Planten, Tuininspiratie

Avocadoboom


Ben jij een liefhebber van avocado’s? En zou jij graag een avocadoboom of avocadoplant binnen in huis of buiten in de tuin laten groeien? Dat komt goed uit, want op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt om te kunnen genieten van je eigen avocadoboom. Kijk snel verder!

avocadoboom

Avocado’s zijn erg populair, en wij begrijpen wel waarom! Ze zijn niet alleen super lekker – je kunt ze ook op heel veel verschillende manieren opeten. Snijd een avacado in stukken en maak je eigen avocadotoast, maal het fijn en smeer het op je brood of eet het direct uit de schil met een lepel. En avocado’s zijn natuurlijk ook hét ingrediënt van guacamole. Avocado’s zijn bovendien mega gezond, dankzij het hoge gehalte aan onverzadigde vetten. Kortom, we kunnen niet meer om avocado’s heen.

Je kunt avocado’s kopen in de supermarkt of bij de groenteboer, maar hoe leuk zou het zijn als je jouw eigen avocadoboom hebt, waar je verse avocado’s uit kunt plukken? Juist, super leuk!

avocadoboom verse avocados

Avocadoboom in de tuin

Het kweken van een avocadoboom in de Nederlandse tuin kan een spannend en uitdagend project zijn. Hoewel het Nederlandse klimaat niet ideaal is voor het kweken van avocadobomen, die van nature groeien in Midden- en Zuid-Amerika, is het zeker niet onmogelijk. Met de juiste zorg, aandacht en bescherming kan een avocadoboom in Nederland toch gedijen.

Om te beginnen is het belangrijk om te kiezen voor een winterharde avocadovariëteit, zoals de ‘Mexicola’ of ‘Bacon’, die beter bestand zijn tegen kou en vorst. Zorg ervoor dat je een plek in je tuin kiest die beschut is tegen harde wind en zoveel mogelijk zonlicht krijgt, aangezien avocadobomen veel zon nodig hebben om goed te groeien en vrucht te dragen.

Omdat avocadobomen gevoelig zijn voor vorst, is het cruciaal om je boom tijdens de koudste maanden te beschermen. Dit kan door de stam en takken in te pakken met isolatiemateriaal of door de boom te omringen met een tijdelijke kas of windscherm. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en voeg compost of organisch materiaal toe om de bodem te verbeteren.

In Nederland kan het een uitdaging zijn om een avocadoboom buiten te laten overwinteren. Als alternatief kun je overwegen om je avocadoboom in een grote pot te kweken, zodat je deze tijdens de wintermaanden naar binnen kunt verplaatsen. Plaats de pot op een lichte, beschutte plek waar de temperatuur niet onder de 7°C daalt.

Wil je een avocadooboom in de tuin laten groeien? Onderstaande tips zullen je helpen om dit op de juiste manier te laten doen:

  • Kies een zonnige plek met goed doorlatende grond. Berg de grond op om de drainage te verbeteren, indien nodig.
  • Graaf het plantgat twee keer zo breed en even diep als de kluit. Haal de struik uit de container, plaag de wortels voorzichtig en snij eventuele omcirkelde of verwarde wortels weg.
  • Plaats de avocadoboom in het gat en vul het, zachtjes verstevigend. Goed water geven. Mulch rond de basis met organische mulch zoals suikerriet of erwtenstro, en houd het uit de buurt van de stam.
  • Voer in het voor- en najaar een volledige meststof.
  • Naarmate de boom groeit, moet je de hoeveelheid kunstmest elk jaar verhogen om aan zijn behoeften te voldoen. Zorg ervoor dat de boom veel water krijgt tijdens de heetste maanden van het jaar. Geef eenmaal per week een diepe watergift in plaats van om de dag ondiep.
  • Zoek om te oogsten naar licht verschrompeld fruit met een dof uiterlijk. Als je het niet zeker weet, kies er dan een paar en laat ze binnen rijpen. Als ze binnen 7-14 dagen rijpen, zijn ze klaar om geplukt te worden!

Het kweken van een avocadoboom in Nederland vereist geduld en toewijding, maar het resultaat is het waard. Hoewel de opbrengst wellicht niet zo groot is als in warmere klimaten, zul je nog steeds kunnen genieten van het unieke en exotische karakter van je avocadoboom. Bovendien biedt het hebben van een avocadoboom in je tuin een unieke kans om je steentje bij te dragen aan een duurzamere en milieuvriendelijkere levensstijl.

avocadoboom in tuin

Avocadoboom in een pot

Het kweken van een avocadoboom in een pot is een uitstekend alternatief voor tuiniers in Nederland die hun boom willen beschermen tegen het koude klimaat en de uitdagingen die de wintermaanden met zich meebrengen. Door je avocadoboom in een pot te kweken, geniet je van meer flexibiliteit en controle over de groeiomstandigheden van de boom, waardoor deze beter kan gedijen en vrucht dragen.

  • Potkeuze: Kies een grote, diepe pot met een diameter van minstens 45-60 cm om voldoende ruimte te bieden voor de groei van de wortels. Zorg ervoor dat de pot gemaakt is van een vorstbestendig materiaal, zoals keramiek of kunststof, en dat er voldoende afvoergaten zijn om overtollig water af te voeren en wortelrot te voorkomen.
  • Potgrond en bemesting: Gebruik een hoogwaardige potgrond die licht en goed doorlatend is, zoals een mix van gelijke delen potgrond, perliet en grof zand. Voeg compost of organisch materiaal toe om de voedingswaarde van de grond te verbeteren. Bemest de avocadoboom tijdens het groeiseizoen regelmatig met een uitgebalanceerde meststof, zoals een 10-10-10-formule, om een gezonde groei te bevorderen.
  • Watergift: Avocadobomen hebben regelmatig water nodig, maar het is belangrijk om te voorkomen dat de wortels te lang in water staan. Geef je avocadoboom in een pot diep en grondig water, en laat de bovenste paar centimeter van de grond uitdrogen voordat je opnieuw water geeft. Verminder de watergift in de wintermaanden om wortelrot te voorkomen.
  • Standplaats en licht: Plaats de pot op een zonnige, beschutte plek in je tuin of op je terras. Avocadobomen hebben minstens 6-8 uur direct zonlicht per dag nodig om goed te groeien en vrucht te dragen. Als je de boom tijdens de wintermaanden naar binnen verplaatst, zet hem dan op een plek met veel natuurlijk licht, zoals een serre of een raam op het zuiden, en zorg ervoor dat de temperatuur niet onder de 7°C daalt.
  • Snoeien en vormgeving: Om de grootte en vorm van je avocadoboom in een pot te beheersen, is regelmatig snoeien noodzakelijk. Snoei de boom tijdens de lente of vroege zomer om de groei in toom te houden en een sterke, goed vertakte structuur te bevorderen. Verwijder dode, zieke of kruisende takken om een goede luchtcirculatie en lichtpenetratie te waarborgen.

Het kweken van een avocadoboom in een pot in Nederland is een lonende en haalbare onderneming voor tuinliefhebbers die graag een exotische toevoeging aan hun tuin of terras willen. Hoewel het kweken van een avocadoboom in een pot extra zorg en aandacht vereist, zal de voldoening van het telen van je eigen avocado’s en het genieten van de unieke esthetische waarde van deze bijzondere boom de inspanningen meer dan waard zijn. Bovendien draagt het kweken van je eigen avocadoboom bij aan een meer duurzame en milieuvriendelijke levensstijl, terwijl je tegelijkertijd je tuin omtovert tot een tropisch toevluchtsoord.

avocadoboom in pot

Avocadoboom binnen in huis

Het kweken van een avocadoboom binnenshuis is een geweldige manier om een vleugje tropische sfeer aan je interieur toe te voegen en tegelijkertijd te genieten van de voordelen van deze prachtige plant. Door een avocadoboom binnenshuis te kweken, bied je de boom bescherming tegen de kou en andere uitdagingen van het Nederlandse klimaat, waardoor hij beter kan gedijen en vrucht dragen.

  1. Kies de juiste variëteit: Sommige avocadovariëteiten zijn beter geschikt om binnenshuis te kweken vanwege hun kleinere formaat en compactere groei. De ‘Wurtz’ (ook bekend als ‘Little Cado’) en de ‘Gwen’ zijn twee dwergvariëteiten die ideaal zijn voor het kweken in een pot en beperkte ruimtes.
  2. Verzorging en onderhoud: Net als bij het kweken van een avocadoboom in een pot buiten, is het belangrijk om een goed doorlatende potgrond te gebruiken, de boom regelmatig water te geven en de grond te bemesten met een uitgebalanceerde meststof. Zorg er ook voor dat je de boom regelmatig snoeit om zijn grootte en vorm onder controle te houden, en een sterke, goed vertakte structuur te bevorderen.
  3. Licht en temperatuur: Avocadobomen hebben veel licht nodig om goed te groeien en vrucht te dragen. Zorg ervoor dat je je avocadoboom op een zonnige plek plaatst, zoals bij een groot raam op het zuiden, waar hij minstens 6-8 uur direct zonlicht per dag krijgt. Een groeilamp kan ook worden gebruikt om ervoor te zorgen dat de boom voldoende licht krijgt, vooral tijdens de donkere wintermaanden. Houd de temperatuur in de ruimte tussen 15°C en 25°C voor optimale groei.
  4. Luchtvochtigheid: Avocadobomen gedijen het beste bij een hoge luchtvochtigheid. Binnenshuis kan de luchtvochtigheid lager zijn, vooral tijdens de wintermaanden wanneer de verwarming aanstaat. Om de luchtvochtigheid rond je avocadoboom te verhogen, plaats je een luchtbevochtiger in de buurt van de plant, zet je de pot op een met water gevulde schaal met kiezelstenen, of besproei je regelmatig de bladeren met water.
  5. Bestuiving: Binnenshuis gekweekte avocadobomen hebben mogelijk hulp nodig bij de bestuiving om vrucht te dragen. Gebruik een zachte kwast of wattenstaafje om voorzichtig het stuifmeel van de ene bloem naar de andere te verplaatsen, waardoor de kans op vruchtzetting toeneemt.

Het kweken van een avocadoboom binnenshuis in Nederland is een lonend en haalbaar project voor liefhebbers van exotische planten en diegenen die hun interieur een unieke uitstraling willen geven. Verwacht echter geen verse avocado’s bij het kweken van avocadobomen in een pot binnen in huis. Avocadobomen hebben koele nachten nodig om bloei en vruchtvorming te forceren. Het kan ook tot tien jaar duren voordat ze in de vruchtbare fase komen. Als er wel avocado’s aan de boom groeien, is de smaak vaak niet zo goed.

avocadoboom binnen in huis

Avocadoboom kopen

Als je een avocadoboom of avocadoplant wilt in huis of buiten in de tuin, dan is het makkelijkst om er één te kopen. Avocado’s groeien meestal in tropische en subtropische klimaten, maar ze kunnen ook worden gekweekt in beschutte gematigde klimaten en beschermde koele gebieden. Check de planttag en kies het juiste ras voor jouw standplaats. ‘Bacon’ is koude tolerant, terwijl ‘Wurtz’ beter presteert in warmere gebieden. Verschillende Avocado-variëteiten hebben verschillende bloeigewoonten en zijn onderverdeeld in twee groepen: A en B. Om de bestuiving te maximaliseren, kun je het beste zowel een A- als een B-type kweken. Type A-variëteiten zijn onder meer ‘Haas’, ‘Pinkerton’, ‘Reed’, ‘Rincon’ en ‘Wurtz’. Type B-variëteiten omvatten ‘Bacon’, ‘Edraanol’ en ‘Fuerte’.

Het is echter soms best een uitdaging om te vinden waar je een avocadoboom kunt kopen. Maar geen nood, want wij hebben meerdere verkooppunten voor je gevonden:

avocadoboom kopen

Avocadopit laten ontkiemen

Omdat het een uitdaging is om een avocadoboom te kopen, kan het ook een leuk idee zijn om een avocadopit te laten ontkiemen. Dit fascinerende proces omvat het gebruik van een pit uit een rijpe avocado, die met behulp van enkele eenvoudige hulpmiddelen en geduld zal uitgroeien tot een jonge plant. Zou je dit willen? Lees dan onze uitgebreide stap voor stap handleiding: Avocado pit groeien

Verzorging

Avocado’s groeien het beste in tropische en subtropische klimaten, maar ze zullen ook groeien in warme en koele gebieden, mits er bescherming is tegen vorst. Eenmaal gevestigd, zullen volwassen bomen korte vorstperiodes verdragen (tot -4°C). Plant in de volle zon en bescherm tegen harde wind. Hieronder zie je meer tips over de verzorging van jouw avocadoboom:

  • Grond – Plant een avocadoboom in goed doorlatende grond, verrijkt met veel organisch materiaal. Avocado’s zijn gevoelig voor Phytophthora Wortelrot, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond goed gedraineerd is. Overweeg om de grond voorafgaand aan het planten te verhopen om het water snel weg te laten lopen en problemen met wortelrot te verminderen. Als de grond op klei is gebaseerd, graaf dan ten minste 6-8 weken voor het planten veel organisch materiaal en gips in. Blijf de bodem verbeteren met deze bodemverbeteraars terwijl de boom groeit.
  • Ph waarde – Avocado’s geven er de voorkeur aan dat de grond iets zuurder is, met een pH van 5,5. Controleer eerst de pH van de grond en pas deze zo nodig aan. Deze bomen houden van vochtige, maar goed doorlatende grond. Controleer of de bodem waterafstotend/hydrofoob is en breng indien nodig een bodembevochtiger aan. Als je de avocadoboom in een pot plant, gebruik dan een hoogwaardige, goed doorlatende potgrond.
  • Kunstmest – Wanneer de knoppen zich beginnen te vormen, voed dan wekelijks met kunstmest. Dit is rijk aan kalium en zal een meer vruchtbare bloei en overvloedig fruit aanmoedigen. Als je de voorkeur geeft aan een biologische optie of als je niet zo regelmatig wilt voeren, probeer dan biologische gepelletiseerde plantaardige mest. Elke 6-8 weken aanbrengen.
  • Water geven – Geef het hele jaar door regelmatig water, vooral tijdens de bloei en vruchtvorming. Zorg er echter voor dat u niet te veel water geeft, omdat dit kan leiden tot problemen met wortelrot.
  • Oogsten – Zoek om te oogsten naar licht verschrompeld fruit met een dof uiterlijk. Als je het niet zeker weet, kies er dan een paar uit en laat ze binnen bij kamertemperatuur rijpen. Als het rijp is, zal het binnen 7-14 dagen rijpen zonder te verschrompelen, een romige textuur en een heerlijke smaak hebben. Na deze tijd moeten de avocado’s aan de avocadoboom klaar zijn om te oogsten.
  • Snoeien – Zodra de vruchtvorming is voltooid, snoei je de takken van de avocadoboom lichtjes terug om dode of stervende twijgen en takken te verwijderen om een open vaasvorm te behouden. Indien nodig kan een grote snoeibeurt in de herfst of winter worden uitgevoerd. Als je de avocadoboom in een pot kweekt, kun je een grote ledemaat inkorten om hem compact te houden. Voed de grond na het snoeien met kunstmest rond de basis van de boom te verspreiden. En goed water geven is ook belangrijk.

Bekijk ook:
Bonsai boom
Vijgenboom
Hertshoorn plant
Yucca plant
52 leuke tuin ideeën
Pannenkoekplant
Chinees lantaarnplantje
Gemberplant kweken

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam