Interieur ideeën, Scandinavisch interieur

Wabi Sabi Interieur: eenvoud en Schoonheid in Perfecte Harmonie!


Last Updated on september 7, 2023 by Redactie

Wabi Sabi is een Japanse levensfilosofie die draait om de schoonheid van imperfectie, eenvoud en minimalisme. Het draait om het vinden van vreugde in het alledaagse en het omarmen van het natuurlijke verouderingsproces van objecten en materialen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de betekenis van wabi sabi, de kenmerken van wabi sabi interieur, zoals de materialen en kleuren, de soorten vloeren en wandafwerking die erbij passen, en op welke manier je het kunt toepassen in jouw huis. Lees snel verder en raak geïnspireerd!

Dit prachtige wabi sabi interieur is ontworpen door interieurontwerp- en productontwerpstudio Lorna de Santos.

Dit prachtige wabi sabi interieur is ontworpen door interieurontwerp- en productontwerpstudio Lorna de Santos – Fotografie: Nacho Uribe Salazar

Wat is Wabi Sabi?

Wabi sabi is een Japanse esthetische filosofie die teruggaat tot de 15e eeuw. Het gaat om het vinden van schoonheid in eenvoud, bescheidenheid en imperfectie. Wabi sabi draait om het omarmen van de natuurlijke cyclus van veroudering en verval, en het waarderen van de schoonheid die voortkomt uit de imperfecties van het leven. In het wabi sabi interieur draait het om het vinden van rust en harmonie in de eenvoud van het dagelijks leven.

De Wabi sabi interieurstijl kan je omschrijven als een combinatie van minimalisme, eenvoud en natuurlijke elementen. Het draait om het gebruik van natuurlijke materialen, zoals hout, steen en bamboe, en het omarmen van onvolkomenheden en het verouderingsproces van objecten en materialen. In de wabi sabi stijl zijn de meubels en accessoires vaak eenvoudig en functioneel.

Perfecte imperfectie - Fotografie: Nacho Uribe Salazar

Perfecte imperfectie – Fotografie: Nacho Uribe Salazar

Materialen en Kleuren

De kleuren die worden gebruikt in een wabi sabi interieur zijn overwegend natuurlijke tinten, zoals aardetinten, grijs en zacht groen. Deze kleuren creëren een kalme en serene sfeer en versterken de natuurlijke uitstraling van de materialen. Door het gebruik van meerdere tonen van dezelfde kleur ontstaat er diepte en textuur in de ruimte. De kleuren zijn doorgaans gedempt en subtiel, en er wordt weinig gebruik gemaakt van felle kleuren. Natuurlijke materialen en kleuren dragen bij aan de rustieke, minimalistische uitstraling van een wabi sabi interieur en zorgen voor een gevoel van verbondenheid met de natuur.

Hout, natuursteen en beton

In een wabi sabi interieur wordt er vaak gebruik gemaakt van natuurlijke materialen en het omarmen van hun imperfecties. Hout, natuursteen en beton zijn veelgebruikte materialen vanwege hun natuurlijke uitstraling en ruwe textuur. Hout zorgt voor een warme, organische sfeer in het interieur. Natuursteen, zoals marmer en leisteen, wordt vaak gebruikt voor meubels en decoratie, en geeft de ruimte een bepaalde luxe uitstraling. En beton is een duurzaam en veelzijdig materiaal dat zowel voor vloeren, wanden als meubels kan worden gebruikt.

wabi sabi interieur materialen

Dit mooie interieurontwerp is gerealiseerd door interieurarchitect Maria Marinina – Natuurstenen vloertegels verspreiden een onregelmatig patroon, terwijl de textuur van ruwe betonnen muren tegen warme en sfeervolle houten deuren, wandbekleding en een prachtig gewelfd plafond aanspoelt. De combinatie van natuurlijke materialen vormt een ideale basis van sublieme imperfectie.

Linnen, wol en katoen

Linnen is een veelzijdige en duurzame stof die veel wordt gebruikt in Wabi Sabi interieurs. Het heeft een rustieke uitstraling en past goed bij neutrale kleuren en natuurlijke texturen. Linnen gordijnen en vloerkleden kunnen een ruimte een warme en gezellige uitstraling geven, terwijl linnen beddengoed kan zorgen voor een ontspannen en comfortabele sfeer. Kleine accenten zoals linnen theedoeken, tafellakens en kussens kunnen ook worden toegevoegd om een subtiele Wabi Sabi-touch aan een ruimte te geven.

Wol is een andere natuurlijke stof die goed past bij een Wabi Sabi interieur. Het heeft een warme en gezellige uitstraling en is ideaal voor koude winterdagen. Een wollen vloerkleed kan een ruimte extra comfortabel maken en zorgen voor een gezellige sfeer. Wol is ook geschikt voor kussens en dekens en kan een ruimte een zachte en aangename uitstraling geven.

Katoen is een natuurlijke stof die veel wordt gebruikt in het dagelijks leven en is ook een populaire keuze voor Wabi Sabi interieurs. Het is een duurzame stof die gemakkelijk te onderhouden is en een zachte uitstraling heeft. Katoenen gordijnen en beddengoed zorgen voor een frisse en lichte uitstraling, terwijl katoenen kussens en vloerkleden een comfortabele en gezellige sfeer kunnen creëren.

Als je op zoek bent naar een Wabi Sabi interieur, is het combineren van verschillende texturen en stoffen van groot belang. Gelaagde weefsels en texturen in neutrale aardetinten die bouclé en dikke garens combineren met een handgeweven structuur voor tactiliteit en diepte, kunnen een Wabi Sabi interieur extra karakter geven.

wabi sabi interieur natuurlijke stoffen

Het neutrale ontwerp van de bank staat in een open ruimte met de woonkeuken, waar een eettafel van levend hout een ruige, rustieke charme toevoegt.

Vloeren en wanden

Een belangrijk kenmerk van een wabi-sabi interieur is de nadruk op natuurlijke materialen en het gebruik van materialen die veroudering en imperfecties vertonen. Bij de keuze van een vloer in een wabi-sabi interieur worden materialen gekozen die deze filosofie weerspiegelen.

Een naadloze vloer zoals een microcement of gietvloer is een goede keuze omdat het naadloze oppervlakken creëert die rust en eenvoud uitstralen. Deze vloeren hebben een matte afwerking en een subtiele textuur die past bij de rustieke esthetiek van wabi sabi.

Een houten vloer is ook een populaire keuze voor een wabi sabi interieur vanwege de warme, organische uitstraling en de karakteristieke patronen en kleuren die ontstaan door de natuurlijke groei van het hout. Het gebruik van oud hout, bijvoorbeeld hergebruikt hout van een oude schuur of een oud herenhuis, is zeer geschikt omdat het de schoonheid van de imperfecties en slijtage van het materiaal weerspiegelt. Ook het gebruik van bamboe is een goede optie, omdat het snel groeit en dus een duurzame optie is.

LeestipBetonlook muur creëren doe je zo!

In dit mooie wabi sabi interieur combineert ontwerper Nguyen Quynh Anh lichte betonlook muren met een mooie houten vloer.

In dit mooie wabi sabi interieur combineert ontwerper Nguyen Quynh Anh lichte betonlook muren met een mooie houten vloer.

Balans en harmonie

Als je een naadloze vloer of een houten vloer hebt gekozen in je wabi-sabi interieur, is het belangrijk om ook de wandafwerking daarop af te stemmen. Neutrale wanden in wit, grijs of taupe zijn een populaire keuze, omdat ze de natuurlijke schoonheid van de vloer benadrukken en een rustige sfeer creëren. Maar je kunt ook wanden creëren die aansluiten bij het materiaal van de vloer om diepte en textuur aan de ruimte toe te voegen. Dit kan door bijvoorbeeld een deel van de wand te bedekken met houten planken of natuursteen, of door een accentmuur te creëren met hetzelfde materiaal als de vloer. Hierdoor ontstaat er meer balans en harmonie in de ruimte.

Het is belangrijk om het gebruik van materialen op de wanden in evenwicht te houden en niet te overdrijven, omdat het anders de rustieke en minimalistische esthetiek van wabi-sabi kan verstoren. Door de juiste combinatie van wand- en vloerafwerkingen te kiezen, kun je een warme en rustieke sfeer creëren die past bij de wabi-sabi filosofie.

Combinatie van linnen, katoen en hout in perfecte harmonie.

Combinatie van linnen, katoen en hout in perfecte harmonie.

Wabi Sabi meubels en decoratie

In een wabi sabi interieur draait het om het gebruik van eenvoudige en functionele meubels, met focus op eenvoud, functionaliteit en duurzaamheid. Dit betekent dat je moet streven naar tijdloze, functionele meubels die in hun eenvoud een beroep doen op de esthetiek van wabi-sabi. Het hoeven niet perse hele strakke vormen te zijn – organische vormen zijn ook een heel goed idee. Denk aan een ronde eettafel, ovale eettafel of ronde salontafel, een ronde bank, of een echte organische vormen die niet symmetrisch is zijn.

Natuurlijke afwerkingen en eenvoudige lijnen

Je kunt kiezen voor handgemaakte meubels met natuurlijke afwerkingen en eenvoudige lijnen, zoals een eenvoudige houten tafel of stoel. Massief houten meubels, zoals kasten en dressoirs, passen ook goed in de wabi-sabi esthetiek. Het gebruik van gerecyclede en hergebruikte materialen is ook een goede keuze, omdat dit past bij het idee van het omarmen van de imperfecties van objecten en het geven van een tweede leven aan dingen.

Zorg er bij het kiezen van meubels voor dat je de juiste balans vindt tussen functionaliteit en esthetiek, zonder afbreuk te doen aan de eenvoud en rustieke uitstraling van de ruimte. Het gaat erom meubels te vinden die een gevoel van tijdloze schoonheid en eenvoud uitstralen. Het gebruik van bescheiden materialen en het vermijden van te veel accessoires is hierbij van belang. Zo creëer je een rustige en harmonieuze sfeer die uitnodigt tot ontspanning en reflectie.

Nguyen Quynh Anh heeft in de mooie eethoek gekozen voor een boomstam eettafel met houten eetkamerstoelen met cane webbing afwerking.

Nguyen Quynh Anh heeft in de mooie eethoek gekozen voor een boomstam eettafel met houten eetkamerstoelen met cane webbing afwerking.

Handgemaakte objecten

Bij decoratie accessoires gaat het erom objecten te vinden die een gevoel van rustieke schoonheid oproepen. Kies voor decoratieve kunst die handgemaakt is, zoals keramiek, houtsnijwerk, handgemaakte textiel en glaskunst. Denk bijvoorbeeld ook aan ongepolijste stenen, schelpen en droogbloemen en planten om de natuurlijke elementen van de wabi sabi filosofie te benadrukken.

Zorg er wel voor dat je niet teveel decoratie accessoires gebruikt, want het minimalisme en de eenvoud van wabi sabi kan anders verloren gaan. Het gaat erom een evenwicht te vinden tussen de elementen en de ruimte te laten ademen. Door te kiezen voor unieke en handgemaakte objecten, kan je wabi sabi esthetiek tot leven komen en je interieur een warme en rustieke sfeer geven.

Grote open kast met brede planken vol met prachtige handgemaakte decoratie. - Fotografie: Nacho Uribe Salazar

Grote open kast met brede planken vol met prachtige handgemaakte decoratie. – Fotografie: Nacho Uribe Salazar

Wabi Sabi boeken

Spreekt de filosofie en de stijl van Wabi Sabi jou erg aan? Er zijn verschillende leuke en interessante boeken geschreven over Wabi Sabi, waarin dieper wordt ingegaan over deze bijzondere levensstijl:

  • The Japanese Art of Impermanence” van Andrew Juniper – Dit boek is een inleiding tot de wabi sabi filosofie en esthetiek en bevat prachtige foto’s om de ideeën te illustreren. Juniper beschrijft de geschiedenis en betekenis van wabi sabi, en legt uit hoe deze concepten toegepast kunnen worden in onze moderne levensstijl.
  • Further Thoughts” van Leonard Koren – Koren was één van de eerste westerlingen die wabi sabi introduceerde in het Engels. Dit vervolg op zijn eerste boek, “Wabi Sabi: for Artists, Designers, Poets & Philosophers”, gaat dieper in op de verschillende aspecten van wabi sabi, en hoe deze toegepast kunnen worden in kunst, architectuur en design.
  • Wabi Sabi – Learning the ancient japanese art of imperfection with thoughtfulness and peacefulness. Conceptual art and Minimalism” van Hinata Kobayashi – Het boek is bedoeld als een gids om de principes van wabi-sabi te begrijpen en toe te passen in het dagelijks leven. zoals interieurontwerp, architectuur, tuinieren, kunst en het dagelijks leven. Het boek biedt praktische tips en voorbeelden om wabi-sabi toe te passen, zoals het omarmen van eenvoud, het waarderen van de schoonheid van vergankelijkheid en imperfectie, en het vinden van rust in het moment.
  • For Artists, Designers, Poets & Philosophers” van Leonard Koren – Dit boek wordt gezien als de bijbel van wabi sabi. Het is een prachtig vormgegeven boek dat diep ingaat op de esthetiek en filosofie van wabi sabi, en hoe deze toegepast kan worden in verschillende vormen van creativiteit.
  • De Japanse wijsheid voor een perfect imperfect leven” van Beth Kempton – Dit boek is een zelfhulpboek dat zich richt op het leren van de principes van Japanse wijsheid om een bevredigender en meer vervullend leven te leiden. Het moedigt lezers aan om te streven naar een evenwicht tussen perfectie en imperfectie, en om te leren van fouten en tegenslagen.

Bekijk ook:
Woontrends 2023
Appartement met Japanse en Scandinavische invloeden

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam