Planten

Kokospalm


kokospalm

Als de kerstboom weer uit huis is, heb je opeens weer een open ruimte over in je woonkamer, die wellicht een beetje leeg aanvoelt. Januari is dan ook de perfecte periode om een mooie grote kamerplant te kopen, als vervanging van de kerstboom. En zou het niet extra leuk zijn om een echte Kokospalm binnen in huis te hebben. Een Kokospalm, kokos palm of de Cocos Nucifera, geeft elk interieur extra warmte, sfeer en gezelligheid. Deze tropische plant ziet er bovendien super mooi uit. Wij vertellen je hier alles wat je over de Kokospalm moet weten. Kees snel verder!

Waar komt de Kokospalm vandaan?

We weten allemaal dat de Kokospalm een tropische plant of boom is, maar waar komt het oorspronkelijk vandaan? Dat is eigenlijk niet helemaal bekend. Deze plant werd lang geleden wijd verspreid in de tropen. Sommigen zeggen dat het oorspronkelijk uit India kwam, terwijl anderen zeggen dat de Kokospalm zijn oorsprong vindt in Zuid-Amerika. Het moet in ieder geval een warm gebied zijn geweest met een hoge luchtvochtigheid van minimaal 70%. Ook nu komen we de Cocos Nucifera voornamelijk tegen in tropische gebieden.

Uiterlijk?

De Kokosboom heeft een bekend uiterlijk. Het is een grote palm, die tot 30 meter lang kan worden. Aan de top van een lange, vaak lichtelijk gebogen stam, groeien prachtige geveerde bladeren van 4-6 meter lang. Oude bladeren breken netjes weg en laten de stam glad. We noemen het een stam, maar eigenlijk is het geen echte stam, omdat het bestaat uit een stapeling van bladvoeten.

Bovenstaand is een bekende omschrijving, die van toepassing is voor een grote volgroeide Kokosboom. Een kleine Kokospalm die je bij een tuincentrum hier in Nederland koopt, ziet er eigenlijk heel anders uit. Je herkent de Kokospalm aan een grote kokosnoot, die niet groeit onder de bladeren, maar aan de onderkant van de plant. Daaruit groeit een mooie sierlijke plant, die meestal 100 – 150 centimeter hoog is.

kokospalm badkamer

Kokosnoten

Met de juiste zorg en groeiomstandigheden produceren kokospalmen hun eerste fruit in zes tot tien jaar, waarbij het 15 tot 20 jaar duurt om een ​​piekproductie te bereiken. Botanisch gezien is de kokosnoot een steenvrucht, geen echte noot. Net als andere vruchten heeft het drie lagen: de exocarp, mesocarp en endocarp. De exocarp en mesocarp vormen de schil van de kokosnoten. Bij kokosnoten die in de winkels van niet-tropische landen worden verkocht, is vaak de exocarp (buitenste laag) verwijderd. De mesocarp is samengesteld uit een vezel, kokos genoemd, die veel traditionele en commerciële toepassingen heeft. De schaal heeft drie kiemporiën (micropyles) of ‘ogen’ die duidelijk zichtbaar zijn op het buitenoppervlak zodra de schil is verwijderd. Op vruchtbare grond kan een lange kokospalm tot 75 kokosnoten per jaar opleveren, maar binnen in huis, als een kamerplant, zal dit een lastig verhaal worden.

Bloemen

Wat veel mensen nieten, is dat Kokospalmen naast kokosnoten ook bloemen produceren. De palm produceert zowel vrouwelijke als mannelijke bloemen op dezelfde bloeiwijze. De vrouwelijke bloem is veel groter dan de mannelijke bloem. Bloei vindt continu plaats. Van kokospalmen wordt aangenomen dat ze grotendeels kruisbestoven zijn, hoewel sommige dwergvariëteiten zelfbestuivend zijn.

Wortels

In tegenstelling tot sommige andere planten heeft de Kokospalm noch een kraanwortel noch wortelharen, maar heeft hij een vezelachtig wortelsysteem. Het kokospalmwortelsysteem bestaat uit een overvloed aan dunne wortels die buiten de plant nabij het oppervlak naar buiten groeien. Slechts enkele wortels dringen diep in de grond door voor stabiliteit. Dit type wortelsysteem staat bekend als vezelachtig of adventief en is een kenmerk van grassoorten. Andere soorten grote bomen produceren een enkele naar beneden groeiende kraanwortel met een aantal feederwortels die daaruit groeien. Kokospalmen blijven hun hele leven wortels produceren vanuit de basis van de stengel. Het aantal geproduceerde wortels is afhankelijk van de leeftijd van de boom en het milieu. De wortels hebben meestal een diameter van minder dan75 mm, en zijn uniform dik van de boomstam tot de punt van de wortel.

kokospalm in mand

Gebruik

De kokosnoot is de meest gecultiveerde noot ter wereld en een zeer belangrijk commercieel gewas in veel tropische landen. Het notenvlees, kokosolie van het gedroogde vlees en melk worden gebruikt voor drankjes, koken, cosmetica en tal van andere soorten producten. Ongeopende bloemen kunnen mogelijk kokosmelasse produceren en de hardkorrelige schaal van de noot is gesneden in praktische gebruiksvoorwerpen en siervoorwerpen. Stamhout wordt gebruikt voor bouw- en sierdoeleinden en het kokos van de vruchtschil wordt geweven voor stof of touwen.

Verzorging

Hoewel het erg lastig is om een echte Kokosboom te laten groeien, is de Kokospalm een vrij onderhoudsvriendelijke kamerplant. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij de verzorging van de Kokospalm, namelijk het geven van water, de standplaats, en het verpotten.

  • Water geven. De Kokosboom groeit in gebieden met hoge luchtvochtigheid met veel regenval. Dit betekent echter niet dat je de Kokospalm enorm veel water moet geven. Sterker zelfs, bij het overvoeden, zal de plant het niet overleven. Let goed op de grond. Geef alleen water als je ziet en voelt als de grond droog is. Let er ook op dat het water niet onderin de pot blijft hangen. Dit kan namelijk resulteren in wortelrot, wat ook dodelijk kan zijn voor de plant;
  • Zonlicht. Zet de Kokospalm op een plek in huis met veel indirect zonlicht. Het is en blijft immers een tropische plant. Echter kan directe zonlicht er wel voor zorgen dat de bladeren verbranden. Let ook op dat het een standplaats is zonder tocht, daar kan de Kokospalm ook niet tegen;
  • Je zult merken dat de Kokospalm heel snel zal groeien onder de juiste omstandigheden. Merk je dat de Palm uit de pot groeit, en je wilt dat het nóg groter wordt, dan kan je de plant gaan verpotten. Houd rekening dat dit om de twee jaar nodig is.

Heel veel mensen zijn je al voor gegaan met een mooie Kokospalm in huis. Op Instagram hebben we de mooiste inspiratie voorbeelden gevonden.

In de slaapkamer bij Leonie:

In de woonkamer bij Naomi:

Anne heeft de Kokospalm op een mooie plantenstandaard geplaatst:

Liset heeft de Kokospalm in de kinderkamer geplaatst:

View this post on Instagram

B o y s Ben zo benieuwd hoe het is als Senn over een paar weekjes start met school! Denk dat de jongens elkaar best wel gaan missen… Deze weken nog even genieten van het nog niet "school-run" live. ⏰ Ik heb trouwens gisteren eindelijk mn monster(a) aangepakt.. flink grote takken afgesneden mét best wel wat luchtwortels.. wat?? Haha! Ik wordt nog een heuse #plantsmom 🌿 .. het zijn bruine takjes die uit een tak groeien, daardoor schijn je sneller te kunnen stekken. Dus hoppa hele heisa in een grote vaas en hopen dat we er iets mee kunnen op den duur. Voor nu staat het ook erg mooi, de monstera in de pot kon weer in zn oude mandje en kon de bloempot/mand weer terug naar de kokospalm (hier op de foto nog niet gebeurd) Oké, goed verhaal lekker kort 😏 Ik ga een dagje werken!!

A post shared by Liset (@kijkjebijliset) on

De kokospalm staat ook super leuk in een mooie plantenmand. Hier zie je het in de woonkamer bij Rosita:

In de super mooie woonkamer van aandesingelthuis:

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam