Tuininspiratie

10x Inspirerende ideeën voor een lage tuinafscheiding


Ben je op zoek naar een mooie, lage tuinafscheiding voor je tuin of voortuin? In dit artikel geven we je 10 inspirerende ideeën om je te helpen bij het kiezen van de perfecte lage afscheiding.

lage tuinafscheiding

Deze composiet plantenbak van 70 x 40 x h 45 cm zijn hier verkrijgbaar.

Een mooie tuinafscheiding kan niet alleen zorgen voor privacy en bescherming, maar het kan ook dienen als een esthetisch statement voor zowel je achtertuin als je voortuin. Echter zijn er soms regels of persoonlijke voorkeuren die bepalen dat je geen hoge tuinafscheiding kunt plaatsen. Maar wees gerust, want lage tuinafscheiding kan ook heel mooi zijn. Er zijn bovendien zoveel leuke mogelijkheden, of je nou van natuurlijke tuinafscheiding houdt of kunstmatige. Om je een idee te geven van wat er allemaal mogelijk is, hebben we de beste tips en leuke ideeën verzameld, voor zowel de achtertuin als de voortuin.

We delen 10 inspirerende ideeën voor een lage tuinafscheiding, zodat jij de perfecte afscheiding kunt vinden die past bij jouw stijl en behoeften, ongeacht of het voor je achtertuin of voortuin is. Dus leun achterover, ontspan en laat je inspireren!

1. Halfhoge heggen of hagen

Japanse Hulst / Ilex Crenata Caroline Upright 30/40cm

Japanse Hulst / Ilex Crenata Caroline Upright 30/40cm – € 6,75

Halfhoge heggen of hagen van bijvoorbeeld buxus, hedera, haagbeuk of lavendel. Dit idee is perfect voor wie op zoek is naar een natuurlijke en subtiele manier om een afscheiding te creëren tussen verschillende delen van de tuin of om de voortuin te scheiden van de straat of buren. Een halfhoge heg gemaakt van bijvoorbeeld buxus of lavendel zorgt voor een mooie en groene afscheiding. Bovendien zijn deze planten relatief gemakkelijk te onderhouden en kunnen ze in verschillende vormen worden gesnoeid, waardoor je de mogelijkheid hebt om een afscheiding te creëren die past bij de stijl van jouw tuin.

Hier zijn enkele tips om de perfecte halfhoge heg te creëren:

 • Kies de juiste plant: Bepaal welke plant het beste past bij jouw stijl en behoeften. Buxus, hedera, haagbeuk lavendel zijn populaire keuzes, maar er zijn ook andere planten die je kunt overwegen, zoals bepaalde soorten grassen.
 • Plant op de juiste afstand: Zorg ervoor dat je de planten op de juiste afstand van elkaar plant om een dichte en volle heg te creëren. De afstand varieert per plant, dus doe wat onderzoek om de juiste afstand te bepalen.
 • Snoei regelmatig: Om de vorm en dichtheid van de heg te behouden, is regelmatig snoeien belangrijk. Buxus en lavendel kunnen in verschillende vormen worden gesnoeid, zoals rechthoekig, bolvormig of kegelvormig, afhankelijk van jouw voorkeur.
 • Voed de planten: Om ervoor te zorgen dat de planten gezond blijven en goed groeien, is het belangrijk om ze te voeden. Gebruik een meststof die geschikt is voor jouw plantensoort en volg de instructies op de verpakking.

Een halfhoge heg van buxus of lavendel is niet alleen een mooie en natuurlijke afscheiding, maar het zorgt ook voor een heerlijke geur in jouw tuin. Met regelmatig onderhoud en snoeiwerk, kan deze afscheiding jarenlang meegaan.

Tip: Wil je meteen genieten van de juiste hoogte? Ga op zoek naar kant en klare hagen of heggen.

2. Plantenbakken

Plantenbakken zijn niet alleen een mooie decoratieve toevoeging aan je tuin, maar kunnen ook dienen als een praktische en lage afscheiding. Je kunt plantenbakken gebruiken om verschillende hoogtes te creëren en zo een interessante, gelaagde uitstraling aan je tuin te geven. Bovendien zijn plantenbakken veelzijdig en kunnen ze worden gebruikt om allerlei soorten planten, bloemen en kruiden te kweken.

Er zijn verschillende manieren om plantenbakken te gebruiken als lage tuinafscheiding. Hieronder vind je een aantal ideeën:

 • Houten plantenbakken: Houten plantenbakken zijn een natuurlijke en rustieke optie. Je kunt ervoor kiezen om houten plantenbakken te bouwen die je langs de rand van je tuin plaatst of om grote houten plantenbakken te gebruiken als afscheiding op zich.
 • Metalen plantenbakken: Metalen plantenbakken zijn een moderne en stoere optie. Je kunt ervoor kiezen om metalen plantenbakken in een strakke lijn langs de rand van je tuin te plaatsen of om verschillende metalen plantenbakken in verschillende hoogtes te gebruiken om een gelaagde afscheiding te creëren.
 • Stapelbare plantenbakken: Stapelbare plantenbakken zijn een handige en flexibele optie. Je kunt verschillende hoogtes creëren door simpelweg meerdere bakken op elkaar te stapelen. Bovendien kun je de bakken verplaatsen en herschikken wanneer je maar wilt.
 • Verticale plantenbakken: Verticale plantenbakken zijn een ruimtebesparende optie die ook visueel interessant zijn. Je kunt verticale plantenbakken tegen een muur of schutting bevestigen en ze gebruiken als lage afscheiding.

Ongeacht welke optie je kiest, plantenbakken als lage tuinafscheiding bieden veel voordelen. Ze zijn makkelijk te onderhouden, bieden veel ruimte voor verschillende soorten planten en zijn een mooie en praktische toevoeging aan elke tuin.

3. Betonnen blokken

lage tuinafscheiding betonnen stapelblokken

Betonnen blokken kunnen worden gebruikt als lage tuinafscheiding en bieden veel mogelijkheden voor een strakke en moderne uitstraling. Betonnen blokken zijn duurzaam en gemakkelijk te onderhouden, wat ze een populaire keuze maakt voor zowel particuliere als commerciële toepassingen.

Er zijn verschillende manieren om betonnen blokken te gebruiken als lage tuinafscheiding. Hieronder vind je een aantal ideeën:

 • Gestapelde betonnen blokken: Een eenvoudige manier om betonnen blokken te gebruiken als afscheiding is door simpelweg betonnen blokken op elkaar te stapelen en ze te plaatsen langs de rand van je tuin. Je kunt verschillende hoogtes en patronen creëren door de blokken op verschillende manieren te stapelen. Bovendien kun je de blokken schilderen of bekleden met natuurlijke materialen zoals hout om ze een persoonlijk tintje te geven.
 • Betonnen blokken als zitplaatsen: Betonnen blokken kunnen ook worden gebruikt als zitplaatsen in je tuin. Door betonnen blokken te stapelen en deze te bekleden met kussens en textiel, creëer je een functionele zitruimte die er tegelijkertijd ook modern uitziet.
 • Betonnen blokken met planten: Een andere manier om betonnen blokken als lage tuinafscheiding te gebruiken, is door de blokken te vullen met aarde en planten. Dit creëert een groene afscheiding die zowel visueel aantrekkelijk als functioneel is. Door de planten in verschillende hoogtes te laten groeien, kun je ook een gelaagde afscheiding creëren.
 • Betonnen blokken met verlichting: Door betonnen blokken te voorzien van verlichting, kun je een interessante en functionele afscheiding creëren. Je kunt bijvoorbeeld kleine verlichtingsarmaturen op de blokken bevestigen of zelfs LED-strips in de groeven van de blokken plaatsen.

4. Rieten matten

Rieten matten zijn een veelgebruikt materiaal voor het creëren van een lage tuinafscheiding. Ze zijn gemaakt van natuurlijke materialen en hebben een natuurlijke uitstraling die goed past bij een groene omgeving. Bovendien zijn rieten matten relatief goedkoop en gemakkelijk te plaatsen, waardoor ze een populaire keuze zijn voor mensen die hun tuin willen omheinen zonder veel geld uit te geven of veel tijd te besteden aan installatie.

Het is belangrijk om te onthouden dat rieten matten na verloop van tijd kunnen vergaan, vooral als ze worden blootgesteld aan weersinvloeden zoals zon, wind en regen. Het regelmatig vervangen van de matten kan nodig zijn om de omheining in goede staat te houden. Overweeg je rieten matten te gebruiken voor jouw lage tuinafscheiding? Hieronder hebben we nog een aantal tips voor je op een rijtje gezet:

 • Kies voor kwaliteit: Kies voor rieten matten van goede kwaliteit, zodat je er langer plezier van hebt. Let op het materiaal en de afwerking van de matten.
 • Plaats de matten op een stevige ondergrond: Zorg ervoor dat de rieten matten op een stevige ondergrond worden geplaatst, zodat ze niet omwaaien. Je kunt de matten bijvoorbeeld bevestigen aan een houten frame.
 • Behandel de matten: Rieten matten zijn gevoelig voor weersinvloeden. Het is daarom verstandig om de matten te behandelen met een beschermende lak of beits. Dit verlengt de levensduur van de matten.
 • Onderhoud de matten: Het is belangrijk om de rieten matten regelmatig te onderhouden, vooral als ze buiten worden gebruikt. Verwijder bladeren en ander vuil en controleer regelmatig op beschadigingen.
 • Combineer met andere materialen: Rieten matten zijn goed te combineren met andere materialen zoals hout, steen en metaal. Hierdoor krijgt de tuinafscheiding een unieke uitstraling.
 • Overweeg om de matten te laten plaatsen: Als je zelf geen ervaring hebt met het plaatsen van rieten matten, overweeg dan om het door een professional te laten doen. Zo ben je verzekerd van een goede installatie en ben je zeker dat de matten stevig staan.

5. Lage hekken

lage tuinafscheiding hekken

Lage hekken zijn een uitstekende manier om de tuin af te bakenen en een visuele grens te creëren tussen verschillende gebieden in de tuin. Lage hekken zijn doorgaans tussen de 30 en 90 cm hoog en worden meestal gemaakt van hout, metaal, kunststof of steen. Lage hekken hebben veel voordelen, waaronder:

 • Privacy: Lage hekken bieden een bepaalde mate van privacy en kunnen helpen om nieuwsgierige blikken van buren of voorbijgangers te voorkomen.
 • Veiligheid: Lage hekken kunnen een barrière vormen voor kinderen en huisdieren, waardoor ze niet zomaar de tuin kunnen verlaten.
 • Decoratief: Lage hekken kunnen een decoratieve toevoeging zijn aan de tuin en kunnen helpen om de tuin te accentueren en een gevoel van diepte te creëren.
 • Onderhoud: Lage hekken zijn over het algemeen gemakkelijk te onderhouden en vereisen weinig tot geen onderhoud.

Bij het kiezen van een lage hek zijn er verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden, waaronder het materiaal, de hoogte, de stijl en de kleur. Houten hekken kunnen bijvoorbeeld een natuurlijke uitstraling geven aan de tuin, terwijl metalen hekken duurzamer kunnen zijn en een meer moderne uitstraling kunnen geven. De hoogte van het hek moet worden afgestemd op het doel van het hek en de privacy die gewenst is. Er zijn veel verschillende stijlen beschikbaar, van traditionele spijlenhekken tot meer moderne ontwerpen. De kleur van het hek moet worden gekozen op basis van de algehele uitstraling van de tuin en het gewenste effect dat wordt bereikt.

Het installeren van een lage hek kan een doe-het-zelf-project zijn of kan worden uitgevoerd door een professional. Bij het installeren van het hek is het belangrijk om rekening te houden met de plaatselijke bouwvoorschriften en vergunningen die nodig kunnen zijn. Overleg altijd met de gemeente voordat je een hek gaat plaatsen.

6. Wilgenmatten

lage tuinafscheiding wilgenmatten

Wilgenmatten zijn een natuurlijke manier om privacy te creëren in de tuin en een prachtig rustiek accent aan te brengen. Ze worden gemaakt van wilgentenen die met elkaar zijn verbonden en vastgezet met verzinkt ijzerdraad. Wilgenmatten zijn verkrijgbaar in verschillende maten en diktes, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende toepassingen in de tuin.

Voordelen van wilgenmatten in de tuin:

 1. Privacy: Wilgenmatten bieden privacy en voorkomen dat voorbijgangers en buren ongewenst naar binnen kunnen kijken.
 2. Natuurlijke uitstraling: De wilgentenen geven een prachtige natuurlijke uitstraling aan de tuin en zorgen voor een rustieke sfeer.
 3. Duurzaam: Wilgenmatten zijn duurzaam en gaan lang mee, zelfs in barre weersomstandigheden.
 4. Eenvoudig te installeren: Wilgenmatten zijn gemakkelijk te installeren en kunnen worden bevestigd aan bestaande hekken of op maat worden gesneden om op gewenste hoogte te worden geplaatst.

Bij het gebruik van wilgenmatten als afscheiding in de tuin is het belangrijk om te overwegen waar de matten worden geplaatst en hoe ze worden bevestigd. Het is belangrijk om de wilgenmatten te onderhouden door ze regelmatig schoon te maken en te controleren op eventuele beschadigingen. Daarnaast is het raadzaam om de wilgenmatten om de paar jaar te vervangen om ervoor te zorgen dat ze stevig en veilig blijven.

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam