de keuken - Bron: Unicavloeren.nl

Donkere Unica troffelvloer in de keuken – Bron: Unicavloeren.nl

Materialen en samenstelling

Troffelvloeren worden gemaakt van een mix van verschillende materialen, zoals kwartszand, marmerzand, epoxy of polyurethaan hars, pigmenten en verharders. De exacte samenstelling van troffelvloeren kan variëren, afhankelijk van de specifieke toepassing en de gewenste eigenschappen. De keuze van de materialen en de samenstelling is dus van groot belang voor het eindresultaat van de vloer.

Installatie- en constructiemethoden

De installatie van troffelvloeren vereist vakmanschap en kennis van de verschillende technieken. Het aanbrengen van een troffelvloer gebeurt in verschillende lagen, waarbij de dikte en het aantal lagen afhangen van de toepassing en de gewenste eigenschappen van de vloer. Het proces begint met het voorbereiden van de ondergrond door deze grondig te reinigen en voor te bereiden. Vervolgens wordt de eerste laag van de troffelvloer aangebracht, bestaande uit de mix van materialen. Deze laag wordt vervolgens geëgaliseerd en uitgehard voordat de volgende laag wordt aangebracht.

Afwerkingsmogelijkheden en kleuren

Troffelvloeren kunnen worden afgewerkt met verschillende materialen, afhankelijk van de toepassing en de gewenste uitstraling van de vloer. Zo kunnen troffelvloeren worden afgewerkt met een transparante lak of een matte of glanzende sealer. Ook is het mogelijk om troffelvloeren in verschillende kleuren te maken, door gebruik te maken van pigmenten die aan de mix worden toegevoegd. Hierdoor is er veel keuze in kleuren en afwerkingsmogelijkheden, waardoor troffelvloeren perfect kunnen worden afgestemd op de gewenste uitstraling en toepassing.

Bij het kiezen van een troffelvloer zijn er verschillende overwegingen die je moet maken. Ten eerste moet je bedenken welke ruimte je wilt bekleden en wat het beoogde doel van die ruimte is. Voor een keuken, bijvoorbeeld, wil je misschien een meer slipbestendige afwerking kiezen dan voor een woonkamer. Daarnaast moet je overwegen welke afwerking je wilt, bijvoorbeeld een matte of glanzende afwerking, en welke kleur je wilt.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de duurzaamheid van de vloer, evenals met de vereiste onderhoud en reiniging. Sommige afwerkingen zijn duurzamer dan andere, en sommige afwerkingen hebben meer of minder onderhoud nodig dan andere.

De Stone island troffelvloer van DRT vloeren - Bron: Drtgietvloeren.nl

De Stone island troffelvloer van DRT vloeren – Bron: Drtgietvloeren.nl

Wat zijn de kosten voor een troffelvloer?

De totale kosten van een troffelvloer zijn afhankelijk van verschillende factoren. De grootte van het oppervlak is de meest voor de hand liggende factor die van invloed is op de kosten, omdat de hoeveelheid materiaal en arbeid die nodig is om de vloer te installeren evenredig is met de grootte van het oppervlak. Andere factoren die van invloed kunnen zijn op de kosten zijn onder meer de gewenste afwerking, de locatie van de installatie en eventuele extra voorbereidende werkzaamheden die nodig zijn voordat de vloer kan worden gelegd.

Over het algemeen kost een troffelvloer tussen de €50 en €100 per vierkante meter. Dit is uiteraard afhankelijk van de hierboven genoemde factoren en kan in sommige gevallen oplopen tot meer dan €100 per vierkante meter.

Voordelen

Hieronder hebben we alle voordelen voor toffelvloeren op een rijtje gezet:

Duurzaamheid en sterkte

Troffelvloeren zijn uiterst duurzaam en sterk. De vloer is gemaakt van verschillende lagen, waardoor deze zeer slijtvast is en bestand is tegen zware belasting. Daarom worden troffelvloeren vaak gebruikt in industriële omgevingen en andere plaatsen waar veel gelopen of gereden wordt. Ook zijn ze bestand tegen chemicaliën en oliën, waardoor ze geschikt zijn voor toepassingen in bijvoorbeeld fabrieken, laboratoria en garages.

Hygiëne en veiligheid

Een ander voordeel van troffelvloeren is dat ze zeer hygiënisch zijn. Doordat de vloer naadloos is, kunnen er geen vuil en bacteriën in kieren en naden blijven zitten. Daarnaast zijn troffelvloeren gemakkelijk te reinigen, waardoor ze geschikt zijn voor omgevingen waar hygiëne van groot belang is, zoals ziekenhuizen en horecagelegenheden.

Troffelvloeren zijn ook veilig. De vloeren zijn slipbestendig en bieden goede grip, waardoor de kans op uitglijden en vallen aanzienlijk verkleind wordt. Bovendien kunnen er in de vloer waarschuwingsteksten of symbolen opgenomen worden om de veiligheid nog verder te verhogen.

Geluiddemping en isolatie

Een troffelvloer heeft van nature een goede geluiddempende werking. De vloer dempt zowel contactgeluid als luchtgeluid, wat de akoestiek in een ruimte ten goede komt. Daarnaast kan een troffelvloer voorzien worden van extra geluiddempende lagen om nog betere geluidsisolatie te bereiken. Dit is bijvoorbeeld handig in gebouwen met meerdere verdiepingen, waarbij geluidsoverlast van boven- of onderburen voorkomen moet worden.

Ook wat betreft isolatie biedt een troffelvloer voordelen. De vloer heeft van nature een isolerende werking, wat betekent dat warmte beter vastgehouden wordt. Dit is vooral handig in gebouwen waar de vloerverwarming als hoofdverwarming wordt gebruikt.

Esthetiek en design

Naast de praktische voordelen van troffelvloeren, bieden ze ook veel mogelijkheden op het gebied van esthetiek en design. De vloer kan in verschillende kleuren en afwerkingen geleverd worden, waardoor deze volledig op de smaak van de klant afgestemd kan worden. Zo zijn er bijvoorbeeld troffelvloeren met een metallic of glittereffect, waardoor de vloer een luxe uitstraling krijgt.

Hier is de Stone Island troffelvloer van DRT vloeren te zien in een moderne keuken - Bron: Drtgietvloeren.nl

Hier is de Stone Island troffelvloer van DRT vloeren te zien in een moderne keuken – Bron: Drtgietvloeren.nl

Nadelen

Ondanks de vele voordelen van troffelvloeren, zijn er ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden bij het overwegen van deze vloersoort. Hieronder worden enkele van de belangrijkste nadelen besproken.

Kosten

Troffelvloeren zijn over het algemeen duurder dan veel andere soorten vloeren. Dit komt deels door de gebruikte materialen, maar ook door het arbeidsintensieve proces van het aanbrengen van de vloer. Voor mensen met een beperkt budget kan dit een belemmering vormen.

Gladheid

Troffelvloeren kunnen, vooral wanneer ze nat zijn, glad worden. Dit kan gevaarlijk zijn, vooral in ruimtes waarin water wordt gebruikt, zoals badkamers en keukens. Het is belangrijk om antislip maatregelen te nemen, bijvoorbeeld door het gebruik van een antislip coating of speciale antislipkorrels.

Gevoeligheid voor krassen

Hoewel troffelvloeren sterk zijn en goed tegen slijtage kunnen, zijn ze relatief gevoelig voor krassen en beschadigingen. Dit kan vooral een probleem zijn in ruimtes waarin veel wordt geschoven met meubels, zoals bijvoorbeeld in een kantoor of een winkel.

Installatieproces

Het aanbrengen van een troffelvloer is een specialistisch proces dat vaak door ervaren professionals moet worden uitgevoerd. Dit betekent dat de installatiekosten hoog kunnen zijn en dat er mogelijk beperkte keuzemogelijkheden zijn wat betreft de planning van de installatie.

Lange droogtijd

Na het aanbrengen van de troffelvloer moet deze doorgaans enkele dagen drogen voordat de vloer kan worden belopen. Dit kan betekenen dat je enkele dagen niet kunt werken in de betreffende ruimte, wat lastig kan zijn als de ruimte bijvoorbeeld als werkruimte wordt gebruikt.

Voor deze hele verdieping is er gekozen voor de donkere troffelvloer van Unica vloeren - Bron: Unicavloeren.nl

Voor deze hele verdieping is er gekozen voor de donkere troffelvloer van Unica vloeren – Bron: Unicavloeren.nl

Waar voor is een een troffelvloer geschikt?

Troffelvloeren zijn niet alleen populair vanwege hun duurzaamheid en sterkte, maar ook vanwege hun veelzijdigheid en brede toepassingsmogelijkheden. Door hun unieke eigenschappen kunnen troffelvloeren in verschillende omgevingen en toepassingen worden gebruikt. In dit deel van het artikel gaan we dieper in op de verschillende toepassingsmogelijkheden van troffelvloeren, waarbij we de focus leggen op industriële, commerciële, residentiële en buiten- en natte ruimten.

Industriële toepassingen

Troffelvloeren worden vaak gebruikt in de industrie vanwege hun duurzaamheid, sterkte en bestandheid tegen chemicaliën. Ze worden vaak toegepast in fabrieken, werkplaatsen en magazijnen. Deze vloeren zijn bestand tegen zware machines, chemische stoffen, oliën en vetten, waardoor ze ideaal zijn voor industriële toepassingen. Troffelvloeren kunnen ook antistatisch worden gemaakt, waardoor ze geschikt zijn voor toepassingen in de elektronica-industrie.

Commerciële ruimtes

Ook in commerciële ruimtes zoals kantoren, winkels, restaurants en showrooms zijn troffelvloeren een populaire keuze. Troffelvloeren zijn namelijk niet alleen sterk en duurzaam, maar ook zeer hygiënisch en gemakkelijk te onderhouden. Bovendien zijn troffelvloeren verkrijgbaar in diverse kleuren en afwerkingen, waardoor ze kunnen bijdragen aan een aantrekkelijke uitstraling van commerciële ruimtes.

Woningen

Hoewel troffelvloeren voornamelijk worden gebruikt in industriële en commerciële toepassingen, kunnen ze ook in woningen worden toegepast. Met name in moderne interieurs waarbij een strakke en naadloze vloer gewenst is, kan een troffelvloer een goede keuze zijn. Ook in woningen waarbij een hoge mate van hygiëne gewenst is, zoals in de badkamer of keuken, kan een troffelvloer uitkomst bieden.

Buiten- en natte ruimten

Troffelvloeren kunnen ook buiten en in natte ruimten worden toegepast, mits ze de juiste afwerking en behandeling hebben ondergaan. Een troffelvloer kan bijvoorbeeld worden voorzien van een speciale coating die ervoor zorgt dat de vloer bestand is tegen water en vuil. Hierdoor zijn troffelvloeren geschikt voor toepassingen in bijvoorbeeld zwembaden, sauna’s en doucheruimtes. Ook voor buitenruimtes zoals terrassen en balkons zijn troffelvloeren een geschikte keuze vanwege hun duurzaamheid en weersbestendigheid.

Onderhoud en reiniging van troffelvloeren

Troffelvloeren zijn een duurzame en hygiënische keuze voor veel toepassingen, maar het is belangrijk om te weten hoe je ze moet onderhouden om ervoor te zorgen dat ze hun kwaliteit behouden. In dit deel van het artikel gaan we dieper in op het onderhoud en de reiniging van troffelvloeren, inclusief algemene tips, periodiek onderhoud en reparaties en veelvoorkomende problemen en oplossingen. Met de juiste zorg en aandacht kan een troffelvloer vele jaren meegaan en er als nieuw blijven uitzien.

Algemene reinigings- en onderhoudstips

Een van de grootste voordelen van troffelvloeren is dat ze relatief weinig onderhoud vergen. Het is echter wel belangrijk om ze regelmatig schoon te maken om ervoor te zorgen dat ze er op hun best uitzien en zo lang mogelijk meegaan. Hieronder staan enkele algemene tips voor het reinigen en onderhouden van troffelvloeren:

  • Veeg of stofzuig de vloer regelmatig om los vuil en stof te verwijderen.
  • Dweil de vloer wekelijks met een milde, neutrale reiniger en warm water.
  • Vermijd schurende reinigingsmiddelen, schuursponsjes en stalen borstels, omdat deze krassen en beschadigingen kunnen veroorzaken.
  • Als er vloeistoffen op de vloer worden gemorst, veeg deze dan zo snel mogelijk op om te voorkomen dat ze in de vloer trekken.
  • Gebruik geen agressieve chemicaliën, zoals bleekmiddel of ammoniak, op de vloer.

Periodiek onderhoud en reparatie

Af en toe is het nodig om wat extra aandacht te besteden aan de troffelvloer om deze in goede staat te houden. Hieronder vind je enkele tips voor periodiek onderhoud en reparatie:

  • Controleer regelmatig de vloer op beschadigingen, krassen of scheuren.
  • Als er kleine beschadigingen zijn, zoals putjes of krasjes, kun je deze vaak zelf herstellen met behulp van een speciale reparatiekit.
  • Als er grote beschadigingen of scheuren zijn, is het raadzaam om een professionele reparateur in te schakelen.
  • Laat de vloer af en toe (bijvoorbeeld eens in de paar jaar) professioneel reinigen en opnieuw coaten om de levensduur te verlengen.

Veelvoorkomende problemen en oplossingen

Sommige problemen kunnen voorkomen bij troffelvloeren. Hieronder vind je enkele veelvoorkomende problemen en oplossingen:

  • Vlekken: Als er vlekken op de vloer zijn, kun je deze proberen te verwijderen door de vloer te dweilen met een mild reinigingsmiddel en warm water. Als dit niet werkt, kan een professionele reiniger helpen.
  • Verkleuring: Troffelvloeren kunnen na verloop van tijd verkleuren. Dit kan worden veroorzaakt door blootstelling aan zonlicht, chemicaliën of andere factoren. Als de vloer is verkleurd, kun je overwegen om deze opnieuw te coaten om de oorspronkelijke kleur terug te krijgen.
  • Scheuren: Als de vloer scheuren vertoont, is het raadzaam om een professional in te schakelen om deze te repareren. Als de scheuren te groot zijn, kan het nodig zijn om een deel van de vloer te vervangen.
Een grote collegezaal met een rode Unica troffelvloer - Bron: Unicavloeren.nl

Een grote collegezaal met een rode Unica troffelvloer – Bron: Unicavloeren.nl

Wat voor soort vloeren zijn vergelijkbaar?

  • Epoxyvloeren: Deze vloeren lijken erg op troffelvloeren en worden vaak verward met elkaar. Beide zijn naadloze vloersystemen die bestaan uit een combinatie van een bindmiddel en vulstoffen. Epoxyvloeren zijn echter harder en minder elastisch dan troffelvloeren.
  • Gietvloeren: Ook gietvloeren lijken op troffelvloeren en zijn net als troffelvloeren naadloos en slijtvast. Gietvloeren zijn echter dunner dan troffelvloeren en kunnen daardoor minder goed tegen mechanische belasting.
  • Cementgebonden vloeren: Deze vloeren worden gemaakt van cement, zand en water. Ze zijn vergelijkbaar met troffelvloeren in termen van sterkte en duurzaamheid, maar zijn minder geschikt voor natte omgevingen omdat ze poreus zijn en daardoor sneller vocht opnemen.
  • PVC vloeren: PVC vloeren zijn niet naadloos, maar kunnen er wel uitzien als een naadloze vloer. PVC-vloeren zijn echter minder slijtvast en minder duurzaam dan troffelvloeren.

Waar kan je terecht voor een troffelvloer?

Wil jij een troffelvloer laten leggen in jouw winkel, fabriek, garage, kantoor of woning? Hieronder vind je verschillende Nederlandse bedrijven die je hierbij kunnen helpen.

  • Coatingvloer.nl – Coatingvloer.nl is een in Amsterdam gevestigd bedrijf dat zich richt op het aanbrengen van verschillende soorten naadloze vloeren, waaronder troffelvloeren. Het bedrijf heeft goede reviews ontvangen van klanten en heeft een showroom in Amsterdam waar u terecht kunt om verschillende soorten vloeren te bekijken.
  • DRT Vloeren – DRT Vloeren is gevestigd in Lelystad en heeft ruime ervaring in het leggen van troffelvloeren voor zowel particuliere als zakelijke klanten. Het bedrijf heeft goede reviews ontvangen van klanten en u kunt de vloeren bekijken in hun showroom in Lelystad.
  • Coat-IT Kunststofvloeren B.V. – Coat-it uit Capelle a/d IJssel levert al sinds 2001 een grote diversiteit aan kunststof en cementgebonden vloeren, waaronder gietvloeren, beton cire en troffelvloeren.
  • Unica vloeren – De showroom van Unica vloeren is gevertigd in Oud-Beijerland, waar je al hun kunststofvloeren kunt ervaren en met eigen voeten kunt voelen.

Bekijk ook:
Terrazzo vloer
Marmoleum vloeren

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam